Litecoin срещу Ethereum: Каква е разликата?

Това ръководство е подготвено, за да обясни разликите между Ethereum и Litecoin. От страна на Ethereum, той ще обхване следните теми: какво е Ethereum, как Ethereum използва интелигентни договори за създаване на повече случаи на използване от други валути, базирани на блокчейн, историята на Ethereum и малко за Enterprise Ethereum Alliance.

След раздела за Ethereum ще премина към Litecoin. Litecoin е малко по-лесен за разбиране, което означава, че има по-малко за покриване. Ще разгледаме какво представлява Litecoin, историята на Litecoin и причината, поради която е създаден на първо място!

След всяко обяснение ще има раздел, сравняващ Litecoin срещу Ethereum. Това ще включва поглед върху различните технологии зад всяка криптовалута. Включих и таблица за сравнение Litecoin срещу Ethereum.

И накрая, има раздел за използването на всяка технология за плащания. Това ще разгледа Litecoin срещу Ethereum само от валутна гледна точка. Той ще сравнява времето на транзакция и разходите за всяка цифрова валута. Това трябва да ви помогне да решите Litecoin срещу Ethereum, когато се опитвате да изберете коя валута да използвате, за да плащате за стоки или услуги онлайн.

СЪВЕТ: Ако вече сте добре запознати с Litecoin и Ethereum и просто искате да видите как се сравняват помежду си, преминете към Litecoin vs Ethereum: Comparing Technologies.

До края на това ръководство трябва да разберете следното:

  • Разликите между Ethereum и Litecoin
  • Предимствата и недостатъците на всеки
  • Как започнаха
  • Защо са създадени
  • Малко за използването на Litecoin и Ethereum

След това ще завършим нещата с кратко заключение за Litecoin срещу Ethereum.

Както обикновено, имаме много да преодолеем.

Така че, нека не губим повече време и да скочим направо в него!

Litecoin срещу Ethereum: Какво е Ethereum?

Ethereum е публична блокчейн, която позволява на разработчиците да създават децентрализирани приложения (dApps) върху него. Подобно на блокчейн Bitcoin, Ethereum има своя собствена монета или валута. Това се нарича Етер (ETH). Много хора използват неправилно термина Ethereum, за да опишат както валутата, така и самата мрежа.

Намерен е най-новият купон на Coinbase:

Засега мрежата Ethereum е защитена с помощта на PoW (Proof-of-Work) протокол. Това е същото като Bitcoin. PoW изисква усъвършенствани компютри за решаване на сложни математически задачи.

Тези компютри са известни като миньори. Ако сте запознати с крипто, вероятно сте чували термина миньори и преди!

Майньорите проверяват транзакциите на блокове в блокчейна Ethereum (чрез решаване на математически задачи) и получават възнаграждение за услугата си в Ether. Те също така проверяват дали записите в блокчейна следват правилата на мрежата. Тази система е много сигурна, но използва много електричество, защото добивът е много, много взискателен.


Етерът може да се използва като биткойн като търгуема валута. Може да се използва и за плащане на нещата. Въпреки това, за разлика от Bitcoin, Ether може да се използва за захранване на определени функции в dApps. Например, когато създавате токен на блокчейн Ethereum или използвате интелигентен договор, разработчикът или потребителят трябва да плати мрежата в Ether (ETH).

Интелигентни договори

Мрежата Ethereum също се различава от биткойните, защото е възможно да се създават интелигентни договори, използващи я. Можете да мислите за интелигентните договори като програмируеми пари. Интелигентните договори са програми, които се изграждат с помощта на компютърен код. Те позволяват на потребителите да прехвърлят стойност помежду си, без да използват посредник. Интелигентните договори автоматично ще прехвърлят актива, когато са изпълнени условията на договора.

Прост пример за интелигентен договор се използва, когато разработчиците правят първоначални предложения за монети на блокчейна Ethereum. Първоначално предлагане на монети (ICO) е начин за използване на интелигентни договори и криптовалута за набиране на пари за нова идея.

Компанията, която стои зад идеята, ще създаде бяла книга, която обяснява техния план и те молят всеки, който се интересува от идеята, да закупи токен, който в крайна сметка ще бъде използван от приложението.

Забележка: Някои токени нямат полза от приложението, създадено за идеята и вместо това се използват само за финансова печалба и т.н., но някои го правят. Тези, които нямат никаква употреба на приложението, са известни като „маркери за сигурност“, докато последните са известни като маркери за помощни програми. Между тях обаче няма тънка граница, тъй като някои маркери за помощни програми също имат атрибути на защитен маркер.

Токените са заключени в интелигентен договор, който се създава с помощта на мрежата Ethereum. Интелигентният договор ще гласи, че определен брой токени ще бъдат изплатени за всяка получена единица етер.

Когато се получи ефирът, символите се изпращат автоматично на адреса на сътрудника. Не е необходима трета страна, която да каже, че символите ще бъдат изпратени. Всичко се прави с помощта на компютърен код!

Интелигентните договори са проектирани да бъдат невъзможни за промяна, след като са договорени от страните, които ги използват. Те могат да се използват за отстраняване на посредниците от много различни видове транзакции. Един пример е продажбата на къща …

Обикновено, когато актовете за собственост сменят ръцете си, са необходими скъпи юридически отдели, за да се гарантира, че договорът е спазен. Използвайки интелигентни договори, няма нужда да се включват адвокати в процеса.

Разбира се, това спестява на всички участващи хора както време, така и пари. В крайна сметка слоевете не са известни с това, че са евтини!

Сравнете крипто борсите рамо до рамо с други

Знаеше ли?

Замисляли ли сте се кои крипто борси са най-подходящи за вашите търговски цели?

Вижте & сравнете TOP3 крипто борсите рамо до рамо

Предистория на Ethereum

Идеята за Ethereum датира от 2013 г. Млад експерт по криптовалута и кодер на име Vitalik Buterin смята, че Bitcoin се нуждае от повече функции, отколкото просто сигурна система за цифрови пари. Той твърди, че добавянето на език за програмиране към Биткойн ще позволи на приложенията да се изграждат върху него. Общността на биткойните до голяма степен не се съгласи. Това накара Бутерин да създаде своя собствена блокчейн.

В началото на 2014 г. беше обявен проектът Ethereum. Към Бутерин се присъединиха Михай Алиси, Антъни Ди Йорио и Чарлз Хоскинсън. Тази ранна версия на екипа на Ethereum започна да работи по идеята през 2014 г. чрез компания, наречена Ethereum Switzerland GmbH. Създадоха и организацията с нестопанска цел – фондацията Ethereum.

Проектът стартира през юли 2015 г. Фондацията е „изкопала“ 11,9 милиона ETH за продажба на потенциални инвеститори. Това беше един от първите примери за ICO. Тези, които искаха да инвестират, щяха да изпратят BTC до фондацията и да получат определена сума от новите етерни монети в замяна.

На този етап всяка монета струваше по-малко от 1 долар. Ако някой от първоначалните сътрудници ги е държал до днес, той също би бил много доволен от инвестицията си!

Ethereum е софтуерна платформа, която непрекъснато се променя. Ранните версии на софтуера бяха бъги и нестабилни. Първата версия, която се счита за стабилна, се появи през март 2016 г.! Известна е като „Домашна ферма“.

Homestead бе последван от текущата версия на софтуерната платформа Ethereum през октомври 2017 г. Това се нарича Metropolis.

Окончателната версия ще бъде известна като „Serenity“. В Serenity ще има промяна от системата Proof-of-Work (PoW), която в момента проверява транзакциите, към такава, наречена Proof of Stake (PoS).

Вместо да използват големи количества изчислителна мощност и електроенергия, в системата Proof-of-Stake потребителите, които държат големи количества транзитни транзакции, вместо това проверяват транзакции.

Ако нарушат правилата на мрежата по някакъв начин, като позволят на някого да изпрати един и същ ETH два пъти, например потребителят, който залага своята валута, ще загуби своя Ether. Това гарантира, че правилата се спазват.

Enterprise Ethereum Alliance

През 2017 г. вълнението започна да нараства около Ethereum. Това е така, защото Enterprise Ethereum Alliance (EEA) беше обявено. ИАОС се състои от много различни компании. Много от тях са домакински имена. Тези компании бяха включени в алианса, защото се интересуваха от това как софтуерната платформа Ethereum може да бъде от полза за техните индустрии.

Разбираемо е, че подобни на Toyota, Samsung, Microsoft, JP Morgan, Intel и Deloitte казват, че се интересуват от проекта, увеличава търсенето на Ether токен.

През 2017 г. тя се покачи от цена от около $ 8 за ETH в началото на януари до максимум от над $ 800 в края на декември 2017 г. След това достигна до около $ 1400 за ETH през януари 2018 г.!

Както можете да видите от снимките по-долу, на уебсайта на Enterprise Ethereum има много впечатляващи имена. Те също не са от финансовия и технологичния сектор!

Уебсайт на Enterprise Ethereum и лого на компании, които поддържат Ethereum

Litecoin срещу Ethereum: Какво е Litecoin?

Litecoin е много различен от Ethereum. Той има много повече общи неща с биткойните, отколкото Ethereum.

Litecoin е цифрова валута в нейния истински смисъл. За разлика от софтуерната платформа Ethereum, няма втори слой за разработване на приложения на Litecoin. И така, единствената му цел е да се използва като валута.

Подобно на Bitcoin и Ethereum, Litecoin е peer-to-peer и напълно отворен код. Това означава, че всеки може да изтегли софтуерния код, да се присъедини към мрежата и да копае Litecoin.

История на Litecoin

След това в това ръководство за Litecoin срещу Ethereum ще разгледам кратка история на Litecoin.

Litecoin стартира през октомври 2011 г. от бившия служител на Google Чарли Лий. Приликите с Биткойн са, защото всъщност е вилица на Биткойн.

Вилица е това, което се случва, когато миньорите на блокчейн Proof-of-Work не са съгласни с актуализация. Когато няма споразумение, актуализацията се превръща във вилица. Майньорите, които актуализираха софтуера, сега добиват вилицата, майнерите, които не са актуализирали, продължават да копаят оригинала. Това означава, че блокчейнът вече се е разделил.

Така е създаден Litecoin – Чарли Лий издава актуализация на Bitcoin, но недостатъчно от миньорите изтеглят актуализацията. И така, актуализацията / вилицата стана Litecoin.

Лий е участвал в по-ранен алткойн, наречен Fairbrix. Това беше проектирано да бъде по-справедлива версия на друг ранен алткойн, наречен Tenebrix. Мнозина от общността обаче се оплакаха, че анонимните основатели на Tenebrix са изкопали милиони монети за себе си, преди софтуерът да бъде пуснат!

Lee’s Fairbrix е проектиран да позволява само процесори (обикновени компютри) да се копаят в мрежата. Идеята беше, че това би създало дори по-голяма децентрализация от биткойните, защото всеки, който притежава компютър, има процесор и следователно може да стане майнер на криптовалута.

Fairbrix имаше някои функции, които ще го превърнат в следващия проект на Лий, Litecoin. Имаше обаче проблеми с програмния код. Тези издания унищожиха монетата Fairbrix, преди тя дори да бъде пусната на пазара.

Лий все още беше убеден, че може да направи по-справедлива и по-използваема версия на биткойн. Той пое по-голямата част от работата, която беше свършил за Fairbrix, и копира различни части от кода на Bitcoin, за да закърпи грешките, които беше допуснал при програмирането на кода на Fairbrix.

От самото начало Litecoin е проектиран да бъде по-справедлива, по-бърза и по-евтина версия на Bitcoin. Използването на различна система за доказателство за работа означаваше, че е по-лесно да се добива Litecoin с помощта на процесори за по-дълго от Bitcoin. Скоро обаче стана очевидно, че по-модерните системи също могат да добиват валута. Днес, подобно на Биткойн, Litecoin се добива предимно в специализирани компютърни системи, наречени ASIC.

През май 2017 г. Litecoin внедри софтуерна надстройка, известна като Segregated Witness. Надстройката е създадена за биткойн, но междуособиците в общността на BTC означават, че не може да се постигне съгласие още при Litecoin.

Идеята на Segregated Witness или накратко SegWit беше да се разделят данните за транзакциите. В блокчейна ще се съхраняват само необходимите данни. Това направи възможно да се побере повече транзакции във всеки блок и увеличи броя на транзакциите, които мрежата може да завърши всяка секунда.

Идеята беше, че дори по-бързите транзакции ще направят Litecoin по-подходящ за по-малки плащания от Bitcoin, който е станал скъп за транзакции. По-късно SegWit ще бъде активиран и в блокчейн Bitcoin.

Първата транзакция на Lightning Network и атомен суап също бяха на Litecoin. Lightning Network е софтуерен ъпгрейд, който ще позволи да се случват малки транзакции извън блокчейна. Макар и по-малко сигурни, отколкото при верижни транзакции, транзакциите на Lightning Network ще направят блокчейн подходящи за малки плащания като закупуване на чаша кафе.

Междувременно атомните суапове са нов начин за размяна на една криптовалута с друга, която не разчита на централизиран обмен. Смята се, че атомните суапове намаляват необходимостта от използване на борси, които често са хакнати, което кара потребителите да губят своята криптовалута.

Тези две надстройки ще донесат още повече функционалност както на Litecoin, така и в крайна сметка на Bitcoin.

Днес Лий вижда, че Bitcoin и Litecoin работят по-скоро заедно, отколкото един срещу друг. Тъй като цялата пазарна капитализация на Litecoin е по-малка от тази на Bitcoin, има по-малък риск при изпробване на нови софтуерни надстройки до Litecoin. По този начин Litecoin действа като нещо като тестова мрежа за своя по-голям, утвърден брат.

Litecoin Vs. Ethereum: Сравняване на технологии

Litecoin и Ethereum са много различни блокчейн проекти. Както вече казах, Litecoin е платежна система, която много прилича на Bitcoin, но е по-бърза и по-евтина.

Междувременно Ethereum е децентрализирана компютърна система със собствен език за програмиране. Това позволява на разработчиците да създават децентрализирани приложения, използвайки интелигентни договори.

Както Litecoin, така и Ethereum имат по-бързо време за транзакции от Bitcoin. В мрежата Litecoin се формират нови блокове на всеки 2,5 минути. Ethereum има много по-бърза блокчейн и нови блокове се формират на всеки 10 до 20 секунди.

Litecoin срещу Ethereum: Фактите

Следващата диаграма е точна към 20 март 2018 г. Много от стойностите по-долу се променят с течение на времето.

Ethereum Litecoin
Общо предлагане на монети Неясен 84 000 000
Текуща налична доставка 98 310 400 55 714 900
Средна цена на транзакцията $ 0,21 $ 0,21
Средно време за блокиране 10-20 секунди 2,5 минути
Алгоритъм за доказателство за работа Еташ Скрипт
Основна употреба Създаване на dApps Плащане и тестова мрежа за биткойн
Основател Виталик Бутерин Чарли Лий

Ethereum срещу Litecoin: Цените?

Вероятно сте забелязали разлика между цените на Ethereum и Litecoin. Това е така, защото общата сума на вложените пари във всяка е различна. Не само това, но броят на единиците на всяка валута също е различен. Цените се определят, като се вземат общите пари на пазара (или пазарната капитализация) и се разделят на броя на наличните в момента единици. Това ще доведе до различна цена за единица.

Въпреки че пазарната капитализация на Ethereum в момента е повече от пет пъти по-голяма от Litecoin, цената е по-малко от пет пъти тази на ETH. Това е така, защото има много повече етерни монети, отколкото Litecoins.

Когато разглеждате Coinmarketcap или друг уебсайт за сравнение на цените, ще видите, че общите пари на пазара са представени от колоната „пазарна капитализация“. По-долу подчертах пазарната капитализация на Ethereum в зелено, а Litecoin в червено:

Списък на Coinmarketcap с най-популярните криптовалути, сочещи пазарна капитализация

На следващата снимка подчертах текущата циркулираща доставка. Тези цифри ще се променят с течение на времето, тъй като новите монети се отключват чрез добив.

Отново, това е зелено за Ethereum и червено за Litecoin:

Coinmarketcap списък на най-популярните криптовалути, сочещи към циркулиращи доставки

Ethereum срещу Litecoin: За плащания?

Тъй като има много по-бързо време за генериране на блокове, изглежда, че Ethereum е по-бързо средство за плащане от Litecoin. Това обаче не винаги е така. Тъй като Ethereum е много по-сложна система с много повече транзакции в секунда, мрежата може да се напълни по-лесно.

Вземете примера на CryptoKitties, популярна игра за търговия, базирана на Ethereum, която се появи в края на 2017 г. Тя беше толкова популярна, че транзакциите на цифрови котки запълваха цялото пространство по веригата. Колкото и да са сладки, CryptoKitties не беше популярен сред хората, които се опитват да извършват истински плащания или да изграждат dApps в мрежата!

Тъй като блокчейнът на Litecoin съхранява само данни за плащанията, потребителите са много по-малко склонни да изпитват закъснения при извършване на транзакции. Въпреки това, ще бъде по-бавно от Ethereum, ако нито един блокчейн не се използва интензивно този ден.

Въпреки това има смисъл да се използва Litecoin за плащания, тъй като Ethereum се използва за разработване на потенциално променящи се в света приложения. Следователно поддържането на мрежата безплатна за разработчици да експериментират е добра идея.

Litecoin срещу Ethereum: Заключение

Е, това е за ръководството ми за Litecoin срещу Ethereum!

Надяваме се, че сега трябва да знаете малко повече за две от най-големите криптовалути по пазарна капитализация. Трябва да разберете разликата между Ethereum и Litecoin, да знаете за историята на двамата и кой ги е създал.

Трябва също да знаете за техническите разлики между двете криптовалути. И накрая, трябва да можете да направите избор между Litecoin или Ethereum, когато става въпрос за извършване на плащания.

Ако сте следвали цялото ръководство, би трябвало да заключите, че там двамата всъщност не са в състезание. Вместо това те предлагат много различни функции. Поради тази причина е по-добре да не мислите за Litecoin срещу Ethereum, тъй като и двамата могат да живеят рамо до рамо!

И така, с вашите новооткрити знания какво мислите за бъдещето на Litecoin и Ethereum? Не забравяйте да ме уведомите!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map