Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Какво е SegWit и как се обяснява

Добре дошли в друго ръководство за крипто за начинаещи! Днес ще ви разкажа какво е SegWit.

На пазара има стотици криптовалути и всяка от тях има набор от правила, които ръководят начина им на работа. Този набор от правила се нарича a протокол. И така, какво общо има това от SegWit? Какво е SegWit?

Е, както всички компютърни програми, криптовалутите трябва да се актуализират и подобряват. Открити са грешки и проблеми, които трябва да бъдат отстранени. Това се случва, когато лаптопът ви поиска да изключите и актуализирате.

Когато криптовалутата трябва да бъде актуализирана или подобрена, трябва да се направят промени в нейния протокол. SegWit беше актуализация, направена за протокола Bitcoin миналата година.

В това ръководство ще ви разкажа всичко, което трябва да знаете за SegWit. Ще ви кажа какво е SegWit и как работи. Също така ще ви кажа какви подобрения е направил в мрежата на Биткойн и какво означават тези подобрения за нейните потребители.

В края на това ръководство никога няма да се налага да се питате: „Какво е SegWit?“ отново.

Нека започнем, като разгледаме откъде идва SegWit и какво се опитва да постигне …

Историята на SegWit

Какво е Segwit - лого Segwit

Намерен е най-новият купон на Coinbase:

Идеята за SegWit е представена за първи път от Питър Уил на конференция за биткойн през 2015 г. Уил е разработчик на биткойни и съосновател на Blockstream, софтуерна компания, специализирана в цифровата сигурност за финансови услуги.

Wuille предложи SegWit като решение за недостатък в биткойн протокола. При разработването на софтуер се наричат ​​решения за недостатъци лепенки. Проблемът, който той искаше да реши, се нарича ковкост на транзакциите. Ковкостта на транзакциите е измамен начин да се каже, че Биткойн може да бъде откраднат от потребителите чрез промяна на малки части от информацията за транзакциите. Не се притеснявайте, ще разгледам всичко това по-подробно в следващия раздел.

Предложението на Wuille за SegWit предизвика голям дебат в общността на биткойните и минаха почти две години, преди да започне да работи. Най-накрая беше активиран на 23 август 2017 г. Същият пластир беше приложен към Litecoin протокол на 10 май 2017г.

Забележка: Litecoin е криптовалута, чийто код се основава на протокола Bitcoin. Тъй като те са много сходни, те споделиха проблема с податливостта на транзакциите.

SegWit коригира проблема с податливостта на транзакциите и също така направи някои други подобрения в протокола Bitcoin възможни. Въпреки това все още има много критици и не всички потребители на биткойн мрежата приветстваха промените. Някои членове на биткойн общността не са толкова съгласни с SegWit, че са създали своите конкурентни криптовалути!


Преди да влезем в нещо от това, нека разгледаме по-отблизо проблема с ковкостта на транзакциите. И така, какво е податливост на транзакциите и какво прави SegWit, за да го спре?

Ковкостта на транзакциите е доста сложна. За да го разберете, първо трябва да разберете как работят транзакциите с биткойн…

Основите на блокчейна

Биткойн е огромна мрежа, съставена от хиляди компютри, наречени възли. Всеки възел поддържа пълен запис на всяка транзакция с биткойн, която някога е била направена. Този запис се нарича a блокчейн.

Повечето от работата, свързана с обработката на нови транзакции, се извършва от специални възли, наречени миньори. Потребителите плащат такси за транзакции на миньори за работата, която вършат. Нови транзакции могат да се добавят към блокчейна само след като майнерите ги поставят в групи наречени транзакции блокове. Всеки блок в биткойн блокчейн съдържа 1MB информация за транзакциите.

Трябва да отнеме 10 минути мрежата да обработва един блок транзакции, но може да отнеме много повече време. Биткойн мрежата може да обработва между 3-7 транзакции в секунда (Tx / s). Това обаче може да забави много, когато мрежата е заета.

Сега ще използвам два примера, за да ви покажа как работят опростените транзакции с биткойн. Първата ще бъде стандартна биткойн транзакция. Втората ще бъде транзакция, при която един потребител се възползва от податливостта на транзакциите, за да открадне биткойн от друг потребител.

Транзакции за начинаещи

Луси иска да изпрати 10 биткойна (BTC) на Джуд. За целта Луси и Джуд се нуждаят от два вида информация:

  • Публичен адрес: Това е като биткойн имейл адрес. Публичният адрес е цифрово местоположение, на което Люси да изпраща биткойн. Джуд има публично обръщение към получавам Биткойн. Обществените адреси могат да се видят от цялата мрежа.
  • Частен ключ: Ако публичните адреси са като имейл адреси, тогава частните ключове са като пароли. Те доказват, че публичните адреси – и следователно самият биткойн – принадлежат на Луси и Джуд. Само Lucy може да вижда частния ключ на Lucy и само Jude може да вижда частния ключ на Jude.

Нека да видим как изглежда транзакцията в биткойн мрежата…<

Стандартна биткойн транзакция

Какво е Segwit Bitcoin транзакции

Как 10BTC стига от Люси до Джуд?

  1. Люси излъчва заявка към мрежата. Искането съдържа публичния адрес на Джуд, изпратената сума (10BTC) и такса за транзакция за миньорите. Той също така съдържа частния ключ на Lucy подпис което тя използва, за да докаже, че има 10BTC да изпрати. Тази информация за подпис се нарича данни на свидетели.
  2. Майньорите обработват транзакцията. Те слагат информацията на Луси заедно с Джуд и криптиране то. Това означава, че те превръщат информацията в ред от компютърен код. Този код се нарича номер на транзакцията.
  3. Транзакцията опашки, чака да бъде обработен. Ако Lucy е приложила ниска такса за транзакция, тя може да се изреди за дълго време! Това е като да поръчате храна в ресторант. Ако не дадете бакшиш на келнера, може да отнеме много време, докато храната ви пристигне! Люси може да ускори процеса, като изпрати транзакцията отново с по-висока такса. ID на транзакцията вече се добавя към идентификаторите на транзакции на други потребители и се криптира отново. Този процес продължава, докато се достигне лимитът от 1 MB информация за транзакциите и се формира блок.
  4. Блокът е потвърден. Блокът се излъчва в мрежата и ако повече от половината от всички възли са съгласни, че информацията в него е валидна, може да бъде потвърдена и добавена към блокчейна. Джуд получава 10BTC от Люси.

Ето как се случват повечето биткойн транзакции. След това искам да ви покажа как податливостта на транзакциите може да повлияе на транзакциите и след това можем да попитаме какво прави SegWit за това?

Как работи податливостта на транзакциите

Какво представлява Segwit Transaction податливост и непотвърдена промяна

Използвайки отново примера, ще ви покажа как податливостта на транзакциите може да бъде използвана от Джуд, за да подмами Луси да му изпрати 20BTC вместо 10. Ето как работи …

Недостатъкът на податливостта на транзакциите в кода на Биткойн позволява на Джуд да промени данните на свидетелите на Луси, преди транзакцията да бъде потвърдена. Това променя идентификатора на транзакцията, без да променя самата транзакция (която все още е 10BTC, изпращана от Lucy до Jude).

Когато тази променена транзакция бъде потвърдена от мрежата, тя анулира първоначалната транзакция. Сега Джуд се свързва с Люси, за да се оплаче, че не е получил 10BTC, въпреки че е получил!

Люси проверява и вижда, че първоначалната транзакция не е преминала. Сега тя прилага по-висока такса за транзакция и я изпраща отново. Тази нова транзакция се обработва от мрежата. Джуд получава още 10 биткойни!

Люси, миньорите и останалата част от мрежата няма как да разберат, че това се случва. След като транзакциите бъдат потвърдени и добавени към блокчейна, те не могат да бъдат променяни или изтривани. По-долу е дадена диаграма, показваща какъв сериозен проблем е податливостта на транзакциите за мрежата на Биткойн.

Какво е Segwit Transaktions Accepted vs RejectedИзточник: bitcoinmagazine

Транзакциите, извършени чрез ковкост на транзакциите, са показани в червено.

И така, какво е SegWit и какво прави, за да реши проблема с податливостта на транзакциите?

Корекция на пластичността на транзакциите

Както споменах по-рано, SegWit е пластир, проектиран от Pieter Wuille, за да се предотврати податливостта на транзакциите. Начинът, по който работи, е доста прост. За да спре данните на свидетелите да се използват за промяна на идентификатори на транзакции, Wuille предложи да ги премахнете от транзакцията! Просто, нали?

Пълното име на SegWit е a сегрегиран свидетел. Segregate означава премахване или отделяне, така че SegWit означава премахване на данните на свидетеля.

Сегрегиран свидетел създава a странична верига където данните на свидетелите се съхраняват далеч от основната блокчейн. Това предотвратява промяната на идентификаторите на транзакции от нечестни потребители като Jude!

Умното при Bitcoin SegWit е, че е така обратно съвместим. Това означава, че възлите, които се актуализират с протокола SegWit Bitcoin, все още могат да работят с възли, които не са актуализирани. Този вид актуализация се нарича мека вилица. Извикват се актуализации, които не са обратно съвместими твърди вилици. Твърдите вилици могат да разделят мрежите и да доведат до създаването на нови криптовалути.

Pieter Wuille иска SegWit да бъде обратно съвместим и следователно актуализация с мека вилка. За да направи това, той трябваше да го проектира така, че данните на свидетелите все още да се записват в основната блокчейн. Решението, което той намери, беше да шифрова всички данни за свидетели на блок в страничната верига SegWit и да ги съхрани корен на корен на основния блокчейн. Това позволи на Bitcoin SegWit да коригира податливостта на транзакциите, без да се превръща в хардфорк актуализация.

Сега знаете как сегрегираният свидетел предотвратява податливостта на транзакциите, но историята на SegWit Bitcoin не свършва дотук. SegWit е повлиял на биткойн мрежата по начини, за които Pieter Wuille дори не е мислил, когато я е създал!

След това ще ви разкажа за мащабируемост и мълниеносна мрежа. Ще започна с мащабируемост…

И така, какво е SegWit мащабируемост?

Мащабируемост на биткойн SegWit

Първо, нека да обясня какво е мащабируемост. Мащабируемостта е способността на мрежата да обработва огромни количества транзакции, без да намалява скоростта на транзакциите. Ако мрежата е мащабируема, тя ще може да обработва транзакциите толкова бързо или дори по-бързо, колкото се увеличава. За съжаление повечето криптовалути обработват транзакции по-бавно колкото по-големи стават.

Криптовалутите имат проблем с мащабируемостта, тъй като транзакциите се обработват от консенсус. Както споменах по-рано, повече от половината възли в биткойн мрежата трябва да се съгласят, че транзакцията е валидна, преди да може да бъде добавена към блокчейна. Колкото повече възли има в мрежата, толкова повече време отнема постигането на споразумение или консенсус. 

Общността на биткойните обсъжда различни начини за мащабиране на мрежата от дълго време. Проблемът се влошава, тъй като платформата става все по-популярна, така че времето изтича, за да се намери решение.

Когато Pieter Wuille създаде Bitcoin SegWit, той случайно подобри и мащабируемостта на мрежата! Данни на свидетели, използвани преди 65% на всеки блок Биткойн. Чрез премахване на данни за свидетели, блоковете SegWit Bitcoin вече имат място за много повече информация за транзакциите.

Всеки блок вече има набор тегло на блока което е ограничено на 4MB. Теглото на даден блок е комбинация от 1MB информация, съхранявана в основната блокчейн и данните за свидетели, съхранявани в странична верига. Сегрегиран свидетел позволява на мрежата да обработва повече транзакции, без да променя общия размер на блокчейн Bitcoin.

Така че, ако някой ви попита, „каква е мащабируемостта на SegWit?“ можете да им кажете, че това е начин за обработка на повече транзакции в биткойн мрежата. Прави мрежата запалка чрез премахване на данни от свидетели от транзакции, без да се засяга размерът на блокчейн Bitcoin.

Сега искам да ви разкажа за още едно вълнуващо развитие, което SegWit прави възможно. Какво е SegWit се използва за сега?

Сравнете крипто борсите рамо до рамо с други

Знаеше ли?

Замисляли ли сте се кои крипто борси са най-подходящи за вашите търговски цели?

Вижте & сравнете TOP3 крипто борсите рамо до рамо

Мълниеносната мрежа

Мълниеносната мрежа е друго решение на проблема с мащабируемостта на Биткойн и тя няма да работи без сегрегиран свидетел.

Мълниеносната мрежа позволява на потребителите да настройват канали за плащане за микроплащания. Нека използваме Луси и Джуд за друг пример:

Джуд работи за Луси. Тя му плаща 1BTC на ден. Вместо да обработват транзакцията в основната блокчейн, Lucy и Jude създадоха частен канал за разплащане, където Lucy може да изпраща Bitcoin директно до Jude. Тя му изпраща микроплащане от 1BTC на ден. Всяко микроплащане трябва да бъде подписано от Луси и Джуд. Те се наричат транзакции с много подписи поради тази причина.

Джуд работи за Люси десет дни. В края на десетте дни Луси и Джуд затварят платежния канал. В този момент всички микроплащания се излъчват в мрежата като една транзакция за 10BTC.

Платежните канали като тези формират основата на мълниеносна мрежа от хиляди микроплащания, които се извършват далеч от основната блокчейн. Транзакциите се добавят към основната блокчейн само когато потребителите затворят канала за плащане. И така, какво прави SegWit, за да направи това възможно?

Микроплащанията са непотвърдено транзакции, които стават валидни само когато платежният канал е затворен и общото салдо по транзакции се обработва от мрежата. Без Bitcoin SegWit потребителите могат да променят идентификационните номера на транзакциите при транзакции с много подписи, използвайки ковкостта на транзакциите. Това би означавало хаос за системата и ще я остави напълно неработеща.

Вече знаете какво е SegWit, как работи и какво означава за биткойн мрежата. Преди да завърша, ще ви дам кратко обобщение на страхотното в SegWit. Ще ви разкажа и за някои от критиките, които е имал, и за някои от проблемите, които е причинил…

Какво е SegWit: Професионалистите

палец нагоре Професионалисти

Ковкостта на транзакциите е нещо от миналото. SegWit е просто и креативно решение на основен проблем в биткойн протокола.

Биткойн транзакции по-бързо. SegWit прави Bitcoin blockchain по-лек. Той позволява да се обработват повече транзакции, без да се увеличава общия размер на блокчейн Bitcoin.

Биткойн транзакциите по-евтини. По-високата скорост на транзакцията означава по-ниски такси за транзакции. Таксите за биткойн транзакции могат да бъдат невероятно високи, така че всички промени, които ги свалят, трябва да бъдат приветствани от общността.

Възможни са нови и вълнуващи разработки. Ако Bitcoin ще обслужва мрежа от милиони хора, тогава той трябва да реши проблема с мащабируемостта. SegWit помага да се реализират проекти за мащабиране като мълниеносната мрежа.

 Какво е SegWit: минусите

палци долу ПРОТИВ

Не се използва от достатъчно възли. Много миньори не харесват SegWit. По-ниските такси засягат печалбите им и те също не оценяват необходимостта да поддържат страничната верига за данни на свидетели, която изобщо не осигурява приходи от такси. Други Bitcoin услуги – като портфейли – също бавно подкрепяха промените в SegWit. През февруари 2018 г., почти шест месеца след активирането му, само 14% от биткойн транзакциите са направени с помощта на SegWit Bitcoin. Оттогава номерата се подобриха, но мрежата все още е далеч от пълното актуализиране.

Това е краткосрочно решение на дългосрочни проблеми. Някои разработчици на Bitcoin се оплакват, че протоколът SegWit не стига достатъчно далеч, за да реши проблема с мащабируемостта. Те твърдят, че само големи промени в размера на блокчейн Bitcoin и начина на обработка на транзакциите ще помогнат на платформата да се мащабира в бъдеще.

SegWit предизвика разделение в общността на биткойн. Разногласията около SegWit са причинили няколко хард форка. Най-известният от тях е Bitcoin Cash (BCH).

Сега сте разбрали всички факти, можете да отговорите „Какво е SegWit?“ за теб. Преди да отида, искам да споделя няколко заключителни бележки с вас…

Заключение

Когато Pieter Wuille проектира SegWit, той иска да отстрани проблемите, които причинява податливостта на транзакциите. Но SegWit направи много повече от това, създаде масивна дискусия за бъдещето на самата платформа Bitcoin. Биткойнът е на близо десет години. Все още е най-голямата криптовалута в света, но някои започват да се питат дали е най-добрата.

Има стотици нови блокчейн проекти, предлагащи едни от най-модерните крипто технологии, виждани някога. Някои виждат SegWit Bitcoin като положителна промяна за мрежата. Други обаче го виждат като символ на ограниченията на Биткойн.

Дебатът за SegWit продължава в цялата общност на Биткойн и сега вече знаете достатъчно, за да кажете думата си. Какво е Segwit за вас? Вълнуваща нова разработка ли ще отведе биткойн в бъдещето? Или това е временно решение на много по-големите проблеми, пред които е изправена мрежата на Биткойн? Помислете за това и ще се видим следващия път!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector