Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Може ли Blockchain да допълва големи данни

Големите данни могат да означават много неща за много хора, така че преди да се потопим в анализа, аз сметнах за уместно да предоставим дефиниции на големи данни и блокчейн, тъй като те се отнасят до този доклад.

Според Мериам Уебстър, определението за големи данни е:

Натрупване на данни, които са твърде големи и сложни за обработка от традиционните инструменти за управление на база данни

Според Мериам Уебстър, дефиницията на блокчейн е:

Цифрова база данни, съдържаща информация (като записи на финансови транзакции), която може едновременно да се използва и споделя в голяма децентрализирана, публично достъпна мрежа

 

Колко големи са големите данни?

Големите данни обикновено разглеждат три критерия, обем, скорост и отклонение, когато оценяват дали дадена нужда изисква подход с големи данни.

Сила на звука: Колко данни има (т.е. обикновено по отношение на терабайта и петабайта).

Скорост: Колко бързо влиза в център за данни, пристига в база данни и / или е достъпен

Дисперсия: Какъв формат (и) и типове данни са включени

Няма строги правила относно това, кога се появяват големи данни, по-скоро се прави оценка на нуждите и измисляне на подходящи дългосрочни решения, които едновременно позволяват на клиентите данни, като същевременно позволяват бъдещ растеж и разнообразие.

Това е твърде много капитан, двигателите не могат да го вземат


Повечето хора, гледали Star Trek, Star Wars или космически приключенски филм от какъвто и да е вид, ще разпознаят момента, в който кораб е бил нападнат и работи с ограничен капацитет. Главният инженер неистово се опитва да избере достатъчно мощност от двигателите, за да избяга или да направи хипер скок.

Но те се борят и изглежда, че всяка надежда е загубена. След това, в последния момент, чрез някакъв непознат досега енергиен източник или гениално техническо решение те намират изход със секунди, за да пощадят.

Какво общо има това с данните, чувам, че мислите, а всъщност повече, отколкото си мислите. Точно както инженерът се нуждае от добри, точни данни, за да изведе кораба от опасност, така и компаниите се нуждаят от техните данни, за да водят ефективно пътя си напред и да им помагат да стигнат до мястото, където искат да отидат.

Колко компании могат да се отнасят до паническа ситуация, когато изведнъж се нуждаете от данни и не можете да ги намерите или където трябва да се вземе ключово решение, но никой не може да потвърди точността на данните. Последиците може да са различни, но сценарият за необходимост от бързо излизане от лоша ситуация не е толкова обмислен.

Прочетете още: Сигурна ли е вашата Digital Identity?

Големи данни, малък свят

Някога компаниите се фокусираха върху собствените си структурирани данни за управление и разрастване на бизнеса си. Сега обаче, с появата и навлизането на платформи за социални медии и интернет търсачки, много компании извличат и неструктурирани данни извън тяхната организация, особено когато се опитват да разберат общата картина и да оптимизират своите бизнес модели.

Количеството информация в публичното достояние е огромно, но може да бъде и противоречиво, дублиращо се и дори невярно, така че използването на тази информация се нуждае от известна старателност и проверка.

Blockchain като Enabler

И тук Blockchain може да помогне чрез предоставяне на инфраструктура, в която данните могат да се съхраняват с подходящи контроли, приложени, за да се гарантира, че са проверими, проследими и достъпни за правилните хора в точното време. Клиентът все още трябва да идентифицира източниците на данни и кои данни се нуждае от тях, но механизмът на консенсус в Blockchain гарантира, че е налице процес за поддържане на тези данни. Освен това способността да се минимизира дублирането и да се установи един източник на истината в Blockchain може да помогне да се спре „Големите данни“ да станат „Още по-големи данни“.

По отношение на неструктурирани или структурирани данни, Blockchain може да се справи добре с този микс и възможността за слоеве в интелигентни договори за специфични нужди позволява много различни формати на данни и подходи да бъдат вградени.

Научете повече за блокчейна от тук.

Добро срещу зло

Данните са добри, повечето хора и компании могат да се възползват от това!

Но подобно на много прости твърдения, когато поразровите малко и започнете да задавате някои въпроси, дупките започват да се появяват и ние започваме да осъзнаваме, че в света на данните, точно както в живота, има добро и зло.

За да се изясни защо това може да е така, следната таблица отделя малко слоевете данни, като оценява някои ключови характеристики на данните.

Отказ от отговорност: Преди да започнете да поставяте под въпрос тази таблица или да обсъждате кое е в грешната категория или липсва, трябва да поясня, че всичко това е силно субективно и зависи от компанията, данните и ситуацията.

Данни Характеристика GoodEvilComments
Количество Твърде много Не достатъчно

Нито едно от двете не е идеално, но поне с твърде много данни имате някъде, ако можете да ги оптимизирате

Достъп Регулиран Отворено за всички

Повечето системи позволяват и двете компании да използват хибриден модел, но сигурността е по-важна от всякога

Интегритет Проверено

Без проверки

Данните трябва да са точни и надеждни, но това не трябва да забавя потока от данни ненужно

Синтаксис Структуриран

Неструктуриран

Неструктурираните данни са по-трудни за компилиране и анализ, но могат да осигурят по-богат резултат и да отворят нови канали за комуникация и маркетинг

Местоположение Облак

В къщата

Повечето компании преминават към облака, тъй като той е по-мащабируем и намалява собствените разходи, технологичната зависимост и отговорност

Разнообразие Разнообразни прозрения

Трудно е да се усвои

Наличието на данни от много източници чрез много носители позволява по-богат анализ и фокус

Скорост на обновяване Реално време Планиран

Скоростта на промяна диктува нуждите от опресняване, но обикновено колкото по-бързо, толкова по-добре

От Blockchain ориентирана перспектива зависи кои от характеристиките на данните, показани в таблицата, са ключови. Ако фокусът е върху целостта на данните чрез проследяемост, консенсус, проверка, прозрачност или един източник на истината, Blockchain наистина има предимство пред другите технологии на бази данни.

Но ако фокусът е върху количеството данни и скоростта за зареждане и достъп, изборът е по-малко ясен. Тъй като Blockchain все още е сравнително в ранна детска възраст, той все още се учи да се оптимизира по отношение на мащаба и скоростта.

Действителният модел на базата данни също влиза в игра, не забравяйте, че Blockchain обикновено работи най-добре в децентрализиран модел на база данни, докато много системи и инструменти на SAAS са проектирани за централизиран подход.

Мнозина прогнозират, че Blockchain ще навърши пълнолетие в пространството за големи данни, докато узрее.

Още от нашия кът за анализатори: Защо Blockchain може да промени играта на Pharma?

Светът се променя и данните растат, Blockchain може да помогне

Тъй като световната глобална икономика става все по-достъпна и все повече компании си партнират и придобиват други, за да разширят своята клиентска база, нуждата от съвместими данни, които могат лесно да бъдат интегрирани, се увеличава.

Еволюцията на виртуалната работа и непрекъснатото подобряване на комуникационните инструменти означава, че местоположението става по-малко проблем за много компании. От гледна точка на данните обаче това може да увеличи предизвикателствата, особено по отношение на сигурността и наличността в глобален мащаб. В допълнение, тъй като регулациите се развиват и узряват, компаниите трябва да коригират своите стратегии за данни по съответния начин, за да гарантират, че остават в съответствие.

Големите данни просто стават по-големи, но тъй като Blockchain продължава да става по-умен, точката на прихващане между двете се стеснява и възможността за партньорство за взаимна изгода става все по-ясна.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector