Какво е криптовалута? Обяснение на крипто за начинаещи

И така, какво е криптовалута? Хайде да говорим!

Още през 1990 г. хората започнаха да питат „какво е Интернет?“. Тридесет кратки години по-късно, това е въпрос, който вече не трябва да се задава.

След тридесет години хората няма да имат нужда да питат „какво е криптовалута?“. Ще бъде нормална част от ежедневието им, точно както интернет е днес. До края на това ръководство също няма да е необходимо да питате.

След като прочетете това ръководство, ще можете да отговорите „какво е криптовалута?“ И на много други въпроси. Ще знаете защо са измислени, за какво се използват и защо все още ще говорим за тях през 2046 година!

Няма време за чакане, така че нека да започнем!

Какво е криптовалута: определението

Има много видове криптовалути, но всички те имат същите шест общи неща. Това са нещата, от които се нуждаят, за да бъдат наречени криптовалута. Пригответе се за някои големи думи!

Намерен е най-новият купон на Coinbase:

Криптовалутите са:

Дигитален: Криптовалутата е дигитален пари (или цифрова валута, това означава същото). Това означава, че съществува само в компютрите. Криптовалутите нямат монети с изображение на глава на кралица или хартиени бележки с надпис „In God We Trust“, или.

Peer-to-Peer: Криптовалутите са предавани от човек на човек онлайн.

Глобален: Няма една криптовалута за Испания и друга за Китай например. Криптовалутата е еднаква във всяка държава. Те могат да бъдат използвани свободно между държавите и през границите.

Шифровано: Няма правила за това кой може да използва криптовалута и за какво може да я използва. Истинските имена не се използват за акаунти. Вместо това на всеки потребител се дават кодове. Тук получаваме крипто частта от дефиницията за криптовалута. Крипто е латински за "скрити". И така, криптовалутата се превежда като скрити пари.

Децентрализиран: В света на криптовалутите, няма банки. Всеки отговаря за собствените си пари, те не се съхраняват в банка. Банката е център, в който много хора пазят парите си. Криптовалутите не се управляват от централен сървър, затова казваме, че са децентрализиран.

Не изисква доверие: Начинът, по който се изграждат криптовалутите, означава това не е нужно да вярвате на никого в системата, за да работи.


Това е много странна идея, нали? Номерът за разбиране на криптовалутата е първо разберете малко за нормалните пари – нещата, които имаме в джобовете си.

Как работят нормалните пари

Парите в джобовете ни не струва нищо само по себе си, това е само хартия и парчета метал, нали? Разрешено ни е търгувайте парите в джобовете ни за стоки и услуги защото правителството казва, че можем. Това се казва фиат пари. Американските долари, британски лири и китайски юани са фиатни валути.

Знаем, че когато отидем в хранителния магазин, можем разменяйте фиатните пари в джобовете ни за храна. Ние знаем това, защото се доверяваме на това, което ни казва правителството.

Когато имаме повече фиатни пари, отколкото можем да държим в джобовете си, откриваме банкова сметка. За да открием банкова сметка, трябва да предоставим на банката личните си данни. Когато парите ни са в банката, не можем да ги видим, но знаем, че са там. Така че по принцип ние вярваме на банката.

Какво е криптовалута: човек, който слага монети в буркан.

Банките са пример за това, което бихме нарекли доверена система на трети страни. Банките и правителствата са трети страни, на които се доверяваме. За да стане по-ясно, нека да видим пример.

Петър е гладен и Павел иска оградата му да бъде боядисана. Пол отива в банката и вади 10 долара. След това Пол плаща на Питър 10 долара, за да боядиса оградата му. Питър с удоволствие рисува оградата на Пол, защото се доверява на правителството и знае, че може да си купи хамбургер за 5 долара. Той изяжда хамбургера си и поставя останалите си 5 долара в банката, защото се доверява на банката да го пази.

Сделката по-горе е само между Петър и Павел, но е необходимо и двамата да се доверят на трета страна, за да работи.

Как криптовалутата прави нещата по различен начин?

Криптовалутите не се нуждаят от банки и правителства. Потребителите могат да си изпращат пари онлайн, без да е необходимо да се доверяват на своите пари или информация на трети страни или трети страни.

Криптовалутите правят това до запис на всяка транзакция (като тази по-горе между Петър и Павел) в споделена база данни, наречена блокчейн. Тази блокчейн се споделя между хиляди мощни компютърни системи, наречени възли.

Всяка нова транзакция е проверено от възел. Ако повече от половината от възлите се съгласят, че е валидно, то се добавя към блокчейна. Възлите получават нова валута за проверка на транзакции, това се нарича добив. Майнингът гарантира, че това само правилната информация се добавя към блокчейна. След като транзакциите са добавени към него, те не могат да бъдат променяни или изтривани.

Какво представлява криптовалутата: логото на криптовалутата Dogecoin.

Не трябва да посочвате името, адреса или датата си на раждане, когато използвате криптовалута. Вашият акаунт има а публичен ключ и частен ключ. Мислете за това като за вашия имейл акаунт. Вашият публичен ключ е като вашето потребителско име, а вашият частен ключ е като вашата парола. За достъп до вашия акаунт са ви необходими и двете.

Потребителите са скрити, но транзакциите не са. Всеки може да види всички транзакции, които се случват в блокчейна, но не можете да видите имената на потребителите зад всяка транзакция.

Криптовалута за начинаещи

Сега, ако начинаещ (и всички го знаем!) Ви попита: „какво е криптовалута?“, Кажете им това това са цифрови пари, които можете да изпратите на всеки на планетата, без да използвате банка. Не е необходимо да предоставят лична информация за извършване на транзакция и транзакциите се извършват в мрежа, на която могат да се доверят.

Новичокът може също да пожелае да разбере как са започнали криптовалутите. Не е проблем! Продължете да четете и ще можете да отговорите и на този въпрос!

Историята на криптовалутата

През 90-те години много различни хора се опитаха да създадат криптовалути. Най-близките бяха DigiCash, HashCash и B-пари. Никой от тях не е получил технологията съвсем правилно или подкрепата, необходима за успеха.

Историята на криптовалутата наистина започва Биткойн. Биткойн беше първата в света истинска криптовалута, и все още е най-известният. Извикан е създателят на биткойн Сатоши Накамото, но никой не знае кой е това! Никой никога не е срещал лично Сатоши. Те могат да бъдат мъж, жена или цяла група хора!

На 12 януари 2009г, Биткойн блокчейнът на Сатоши влезе онлайн. Първата търговия с биткойн беше за 10 BTC (биткойни). Сатоши го изпрати на кодер, наречен Hal Finney.

Сатоши говори само нататък интернет табла за съобщения и в имейли. До април 2011 г. Сатоши изчезна. Всичко, което е останало от Сатоши Накамото, е Биткойн – и името.

Какво е криптовалута: Биткойн криптовалута първа страница.

Отне няколко години на хората да се заинтересуват от биткойн. Когато обаче започнаха да разбират какво може да направи, Популярността на биткойните нарастваше и нарастваше. Хората видяха, че Bitcoin има всичките шест неща, които изброихме по-рано, и започнаха да го купуват и използват.

И така, за какво се използва криптовалута като биткойн? Е … нека поговорим за един от уебсайтовете, където хората за първи път започнаха да използват Биткойн – което помогна да го направим известен!

Пътят на коприната

Пътят на коприната беше онлайн черен пазар. Беше като нелегален Amazon или eBay. Той използва биткойн като основна валута за търговия. Клиентите могат да купуват всякакви неща, използвайки биткойн, без никой да знае кои са те. Много от тези неща бяха незаконни, неща като наркотици, откраднати стоки, и оръжия. Пътят на коприната дори имаше реклами за убийци!

Silk Road беше затворен през 2013 г., след две години търговия. Америка ФБР конфискува биткойни на стойност милиони долари, което го прави много невероятен член на криптовалутната общност!

Историята на Пътя на коприната попадна във вестници по целия свят. Това беше и добро, и лошо за биткойните. Беше лошо, защото Биткойнът се свързва с онлайн престъпления, но беше добре, защото показа, че биткойн работи. Историята на пътя на коприната показа на света, че биткойнът е полезен и че има голяма група хора, които искат да го използват (въпреки че са престъпници).

Сравнете крипто борсите рамо до рамо с други

Знаеше ли?

Замисляли ли сте се кои крипто борси са най-подходящи за вашите търговски цели?

Вижте & сравнете TOP3 крипто борсите рамо до рамо

Какво стана след това?

Когато стартира през 2009 г., биткойнът си струваше нула долари и нула цента. През април 2011 г. можете да получите 1 биткойн за $ 1. На 17 декември 2017 г. Биткойн имаше най-добрия си ден досега. Можете да търгувате 1BTC за 20 052 долара! Днес, на 7 август 2021 г. можете да търгувате 1BTC за $ 11,822. Не е лошо, нали?

Търговията с криптовалута стана много популярен. Стотици други криптовалути са последвали Биткойн на пазара, те се наричат altcoins.

Като биткойн, altcoins използват блокчейн технология, но те се опитват да правят нещата малко по-различно. Нека да разгледаме най-доброто от останалото;

 • Litecoin е много подобен на биткойн, но системата му улеснява добива за потребители, които нямат мощни компютри.
 • Dogecoin е забавен алткойн с шиба ину куче като негов талисман. Феновете на dogecoin често го използват, за да подкрепят добри каузи, като кладенци в Кения и ямайския отбор по бобслей!
 • BitcoinCash е създаден, когато група потребители на Биткойн не се съгласяват с някои от правилата на Биткойн и се откъснат, за да формират своя собствена цифрова валута през 2017 г. Голямо несъгласие като това е известно като твърда вилица.

Забележка: Можете да си представите хард форк, подобно на начина, по който работи актуализацията на мобилния телефон. Някои хора избират да надстроят телефоните си, докато други не. Все още е един и същ телефон, но има различни функции.

Не всеки, който използва блокчейн технологията, се опитва да създава криптовалути. Някои хора се опитват изграждане на blockchains, които са по-големи, По-добре, и може да направи повече. Най-известният пример за това е Ethereum.

Какво е криптовалута, когато всъщност не е „валута“?

Създателят на Ethereum Виталик Бутерин искаше да изгради блокчейн, който е по-напреднал от биткойн. Искаше да твори платформа това може да направи нещо повече от просто цифрова валута.

Ethereum позволява на потребителите да изграждат dApps и настройте интелигентни договори. Умните договори могат да ръководят много различни видове транзакции, включително търговия с криптовалута. Те също могат да се използват за насочване на ведомостта на компанията, договора за наем на вашата кола или дори за покупката на къща.

Забележка: dApps са като обикновени приложения (като Facebook, Google или Twitter), но се изпълняват на блокчейн, а не на централен сървър. Можете да научите повече за dApps в нашия "Какво е dApp" ръководство.

Кажете го по този начин – ако Bitcoin иска да замени вашето приложение за онлайн банкиране, тогава Ethereum иска да замени всички ваши други приложения! Сега, разбирате ли какво имам предвид?

Начинът, по който Ethereum използва технологията блокчейн, се възприема от много хора като бъдещето на криптовалутата. Ethereum е следващото голямо нещо!

Какво е криптовалута: платформата Ethereum.

За да научите повече за Bitcoin и Ethereum, вижте нашите Ethereum VS Bitcoin ръководство.

Сега знаем как да отговорим на доста въпроси;

 • Какво е криптовалута?
 • Кога е създадена криптовалутата?
 • Кои са основните криптовалути там?

Сега, нека зададем още един много важен въпрос.

Криптовалутите добро или лошо нещо са?

Добри неща за криптовалутата (Yay!)

 • Прозрачно е: Това означава, че всеки, който използва блокчейн за криптовалута, може да види всяка сделка, която някога е била направена. Не е нужно да се доверявате на други потребители.
 • Личен контрол: Това означава, че всеки потребител отговаря за собствените си пари, никой освен потребителя не може да стигне до тях. Това е децентрализирано, помните ли? Така че, това е различно от това да дадете на банката контрол върху парите си.
 • Това е за всички: Криптовалутите са отворени за всеки човек на планетата. Банките имат правила за това кой може да има сметка, крипто не. По света има два милиарда души, които нямат пълен достъп до банкови сметки!
 • Това е бързо: Търговията с биткойни отнема около час, въпреки че може да отнеме само десет минути. В повечето банки, международна банка за банков превод може да отнеме 1-5 дни.
 • Безопасно е: Блочната верига за криптовалути се разпространява на хиляди компютри, което ги прави почти невъзможно да хакна.

Някои лоши неща за криптовалутата (Booo!)

 • Тя може да бъде нестабилна: Криптовалути трябва да са по-популярни преди всички да започнат да ги използват. Не е необходимо валутите на Fiat да бъдат популярни, тъй като се поддържат от правителството. Ако криптовалутата, която притежавате, стане непопулярна, може да не успеете да я използвате.

 • Ако го загубите, той е изчезнал завинаги: Ако вашата криптовалута изчезне – или загубите частния си ключ – не можете да си го върнете. Не можете да се обадите по телефона на Bitcoin, за да се оплачете. Помня, не е банка.
 • Престъпниците го харесват: Ако сте престъпник, това вероятно не е лошо нещо, но за останалите – е! Сметките за криптовалута са скрити, така че хората могат да ги използват за престъпление. Ако хората видят, че престъпниците и терористите го използват, може да не искат да го използват сами.

Преди да завършим нашето ръководство за криптовалута, нека отговорим на още един въпрос.

Заключения – Как криптовалутите могат да променят света?

В живота трябва да бъдем много внимателно за това на кого се доверяваме. Повечето хора наистина се доверяват само на семейството и приятелите си. Не бихме дали личната си информация на непознат на улицата, защото не им вярваме. Точно това обаче правим всеки път, когато отворим банкова сметка или платим нещо онлайн.

Може да имаме доверие през повечето време на банки, правителства и други трети страни, но не можем да им вярваме през цялото време.

През 2008г, световната икономика се срина. Банките бяха използвали парите, на които им бяха доверени, много зле. Правителствата по света не успяха да спрат милиони хора от загуба на много пари.

През 2008 г. се случваше и нещо друго – Биткойн се създаваше. Съвпадение? Аз не мисля.

Криптовалутите премахват силата, която банките и правителствата имат върху живота ни. Те ни връщат силата. Те също така осигуряват надежда за всички хора, които са останали извън съвременната банкова система.

Какво е криптовалута: финансовата криза от 2008 г.

Помислете какво криптовалутите могат да донесат на страни като Афганистан. В Афганистан, само 10% от възрастните имат банкови сметки, и те се контролират предимно от мъже. Какво е криптовалута за афганистанка? Свобода.

Присъстват Сирия, Йемен и Либия състояние на гражданска война. Представете си, че можете да изпращате помощ директно на хората от тези страни. Какво е криптовалута за сириец? Това е връзка към останалия свят, на хора, които искат да помогнат.

И накрая…

Когато задаваме въпроси като „какво е криптовалута?“, Ние наистина питаме „какво ще прави криптовалутата за мен?”. Отговорът е – криптовалутата ще го направи да ви контролира парите. Криптовалутата ще ви направи част от глобално семейство, което е свободно да търгува през граница и може да направи света по-добро място за живеене в всички нас.

Какво мислиш? Интересувате ли се от света на крипто и сте готови скочи на размяна и започнете да търгувате?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map