Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Могат ли Blockchain и традиционните бази данни да съществуват едновременно?

Като ресурс на Blockchain, може би очаквате да популяризираме Blockchain като отговор на живота, цивилизацията и вселената, каквато я познаваме. Най-малкото трябва да възхваляваме нейните добродетели далеч по-добре от традиционната база данни, нали? Не!

Ние не сме тук, за да продаваме Blockchain като отговор на всеки технологичен проблем. Ние се стремим да го позиционираме в по-широкия технологичен пейзаж, където той може да допринесе и да има взаимна полза за всички. В това отношение тя не е по-добра от база данни, а по-скоро трябва да се разглежда като алтернатива.

Блокчейн и база данни

Не бихте обобщили и казали, че пикапът е по-добър от обикновената кола, в крайна сметка зависи от изискванията, които трябва да бъдат изпълнени, и предназначението. Когато погледнете по-широката потребителска база, наистина има достатъчно място и за двамата.

Графиката по-долу дава обобщение на ключово ниво на ключовите разлики между Blockchain и база данни, която е изследвана по-нататък във видеото в края на тази статия.

Не можем ли просто да се разберем

Ключовото нещо, което трябва да се отбележи, когато гледате това видео, е, че Blockchain предлага различни предимства от традиционната база данни. Наличието на възможност за Blockchain или обикновена база данни всъщност е нещо добро, тъй като дава на клиента по-голям избор и възможности. Също така не е задължително да става въпрос за едно или друго, можете да имате и двете, работещи независимо или интегрирани и свързани. Връщайки се към аналогията на автомобила като шофьор, може да се нуждаете от качествата, които ви дава пикап, или може да мислите, че колата отговаря по-добре на вашите изисквания. Много семейства може да имат пикап и кола и това е ОК.

Ключът е в правилния избор

Предизвикателството е да се уверите, че частите от вашия технологичен пъзел съвпадат!

Ето защо бизнес анализът е толкова важен при вземане на технологични решения. Синхронизацията на процеси, данни и системи е сложна. Всяка нова технология, добавена към инфраструктурата на компанията, трябва не само да функционира ефективно сама по себе си, но и да се приведе в съответствие и да се интегрира със съществуващата екосистема. В идеалния случай ново допълнение трябва да подобри това, което вече съществува в някакво качество, иначе защо го правите.

Всеки ден изглежда, че ни се продава нова система или приспособление, но не трябва да позволяваме на нашето привличане към новото и лъскавото да бъде взимащото решение. Трябва да се противопоставим на краткосрочните импулсни технологии, които не са стратегически подравнени и биха могли да създадат проблеми по-късно. Купуването на кола, когато знаете, че често ще ви се налага да излизате извън пътя или да превозвате тежки товари, няма да е оптимално, може да работи, но няма да бъде толкова ефективно, колкото пикап. Колата може да изглежда по-добре от камиона и да е по-евтина, но върши ли работата, от която се нуждаете, и ще продължи ли.

Промяната е неизбежна, но не сама по себе си

Технологиите заради технологията не решават бизнес проблеми. Ако имате съществуваща система с база данни, която работи добре, отговаря на вашите нужди и е рентабилна, защо да я промените за нова. От друга страна, не пазете тази система, докато тя умре и стане неподходяща. Стратегически фокусираните компании планират предварително и правят промени по-рано, отколкото по-късно, за да намалят риска и да останат в течение. Добавянето на Blockchain към вашия технологичен пакет засилва способността ви да сте сигурни, че имате на разположение изчерпателен набор от ИТ инструменти. В крайна сметка може да замени една или повече съществуващи бази данни или да ги направи комплимент. Ако се управлява правилно, вашите процеси и нуждите от данни ще решат това вместо вас след време.


Всички знаем, че традиционният модел на базата данни да имате собствен хардуер и софтуер на място, който можете да контролирате и управлявате, с течение на времето се превърна в базиран на облак модел на софтуер като услуга (SAAS). За много предприятия това намали тежестта върху фирмените ИТ отдели. Преместването на бази данни и системи в облака обаче не премахва непременно всички ограничения на базата данни.

По същия начин внедряването на Blockchain може да се справи с някои от общите ограничения на базата данни, но също така може да създаде някои свои собствени уникални предизвикателства, както обяснява видеото.

Животът е компромис

Като клиент обикновено искаме всичко, но повечето от нас знаят, че трябва да направим някои компромиси, това е животът. Така че, когато решавате между Blockchain и базите данни, трябва да прегледате съответните силни страни и стойности, както е обяснено във видеото.

Решете кое е най-важно за вас:

  • Ключовият фактор е производителността?
  • Или може би сигурност или възстановяване след бедствие?
  • Имате ли нужда от всичко подлежащо на проверка и проследяване?
  • Ще си партнирате ли с други компании и трябва ли да се интегрирате с техните системи?
  • Ключът за регулиране и спазване?
  • Трябва ли данните ви да бъдат централизирани или децентрализирани?
  • Работите ли глобално или виртуално?

Това са всички важни съображения, така че бъдете ясни какво се опитвате да постигнете отпред, за да сте сигурни, че правите правилния избор на технология, преди да тръгнете по нов път. Промяната на посоката веднъж по пътека е много по-трудна (и по-скъпа) и опитът да се побере квадратно колче в кръгла дупка не е устойчив модел за напред.

Прочетете също: Блокчейн срещу база данни: Разбиране на разликата между двете

Финален резултат

В заключение, ако Blockchain срещу традиционната база данни бяха футболна (футболна) игра, бих казал, че крайният резултат е 1-1, надеждно равенство и двете страни имат своите силни и слаби страни. Няма лош избор, така че направете домашното си, погледнете листите на екипа и изберете вашата страна!

Ако след гледане на видеото искате да обсъдите допълнително който и да е аспект от него или да кажете нещо за тази статия, моля, не се колебайте да се свържете с нас на 101 Blockchains.

 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector