Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Ethereum срещу Ethereum Classic: Разделянето на Ethereum

Историята от 2016 г. за разделянето на Ethereum и Ethereum срещу Ethereum Classic е много интересна и важна история. Това е така, защото някои хора смятаха, че това е страхотна идея, докато други я мразеха!

Това лесно за следване ръководство ще започне с обяснение защо се е случило разделението и как е създало изцяло нова блокчейн и криптовалута, наречена Ethereum Classic.

След това ще обясня как двете блокови вериги са различни и как всяка от валутите им се представя по отношение на цената след разделянето.

След като прочетете моето ръководство Ethereum срещу Ethereum Classic от началото до края, ще можете сами да решите кое предпочитате! Или като инвеститор, или като потребител.

И така, какво чакаш? Да отидем и да разберем какво точно се е случило в сплита на Ethereum!

Ethereum срещу Ethereum Classic: Как започна всичко

Ethereum, пуснат през 2015 г. след създаването му от Vitalik Buterin през 2014 г., създаде възможности за блокчейн, далеч надхвърлящи само финансовите транзакции. За разлика от биткойн, който е подходящ само за прехвърляне на средства, Ethereum позволява на хората да създават нещо, наречено интелигентни договори.

Намерен е най-новият купон на Coinbase:

Интелигентният договор позволява на двама или повече души да сключат споразумение, без да е необходима трета страна. По принцип си представете, че сте искали автоматично да изпращате на приятеля си средства на рождения ден всяка година.

Да, можете просто да го направите сами, като влезете в местната банка, но колко страхотно би било да създадете интелигентен договор, така че да можете да го изпращате автоматично, без да е необходима банка?

Това е само много малка част от това, което могат да направят интелигентните договори; възможностите, които отключват, са безкрайни. Умните договори могат да бъдат създадени за почти всичко. Наеми, застраховки, игри, гласуване, инвестиции и много други!

Те гарантират, че договорът ще бъде изпълнен справедливо – това означава, че няма на кого да се доверява.

За да научите повече за интелигентните договори, можете да прочетете нашите Какво е интелигентен договор ръководство. Просто се уверете, че се връщате, тъй като разделената история Ethereum срещу Ethereum Classic е на път да стане наистина интересна!

И така, знаейки колко страхотни са интелигентните договори, някой реши да създаде нов проект, наречен DAO, който означаваше Децентрализирана автономна организация. Концепцията DAO беше като фонд за рисков капитал, който ще работи в децентрализирана екосистема.

За да започне проектът, се нуждаеше от голяма инвестиция от криптовалутната общност. Когато казвам голям, имам предвид много голям. Всъщност, само за 28 дни бяха събрани общо 150 милиона долара в ETH!


Хората бяха толкова развълнувани от проекта DAO, че той събра почти 14% от всички ETH монети в обращение!

Това, което се случи след това, ще ви шокира. След като DAO приключи инвестиционната си кампания, беше хакнат! Някой е откраднал повече от 1/3 или 50 милиона долара от портфейла на DAO.

Това не беше проблем със сигурността на блокчейна Ethereum, а защото разработчиците на DAO направиха грешка при изграждането на технологията.

След атаката, с инвеститорите в криптовалута, притеснени, че цената й може да падне, дори повече, стойността на ETH бързо се увеличи от 20 на 13 долара.

Поради начина, по който е изграден интелигентният договор DAO, хакерът няма достъп до откраднатите 50 милиона долара до 28 дни! И така, общността на Ethereum трябваше да реши какво да направи по въпроса.

Разработчиците на Ethereum предложиха две възможни опции.

  • Създайте хард форк на блокчейна Ethereum
  • Не правете нищо

Тук започнаха аргументите на Ethereum срещу Ethereum Classic и ето защо!

Създайте Hard Fork

Ако не сте сигурни какво е упорита работа, това по същество означава, че се правят промени в оригиналния код на блокчейн. Тогава блокчейнът се разделя на две. (Новият се състои от възлите / компютрите в блокчейна, които са изтеглили актуализацията).

Ако са необходими малки промени, това се нарича мека вилица; ако са необходими големи промени, това се нарича хард форк!

Предложената идея беше, че тъй като бяха откраднати толкова много пари и че парите ще бъдат на разположение на хакерите за 28 дни, трябва да се направи твърда вилица.

За да разберете какво е хард форк, помислете за компютъра, който използвате.

  1. Представете си, че един ден получавате известие от Windows, в което се казва, че имате 28 дни, за да надстроите компютъра си до най-новата версия, или той вече няма да може да разпознава нови актуализации.
  2. Ако решите да не го надграждате, компютърът ви ще разпознава само актуализации, които са се случили преди хард форка!
  3. В света на криптовалутите всеки, който не надстрои до новия софтуер, няма да може да потвърждава нови транзакции!

Чрез попълване на хард форк на, това ще позволи на разработчиците на Ethereum да възстановят сумата на всички хора, загубили парите си от инвестиции в DAO.

Сравнете крипто борсите рамо до рамо с други

Знаеше ли?

Замисляли ли сте се кои крипто борси са най-подходящи за вашите търговски цели?

Вижте & сравнете TOP3 крипто борсите рамо до рамо

Не правете нищо

Някои хора смятаха, че създаването на хард форк на оригиналната блокчейн ще противоречи на убеждението, че блокчейн трябва да бъде децентрализиран.

Въпреки че тези хора разбираха, че много хора загубиха парите си, те смятаха, че е по-важно да оставят Ethereum да продължи така, както беше.

Комикс Ethereum срещу Ethereum Classic

Те твърдяха, че хакването не е заради блокчейна Ethereum, а поради лоша сигурност в рамките на проекта DAO. В крайна сметка „кодексът е закон“ и не може да бъде отменен!

Какво беше решено? Ethereum срещу Ethereum Classic Split

Тъй като промените не могат да бъдат направени в блокчейн, без той да отиде на гласуване, общността на Ethereum трябваше да реши коя опция е най-добрата. Коя опция бихте избрали?

Е, по-голямата част от хората решиха, че са вложени твърде много пари, за да не се направи нищо, така че те създадоха хард форк!

След решението блокчейнът Ethereum запази името си, но сега работеше с хард форк.

Хората, които не бяха съгласни с вилицата, решиха да останат на оригиналната блокчейн. Това обаче вече се наричаше Ethereum Classic!

Така че сега знаете как започна аргументът Ethereum срещу Ethereum Classic и защо завърши с разделяне! Сега ще обясня основните разлики между двете блокчейни!

Ethereum срещу Ethereum Classic

Ethereum срещу Ethereum Classic: Разликите

В действителност наистина няма голяма разлика между Ethereum и Ethereum classic изобщо! Трябва да запомните, че хард форкът е направен, за да изтрие 150 милиона долара, изпратени на DAO, а не да прави някакви конкретни ъпгрейди на технологиите.

Не забравяйте, може също да видите, че хората описват разделянето на Ethereum като ETC срещу ETH. Това са само кодовете на валути, които се използват за описание на Ethereum Classic (ETC) и Ethereum (ETH)!

Нека продължим напред и да видим как разделението Ethereum срещу Ethereum Classic е стигнало толкова далеч!

Ethereum срещу Ethereum Classic: Историята досега

Сега трябва добре да разберете историята на Ethereum срещу Ethereum Classic и колко сходни са те. Сега нека разберем как се представят и двамата след разделянето през 2016 г.!

Ethereum се представи много, много добре. Всъщност само през 2017 г. той увеличи стойността си с повече от 10 000%! И сега е вторият най-популярен блокчейн след биткойн

Има доста причини, поради които Ethereum се справи толкова добре. Първо, когато се създават нови криптовалути, много от тях решават да изградят своя проект върху блокчейна Ethereum.

Това не само добавя стойност към Ethereum, но също така добавя към репутацията му и увеличава търсенето на Ether. Тъй като се изисква за всички транзакции, направени от приложенията, изградени на Ethereum.

На второ място, при набирането на средства, повечето ICO (Initial Coin Offerings) вече искат Ethereum вместо Bitcoin. Включените количества обикновено са доста големи, така че отново увеличава търсенето на етер!

Забележка: ICO е начин за нови проекти за криптовалута да набират средства. Обикновено те изискват Ethereum и в замяна дават на инвеститорите своя новосъздаден токен / криптовалута!

На трето място, първоначалният екип за разработчици, създал Ethereum, премина към твърдо раздвоената блокчейн, оставяйки Ethereum Classic зад себе си. Това включва Виталик Бутерин, който е един от най-уважаваните разработчици в общността на блокчейн!

Това дава на хората повече увереност в проекта Ethereum, поради което се справи толкова добре.

Въпреки че Ethereum Classic е по-малко популярен от Ethereum, той все още се е утвърдил. През 2017 г. той отчете печалби от над 1500%, но това е далеч по-малко от растежа на Ethereum.

Графика Ethereum срещу Ethereum Classic

Една от причините за това е, че екипът за разработки не е толкова известен като Ethereum. Това дава на хората по-малко увереност в това, което могат да постигнат.

Въпреки че по-малко хора използват Ethereum Classic, това означава, че транзакциите могат да бъдат обработени по-бързо, тъй като мрежата е по-малко заета!

Сега, след като сте разбрали добре как се представят и двете монети след разделянето, нека видим дали мога да ви помогна да решите коя да изберете!

Ethereum срещу Ethereum Classic: Кой трябва да използвате?

Решението коя криптовалута да се използва е труден въпрос за отговор. В Ethereum срещу Ethereum Classic няма съмнение, че Ethereum е станал много по-успешен от Ethereum Classic, което е ясно да се види в неговата стойност.

Той не само е популярен сред инвеститорите и ICO, но много нови криптовалути също изграждат своята платформа на върха на блокчейн Ethereum. Тези положителни резултати превърнаха Ethereum във втория най-популярен проект за криптовалута.

Може би обаче не сте съгласни с хард форка, точно както Ethereum Classic? Ако вярвате, че не е трябвало да се случи, има потенциал, че все повече хора ще се съгласят в дългосрочен план.

Едно от най-интересните неща, които трябва да очакваме с нетърпение, е възможното надграждане от Proof-of-Work до Proof of Stake. Това ще намали драстично количеството енергия, необходимо на възлите / компютрите за проверка на транзакциите на Ethereum!

Разработчиците на Ethereum също работят по нови протоколи за предстоящото преминаване на Proof of Stake. Което ще увеличи броя на транзакциите, които блокчейнът Ethereum може да обработва в секунда?

Ако ETC остане в Proof of Work, това ще бъде най-голямата разлика в технологията, която двата Ethereum някога са имали.

Ethereum срещу Ethereum Classic: Заключение

Ако сте прочели нашето ръководство Ethereum срещу Ethereum Classic от началото до края, сега трябва добре да разберете защо се е случило разделението! Вече няма да се чудите „Какво е Ethereum Classic?“!

Както вече знаете, това е наистина интересна история и нещо, за което хората все още не са съгласни и до днес! Ако по това време сте участвали в Ethereum, бихте ли предпочели да направите вилица или да не правите нищо?

Също така вече трябва да можете да вземете решение коя монета смятате, че ще стане най-успешната в бъдеще. Въпреки че Ethereum се е справял най-добре досега, смятате ли, че Ethereum Classic ще се справи добре?

Страхотното е, че и двете монети се купуват много лесно, тъй като повечето борси ги изброяват!

И така, какво си помислихте за моето ръководство Ethereum срещу Ethereum Classic? Бих се радвал да чуя вашите мисли!

Притежавате ли монети с която и да е блокчейн, ако да, коя? Може би сте решили да инвестирате и в двете!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector