Децентрализирани приложения: Какво представлява dApp?

Светът на криптовалута промени не само начина, по който хората гледат на парите, но и създаде набор от нови и вълнуващи думи, които не са съществували преди. Една от най-популярните модни думи, използвани от блокчейн общността е децентрализирани приложения, иначе известни като dApps.

Има голяма вероятност да се запитате „какво е dApp и какво прави?“. Докато прочетете това ръководство, ще можете да отговорите и на двата въпроса!

Първо, ще ви дам общ преглед на какво прави приложението децентрализирано. Ще ви покажа и как работи технологията и как може да се използва решаване на реални проблеми. Всичко ще бъде обяснено по ясен и прост начин, с примери, които да ви помогнат да разберете всяка част от учебния процес. За начало нека се уверим, че разбираме какво точно разбираме под термина „децентрализиран“.

Децентрализирани приложения: Какво прави "Децентрализиран" Означава?

Ако нещо е така децентрализиран, означава, че не се контролира, притежавани, или се управлява от едно лице или орган. Сатоши Накамото, създателят на Биткойн, проектира първата в света криптовалута с цел децентрализиране на парите. Както обаче това ръководство ще обясни по-късно, децентрализацията не е полезна само за парите – тя може да бъде приложена за почти всичко!

Намерен е най-новият купон на Coinbase:

ИНТЕРЕСЕН ФАКТ

Сатоши Накамото е псевдоним. Създателят на Биткойн използва това име, когато създава Биткойн, но по-късно се оказва фалшив. Никой не знае кой е истинският създател!

Децентрализирани приложения Биткойн Сатоши Накамото

За да улесним нещата, ще използваме примера на еврото (евро). Когато потребител влезе в местния си супермаркет и плати хранителните си стоки с хартиени пари, те допринасят за централизирана система. Това е така, защото купувачът и продавачът не контролират потока на еврото.

Тази роля е запазена за Европейската централна банка, чиито правомощия им позволяват правят много неща, над които ежедневните граждани нямат контрол. Това може да включва лихвени проценти, увеличаване на предлагането на пари или такси.

За съжаление, както подсказва историята, централните банки не винаги получават нещата нали, и хората, които използват банките, трябва да платят цената. въпреки това, Биткойн оспори тези вярвания чрез въвеждане на децентрализирана валута.

Децентрализирани приложения: Приложение Bitcoin.

Като е децентрализирана, валутата има няма централна банка или правителство, които могат да контролират използването му. Вместо, биткойн мрежата позволява на обществото да има контрол. Това означава, че всеки, който има интернет връзка, е в състояние да преглежда и проверява транзакции.

Използвайки тяхната изчислителна мощ, компютрите в биткойн мрежата (известни също като възли) са възнаградени с нови биткойни. Ето защо възлите също се наричат ​​майнери. Те добиват чрез проверка на транзакции и получават възнаграждение за това – подобно е на начина, по който златотърсачът е награден със злато. Използване на тази система, блокчейнът може да работи по децентрализиран начин.

И така, след като разберете какво е децентрализация и как тя може да се приложи към парите, следващата стъпка е да разберете ролята на интелигентен договор в децентрализирания свят на приложения.


Какво е интелигентен договор?

Технологията за интелигентен договор беше представен за първи път от Ethereum през 2015 г., създавайки много повече възможности, отколкото просто финансови транзакции. По същество интелигентните договори позволяват двама или повече души да сключат споразумение въз основа на определени условия. След като тези условия са изпълнени, интелигентният договор се изпълнява автоматично.

За да приложите децентрализирани приложения за пример от реалния свят, помислете продажба на къща. Обикновено трябва да платите такси за брокер и кандидатстване. Сега, нека си представим, че с интелигентен договор:

 1. Включвате къщата си в интелигентен договор (това е възможно с помощта на знак, който представлява собствеността на къщата ви). Вие определяте цената на 150 ETH.
 2. Условието на интелигентния договор е, че ако някой изпрати 150 ETH на интелигентния договор, ТОГДА токенът се изпраща на адреса на този човек.
 3. Така че, ако някой иска да купи къщата ви, всичко, което трябва да направи, е да изпрати точното количество ETH към интелигентния договор.
 4. Ако е точната сума, токенът (собствеността на къщата ви) се изпраща на това лице и 150 ETH ви се изпращат. Ако това не е точната сума, тогава ETH ще бъде върнат на подателя и къщата ви остава в интелигентния договор.

Чрез използване на интелигентния договор, не се нуждаете от брокер. Не е необходимо да плащате такси за кандидатстване. Няма централен орган, на когото да се доверите и затова не може да се начислява комисионна! Всичко, което ще трябва да платите, е таксата за транзакция на Ether за възлите в мрежата Ethereum, които добиват / проверяват транзакции. Тази такса е много малка! Това е нормално около $ 0.30 до $ 1.30.

Децентрализирани приложения: Средната такса за транзакции на Ethereum.Средна такса за транзакция на Ethereum | Източник: bitinfocharts

Има безкрайно използване на интелигентни договори, включително резервиране на хотели / полети, продажба на кола, заемане на пари и много, много други.

Основното предимство на технологията за интелигентни договори е това премахва необходимостта трета страна да проверява споразумението. Всяка транзакция е достъпна за преглед в публичната блокчейн и в този пример, средствата бяха разпределени автоматично въз основа на условията на споразумението. Тъй като интелигентните договори се изпълняват на децентрализирана система (блокчейн), няма трета страна, на която да се доверите!

Поради интелигентните договори можем да спестим безкрайни суми пари, които обикновено се харчат за комисионни и такси за обработка. Не само това, но също така можем да спестим безкрайно много време!

Друго чудесно нещо за интелигентните договори захранване на децентрализирани приложения:

След като интелигентният договор бъде подаден на блокчейна, невъзможно е то да бъде изменено или променено, което прави невъзможно обръщането. Това означава, че никой не може да фалшифицира договора!

Какво е dApp?

Ако досега сте следвали нашето ръководство, сега трябва добре да разберете какво означава това работят в децентрализирана система. Ще разберете и колко интелигентни договори могат да подобрят бъдещето на бизнеса.

Това сега ни води към темата за това, което често се нарича dApp. Преди да влезем в технологията на dApps (или просто – децентрализирани приложения), първо би било добра идея да разберем историята на редовните (централизирани) приложения и как функционират те. След това ще обясним защо правим тези приложения децентрализирани толкова важно.

Кратка история на централизираните приложения

В ранните дни на компютрите трябваше да се инсталират приложения директно върху устройството на потребителя. Помислете за някои от игрите, които може да сте играли, като например тетрис или Пасианс. Това бяха примери за приложения, инсталирани на вашия компютър локално, и те не са имали връзка с външен сървър (т.е. интернет).

В по-късните дни на компютрите приложенията придобиха способността да комуникират световната мрежа. Чудесен пример за това би бил уеб браузър което позволява на потребителя да изпраща и получава данни от всяка точка на света. Следващото дойде мобилни приложения, предоставящи същите функции и предимства на компютър, свързан с интернет.

Децентрализирани приложения: Какво представлява dApp?

Ключовият момент тук е, че всички тези приложения са централизирана, което е буквално обратното на децентрализиран приложения. Това може да не касае обикновения потребител, но ако се замислите за момент, може да започнете да разбирате как ни влияе. Има много начини, по които централизираните приложения ни засягат и ни създават проблеми, поради което децентрализацията е толкова важна!

dApp значение: Защо dApps са толкова важни и как работят dApps?

Facebook – гигантът на социалните медии – се използва от хора по целия свят. Въпреки че е забранено в Китай (страна, която има приблизително 20% от световното население), все още има повече от 2 милиарда активни акаунти във Facebook в употреба!

Мисля за количеството лична информация, която давате на Facebook. Само като създадете акаунт във Facebook, вие предоставяте лични данни като пълното си име, датата на раждане и държавата, в която живеете. Въпреки това, чрез по-нататъшното използване на Facebook, вие предоставяте много повече от това.

Децентрализирани приложения: приложения срещу dApps.Източник: newgenapps

Facebook може да има достъп до твоето местоположение, твоите снимки, къде работиш, какво ядете за закуска, с кого си във връзка, и дали имате домашен любимец или не. Умножете тази информация с 2 милиарда потребители и екипът на Facebook разполага много голяма база данни. Всички тези данни се съхраняват частно, на техните централизирана сървъри.

Това означава, че се доверявате на Facebook да не злоупотребява с информацията, която сте им предоставили. Тази информация обаче често се продава на маркетингови компании!

Централизираните сървъри също са лоши, защото ако се изключат (защото са хакнати или не успеят / се счупят), тогава цялата мрежа ще бъде извън линия – няма да имате достъп до Facebook. Ако Facebook използва децентрализирани сървъри вместо това и ще бъде по-скоро като децентрализирано приложение, няма значение дали една система се изключи, защото мрежата е информацията, която се споделя на много различни възли, а не само на една централна точка.

Не само това, но Facebook с децентрализирани сървъри също би означавало, че няма да се налага да се доверявате на никого с вашата информация. Вместо това ще се съхранява в споделена база данни, която никой няма контрол. Информацията ще бъде криптирана и единственият човек, който има право да я дешифрира, ще бъдете вие!

Друг пример

YouTube е друг отличен пример за централизация – екипът за управление на YouTube има пълен контрол върху качените видеоклипове. Ако има нещо, с което платформата не е съгласна, те могат да изтрият видеоклипа. Те също могат да блокират потребителя, който го е качил!

Децентрализирани приложения: жена, превъртаща се през YouTube.

Друго нещо: въпреки че потребителите могат да печелят пари от своите видеоклипове, YouTube взема голям процент от печалбите. Ако вместо това YouTube беше децентрализирано приложение, това нямаше да е проблем. В dApp няма трета страна (като YouTube), която да плаща и няма трета страна, която да изтрие вашите видеоклипове или да ви блокира!

Технология

dApps са като интерфейс за интелигентни договори и блокчейн. Мислете за блокчейна като за интернет, за интелигентни договори като за World Wide Web и за децентрализирани приложения като YouTube и Facebook.

Не е точно така, но това ще ви помогне да си го представите.

По принцип децентрализираните приложения ни позволяват използвайте интелигентни договори и блокчейна по лесен за ползване начин. В примера, който използвахме по-рано за продажба на къща с помощта на интелигентен договор, dApp ще бъде това, което изтегляте на телефона си или използвате на компютъра си, за да определите действително цена за къщата си, да въведете подробности и да качите снимки и т.н..

Когато някой натисне „купува“ на dApp, dApp ще изпрати ETH към интелигентния договор.

Как да изградя децентрализирано приложение?

Въпреки че децентрализираните приложения вече са достъпни чрез много различни блокчейни, Ethereum все още е най-популярен. Ето защо често чувате термина „Ethereum dApp“.

Тези, които се интересуват от изграждането на интелигентен договор или dApp, трябва да се учат Езикът за програмиране на EthereumСолидност.

Разработчиците зад Ethereum са проектирали Solidity, така че всеки с добро разбиране на по-основни езици като Java или Python, може да се научи как да го използва. Ако искате да научите Solidity, можете да използвате нашата Програма Space Doggos!

Децентрализирани приложения: Курс Space Doggo на BitDegree.

Space Doggos е стъпка по стъпка, която ще го направи уча те основите на Solidity по забавен начин. Просто следвайте стъпките и изградете своя собствена игра! Той е специално проектиран за начинаещи. Изучаването на кодиращи езици често може да бъде скучно и скучно, затова го направихме забавно!

Реални примери за децентрализирани приложения

Сега трябва добре да разберете какво е децентрализирано приложение. Трябва също да знаете, че dApps използват интелигентни договори и че те са изградени с помощта на програмния език Solidity. Въпреки че виртуалната машина Ethereum стартира едва през 2015 г., вече има много децентрализирани приложения. Нека да разгледаме три популярни dApps, до които имате достъп днес:

Забележка: Виртуалната машина Ethereum (EVM) е като глобален компютър, който позволява на хората да създават интелигентни договори. Без него нямаше да има децентрализирана мрежа за изпълнение на транзакции! Сравнете крипто борсите рамо до рамо с други

Знаеше ли?

Замисляли ли сте се кои крипто борси са най-подходящи за вашите търговски цели?

Вижте & сравнете TOP3 крипто борсите рамо до рамо

Etherisc

Etherisc е децентрализирано приложение, което подобрява туристическата индустрия! Etherisc dApp позволява на потребителите да купуват или продават застраховки за закъснения и анулиране на полети. Използвайки блокчейна Ethereum, всяко застрахователно споразумение е достъпно за преглед в публична база данни.

Децентрализирани приложения: Etherisc първа страница.

След като бъде договорен застрахователен договор, невъзможно е да се промени. Има много различни застрахователни пакети, в които да инвестирате, всички с различно ниво на риск.

Най-важното е, че децентрализацията позволява на потребителите да получават плащания веднага след потвърждаване на резултата от събитието. Точно така – незабавни плащания! Всичко това е благодарение на технологията за интелигентни договори, от която децентрализираните приложения се възползват в пълна степен.

Голем

The Голем проект извежда децентрализацията на следващото ниво. Golem dApp позволява на потребителите да отдават под наем тяхната допълнителна изчислителна мощност в замяна на собствения си знак – GNT.

Децентрализирани приложения: Децентрализирано приложение на Golem.

Хората, които се нуждаят от допълнителна мощност, могат да наемат това от друг потребител а peer-to-peer основа. Всички транзакции са напълно независим от мрежата на Голем, като гарантира, че платформата работи по децентрализиран начин.

Етланс

The Етланс платформата има за цел да децентрализира пазара на свободна практика. Обикновено тези, които искат да продават своите умения и опит на клиенти онлайн, трябва да преминат през трета страна. В резултат на това както фрийлансърът, така и клиентът ще трябва да платят такса, като някои платформи се таксуват до 20% от общата стойност на проекта. Това е огромно!

Децентрализирани приложения: Ethlance.

Това би работило много по-добре при децентрализирана система, поради което е създаден Ethlance! Тъй като Ethlance е dApp, фрийлансърите и работодателите използват интелигентни договори за обработка на своите транзакции. По този начин няма посредник, който също да плаща такса! Това също така означава, че хората винаги получават заплащане навреме и само когато работата е приключила.

Какво крие бъдещето за dApps?

Има повече от 1000 децентрализирани приложения в момента се разработва, като много от тях се стремят да направят света по-прозрачно и справедливо място. Блокчейн общността вярва, че децентрализираните приложения ще трансформират много индустрии, вариращи от политика и хазарт до енергия и счетоводство.

Тук ще обясним как две от тези индустрии (енергетика и политика) могат да се възползват от децентрализираните приложения.

Енергия

Електричеството е рядък ресурс, който се изисква от всички. За съжаление енергийният сектор се контролира най-вече от големи корпорации, чиято единствена цел е да спечелите колкото се може повече пари.

Поради това хората нямат друг избор освен да плащат скъпи цени само за да има достъп до електричество. Енергийна книга е само една блокчейн организация, която разработва dApp за решаване на този проблем в реалния свят.

Децентрализирани приложения: Power Ledger.

Идеята зад Power Ledger е да позволяват на хората да продават допълнителната си електроенергия чрез равностоен пазар. Не само проектът насърчаване на зелената енергия като слънчева енергия, но също така гарантира, че купувачите плащат справедлива и прозрачна цена. Това премахва нуждата от посредници (големи корпорации), които обикновено биха взели голямо намаление на печалбата.

Политика

Гласуване в правителствени избори е важно човешко право за всеки. В реалния свят често чуваме, че правителствата се опитват изплаши избирателите чрез заплахи и насилие. Дори чуваме, че те мамят системата за гласуване с измама. В резултат на това политиката е индустрия, която би спечелила значително от децентрализацията.

Създаде група разработчици, които се стремят да разрешат тези проблеми Следвайте MyVote, което ще позволи на хората да гласуват с помощта на блокчейн Ethereum. Използвайки децентрализирано приложение за проверка на самоличността на избирателите, изборите вече могат да бъдат безопасни, сигурни и прозрачни.

С Следвайте MyVote, системата за гласуване не може да бъде измамена – всеки глас се проверява независимо в публичната блокчейн и не може да се променя.

Други индустриални потенциали:

 • Хазарт
 • Реклама
 • Счетоводство
 • Банкиране
 • Застраховка
 • Кредити и ипотеки
 • Проверка на самоличността
 • Недвижим имот
 • … и много, много други!

Заключение

Целта на това ръководство беше да научите какво представляват децентрализираните приложения и какво могат да направят. Като прочетете тази статия изцяло, сега трябва да разберете основната технология зад dApp. Знаете, че dApps (децентрализирани приложения) са приложения на блокчейн.

Трябва също така да можете да обясните какво означава да бъдете децентрализирани и защо е толкова важно.

Може би ще решите да го направите научете солидност и създайте собствено децентрализирано приложение? Ще се радваме да чуем какво мислите за нашето ръководство и какви идеи имате за бъдещето на децентрализираната технология.

Започнете да учите Solidity още днес с Космически кучета! И ако разглеждате търговията с криптовалута, изберете правилната платформа за теб!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map