Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Биткойн вилица: История и предстоящи биткойн вилици

Криптовалутата и технологичната индустрия на блокчейн създадоха много нови и вълнуващи условия. Един от тези термини е Fork. И не, това не е нещото, с което ядете храната си!

В това ръководство ще обясня всичко, което трябва да знаете за тези новопредставени вилици. Ще започна с обяснение какво всъщност е BTC вилица, последвано от дискусия за някои от най-популярните и добре познати вилици през последните години.

След това ще говоря за няколко биткойн вилици, които са планирани за в бъдеще, последвано от моето мнение дали според мен Биткойн винаги ще бъде криптовалута номер едно.

И така, какво чакаш? Имаме много да обсъдим, но нека започнем, като разберем какво всъщност представлява тази иновация!

Какво е BTC Fork?

В най-простата си форма, когато някой създаде копие на кода на блокчейн биткойн и прави промени в него. Тези промени могат да бъдат направени по редица причини, като например хакерството на предишната блокчейн или защото трябва да се направят подобрения. Като цяло има два вида блокчейн вилици – a ‘Мека вилица’ и а ‘Хард форк’.

Намерен е най-новият купон на Coinbase:

Меката вилица е по-лесна от твърдата, тъй като се правят само малки промени в блокчейна. Меката вилица е известна като "обратно съвместим" защото докато старите транзакции вече не са валидни, новите транзакции се разпознават както от стари възли, така и от нови възли. За да бъде мекият вилица успешен, той трябва да получи „консенсус на мнозинството“, което е като публично гласуване.

Забележка: Възел се използва за описание на устройство, което е свързано с блокчейн, за да помогне за проверка на транзакциите. Има хиляди биткойн възли, разположени във всички светове!

Твърдата биткойн вилица е малко по-различна, тъй като по същество създава нова блокчейн. Bitcoin Cash е известен пример за биткойн хард форк. Тъй като повечето блокчейни като Bitcoin са с отворен код, всеки може да преглежда и копира кода, което означава, че биткойн хард форк може да бъде изпълнен от всеки.

И така, след като вече знаете какво всъщност е това нововъведение, следващата част от моето ръководство е за някои от най-известните биткойн преработки на всички времена!

Най-популярните

Биткойн Кеш 

През 2017 г. група от влиятелни разработчици на биткойн реши да извърши хард форк на клиента на биткойн, което доведе до създаването на напълно нова криптовалута и блокчейн, Bitcoin Cash (BCH).

Основната причина за това разделяне на Биткойн беше, защото таксите за транзакции на Биткойн стават твърде скъпи. Всъщност за това, което започна като по-малко от цент през 2009 г., бързо се увеличи до няколко долара на транзакция.

Преди да бъде извършена твърдата биткойн вилка, групата разработчици се опитаха да убедят общността на Биткойн да направи необходимите промени в оригиналния клиент на Биткойн.


Промените, които екип от разработчици искаше да направи, бяха да увеличат максималния размер на блока от 1MB на 8MB. Това ще позволи на миньорите да добавят повече транзакции в блок, което би намалило таксите, които потребителите на Биткойн плащат за прехвърляне на средства.

Спомняте ли си как казах мек вилица, необходим за гласуване с мнозинство? Е, за съжаление, повечето потребители на биткойн не искаха да направят промяната, така че трябваше да създадат изцяло нова блокчейн.

Блокчейнът на Bitcoin Cash беше официално пуснат на 1 август 2017 г. Точно както Bitcoin, предлагането на Bitcoin Cash е ограничено до 21 милиона монети и всеки блок отнема 10 минути, преди да бъде потвърден.

От друга страна, тъй като максималният размер на блока беше увеличен с осем пъти, той позволи на блокчейн Bitcoin Cash (или вилица Bitcoin) да мащабира повече транзакции. Мащабируемост (или мащабиране) е максималното количество транзакции, които дадена блокчейн може да обработва всяка секунда.

Биткойнът е много ограничен в този смисъл, тъй като може да обработва средно 7 транзакции в секунда. Това е едно от нещата, които в момента подвеждат Биткойн – ако той ще се използва като глобална платежна система, той трябва да подобри ефективността си при мащабиране.

Биткойн вилицаИзточник: коинтелеграф

Поради промените, които бяха приложени след това разделяне на Bitcoin, Bitcoin Cash може да обработва около 61 транзакции в секунда.

Интересното е, че всеки, който държеше BTC в деня на разделянето на Bitcoin, получи точно същото количество Bitcoin Cash (BCH) монети. Това означава, че ако държите 0,5 BTC, вие също ще получите 0,5 BCH, когато Bitcoin Cash стартира.

Откакто тази биткойн вилица беше пусната, това беше много успешен проект. Всъщност по време на писането през юни 2018 г. това е четвъртата най-ценна криптовалута в индустрията. През декември 2017 г. BCH достигна рекорда си за всички времена от над $ 4000, с обща пазарна капитализация от малко под $ 70 милиарда!

Основният човек зад проекта Bitcoin Cash е известен инвеститор в криптовалута, наречен Roger Ver. Ver, често наричан "Биткойн Исус", вярва, че Bitcoin Cash всъщност е "Истински биткойн", и той смята, че ще изпревари Биткойн като криптовалута номер едно.

Bitcoin Fork Roger Ver

Биткойнът е най-важното изобретение в историята на света от интернет.

Инвеститор в стартъпи, свързани с биткойни,

Роджър Вер

И така, след като вече знаете за биткойн форка на Биткойн, следващият хард форк на Биткойн, който исках да обсъдя, е Биткойн злато.

Сравнете крипто борсите рамо до рамо с други

Знаеше ли?

Замисляли ли сте се кои крипто борси са най-подходящи за вашите търговски цели?

Вижте & сравнете TOP3 крипто борсите рамо до рамо

Биткойн злато 

BTC Gold е блокчейн за вилица на Биткойн, който беше официално пуснат през октомври 2017 г. Докато Bitcoin Cash се занимаваше с намаляване на таксите за транзакции, хората зад Bitcoin Gold искаха да направят Bitcoin повече "децентрализиран".

Въпреки че Bitcoin все още е технически децентрализиран и системата не се контролира от нито един орган, нито е подкрепена от която и да е централна банка или национална държава, все още има някои опасения относно начина, по който транзакциите се проверяват / добиват.

Това е така, защото по-голямата част от добива на биткойни се контролира само от няколко пула в Китай. Майнинг пул е мястото, където много хора обединяват хардуерните си ресурси, за да им дадат по-голям шанс да спечелят наградата за майнинг.

След като наградата за биткойн бъде спечелена, тя се разделя между пула, въз основа на това колко е инвестирал всеки човек. В крайна сметка това дава на хората, които управляват миньорския пул, много сила и влияние върху мрежата, поради което някои вярват, че тази биткойн вилка е станала твърде централизирана.

В ранните дни, преди пуловете за добив да станат доминиращи, беше възможно да се добива биткойн с помощта на основен процесор или графичен процесор, което означава, че всеки можеше да го направи в уюта на собствения си дом. Тези дни вече са отминали, ако искате шанс да спечелите наградата – не само трябва да сте част от майнинг пул, но и да притежавате наистина скъп ASIC хардуер.

Но познайте кой произвежда много от хардуера за добив? Един от най-големите пулове за добив в бранша!

В отговор Bitcoin Gold инсталира нов процес на добив, който гарантира, че специализиран и скъп хардуер не може да се използва, за да се увеличат шансовете на някой да спечели наградата за добив.

Помислете за това така:

Ако Ferrari се състезава с 10 Mini Cooper, коя кола смятате, че ще спечели? Е, очевидно Ferrari, тъй като има най-мощния двигател! Bitcoin Gold обаче променя нещата, така че вместо Ferrari да участва в състезанието, има само 10 Mini Coopers, които дават на всички справедлив шанс за победа.

Точно както както Bitcoin, така и неговата биткойн вилица BTC Cash, Bitcoin Gold ще ограничи предлагането си на BTG монети до максимум 21 милиона. Освен това не е увеличен и максималният размер на блока от 1MB. Въпреки това, вместо да отделя 10 минути като Bitcoin, Bitcoin Gold може да потвърди транзакция само за 2,5 минути, което я прави четири пъти по-бърза!

Другата основна разлика е начинът, по който миньорите проверяват транзакциите. Интересното е, че Bitcoin Gold също използва Proof-of-Work (точно като Bitcoin), но той е модифициран, за да позволи само на GPU да добива, а не на ASIC.

Подобно на вилицата на Bitcoin Cash, всеки, който държи Bitcoin по време на старта, е получил идентични суми в Bitcoin Gold.

Откакто стартира, Bitcoin Gold също се представя много добре. Монетата BTG достигна рекордното си ниво през декември 2017 г., достигайки малко под 8 милиарда долара пазарна капитализация.

Въпреки това, през май 2018 г. Bitcoin Gold преживя страха от „51% атака“. Това е, когато някой (или група хора, работещи заедно) са в състояние да спечелят 51% или повече от общата мощност на хеширане на блокчейн, което означава, че временно могат да правят промени в мрежата. Това доведе до малко над 18 милиона долара биткойн вилица BTG монети, откраднати и конвертирани на борса на трета страна.

Тази атака всъщност е доста иронична, защото целият смисъл на биткойн златото беше да попречи на централизираните миньори да получат твърде много контрол. В резултат се смята, че разработчиците планират да изпълнят разклонение на кода на Bitcoin Gold, за да гарантират, че това няма да се повтори.

Така че, след като вече знаете за биткойн златото за биткойн, следващата част от моето ръководство за вилица на BTC ще говори за биткойн частни!

Биткойн Частен

Bitcoin Private беше официално пуснат през март 2018 г., но всъщност не беше директна вилка на оригиналния Bitcoin. Ето къде нещата се усложняват малко:

  1. Bitcoin Private е раздвоен от блокчейн, наречен ZClassic.
  2. ZClassic е раздвоен от блокчейн, наречен ZCash.
  3. ZCash е раздвоен от оригиналния биткойн.

Нейният основател и основен разработчик, Rhett Creighton, също създаде ZClassic и оттогава други се присъединиха към екипа. Идеята, която Крейтън имаше, беше да комбинира поверителността и тайната на ZClassic със сигурността и популярността на Биткойн.

Точно както в другите биткойн вилици, които съм обсъждал, всеки, който държи BTC по време на стартирането, е получил доставка на биткойн частно (BTCP) с 1: 1. Освен това, всеки, който държи ZClassic (ZCL), също получи награда 1: 1. Това означава, че ако държите както BTC, така и ZCL, бихте получили биткойн частни монети два пъти!

Биткойн вилица

Общо ще има 21 милиона монети BTCP. Размерът на блока е два пъти по-голям от биткойн на 2MB и също така е в състояние да потвърди транзакцията четири пъти по-бързо.

Освен това, подобно на биткойн вилицата BTC Gold, механизмът за добив е модифициран, за да попречи на хората да използват скъп хардуер, което означава, че е много по-справедлива и еднаква мрежа от Bitcoin. За да се изясни, той също така използва механизма за консенсус Proof-of-Work.

Bitcoin Gold не само е много по-бърз и по-справедлив от оригиналния Bitcoin, но както подсказва и името му, той позволява и повече частни транзакции. Подобно на блокчейна ZClassic, Bitcoin Private използва нещо, наречено "ZK-Snarks".

Въпреки че всяко движение на средства все още се осчетоводява в публичната книга, изпращачът и получателят остават частни. Това е малко по-различно от оригиналния биткойн, тъй като въпреки че реалната идентичност на подателя и получателя не е разкрита, възможно е да се разбере колко има определен адрес на биткойн. Не само това, но можете също да видите колко конкретен адрес е изпратил и получил в миналото.

Откакто Bitcoin Gold стартира през март 2018 г., той достигна рекорден връх от малко над $ 1,5 млрд. Пазарна капитализация, който постигна през април 2018 г..

И така, след като вече знаете за Bitcoin Cash, Bitcoin Gold и Bitcoin Private, последният биткойн вилица, който исках да обсъдя, беше Bitcoin Diamond!

Биткойн диамант

Bitcoin Diamond е директно раздвоен от оригиналния Bitcoin клиент. Основният фокус на екипа му за разработки беше да позволи на потребителите да останат още по-анонимни. В този смисъл, нейната цел е много подобна на Bitcoin Private.

Когато беше пуснат за първи път през ноември 2017 г., Bitcoin Diamond разпространи своите монети по малко по-различен начин сред другите биткойн вилици, които споменах. Докато останалите запазиха общото си предлагане на 21 милиона монети, Bitcoin Diamond увеличи това с 10 пъти. В резултат на това, ако държите 0,5 BTC по време на вилицата, тогава бихте получили 5 биткойн диамантени монети (BCD).

Точно като Bitcoin Cash, максималният размер на блока е увеличен от 1MB на 8MB, а времето за потвърждение на транзакцията му е 10 минути. Някои хора в криптовалутната общност вярват, че Bitcoin Diamond е измама, като мнозина не са доволни, че екипът дори не е публикувал бяла книга.

По време на писането през юни 2018 г. всичко, което знаем за основателите, е, че първоначално те са били биткойн майнери, носещи името „Team Evey“ и „Team 007“. Така или иначе, тя е достигнала рекорден връх от малко под 1 милиард долара пазарна капитализация, който е постигнала през април 2018 г..

Таблица за сравнение

Ако сте прочели това ръководство за Bitcoin Fork до този момент, сега имате добра представа за най-популярните вилици, които са се случвали досега. Преди да продължим напред, разгледайте таблицата за сравнение по-долу, която сравнява основните характеристики на различните разклонени блок-вериги.

Таблица за сравнение на Bitcoin Fork

Предстоящи BTC вилици

Преди да продължа, искам да спомена няколко важни неща, които трябва да имате предвид, ако държите биткойн и очаквате някои безплатни монети от предстоящите биткойн вилици.

  • Никога не изпращайте биткойни на друг адрес, само защото новоразклонена блокчейн ви е казала. Ако вилицата е легитимна, тогава монетите ще бъдат достъпни въз основа на вашите текущи притежания.
  • Ако новоразклонената блокчейн ви помоли да им изпратите вашите лични ключове, не го правете. Това определено е измама.
  • Винаги изследвайте сами вилицата. Много нови блокчейни използват „марката“ на Биткойн, за да се опитат да убедят потребителите, че могат да им се доверят. Това не винаги е така.

Както и да е, сега това е отстранено, можем да разгледаме някои предстоящи разклонения. И двете от предстоящите BTC вилици все още са в етап на разработка, така че все още нямаме точна дата на вилици на Bitcoin, нито някоя от предварително публикуваната информация е окончателна.

Анонимен биткойн: Този проект се стреми да комбинира Proof-of-Work и Proof-of-Stake, за да подобри начина на добиване на транзакции. Те също така планират да използват технологията ZK-Snark, за която споменах по-рано (Bitcoin Private).

BitcoinZeroX: Тази дата на вилица на Биткойн е насрочена за септември 2018 г., но тепърва ще бъде потвърдена. Вилицата ще бъде комбинация от Bitcoin и Hexxcoin. Целта на тази BTC вилица е да създаде още по-анонимна блокчейн от Bitcoin Private. Всеки, който държи Bitcoin, Hexxcoin или и двете, ще получи BitcoinZeroX на база 1: 1.

Винаги ли биткойн ще бъде номер едно?

Както вероятно знаете, Bitcoin е първата и оригинална криптовалута. Когато стартира през 2009 г., основната цел на Биткойн беше да създаде глобална платежна система, която да може да се използва от всеки по света, без да е необходимо транзакциите да бъдат потвърждавани от трета страна.

Биткойн вилица Биткойн е криптовалута номер 1

Въпреки това, въпреки че Bitcoin наближава своята десета година от търговията, времето за транзакции все още е много бавно само за 10 минути. Освен това мрежата може да обработва само около 7 транзакции в секунда и таксите за транзакции изглежда стават все по-високи и по-високи.

Има много други блокчейн проекти, които могат да обработват по-бързи, по-евтини и по-ефективни транзакции, което ги прави много по-подходящи за глобална платежна система. Въпреки че екипът на Биткойн се стреми да реши това с въвеждането на надстройката „Lighting Network“, няма гаранция, че ще може да реши нивата си на производителност.

Ето защо, въпреки че мисля, че биткойнът винаги ще бъде криптовалутата номер едно по отношение на използването, стойността и пазарната капитализация, не мисля, че ще бъде приет като глобална платежна система. Вместо това, мисля, че по-голямата част от хората ще използват Биткойн като „Магазин за стойност“. Това е подобно на истински актив като злато или сребро.

В крайна сметка не мисля, че някоя от биткойн вилиците, които споменах, стига достатъчно далеч, за да се превърне в наистина полезна глобална платежна система. Те винаги ще търгуват с оригиналното име на биткойн, което много хора не харесват.

Това обаче е само мое лично мнение. Може да съм прав или да съм напълно грешен! Просто ще трябва да изчакаме и да видим…

Заключение

И това е краят на моето ръководство за биткойн вилица. Надяваме се, че сте прочели всичко и сега трябва да разберете наистина какво е вилица и причините, поради които се случват.

Също така изброих 4 от най-популярните криптовалути, които бяха разклонени от Биткойн. Някои от тях се фокусират върху подобряване на нивата на производителност на оригиналния биткойн (като по-ниски такси и мащабиране на повече транзакции), докато други се фокусират върху повишена поверителност или децентрализация.

Продължавайки напред за бъдещето, просто не забравяйте да направите свое собствено проучване преди предстоящите биткойн вилици и не се заблуждавайте от измамници, които се опитват да вземат вашите лични ключове!

Както винаги, моля да ме уведомите какви са вашите мисли за вилиците, които споменах, или дали смятате, че биткойнът винаги ще бъде избраната криптовалута номер едно.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector