Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Какво е биткойн и как работи биткойн?

Въпросите, които бяха в съзнанието на всички поне веднъж през 2017 г.: какво е биткойн и как работи биткойн?

Биткойн се състои от две думи,Бит’ & ‘Монета’. Ако намалите информацията в компютрите на по-малки парчета, ще намерите 1s и 0s. Те се наричат ​​битове. Вече знаете за монетите.

…и какви са биткойните?

Биткойните са само множеството на Биткойн. Те са монети, съхранявани в компютри. Те не са физически и съществуват само в дигиталния свят! Ето защо биткойн и други криптовалути често се наричат ​​цифрови валути.

В началото може да изглежда доста объркващо, но в това ръководство ще го направя възможно най-просто – добре дошли в биткойн за начинаещи! До края на ръководството дори начинаещите ще разберат какво е Bitcoin, как да получат Bitcoin и как да използват Bitcoin.

Също така, помислете за проверка на някои надежден крипто борси (т.е. Coinbase или Binance), ако планирате да купувате или продавате биткойн! Нещо повече, изключително важно е да запазите вашите биткойни сигурни портфейли, така че помислете за хардуерни опции, като Ledger Nano S и Trezor.

Също така, трябва да знаете, че най-простият начин да купувайте биткойни с вашия кредит картата е чрез Simplex – обработка на плащания без измами. Изборът е твой.

Да започваме!

Търсите най-сигурното място за закупуване на BTC? Събрах най-добре оценените крипто борси, които бяха одобрени като най-сигурните платформи за закупуване на BTC по-долу, така че погледнете.

Доставчик Visa / Mastercard Налични крипто Нашата оценка Преглед на Coinbase ДА

 • Биткойн
 • Ethereum
 • Litecoin
 • + Още 30

9.8 Прочетете отзива Посетете сайта Binance Review ДА

 • Биткойн
 • Ethereum
 • Кардано
 • + Още 150

9.6 Прочетете отзива Посетете сайта Преглед на Coinmama ДА

 • Биткойн
 • Ethereum
 • Биткойн Кеш
 • +Още 7

9.4 Прочетете отзива Посетете сайта Преглед на Kraken ДА

 • Биткойн
 • Ethereum
 • ЧЕТКА
 • + Още 37

9.1 Прочетете отзива Посетете сайта Преглед на eToro ДА

 • Биткойн
 • Биткойн Кеш
 • Ethereum
 • +Още 3

8.6 Прочетете отзива Посетете сайта Преглед на KuCoin ДА


 • Биткойн
 • Ethereum
 • Монеро
 • + Още 210

8.5 Прочетете отзива Посетете сайта Преглед на обмен на Близнаци ДА

 • Биткойн
 • Биткойн Кеш
 • Ethereum
 • +Още 21

8.4 Прочетете отзива Посетете сайта Най – известен 729 отзива 9.8 Банков превод: ДА Посетете сайта Прочетете отзива Избор на редактора 1279 отзива 9.6 Банков превод: ДА Посетете сайта Прочетете отзива 816 отзива 9.4 Банков превод: ДА Посетете сайта Прочетете отзива 1174 Отзиви 9.1 Банков превод: ДА Посетете сайта Прочетете отзива 453 отзива 8.6 Банков превод: ДА Посетете сайта Прочетете отзива 563 отзива 8.5 Банков превод: ДА Посетете сайта Прочетете отзива 603 отзива 8.4 Банков превод: ДА Посетете сайта Прочетете отзива

Професионалисти

 • Прозрачност
 • Децентрализиран
 • Осъществено от общността
 • Няма проверка за нови потребители

Минуси

 • Различни такси
 • Не толкова бързо в сравнение с други криптовалути

Как работи биткойнът? Защо е изобретен биткойн?

Нека започнем с основите…

Има три типове хора на този свят: производителят, потребителя, и посредникът. Ако искате да продадете книга на Amazon, трябва да платите голяма 40-50% такса. Това е същото в почти всяка индустрия! Посредникът винаги взема голяма част от парите на производителя.

За да разберете какво е биткойн, е важно да знаете защо е създаден. Биткойнът е измислен премахнете един тип посредникбанките. Ако трябва да преведете 5000 долара от вашата страна на ваш приятел в Обединеното кралство, парите трябва да преминат през банка във вашата страна. Те вземат такса за обработка. След като парите стигнат до банката във Великобритания, банката на вашия приятел също начислява такса.

Как работи биткойн: купчина криптокойни.

Проблемът не е само в таксите, а в това данните, които съхраняват. Банките съхраняват много лични данни за своите клиенти. Много банки са били хакнати през последните 10 години, което е така много опасен за хората, които използват тези банки. Ето защо е важно да се разбере как работи биткойн.

За разлика от биткойн, банките могат да замразят / блокират сметките на хората когато искат. Те имат твърде голям контрол над хората, които използват банките, и са злоупотребили с властта си. Банките изиграха голяма роля в финансовата криза от 2008 г., също. Биткойнът стартира през 2009 г., точно след тази криза. Много хора вярват, че кризата е една от причините за създаването на биткойн.

Кой е създал биткойн? Създателят на биткойн е неизвестен. Използваното име беше Сатоши Накамото, но това беше фалшиво име и никой не знае кой е истинският създател.

Решението беше да се изгради система, която няма единна власт (като банка). На един орган не трябва да се дава властта да контролира хората. Банките и правителствата контролираха валутите, така че трябваше да се създаде нова валута.

Биткойнът е решението: той няма единна власт. Това означава, че няма банки, няма PayPal, няма правителство, което да може да каже на банката да замрази вашата сметка. Страхотно е, нали? Въпросът в съзнанието на всички сега трябва да бъде „как работи биткойн?“.

Как работи биткойнът?

Създателят на Bitcoin направи три основни понятия за биткойн, които са от съществено значение за разбирането на принципите на биткойн:

Нека разгледаме всяка концепция малко по-близо.

Децентрализирани мрежи

Когато отидете в интернет браузъра си и напишете „www.google.com“, компютърът ви започва разговор с компютрите на Google. След това и двата компютъра започват да говорят помежду си и браузърът ви показва изображения, бутони и др. Ако сървърите на Google не работят по някаква причина, няма да можете да видите тези изображения и бутони. Това е така, защото данните се съхраняват в централизирана мрежа – това е на едно място.

Как работи биткойн: Централизирани и децентрализирани приложения.

За да разберете как работи биткойнът, от съществено значение е да разберете какво децентрализирана мрежа. В децентрализирана мрежа данните са навсякъде. Ако Google използва децентрализирана мрежа, пак ще можете да видите данните, защото те са навсякъде, а не само на едно място. Това означава, че Google никога няма да излезе офлайн!

Криптография

През Втората световна война, криптография се използва много. Той преобразува радиосъобщенията в код, който никой не може да прочете. За да го прочетете, ще трябва да конвертирате обратно в оригиналното съобщение. За да направите това, имате нужда ключ. Това беше възможно чрез математически формули!

Биткойн използва криптографията по същия начин. Вместо да конвертира радио съобщения, Биткойн използва криптография за конвертиране данни за транзакции. Ето защо се нарича биткойн криптовалута. Знаейки, че това ви отвежда една крачка по-близо до разбирането как работи Биткойн.

Биткойн прави това с помощта блокчейна. Създателят на биткойн изобретил технологията блокчейн!

Търсене и предлагане

Миналата седмица, когато Джон посети пекарната, остана само една торта. Четирима други хора също го искаха. Обикновено тортата струва само 2 долара. Но тъй като още 4 души искаха тортата, той трябваше да плати 10 долара за нея.

Това е основната концепция на търсене и предлагане: когато нещо е ограничен, има по-голяма стойност. Колкото повече хора го искат, толкова повече цената му ще се покачи. Това е същото като редки ретро автомобили.

Как работи биткойн: доставка & amp; търсене.

Биткойн използва същата концепция. Предлагането на биткойн е ограничено. Биткойн се произвежда в фиксирана ставка, което ще намалява с времето – намалява наполовина на всеки четири години. Биткойнът има лимит от 21 милиона монети; след като има 21 милиона биткойни, не могат да се създават повече монети. Колко биткойни има в момента? Е, в момента (27.07.20) има 18,5 милиона Създадени биткойни. Все още имаме дълъг, дълъг път, преди да достигне 21 милиона!

И така, това отговаря на част от „как работи биткойнът?“, Но не отговаря на всички. За да научим наистина как работи биткойн, трябва да преминем към начина, по който Биткойн транзакции работа …

Как се случват транзакциите?

Сега нека видим как тези концепции работят заедно. За да запишем транзакции, трябва да ги поставим база данни (като лист в Excel).

Това обикновено се съхранява на едно място в централизирана мрежа. Но тъй като биткойн използва децентрализирана мрежа, базата данни с биткойни се споделя. Тази споделена база данни е известна като разпределена книга и е достъпен с помощта на блокчейн. За да научите повече за блокчейн технологията и да разберете по-добре кои са биткойните от гледна точка на блокчейн, прочетете моя "Обяснено на блокчейн" ръководство.

За да изпратите биткойн на някого, трябва да подпишете цифрово съобщение, което казва: „Изпращам 50 биткойни на Питър“. След това съобщението ще бъде излъчено на всички компютри в мрежата. Те съхраняват вашето съобщение в базата данни / регистъра.

Може ли някой да фалшифицира моята самоличност?

Когато създадете биткойн портфейл (за да съхранявате своите биткойни), получавате публичен и частен ключ. Публичните и частните ключове са набор от дълги цифри и букви; те са като вашето потребителско име и парола. И двете са много важно за истинско разбиране как работи Bitcoin.

Хората се нуждаят от вашата публичен ключ ако искат да ви изпратят пари. Тъй като това е просто набор от цифри и цифри, никой не трябва да знае вашето име или имейл адрес и т.н. Това прави потребителите на Bitcoin анонимни!

Как работи биткойн: Частен ключ на портфейла на Blockchain.

Що се отнася до вашите частен ключ, никога не трябва да позволявате на никого да го вижда. На блокчейна вашият личен ключ е вашата самоличност. Използвате личния си ключ за достъп до вашия Bitcoin. Ако някой го види, той може да открадне всичките ви биткойни – така че бъдете много внимателни!

Така че да, технически, вашата самоличност може да бъде фалшифицирана. Ако някой получи вашия частен ключ, той може да го използва за изпращане на биткойн от портфейла ви до портфейла си. Ето защо трябва да пазите личния си ключ много, много в безопасност.

Истинската ви самоличност (вашето име, адрес и т.н.) обаче не може да бъде фалшифицирана, тъй като не е необходимо да я използвате, за да изпращате или получавате биткойн.

Може ли някой да похарчи Bitcoin два пъти?

Биткойн транзакциите се групират и съхраняват в блокове. Тези блокове са свързани обратно един към друг в серия. Ето защо се нарича блокчейн.

Всяка транзакция в блока има публичен ключ написано върху него. Ако това е вашият биткойн, това ще бъде вашият частен ключ, който е написан на него. Тъй като всеки блок е свързан с блока преди него, нито един биткойн не може да се харчи два пъти.

Как работи биткойн: човек, който държи биткойн.

Нека разберем как работи Bitcoin някои реални примери. Ако някой се опита да изпрати един и същ биткойн два пъти, ето какво ще се случи:

 1. Дейвид изпраща на Джон биткойн;
 2. Транзакцията се съхранява в блок на блокчейна;
 3. На следващия ден Дейвид се опитва да изпрати същия биткойн на някой друг;
 4. Транзакцията с биткойн преминава в текущия блок на блокчейна;
 5. Компютрите, работещи с блокчейн, проверяват последния блок, в който е бил използван биткойн;
 6. В последния блок, в който е бил използван биткойн, транзакцията казва, че биткойнът е изпратен до публичния ключ на Джон.

Тъй като не публичният ключ на Джон е този, който биткойнът се изпраща в текущия блок, компютрите, работещи с блокчейн, не позволяват използването на биткойн.

Какво ще стане, ако някой се опита да подправи блоковете?

Ако някой се опита да промени данните за транзакциите в един от блоковете, той ще ги промени само в собствената си версия, точно като документ на Microsoft Word, който се съхранява на вашия компютър.

Това е един от ключовите елементи за това как работи Биткойн. За да накарате промяната да премине към споделената база данни, така че да е във версията на всички, те ще трябва да контролират 51% от компютрите в мрежата.

Какво ще стане, ако някой контролира 51% от компютрите в мрежата?

Това е технически възможно, но е така почти невъзможно да постигне. Дори ако някой е хакнал 51% от компютрите в мрежата (известни също като възли), има друг слой сигурност, който му пречи.

За да добавите нови блокове към блокчейна, те трябва да бъдат добит. Този процес се нарича добив, тъй като възлите, които го правят, са възнаградени с биткойн – подобно на златотърсачите, възнаградени със злато.

При добива възлите трябва да обработват биткойн транзакции и да проверяват дали са реални. За целта те трябва да решат математически проблем. Когато проблемът е решен, блокът от транзакции се проверява и се създава нов блок. Всеки блок има нов проблем и ново решение, което миньорите да намерят.

Как работи биткойн: хакер, работещ на лаптоп.

Първият възел, който решава този проблем, получава нови биткойни. Копаенето използва много електричество, така че миньорите трябва да бъдат възнаградени!

Още обяснения в реалния живот за това как да работи биткойн: ето какво би се случило, ако хакер контролира 51% от възлите и се опита да смени блок:

 1. Хакерът ще промени данните в блока, така че биткойнът е изпратен до неговия / нейния публичен ключ;
 2. Тъй като данните в блока са се променили, има нов математически проблем и хакерът трябва да го реши;
 3. Електричеството, от която хакерът се нуждае, за да реши проблема, струва повече от това, което струва биткойнът в блока;
 4. Хакерът може да продължи и да реши проблема, но в този процес ще загуби пари.

Както можете да видите, за хакера е почти безсмислено да завърши атака срещу блокчейна. Ето защо е толкова сигурно.

Какви са предимствата и недостатъците на биткойн?

Вече трябва да знаете какви са предимствата на биткойн, след като прочетете това далеч в ръководството. Обаче не съм говорил много за недостатъците, имам ли?

Все пак има някои предимства, за които също не съм говорил, така че нека започнем с предимствата и след това ще разгледам недостатъците. След това ще знаете напълно и ще бъдете експерт по въпроса – как работи биткойнът?

Предимствата на биткойн

✓ Международните плащания са много по-бързи от банките;

✓ Таксите са ниски;

✓ Blockchain – почти невъзможно за хакване;

✓ Децентрализирано – не може да бъде изключено в една точка;

✓ Прозрачно – не е нужно да вярвате на никого;

✓ Анонимен – не е необходимо да използвате името си;

✓ Осъществено от общността – таксите се споделят, вместо да отиват до една точка (т.е. банка или PayPal);

✓ Няма проверка за нови потребители – всеки може да го използва.

Няма потвърждение за нови потребители: Защо това е толкова важно?

Друг ключов елемент от това как работи Биткойн е, че всеки и навсякъде по света може да изпраща пари един на друг. Няма KYC (Знай-твоя-клиент) процес – не е нужно да използвате идентификатора, за да отворите портфейл за биткойн.

Как работи биткойн: достъп до мобилна банка.

При банка трябва да използвате идентификационния си номер, когато кандидатствате за сметка. Заради това, стотици милиони хора по света нямат банкови сметки. Те не могат да изпращат или получават пари. Сега обаче с биткойните най-накрая могат!

Международни плащания: голямо предимство

Ако искате да изпратите международно плащане, обикновено отнема 3+ дни в банката ви и ще ви струва такса от около 10-15 долара или повече. Във всяка държава е различно, но все пак е така скъпо и отнема много време.

Ако го изпратите с помощта на биткойн, това ще отнеме само около 10 минути. Понякога отнема повече време (до час или повече), но все пак е много по-бързо от 3+ дни, които банките отнемат. Таксата за биткойн се променя често и разработчиците се опитват да я поддържат възможно най-ниска. Понастоящем (27.07.20) тя е около средно $ 3.

Това е евтино, защото има няма посредник (банки, PayPal и др.) за плащане! Ето за какво става въпрос в биткойните.

Сега, нека да разгледаме недостатъкът за това как работи биткойн.

Недостатъците на биткойн

Добивът използва много електричество;

✗ Не толкова бързо, колкото другите криптовалути;

✗ Таксите се променят много;

✗ Анонимен – използва се за престъпление;

✗ Труден за използване – частни ключове, публични ключове и т.н..

Такси и скорост: Биткойнът е на почти 10 години

Биткойн започна през 2009 г., помните ли? Е, това е преди почти 10 години! Оттогава са направени много по-нови криптовалути, които са много по-бързи от биткойните. Също, Таксите за биткойн понякога се увеличават до $ 28!

Таксите се повишиха, защото популярността на Биткойн беше прекалено голяма, за да може мрежата Биткойн да се справи – имаше твърде много хора, които го използваха. Това е нещо, което разработчиците на Биткойн се опитват да подобрят и засега изглежда работи. Както казах по-рано, таксите за биткойн намаляват до $ 1!

Биткойнът не е много лесен за използване

Недостатъкът на това как работи биткойн е, че той се нуждае частни ключове, публични ключове, отваряне и използване на портфейл, и т.н. Не е много лесно за хора, които не са уверени в използването на компютри. Когато искате да изпратите плащане на някого, трябва да въведете дълъг набор от цифри и букви (неговия публичен ключ) в компютъра си.

Това е като при първото стартиране на интернет браузърите – трябваше да въведете дълъг номер в адресната лента. По-късно адресите (www.), Които използваме днес, го замениха. Биткойнът трябва да стане лесен за използване, така че всеки по света да може да го използва, точно както е сърфирането в интернет.

Електричество и околна среда

Както казах по-рано, разходите за електроенергия за добив са високи. Миньорите са възнаградени с биткойн, така че все още печелят. Въпреки това електричеството, използвано от миньорите, е много лошо за околната среда (сега знаете някои недостатъци на въпроса за това как работи биткойн).

Други криптовалути, като NEO и Lisk, използват различна система за добив, която използва много по-малко електроенергия. Тази система се нарича PoS (Proof-of-Stake).

Как работи биткойн: електрически пилони.

Не забравяйте, че в системата на Биткойн миньорът, който първо проверява блока, е този, който е възнаграден с Биткойн? Тази система се нарича PoW (Доказателство за работа). Това е като състезание, нали?

Доказателство за работа

Всички миньори работят на един и същ блок едновременно, опитвайки се да спечелят състезанието. Това означава, че всички миньори използват електричество за всеки създаден блок.

Доказателство за залог

В PoS само един майнер може да копае блока. Когато се създава следващият блок, се избира друг майнер, който да го копае. По този начин само един миньор използва електричество на всеки блок. Това е много по-евтино и по-добре за околната среда!

Криминално досие на Биткойн

Една от най-тъмните страни на това как работи Биткойн е, че не е нужно да използвате самоличността си, поради което Биткойн е бил в новините много за използвани от престъпници. Може да сте чували за нещо, наречено Пътят на коприната. Това беше пазар на тъмната мрежа – анонимна част от интернет, която трябва да се отвори с помощта на специален браузър.

На Пътя на коприната можете да си купите много незаконни неща, и Bitcoin валутата, която се използва. Пътят на коприната започна през 2011 г., но беше затворен през 2013 г. от ФБР.

Това беше много лошо за биткойн, а някои правителства са се опитали да забранят криптовалутата поради тази причина. Това е най-големият пример за това как биткойн може да бъде злоупотребяван, въпреки че престъпността може да се случи с всички валути.

Намерен е най-новият купон на Coinbase:

Как да купя биткойн?

Знаете как работи биткойнът, какво представлява, за какво е полезен и за какво е лош. Остава само да знаете как да го купите. И така, как купувате биткойн?

Има три основни опции.

Брокерски борси

Това е най-прости начин, но обикновено трябва да използвате вашата самоличност. Това означава да използвате вашето име, адрес и паспорт / шофьорска книжка. Таксите за борси на брокери обикновено струват между 1-5%, но зависи от местоположението ви от начина, по който плащате.

Хубавото е, че можете да платите с банков превод, дебитна / кредитна карта и дори PayPal. препоръчвам Binance защото е лесен за използване и много надежден. Как работи биткойн: човек, който говори по телефона.

Използването на борса на брокер е малко като при посещение на туристически агент, за да конвертирате местната си валута в чуждестранна валута (като USD за JPY например).

P2P (Peer-to-Peer) борси

Това са като борси на брокери, но те не използват посредник – няма брокер. Например, Джон може да изпрати пари на Ейми, а Еми ще изпрати на Джон малко биткойн. Няма брокер, така че те не плащат такси!

Еми винаги ще трябва да плаща на Джон Биткойн, защото P2P борси използвайте ескроу услуга. Когато Джон поиска Ейми за биткойн, той се изпраща в депозита. Когато Джон плаща на Ейми парите си, депозитът изпраща на Джон парите си. Джон и Ейми нямат контрол върху депозита, така че винаги е честно. Честната търговия е едно от основните неща за разбирането как работи биткойнът.

Някои продавачи на борсите на P2P ще ви поискат ID, но някои продавачи не. Така че е възможно да използвате P2P борси, за да купувате биткойни анонимно. Можете дори да платите в брой (хартиени пари)!

Можете да платите и с банков превод! Препоръчвам да използвате Местни биткойни.

Биткойн банкомати

Това е най-рядко срещаният начин за закупуване на биткойн. В света няма много банкомати за биткойн, така че ще трябва да използвате тази карта за да видите дали има близо до вас. Ако има, можете да отидете на него и да купите своя биткойн с пари в брой, но таксите са скъпи – 5-10%.

Как работи Bitcoin: Bitcoin банкомат.

За да научите повече за Биткойн банкомати, P2P борси и борси на брокери, прочетете нашите ръководство за това как да купувате крипто. В това ръководство ви давам пълни инструкции за настройка на портфейла ви, проверка на самоличността ви и закупуване на биткойн с всеки начин на плащане.

Сравнете биткойн рамо до рамо с други

Знаеше ли?

Сравнете биткойн рамо до рамо с други

Всички крипто борси може да изглеждат подобни на вас, но те са НЕ еднакво!

Да! Покажете ми таблицата за сравнение

Заключение

Изобретяването на биткойн е само началото. Някои хора използват биткойн и други криптовалути вместо банки, но все още не са заменили напълно банките. Какво мислиш? Смятате ли, че биткойнът ще замени банките? Или първо трябва да се подобри?

Отговаряйки на горните въпроси, можете да тествате наученото в това ръководство. Можете също така да опитате да отговорите на въпроса „как работи биткойн?“ само с три изречения. Опитайте – това ще ви помогне да запомните наученото. Публикувайте отговора си в коментарите!

И накрая, запомнете – използвайте само най-надеждните борси при покупка или продажба на биткойн!

Нека да преминем през процеса на как да закупите биткойни още веднъж:

1. Вземете надежден портфейл за криптовалута, който ще го направи пазете активите си в безопасност (Ledger Nano S и Trezor са сред най-препоръчваните хардуерни портфейли).

2. Регистрирайте се в Coinbase.

3. Закупете биткойн в щатски долари или друга налична валута.

4. Копирайте адреса на портфейла си за Bitcoin.

5. Изпратете вашите биткойни портфейла си.

ИЛИ

Изберете и дори по-прост начин и закупете биткойни с кредитната си карта чрез Simplex – обработка на плащания без измами.

Това е всичко, сега вие притежавате биткойни!

Съдържанието, публикувано на този уебсайт, няма за цел да даде някакъв вид финансови, инвестиционни, търговски или други форми на съвет. BitDegree.org не подкрепя или предлага да купувате, продавате или държите какъвто и да е вид криптовалута. Преди да вземете финансови решения за инвестиции, консултирайте се с вашия финансов съветник.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector