Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Какво е Blockchain? Ръководство за начинаещи

Откакто Bitcoin беше създаден през 2009 г., светът полудя по криптовалутите. Всъщност сега има повече от 1500 различни монети, които можете да купувате, продавате и търгувате! Най-важното обаче, което идва от всичко това досега, е технологията, която стои в основата му – технологията блокчейн. И така, какво е блокчейн?

Ако искате да разберете какво представлява блокчейн в опростен формат, попаднали сте на правилното място! Въпреки че технологията е доста сложна, ще използвам реални примери и възможно най-опростен речник, така че да я разберете отгоре надолу!

Моят „Какво е урок за блокчейн“ ще започне с обяснение какво технологията прави и как работи, последвано от дискусия за нейните предимства пред традиционните системи. Също така ще ви дам няколко примера за това как може да се използва (и се използва) в ежедневието.

И така, какво чакате, нека започнем, като разберем какво всъщност е технологията на блокчейн!

Какво представлява технологията Blockchain?

В най-простата си форма блокчейнът е технологията, която позволява на хората да изпращат и получават криптовалути като биткойн. Това обаче е много повече от просто платежна система. Когато Сатоши Накамото създаде първата в света криптовалута (Биткойн), той също създаде невероятен протокол, известен като блокчейн.

Намерен е най-новият купон на Coinbase:

Най-интересната част за блокчейна е, че нито един човек или орган няма контрол над него. Вместо това транзакциите се проверяват и потвърждават от онлайн общността, което я прави децентрализирана! Протоколът има много, много предимства като прозрачност, скорост и сигурност, които ще обясня по-подробно по-късно.

Действителната идея на блокчейн технологията не е свързана само с финансови транзакции, тъй като има потенциал да бъде приложена за почти всяка индустрия!

Тъй като блокчейнът е децентрализиран, всеки има достъп до едни и същи данни (освен ако не е частна блокчейн, използвана от компании). Това означава, че веднага щом транзакцията бъде обработена и потвърдена, тя се появява на блокчейна, за да могат всички да я видят.

Това е много подобно на реална счетоводна книга, където счетоводителят на компанията може да преглежда всяка транзакция, която някога е настъпила, заедно със салдата по сметките. Тъй като обаче блокчейн като Bitcoin и Ethereum са публични, всеки може да види данните за транзакциите.

Има толкова много неща, за които да се говори, когато се опитвате да разберете правилната дефиниция на блокчейн, така че мислех, че би било най-добре да разбия всичко. Следващата част от ръководството ми „Какво е блокчейн“ ще говори за това защо се нарича блокчейн!

Определение на блокчейн: Защо се нарича Blockchain?

Въпреки че сега има много различни версии на дефиницията на блокчейн, всички те работят по много сходни начини. Най-лесният начин да обясните какво прави е да разделите думата блокчейн на две – блок и верига!

Помислете за реален контейнер, който носи много кутии от дестинация А до дестинация Б. В света на криптовалутата контейнерът е „блокът“ и всяко поле, което е в контейнера, е отделна транзакция.


„Контейнер“ = Блок

„Кутии“ = Транзакции

„Контейнерът носи много кутии“ = Блокът извършва много транзакции

Знам, че това може да звучи сложно, но останете с мен, тъй като всичко е на път да има смисъл! Така че, в примера за използването на блокчейн биткойн, отнема общо 10 минути, за да бъде потвърден един блок от транзакции в мрежата.

Подобно на реалния контейнер, има само определен брой транзакции, които блокът може да носи, което се определя от максималния размер на блока. Всеки блокчейн има собствен максимален размер на блока, който обикновено е количеството данни (мегабайта), което може да събере.

Bitcoin е в състояние да съхранява данни на стойност 1MB във всеки блок, докато други, като Bitcoin Cash, имат ограничение за размер на блока от 8MB.

Колкото по-голям е ограничението за размера на блока, толкова повече транзакции може да побере. Така че сега знаете какво е блок, а какво ще кажете за веригата?

За да улесня нещата наистина за вас, ще се придържам към примера с контейнер, носещ кутии! Нека си представим, че контейнерът е достигнал първата си дестинация. Това означава, че блокът е потвърден и вече е достъпен в публичната книга, за да могат всички да го видят.

Контейнерът обаче е готов за отпътуване за следващата си дестинация. Всяка нова или стара кутия (транзакции), която контейнерът (блокът) носи също ще бъде достъпна за преглед в публичната блокчейн. Това е еднакво за всяка отделна транзакция. Веднага щом се потвърди, данните за транзакциите са ясни за всички, поради което се наричат ​​„верига“ от транзакции!

Така че сега, когато разбирате откъде идва дефиницията на блокчейн, следващата част от моето ръководство „Какво е блокчейн“ е да обясня как се потвърждават транзакциите!

Как се потвърждават транзакциите в Blockchain?

Може би си спомняте как обясних по-рано, че блокчейнът е децентрализиран, което означава, че нито един орган няма контрол над мрежата. Това също означава, че блокчейнът не се нуждае от посредник от трета страна, за да потвърди движението на средства.

Ако случаят е такъв, как се потвърждават транзакциите? Тук нещата стават наистина интересни!

Блокчейнът е платформа, базирана на общността, което означава, че в повечето случаи всеки може да допринесе за мрежата, за да помогне за проверка на транзакциите. Те правят това, като допринасят с изчислителната си мощ, която в замяна е в състояние да поддържа мрежата.

Не всички блокчейни използват една и съща технология, за да направят това, но ние диференцираме процеса по това как мрежата постига „консенсус“. По принцип консенсусът означава „Как мрежата знае, че транзакцията е валидна и че потребителят действително разполага с налични средства?“

Blockchains постигат консенсус, следвайки правилата на „криптографията“, откъдето идва и терминът „криптовалута“. Криптографията е наистина напреднала област на математиката, която се основава на алгоритмични пъзели.

Когато блокчейнът и неговата общност от доброволци са в състояние да решат алгоритмичния пъзел, правилата на криптографията гласят, че транзакцията е валидна и автентична. Въпреки това, различните блокчейни използват различни методи за решаване на пъзела, който е известен като „консенсусен механизъм“.

Объркан? Не бъдете, тъй като моето ръководство „Какво е блокчейн“ сега ще ви даде пример!

Използването на блокчейн биткойн се поддържа от консенсусен механизъм, наречен „Proof-of-Work“ (PoW). Пъзелът е толкова труден, че никое човешко същество не би могло да го реши самостоятелно, поради което хората трябва вместо това да използват своята изчислителна сила.

Всеки компютър, който е свързан към мрежата (наречен „възел“), се опитва да реши пъзела възможно най-бързо. Който реши първо пъзела, получава безплатна нова биткойн. В действителност обаче наградата за Биткойн не е безплатна, тъй като потребителят трябваше да използва излишната си изчислителна мощност, която консумира много електричество!

PoW е ​​само един пример за това как блокчейн достига консенсус. Има много други и аз изброих някои от тях по-долу (има много повече)!

  • PoS (Доказателство за залог)
  • DPoS (делегирано доказателство за залог)
  • PBFT (Практическа византийска толерантност към грешки)
  • DAG (насочена ациклична графика)

Все още ли се питате „Какво е блокчейн“? Надявам се не! Следващата част от моя урок за блокчейн ще говори за това защо е важна децентрализацията!

Значението на децентрализацията

Както вече знаете, блокчейн протоколът е в състояние да потвърди транзакция без трета страна и нито един орган няма контрол върху мрежата. Ето защо е децентрализиран. Но защо това е важно?

Първо, децентрализацията е много сигурна. Всъщност функциите за сигурност на децентрализираната блокчейн са толкова сигурни, че е почти невъзможно да се хакнат. Преди да обясня защо искам да помислите как функционира централизираната мрежа.

Нека да разгледаме организация като Yahoo. Те са една от най-големите компании в света, които предлагат много услуги като имейл, новини и видео съдържание. Всички техни данни се съхраняват на централизиран сървър, което в повечето случаи е добре. Но какво се случва, ако централизираният сървър се провали?

Точно това се случи през 2016 г., когато група хакери успяха да получат контрол над сървърите на Yahoo, което след това им позволи да имат достъп до повече от 3 милиарда частни имейл акаунта.

Това също не е еднократен инцидент. Независимо дали нейните социални медии, банки, доставчици на интернет услуги или избори в САЩ, централизираните сървъри са хакнати през цялото време. Добрата новина обаче е, че децентрализираните сървъри са практически невъзможни за хакване. Ето защо!

Спомняте ли си как моето ръководство „Какво е блокчейн“ обясни, че за да потвърдят транзакция, много и много хора допринасят с изчислителната си мощ? Тези „възли“ не само помагат да се провери движението на средства, но също така поддържат мрежата сигурна. Това е така, защото повече от половината възли в цялата мрежа трябва да бъдат хакнати едновременно, за да се случи нещо лошо!

Дори ако това беше възможно (което всъщност не е така), хакерът щеше да може да прави промени в блокчейна само за 1 блок, което в случая на биткойн би било около 10 минути!

Децентрализацията е важна не само за сигурността, но и за равенството. Всеки, който се ангажира с блокчейна, има способността да допринася за системата. Освен това, тъй като всяка транзакция е достъпна за преглед в публичната книга, това прави мрежата прозрачна. Без корупция, без измами и без неравенство!

След като вече знаете защо е важна децентрализацията, следващата част от моя урок “Какво е блокчейн” ще разгледа колко анонимен е блокчейнът!

Колко анонимен е блокчейнът?

Когато Сатоши Накамото създаде Биткойн през 2009 г., той не само искаше да създаде справедлива, сигурна и прозрачна платежна система, но също така искаше да позволи на хората да изпращат и получават средства анонимно.

Помислете как харчите парите си в ежедневието. Когато теглите пари от банкомата, банката знае къде се намирате и колко харчите. Когато използвате кредитната си карта на почивка, компанията за кредитни карти също знае къде се намирате и колко харчите.

Когато получавате месечната си заплата, банката знае колко ви плащат. Списъкът продължава и продължава, но въпросът е, че посредниците на трети страни разполагат с много информация за вас. Но какво им дава правото да знаят какво точно правите с трудно спечелените си пари? Нищо не прави! Те не трябва да знаят.

Това е мястото, където блокчейн технологията е различна. Когато получите криптовалута, вие я съхранявате в цифров портфейл. Това може да се съхранява на вашия работен плот или мобилно устройство, онлайн или дори на хардуерно устройство. След това криптовалутата се прикачва към нещо, наречено адрес на портфейла. Можете да имате толкова адреси на портфейла, колкото искате, но никога двама не могат да бъдат еднакви.

Когато изпращате средства на някого, вие ги изпращате от портфейла си към портфейла на някой друг. Ето как би изглеждала блокчейн биткойн транзакция.

Портфейл “1 ЛодкаSLRHtKNngkdXEeobR76b53LETtpyT

Изпратено „2 BTC” да се

Портфейл “1CfaunqrVpcXmpLheUVWeSP1KPsKDha1Nb

На Петък, 18 май 2018 г. в 15.37.

Както можете да видите от горната информация, веднага след като транзакцията бъде потвърдена, всеки може да види изпратената сума и датата и часа на транзакцията. Единствената информация, която хората знаят за подателя и получателя, е адресът на портфейла им.

Поради това блокчейн транзакциите не са анонимни, а са псевдоними (като псевдоним).

Това обаче е точно като харченето на пари във физическия свят. Когато влезете в местния супермаркет и платите с пари, супермаркетът знае как изглеждате, но те нямат друга информация за вас!

И така, след като вече знаете, че блокчейнът е псевдоним, а не анонимен, следващата част от ръководството ми „Какво е блокчейн“ ще разгледа как може да се използва в реалния свят.

Как може да се използва блокчейн в реалния свят?

В действителност блокчейн технологията може да се използва практически във всяка индустрия или сектор. Заменяйки централизираните сървъри с тези на децентрализирана блокчейн, физически лица, компании и дори правителства могат да се възползват от всички предимства, които блокчейнът предлага, като сигурност, прозрачност и скорост!

Опасявам се, че не мога да премина през всяка отделна индустрия, за която блокчейнът може да се използва, така че ще изброя пет от любимите ми!

Трансгранични плащания

Индустрията за трансгранични плащания е бизнес с много трилиони долари, като банките трябва ежедневно да изпращат международни плащания. По-голямата част от това се извършва от трета страна, наречена SWIFT, която е със седалище в Белгия. SWIFT са създадени в началото на 70-те години, за да улеснят международните плащания, но системата е бавна, скъпа и неефективна.

Това е така, защото банките не са в състояние да извършват директни сделки помежду си. Вместо това те трябва да използват SWIFT, а в някои случаи и допълнителни банки кореспонденти. Въпреки това, използвайки блокчейн технологията, банките ще могат да правят бизнес на равнопоставена основа.

Това означава, че между двете организации няма посредник от трета страна. Транзакциите вече няма да отнемат дни, нито биха стрували много пари! Блокчейнът Ripple е проектиран точно за тази цел и те вече имат над 100 различни банки, които тестват своя протокол!

Сравнете крипто борсите рамо до рамо с други

Знаеше ли?

Замисляли ли сте се кои крипто борси са най-подходящи за вашите търговски цели?

Вижте & сравнете TOP3 крипто борсите рамо до рамо

Избори

Колко пъти чуваме за изборна измама? Дали централизираната мрежа на изборите в САЩ се хаква (уж!) Или правителства, които заплашват гражданите си с насилие, ако не гласуват за тях? За съжаление това се случва през цялото време, но блокчейн технологията може да реши проблема!

Първо, тъй като всяка транзакция, която някога се е случила, е достъпна за гледане в публичната книга, би било невъзможно политическа партия да промени или премахне гласовете. Не забравяйте, че блокчейнът не е само за финансови транзакции, тъй като може да обработва всичко, което се счита за данни!

Блокчейнът също би бил идеален за избори, тъй като транзакциите са псевдоними, което означава, че никой няма да знае реалната идентичност на избирателя. Вместо това самоличността на гражданин може да бъде свързана с частен ключ, до който има достъп само индивидуалният потребител. Това би гарантирало, че гражданинът може да гласува само веднъж!

Верига на доставки

Веригата на доставки е начинът, по който стоките се придвижват от точката на произход до крайната им дестинация. Пример за това е напитка от портокалов сок. Веригата на доставки започва от мястото, където е отглеждан портокалът, може да пътува до фабрика, за да се превърне в сок, след това може да пътува до склада и накрая до супермаркета.

В момента е много трудно да се проследи всеки отделен етап от пътуването, тъй като всяка част от веригата за доставки използва свои собствени централизирани системи. Чрез използването на блокчейн технология обаче, целият процес на веригата на доставки може да бъде достъпен за всички.

Това би било много по-ефективно, прозрачно и сигурно, отколкото използването на централизирани сървъри, тъй като всичко може да бъде поставено в една и съща мрежа. Освен това мрежата никога няма да падне и е измамна!

Хазарт

Онлайн хазартната индустрия струва милиарди долари всяка година. Традиционните казино игри като блекджек, рулетка и игрални автомати са на разположение, за да играете в уюта на собствения си дом, което е наистина удобно за играча.

Тъй като обаче онлайн казината обикновено пазят данните си за игра зад затворени врати на централизирания си сървър, никога няма гаранция, че казиното наистина играе честно.

Чрез използването на блокчейн технология резултатите от игрите могат да бъдат независимо проверени в публичната книга, което означава, че системата и данните ще бъдат напълно прозрачни. Това може да се използва и за национални лотарии!

Застраховка

Застрахователната индустрия покрива практически всичко на планетата Земя. Независимо дали това е вашият дом, кола, домашен любимец, здраве, почивка или телефон – ако има стойност, може да бъде застрахован!

Проблемът е, че индустрията е доминирана от посредници на трети страни, което означава, че сключването на полица е скъпо и когато става въпрос за предявяване на иск, това е много бавен процес. Протоколът на блокчейн обаче ще позволи на някой да се застрахова, без да се нуждае от трета страна.

Например, ако някой иска да осигури своя полет, веднага след като самолетът действително излети, резултатът може да бъде уреден автоматично. Или самолетът излита навреме и губите застрахователното си плащане, или самолетът закъснява и получавате изплащане!

Всичко това може да се направи в прозрачна, бърза и сигурна екосистема, като блокчейн!

Какво е Blockchain? – Заключение

Това е краят на моето ръководство „Какво е блокчейн“! Надявам се, че сте разбрали всичко, което обясних, и се надявам, че ви е било интересно!

Знам, че концепцията звучи наистина сложно в началото, но се надявам, че реалните примери, които направих нещата лесни за вас!

Така че, ако прочетете моя урок за блокчейн от началото до края, сега трябва да знаете какво представлява блокчейнът и как работи. Трябва също така да разбирате добре технологията, както и всички предимства, които тя предлага.

Кое е любимото ти нещо за блокчейна? Мисля, че е невероятно как никой не го контролира и че вместо това контролът се разпространява в онлайн общността!

Говорил съм и за пет ключови индустрии, които биха се възползвали от блокчейн технологията. Съгласни ли сте с мен или можете да се сетите за някои по-добри? Каквото и да е вашето мнение, уведомете ме в раздела за коментари по-долу! Надявам се само, че все още не се чудите какво е блокчейн!

Освен това, ако имате допълнителни въпроси, моля, попитайте ни! Ще се радваме да помогнем.

Бонус: Изпробвайте се на новите си знания. Вижте дали можете да отговорите на въпроса какво е блокчейн в изключително кратък формат (по-малко от 100 думи). Трудно е, но колкото по-кратко можете да дадете кратко обяснение, толкова по-лесно е да схванете основния принцип на нещо!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector