Ethereum Fork: Урокът за всичко в едно

Вилици за криптовалута се считат за a рядко явление в крипто света. Някои са планирани, други – резултати от екстремни ситуации. Какъвто и да е случаят с появата им, едно е сигурно – когато се случат, обикновено предстоят големи промени. Ето защо днес ще говорим за Ethereum вилица (твърди вилици, за да бъдем по-точни).

Ние ще покрием определения на вилици като цяло (какви са, защо се случват и така нататък). След това ще се съсредоточим върху Вилици Ethereum – ще разберете кога са се случили, какво са променили и какво крие бъдещето.

Освен това, преди да продължите напред, трябва да сте наясно с факта, че криптовалутите трябва да се съхраняват на сигурно място по всяко време. Така че, винаги избирайте най-сигурните и надеждни крипто портфейли.

Какво е вилица?

A вилица в света на криптовалутите е известен като промяна в протокола на тази валута. Този тип промяна прави валидни предишни версии на блокове и текущата версия е невалидна (или обратното).

Намерен е най-новият купон на Coinbase:

Има два вида вилици, известни като меки вилици и твърди вилици.

Вилица Ethereum: Вилица Ethereum.

Меки вилици са напоената версия на твърдите. Те се наричат ​​меки, защото те не променяйте нищо заобикаляща действителната структура на протокола. Меки вилици могат да бъдат внедрен от разработчиците или създатели на криптовалутата за извършване на определени работи по поддръжката, модифициране на нещо козметично или промяна на някои от правилата около блокчейна.

Някои от най-популярните и често срещани меки вилици са тези, които променят размера на конкретен блок. Те често се прилагат от разработчиците, за да изгладят процесите на добив (ако приемем, че говорим за криптовалута, която използва консенсуса „Proof of Work“).

Тези вилици стават временни – някои миньори могат да изберат да ги използват, докато други могат просто отхвърлете промяната и продължете да копаете по-старите версии на монетата.

Твърдите вилици обаче са съвсем различна история.

Твърди вилици са огромни промени във въпросната криптовалута. Те променят самия протокол на криптовалутата, правейки по-старите версии на този протокол невалидни. Ако тя (по-старата версия) продължи да живее, това ще доведе до разделяне от новата версия. Ethereum има такива примери и ще говорим за тях в следващите параграфи.

Твърдите вилици обикновено са изпълнени при екстремни условия. Те са рядко планирани – през повечето време появата им се дължи на необходимост. Това има смисъл, тъй като обикновено няма основателни причини за внедряване на хард форк в нормално функционираща криптовалута. Ключовата дума е обикновено, все пак – както ще видите достатъчно скоро, Ethereum е изключение.

Сега, когато повече или по-малко сме на взаимно основание и махнахме терминологията, нека преминем към основната тема – Твърди вилици Ethereum.


Твърди вилици Ethereum

Основната причина, поради която говорим конкретно за вилките Ethereum HARD, е, че те са толкова вредни и значими за благосъстоянието на Ethereum, че става невъзможно да се игнорира.

Ethereum Classic, EtherZero и Метрополис – това са основните три хард форка на Ethereum и донякъде ще говорим за всеки от тях.

Ethereum Classic

Това е първият хард форк, който Ethereum имаше. То е също най-противоречивата от всички хард форкове на ETH.

Вилица на Ethereum: Ethereum Classic.

В определен момент от времето екипът на разработчиците зад Ethereum забеляза, че децентрализирана автономна организация (DAO), който Ethereum използваше, беше хакнат. Решението да се приложи хард форк, който да възстанови всички откраднати крипто монети, беше бързо, но получи и доста реакция.

Поддръжници и ентусиасти на Ethereum, разделени на два лагера. Първите сме щастливи, че екипът зад тази криптовалута ще предприеме бързи действия и няма да позволи такова нещо да премине. Хард форк би означавало, че разработчиците са си научили урока и са сега по-добре подготвени за подобни бъдещи опити за хакване или пробив.

Много хора обаче не се съгласиха с хард форка. Те видяха тази промяна като нарушение на основния смисъл на "децентрализиран". Тази група хора вярва, че единственият начин да имаме наистина децентрализирана криптовалута е да не се включвайте и просто върви по течението защото веднага щом разработчиците започнат да предприемат действия, това ще доведе до a ефект на пулсации и ще се превърне в огромно изявление за бъдещето.

В крайна сметка разработчиците на Ethereum последваха решението си да внедрят хард форка. Какъв беше резултатът? Е, една криптовалута се разделя на две.

По-голямата част от хората, които не бяха съгласни с разделението озовал придържайки се към старата версия на Ethereum, който сега е известен като Ethereum classic.

Днес все още има два лагера от хора в криптовалутната общност – някои смятат, че разработчиците са били прави, за да отстранят проблема възможно най-скоро, докато други препоръчват хората, които се придържат към своите вярвания и все още са поддържащи Ethereum Classic.

Сравнете крипто борсите рамо до рамо с други

Знаеше ли?

Замисляли ли сте се кои крипто борси са най-подходящи за вашите търговски цели?

Вижте & сравнете TOP3 крипто борсите рамо до рамо

Етер нула

EtherZero е друга добре позната вилица Ethereum. Не е толкова екстремен като Ethereum Classic – този е насочен към подобрение, а не към революция.

Вилица на Ethereum: Ether Zero.

EtherZero има за цел да подобри скоростта на транзакциите които се случват в мрежата на Ethereum. Освен това, тази вилица на Ethereum е решена да направи тези транзакции напълно безплатни.

Много хора в света на криптовалутите ги смятат за такива много смели цели. EtherZero е и вилица, базирана на „Proof of Work“ – това означава, че единственият наистина ефективен начин за копаене би бил чрез използване GPU видове платформи. Въпреки че си струва да се спомене, че има планове за внедряване на мастернода („Доказателство за залог”) В тази вилица Ethereum в бъдеще.

Метрополис

Метрополис е текуща вилица на Ethereum. Тази вилица обаче не е създадена поради екстремни ситуации – това е част от план за подобряване на съществуващата блокчейн Ethereum.

Метрополис се състои от три фази. Понастоящем е активна фазата на „Константинопол“ (счита се, че Византия е приключила).

Вилица на Ethereum: Ethereum Metropolis.

Има a няколко ключови функции че вилицата Metropolis Ethereum има за цел да се подобри.

На първо място, по време на разклона на разклона Ethereum Metropolis, много от функции, свързани с поверителността ще получи основен ремонт. Настоящите настройки и опции за поверителност, които мрежата Ethereum има, не са никак лоши, но новите функции ще бъдат актуални и ще гарантират по-голяма поверителност по време на транзакции.

Друга огромна промяна, която вилицата Ethereum Metropolis има за цел да приложи, е „Доказателство за залог”Базирана на консенсус система, вместо сегашната„ Доказателство за работа ”.

Ако това се направи, това би премахнало добива на Ethereum като цяло. Вместо това бихте заложили на някои от вашите Ethereum монети за възможността за автоматична проверка на транзакциите, случващи се в блокчейн Ethereum, и от своя страна бихте получили определена сума приходи.

Копаене на Ethereum (GPU, CPU, ASIC, Cloud) е изключително популярен активност сред феновете на тези крипто монети, така че това е голяма тема за дискусия. Въпреки че PoS системата теоретично би ускорила и изгладила процесите, случващи се в мрежата, такава промяна би довела до масивен добив сметище на оборудване на пазара, което може да означава пагубни промени в цените на компонентите на добивната платформа.

Нека прегледаме набързо два от Ethereum Metropolis fork’s фази.

Византия беше фаза, която имаше за цел да направи платформата Ethereum по-сигурно и по-добре оптимизиран. Това беше направено стъпка по стъпка, но първоначалната цел беше да се направи мрежата по-безопасна и по-течна за използване.

Константинопол има за цел да завърши процесите на Византия и след това да се концентрира върху една голяма цел – да подготви блокчейна Ethereum за прехода между PoW и PoS системи. Това само по себе си е огромна цел и ще изисква доста време, за да бъде напълно приведено в действие.

Спокойствие

Ethereum Serenity се счита за последната голяма стъпка в развитието на Ethereum. Serenity е посветена на една цел и само на една цел – да прехвърли блокчейна Ethereum от PoW към PoS.

Ethereum Fork: Урокът за всичко в едно

Византия и Константинопол са двете основни фази на подготовка. През това време ще бъдат направени определени транзакции чрез консенсуса на Proof of Stake, за да започне подготовката на системата за прехода.

Ethereum Serenity е огромен етап за Ethereum, защото на практика би променило всичко, с което хората са свикнали, когато става въпрос за майнинг на тази крипто. Според пътната карта на Ethereum, преходът към „чист PoS“ трябва се случват някъде през 2021 година.

Резюме на Ethereum Fork

Нека направим кратко обобщение на това, което сме разгледали в това ETH твърда вилица ръководство.

Вилиците за криптовалута са събития в рамките на криптовалута блокчейн които имат за цел да променят някои специфични аспекти на въпросната крипто. Има два вида вилици – меки и твърди.

Меките вилици се сменят незначителни и козметични проблеми, докато твърдите вилици обикновено са пълни чейнджъри.

През целия живот на Ethereum е имало (и все още ще има) три големи ETH твърди вилици – Ethereum Classic, EtherZero и Metropolis.

The Metropolis Ethereum fork (което е настоящата вилица) в крайна сметка има за цел да подготви Ethereum за прехода между базирана на Proof of Work алткойн в Proof of Stake one.

Спокойствието ще бъде последната стъпка при изпълнението на гореспоменатата задача и е планирано да се случи в даден момент през 2021 г..

Заключение

Светът на криптовалути е постоянно намиране на нови и различни начини за развитие и напредък, било то от технологична гледна точка или информационно.

Вилици за криптовалута обикновено са много противоречиви събития в крипто общностите. Това зависи от това, което вилицата надгражда или променя, но независимо от намерението, хората все още ще бъдат винаги разделени на групи от по двама – тези, които го харесват, и тези, които го мразят.

Меки вилици обикновено се приемат по-лесно от твърдите. Това се дължи най-вече, защото те не се стремят да променят коренно нещо в рамките на блокчейна. Повечето хора може дори да харесат някои меки вилици – особено козметично редуващите се.

Твърдите вилици обаче винаги са a точка на дискусия. Промените, които те носят, рядко се приемат с едностранчива реакция.

Вилиците на Ethereum са интересни. И трите от най-трудните бяха много важни точки за пречупване в продължителността на живота на Ethereum. Ethereum Classic беше най-противоречивият – тази твърда вилица искри големи философски дискусии в рамките на криптовалутните общности по целия свят. За първи път темата за децентрализацията стана толкова широко обсъждана и обсъждана.

Вилица Ethereum: Ethereum POS.

Колкото и да е спорен Ethereum Classic, вилицата Metropolis Ethereum е значителна.

Веднага щом Ethereum Serenity започне да играе, никой не знае какво ще се случи с икономиката. Изведнъж ще има хиляди и хиляди майнинг платформи, графични процесори, ASIC и други устройства, свързани с копаенето на криптовалута, които вече няма да служат за употреба.

Хората са обикновено не е готов за такива драматични промени. Естествено, част от популацията на крипто копаене ще намери определени специфики вратички и изходи – препродават графичните процесори, отдават под наем платформи или дори започват да копаят други криптовалути, забравяйки Ethereum като цяло.

Последната част вероятно ще бъде в най-лошия случай за Ethereum. Всички криптовалути струват толкова, колкото хората ги използват – ако броят на потребителите намалее, значимост на крипто и съответно цената му.

Ето защо, поне що се отнася до тази вилка на Ethereum, преди това са положени много подготовка и усилия – Serenity се дължи до следващата година, и екипът на разработчиците се надява да облекчи някои от първоначалните отклонения, които този хард форк събра.

Една от основните цели на екипа на Ethereum е да покаже колко полезен и бърз е a Доказателство за системата на залог е в сравнение с доказателство за работа. Той елиминира много от Недостатъци на PoW системата (разходи за електричество, охлаждане и устройства, нужда от огромна и открита площ и т.н.).

Също така сумата, която някой ще му изплати, зависи от сумата, която е заложил – колкото повече донесете на масата, толкова повече получавате. Това стимулира хората да участват в търговия, покупка и продажба – всичко това, за да получат повече монети и да спечелят по-големи приходи.

Също така, ако имате щедро количество етер, трябва да се уверите, че го съхранявате на сигурно място и да изберете хардуерни портфейли, като Ledger Nano S и Трезор.

Е, това беше ръководството за вилицата на Ethereum. Надявам се, че ви е било интересно и сте научили нещо ново за Ethereum и други вилици като цяло!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map