Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Какво е портфейл за криптовалута и как работи?

Вие, който искате да научите за основите на криптовалутата и технологията на блокчейн? Ако е така, едно от първите неща, с които трябва да се запознаете, е ролята на портфейла за криптовалута.

Ръководството ми ще обясни всичко, което трябва да знаете, използвайки наистина прости реални примери. До края на четенето от началото до края ще имате цялата необходима информация!

Това ще включва как работи портфейлът, налични са различните видове и дори преглед на четири от най-популярните налични портфейли!

И така, какво чакаш? Нека започнем с основен преглед на това, за което е необходим портфейл!

Кратко за крипто портфейла

Преди да продължа по-нататък, искам да помислите как съхранявате вашите реални пари. Не се разхождате, за да го държите в ръцете си, нали? Вместо това най-вероятно го съхранявате кожен портфейл или портмоне или може би дори касичка!

Намерен е най-новият купон на Coinbase:

Така или иначе е разумно да съхранявате парите си там, където са безопасни. Портфейлът за криптовалута следва същите основни принципи.

Въпреки това, получавайки крипто портфейл, ще имате възможност да изпращате и получавате биткойни и други криптовалути (сега има повече от 1500!).

И така, сега, когато имате основно разбиране за какво се използва портфейл за криптовалута, ще обясня по-задълбочено как работи.

Как работи портфейлът за криптовалута?

В горния раздел използвах примера на истински кожен портфейл, доколкото портфейлът физически съхранява вашите пари. Нещата обаче са малко по-различни в дигиталния свят на криптовалутите и блокчейн технологията.

Монетите всъщност не се съхраняват във физически портфейл, тъй като криптовалутите не съществуват във физическа форма. Вместо това блокчейнът се състои от записи за транзакции, които подробно посочват кой частен и публичен ключ има контрол върху средствата.

За да сте сигурни, че имате пълно разбиране, бързо ще обясня ролята на адрес на портфейла, както и на частен и публичен ключ, тъй като всички те са свързани.

Адресът на портфейла е като номер на банкова сметка. Няма да навредите, ако дадете на някой друг номера на вашата банкова сметка, тъй като хората ще се нуждаят от него, ако искат да прехвърлят вашите средства. Това може да бъде така, че работодателят ви може да ви изплати заплатата ви, така че клиентът да може да ви плати фактурата или така, че вашите приятели и семейство да ви изпратят пари за рожден ден!


В света на криптовалутата, ако някой иска да прехвърли вашите монети, просто му дайте адреса на портфейла си. Точно както в реалния свят, нито един адрес на портфейла не е еднакъв, което означава, че няма шанс някой друг да получи вашите средства. Освен това няма ограничение за броя адреси на портфейла, които можете да създадете.

За да ви дам пример за това как изглежда биткойн адрес, ето адресът на портфейла, за който се смята, че принадлежи на създателя на биткойн Сатоши Накамото!

1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa

Както можете да видите, той използва комбинация от цифри и букви, използвайки както главни, така и малки букви. Тъй като повечето блокчейн са прозрачни, лесно е да разберете колко пари има даден портфейл за криптовалута, както и транзакциите, които собственикът е направил преди това.

Адресът на портфейла за криптовалута обаче не разкрива реалната идентичност на собственика му, поради което блокчейнът се нарича „псевдоним“.

Как се свързват частните и публичните ключове с адреса на портфейла?

И така, след като знаете, че адресът на портфейла е много подобен на номера на банкова сметка, сега ще обясня как ви се дава контрол върху средствата. Хората често мислят, че публичният ключ е същото като адреса на публичния портфейл, но това не е правилно.

По същество всеки отделен адрес на портфейла за криптовалута (не забравяйте, че не могат да бъдат еднакви два адреса) има уникален частен и публичен ключ. Частният ключ ви позволява достъп до средствата, свързани с адреса на крипто портфейла.

За да ви дадем пример от реалния свят, когато искате да прехвърлите пари от банковата си сметка към чужда банкова сметка, ще трябва да въведете личната си парола. Никой друг няма достъп до тази парола, дори банката. В противен случай, ако някой знаеше какво е това, щеше да може да изпрати пари от вашата банкова сметка!

Частният ключ върши точно същата работа и е свързан специално с индивидуалния адрес на крипто портфейла. Е, какво ще кажете за публичен ключ? Публичен ключ е математически свързан с адреса на портфейла ви! Това обаче е „хеширана версия“, която ще обясня по-долу.

Хеш функцията позволява поредица от букви и / или цифри (наречена "вход"), за да бъдат кодирани в нов набор от букви и / или цифри (наречен "изход"). Това добавя допълнителен слой сигурност и гарантира, че портфейлът ви не може да бъде хакнат. Ето бърз пример за опростяване на нещата.

Частен ключ: 03bf350d2821375158a608b51e3e898e507fe47f2d2e8c774de4a9a7edecf74eda

Публичен ключ: 99b1ebcfc11a13df5161aba8160460fe1601d541

Сега знам какво си мислите: тези два комплекта ключове са напълно различни? За човешкото око да, обаче, софтуерната технология знае, че двата клавиша са специфично свързани помежду си! Това доказва, че сте собственик на монетите и ви позволява да прехвърляте средства, когато пожелаете!

Важното е да запомните, че всичко, което обясних тук, е много техническо. Когато обаче използвате портфейл за криптовалута, софтуерът прави всичко за вас. Все едно да използвате интернет за изпращане на имейл!

Всъщност не е нужно да разбирате технологията, която работи във фонов режим, като Gmail и Hotmail правят всичко за вас по отношение на имейлите – точно както портфейла за криптовалута по отношение на крипто транзакциите!

Но казахте, че монетите всъщност не се съхраняват в крипто портфейли?

Ако досега сте чели моето ръководство, сега трябва добре да разберете какво е портфейл за криптовалута и как публичните и частните ключове са свързани с адрес на публичен портфейл. Може би обаче си спомняте по-рано, че казах, че монетите всъщност не се съхраняват физически в портфейла? Вярно е! Позволете ми да изясня нещата.

Тъй като Bitcoin и други криптовалути не са физически пари, те се съхраняват цифрово в блокчейна. Блокчейнът е като гигантска счетоводна книга, която съхранява всяка отделна транзакция, която някога се е случвала в системата, както и общото салдо по сметките на всеки публичен адрес.

Софтуерът в портфейла за криптовалута е свързан директно с блокчейна, така че ви позволява да подавате транзакции в регистъра. Крипто портфейлът обаче е протоколът, който генерира вашите публични и частни ключове. Без него няма да имате достъп до вашите средства в реалния свят.

За да разберете по-добре тази връзка, помислете за влизане в магазин и плащане на стоки с дебитна или кредитна карта. Няма физическа размяна на пари между вас и магазина. Въпреки това, като въведете личния си ПИН номер, вие потвърждавате, че притежавате средствата и така те могат да преместят средствата от вашата сметка в сметката на магазина.

Това е същото като портфейла за криптовалута. С въвеждането на личния си ключ потвърждавате, че притежавате монетите и след това можете да ги прехвърлите на някой друг. Това е единственият начин, по който монетите могат да се преместят от човек А в човек Б.

Така че, след като вече знаете функцията на портфейла за криптовалута, нека разгледаме различните налични видове!

Какви са различните видове портфейли за криптовалута?

Налични са много различни видове портфейли и този, който изберете, ще зависи от вашите лични нужди. По същество различните портфейли предлагат различни неща, като допълнителна сигурност, удобство за ползване или удобство. Сега ще изброя най-популярните видове портфейли за криптовалута.

Сравнете крипто борсите рамо до рамо с други

Знаеше ли?

Замисляли ли сте се кои крипто борси са най-подходящи за вашите търговски цели?

Вижте & сравнете TOP3 крипто борсите рамо до рамо

Настолен портфейл

Портфейлите за настолни компютри трябва да бъдат изтеглени на конкретен лаптоп или компютър и до тях може да се осъществи достъп само от това конкретно устройство. Най-общо казано, те предлагат добра комбинация от сигурност и удобство. Важно е обаче да запомните, че ако хакер е успял дистанционно да се добере до вашето устройство, той може да получи достъп до вашия портфейл.

Мобилен портфейл

Мобилният портфейл е много подобен на десктоп портфейла, тъй като портфейлът се изтегля директно на вашето устройство. Обикновено имате достъп до портфейла си за криптовалута, като изтеглите мобилно приложение, което също ви позволява да харчите монетите си във физически магазин, като сканирате QR код.

Уеб или онлайн портфейл

Уеб портфейлът предлага най-голямо ниво на удобство при изпращане на монети на друго лице, но те са и най-малко сигурни. Това е така, защото доставчикът на портфейла обикновено има пълен контрол върху него.

Пример за това би било съхраняването на монети в обмен на криптовалута. Борсата ще съхранява вашите монети на централния им сървър, което означава, че ако бъде хакнат, престъпникът може да има достъп до всичките ви средства. Най-добре е да съхранявате само малък брой монети в уеб крипто портфейли.

Хартиен портфейл

Хартиените портфейли са едни от най-подценяваните налични крипто портфейли. Всичко, което трябва да направите, е да отпечатате вашите лични и публични ключове върху лист хартия – и това е всичко, средствата ви са сигурни!

Това е така, защото ключовете не са свързани към никакви сървъри, което означава, че единственият начин някой да има достъп до тях е, ако е имал физическата хартия! Когато трябва да прехвърлите средства, просто въвеждате ключовете в софтуер или уеб портфейл или дори по-лесно, просто сканирате QR кода, който сте отпечатали!

Хардуерен портфейл

По отношение на сигурността той не е по-добър от хардуерния портфейл. Това е физическо устройство, чиято единствена цел е да съхранява вашите частни и публични крипто ключове в хардуера.

Устройството никога не е свързано с интернет, освен ако не е необходимо да превеждате средства. Въпреки това, въвеждате личния си щифт директно върху устройството, което прави практически невъзможно за хакера достъп до вашите ключове.

Сигурни ли са портфейлите за криптовалута?

Така че, след като вече знаете различните видове портфейли, заедно с нивата им на удобство, сега ще говоря за това колко са защитени. Най-общо казано, без значение кой портфейл използвате, ако някой има достъп до вашия частен ключ, той ще има достъп до вашите средства. Ключовият въпрос обаче е какви предпазни мерки съществуват, за да се предотврати това?

Всеки портфейл за криптовалута, който има връзка с интернет (например настолен, мобилен или уеб портфейл), винаги ще бъде уязвим. Въпреки че злоупотребяващите хакери са неетични хора, те могат да бъдат много интелигентни. Те винаги създават нови начини за достъп до чужди данни, поради което трябва да сте сигурни, че правите всичко възможно, за да защитите личния си ключ.

Ето няколко примера за това как хакер може да получи достъп до вашите средства, които се съхраняват заедно с интернет връзка.

  • Зловреден софтуер
  • Вирус
  • Регистратор на ключове
  • Отдалечен достъп до вашето устройство
  • Фишинг

Има редица неща, които можете да направите, за да се предпазите от горните заплахи. Първо, винаги трябва да се уверите, че устройството ви използва най-новия софтуер. Тъй като хакерите намират нови методи, те са в състояние да заменят вградения контрол за безопасност, така че като актуализирате софтуера си, винаги ще имате най-високо ниво на сигурност.

Също така е добра идея да настроите допълнителни нива на сигурност. Има много крипто портфейли, които ви позволяват да настроите двуфакторно удостоверяване, което означава, че за достъп до него трябва да потвърдите код, който се изпраща на вашия мобилен телефон.

Също така е добра идея да помислите за портфейл, който позволява мулти-подписи. По принцип портфейлът с много подписи означава, че за да изпрати средства, потребителят трябва да удостовери транзакцията с помощта на две или повече отделни устройства. По този начин, ако едно от вашите устройства бъде изгубено, откраднато или хакнато, престъпникът няма да има достъп до вашата криптовалута, тъй като и те ще се нуждаят от другото (ите) устройство (а)!

И накрая, препоръчва се също да правите резервни копия на портфейла си редовно. Това ви позволява да запишете резервна фраза за парола, така че ако нещо се случи с портфейла ви, пак можете да си възвърнете достъпа.

Като се уверите, че спазвате всички горепосочени мерки за сигурност, ще гарантирате, че портфейлът ви за криптовалута е защитен и защитен срещу хакери!

Мога ли да съхранявам всичките си криптовалути в един и същ портфейл?

Това е златният въпрос – като отговорът е понякога, тъй като зависи от конкретните монети, които държите! Например, ако държите само Bitcoin, просто трябва да намерите портфейл, който е съвместим с Bitcoin. Какво обаче, ако държите Bitcoin и Litecoin?

Въпреки че всеки от тях има своя собствена блокчейн, възможно е да използвате портфейл с няколко валути. Тези крипто портфейли ви позволяват да съхранявате различни криптовалути в един и същ портфейл, което е много по-лесно, отколкото да се използва различен портфейл за всяка монета.

Всичко обаче зависи от това какво може да поддържа портфейлът. Интересното е, че повечето налични токени са изградени върху блокчейн Ethereum – което означава, че те са съвместими с „ERC-20“. Така че, ако имате много токени ERC-20, понякога всички те могат да се съхраняват в един и същ мултивалутен портфейл!

Други монети обаче не са толкова гъвкави, така че винаги се консултирайте с доставчика на портфейла, преди да се опитате да прехвърлите средства, сякаш монетата не е съвместима, ще ги загубите завинаги!

Вярно ли е, че портфейлите за криптовалута са анонимни?

Ако сте прочели ръководството ми до този момент, може би си спомняте как споменах, че блокчейн протоколът е псевдоним, а не анонимен. Това означава, че въпреки че адресът на портфейла ви не съдържа вашето име, хората все още имат достъп до много друга информация.

Това включва всички предишни транзакции, извършени от конкретния адрес на портфейла (както изпратени, така и получени), включително сумата и другите адреси, участващи в транзакцията.

Всъщност това всъщност не е проблем, тъй като ако не дадете на някого вашата реална идентичност, ще бъде много трудно някой да разбере кой притежава адреса.

Само не забравяйте, че правителствата сега регулират обмена на криптовалути, което означава, че ако искате да купувате монети с помощта на реални пари, тогава трябва да се идентифицирате, като подадете документи. Това означава, че дори след като изтеглите средствата си в портфейла си, борсата ще знае, че вашата самоличност е свързана с портфейла, на който сте ги изпратили.

Кой портфейл за криптовалута е най-добрият?

Надявам се, че сега имате много добро разбиране за това какъв портфейл за криптовалута, как работи технологията и различните налични видове. Също така трябва да имате добра представа за това как да защитите портфейла си от хакери, както и каква информация разкривате или не разкривате, когато я използвате.

Последната част на моето ръководство ще говори за някои от най-добрите налични портфейли за криптовалута. За съжаление, тъй като сега има стотици различни доставчици, не мога да ги прегледам всички. Вместо това ще препоръчам четири от най-популярните!

Изход

Exodus е мулти-валутен портфейл за настолни компютри, който ви позволява да съхранявате много различни монети, като Bitcoin, Litecoin и Dash, както и различни токени ERC-20.

Една от най-добрите характеристики на Exodus (освен че е безплатна) е, че е наистина удобен за потребителя. Когато влезете, можете да видите цялото си портфолио от криптовалути на визуална кръгова диаграма, която също ви дава информация за текущата пазарна стойност на всяка монета.

Портфолио портфейл за криптовалута Exodus

Доставчикът на портфейл никога няма достъп до вашите лични ключове, нито те са свързани със сървърите на Exodus. За още по-голямо удобство Exodus дори има вграден ShapeShift API, който ви позволява да купувате и продавате криптовалути в портфейла.

Портфейл за хляб

Ако искате да съхранявате своите биткойни на мобилния си телефон, не търсете повече от портфейла за хляб! Разработчиците твърдят, че портфейлът предлага „Nerd-level security“, тъй като портфейлът е свързан директно с блокчейн Bitcoin.

Потребителският интерфейс е наистина изчистен, което го прави идеален за начинаещи. Хлябът има и наистина страхотна функция, която ви позволява да сканирате QR кода на адреса на портфейла, на който искате да изпратите средства, което също ви позволява да харчите биткойни в реалния магазин!

За съжаление, Bitcoin е единствената монета, която портфейлът поддържа, но не забравяйте, че е напълно безплатна!

Ledger Nano S

За най-добрия слой сигурност той не е по-добър от хардуерен портфейл, като Ledger Nano S. Ще получите физическо устройство, което ви позволява да съхранявате гама от криптовалути офлайн.

Ledge Nano S портфейл за криптовалута

През цялото време се добавят все повече и повече криптовалути, но за да проверите кои монети поддържат, можете щракнете върху връзката тук.

Когато искате да изпратите монети на някого, просто трябва да включите портфейла във вашето устройство (например лаптоп) и след това да въведете личния си ПИН номер. Ако портфейлът е загубен или откраднат, можете да възстановите вашите монети, като въведете резервната си парола на друго устройство!

За Ledger Nano S ще трябва да платите около 90 евро, но ако имате голям брой монети, инвестицията си заслужава. Купувайте го само от официалния уебсайт Ledger Nano S..

Jaxx

Jaxx е и един от най-популярните мулти-валутни портфейли и е достъпен за изтегляне на повечето настолни и мобилни устройства. За допълнително удобство можете също да получите достъп до портфейла си чрез разширение за браузър на Google или Firefox, което го прави чудесно, ако трябва да изпращате средства в движение.

Криптовалутен портфейл Jaxx Liberty

Разработчиците на Jaxx никога не държат вашите лични ключове, тъй като те се съхраняват само на вашето устройство. Освен това, точно като Exodus, има вграден ShapeShift API, който ви позволява лесно да търгувате / разменяте монети директно от портфейла си!

Заключение

Надявам се, че сте се насладили на пълното ми ръководство за портфейли за криптовалути! Ако сте го прочели от началото до края, сега трябва да имате наистина добро разбиране за това какво представлява портфейлът, как работи технологията и за какво може да се използва.

Също така трябва да имате добра представа за различните видове портфейли, предлагани на пазара. Както вече знаете, различните видове портфейли отговарят на различни нужди. Съхранявам по-голямата част от монетите си в хардуерен портфейл, но също така държа малък брой средства в мобилен портфейл, за да мога да получа достъп до средства, когато пътувам!

Кои портфейли сте използвали преди или все още не сте настроили такъв? Основното е, че пазите средствата си в безопасност, като следвате мерките за сигурност, които споменах по-рано.

Бих искал също да знам кой е любимият ви портфейл. Имате ли предложения, които не са в списъка ми? Ако е така, уведомете ме!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector