Мълниеносна мрежа: задълбочено обяснение

Добре дошли в моето ръководство за Мълниеносна мрежа!

В това ръководство ще ви разкажа какво представлява мрежата Lightning, как работи и за какво може да се използва. Няма да е необходимо да ходите никъде другаде, за да ви обяснят мрежата Lightning.

В края на това кратко ръководство ще разберете какво е добро, кое е лошо и какво е важно за мрежата на Bitcoin Lightning. Ще започна с поглед откъде започна всичко…

Биткойнът е създаден от „Сатоши Накамото“ през 2009 г. До 2011 г. те са изчезнали и никога повече няма да бъдат чути! Никой не знае кой е Накамото или как точно са искали платформата да бъде разработена в бъдеще.

Това е проблем, защото Bitcoin е невероятна технология, но не е перфектна. Ако ще остане най-голямата криптовалута в света, тогава ще трябва да се промени и подобри. Тук идва общността на биткойните…

Общността на биткойн е пълна с талантливи и ентусиазирани разработчици, инженери и компютърни учени. Всички те имат идеи за това как да подобрят биткойн мрежата. Някои от тези идеи са толкова малки, че едва се забелязват, а други са толкова големи, че от тях се създават нови криптовалути!

Развитието, за което ще ви разкажа днес, е едно от най-важните до момента. Тя се нарича Мълниеносна мрежа и може да промени начина, по който използваме криптовалутата завинаги.

Какво представлява Мълниеносната мрежа?

Визуализация на Lightning Network

Намерен е най-новият купон на Coinbase:

Lightning Network работи като децентрализиран обмен

Мрежовата мрежа е предложена за първи път от Тадеус Драйя и Джоузеф Пуун през 2015 г. Проблемът, който тя е предназначена да реши, е един от най-големите, пред които са изправени криптовалутите, мащабируемост.

Мащабируемостта е колко добре платформата може да се справи с огромно увеличение на броя на потребителите си. За да разберем проблема, нека да разгледаме набързо как работи Биткойн …

Основи на биткойн

Биткойн е децентрализирана платформа за равноправно плащане. Това е децентрализиран защото не се управлява от компания като Visa и няма лидер (Сатоши Накамото отдавна го няма, помните ли?). Биткойн се управлява от своите потребители в мрежа от хиляди компютри, наречени възли.


Възлите съдържат пълен запис на всяка биткойн транзакция, която някога е била правена. Този запис се нарича a блокчейн. Повече от половината от всички възли трябва да се съгласят, че всяка нова транзакция е валидна, преди да може да бъде добавена към блокчейна. Това се казва консенсус.

Едно блок от новите транзакции отнема около десет минути, за да бъдат обработени и добавени към блокчейна. Извикват се възлите, които извършват по-голямата част от работата по обработка на транзакции миньори и им се плащат такси за работата, която вършат. Това означава, че изпращането на биткойн е не само бавно, но и може да бъде доста скъпо.

Може би ще можете да познаете останалото от тук! Да се ​​върнем към мащабируемостта.

Проблемът с мащабируемостта

Тъй като Bitcoin става по-популярен, неговата мрежа от възли се разраства. Колкото повече възли има, толкова по-дълго им е необходимо да постигнат консенсус за нови транзакции. Средната скорост на транзакциите намалява с увеличаването на мрежата.

В момента Биткойн може да обработва около 3-7 транзакции в секунда (Tx / s). Сега сравнете това с двама от реалните конкуренти на Биткойн. PayPal може да обработва 150 Tx / s и Visa процеси наоколо 2000 г. Tx / s, но може да достигне до 56 000 когато е заето. Когато Bitcoin е зает, потребителите са чакали 6 дни за да се обработват транзакции! Таксите за транзакции също се увеличават по време на натоварени периоди, така че потребителите трябва да плащат повече за по-малко.

Това е проблемът с мащабируемостта Биткойн и много други криптовалути се борят. Какво ще направи мълниеносната мрежа за това? Нека разберем…

Как работи Lightning Network?

Обяснение как работи Lightning NetworkМоже да сте чували Lightning мрежата обяснена като a 2-ри слой решение. Това означава, че мрежата Lightning се опитва да реши проблема с мащабируемостта, като добави допълнителен слой към биткойн мрежата. Ето как работи …

Lightning Network позволява на потребителите да настройват своите канали за плащане. Това означава, че хиляди малки и средни транзакции могат да се извършват далеч от основната блокчейн.

Представете си, че Джо работи за Тад. Thad плаща на Joe 1BTC на ден за договор, който продължава 30 дни. Двойката създаде канал за плащане в мрежата на Bitcoin Lightning. Тази информация се добавя към основната блокчейн и се нарича котва транзакция.

Всеки ден 1BTC се прехвърля от Thad на Joe в новия им канал за плащане. Тези транзакции се наричат микроплащания и те се случват моментално. Двойката трябва да се споразумее за всяка транзакция в техния платежен канал.

В края на 30 дни договорът приключва и двойката затваря платежния канал. Окончателното салдо на канала се изпраща към мрежата, обработва се и се добавя към основната блокчейн. Това се нарича селище транзакция. Така че, докато между Thad и Joe са извършени 30 микроплащания в техния канал за разплащане, само две транзакции трябва да бъдат добавени към основната блокчейн.

Използвайки мрежата Lightning, Thad успя бързо да изпрати Bitcoin на Джо и основната блокчейн беше свободна да обработва по-големи транзакции. Всеки е победител!

След това ще разгледам по-отблизо как Thad и Joe създават своя платежен канал и как системата може да се превърне в цяла мрежа …

Канали за плащане 

За да настроят канал за плащане в мрежата на Lightning, Thad и Joe се нуждаят от портфейл с много подписи. Това е малко като съвместна банкова сметка. Портфейл с много подписи се създава чрез депозиране на средства. В нашия пример това би бил депозит от 1-30BTC от Thad. Това е котва транзакция, която е добавена към основната блокчейн.

Портфейлът с много подписи изисква всеки потребител да предоставя два вида информация за извършване на транзакции. Те са;

  • Публичен адрес: Това е цифровото местоположение на биткойна. Можете да го възприемате като имейл адрес, информацията може да му бъде изпратена и получена от него.
  • Частни ключове: Това действа като парола за публичния адрес. Всеки потребител има свои лични кодови редове, които използва за „подписване“ на транзакции, които отиват до и от публичния адрес.

Ако някой от потребителите не предостави тези данни, транзакциите в канала за плащане няма да се случат. И така, как един канал за плащане се превръща в супер бърза платежна мрежа?

Платежни мрежи

Как работи платежната мрежа в Lightning Network

Особеното при мрежовите канали за плащане на Lightning е, че те могат да се свържат, за да станат платежни мрежи от хиляди или дори милиони потребители.

Джо и Тад не трябва да настройват канали за плащане с всеки потребител в мрежата на Lightning, за да извършват транзакции с тях. Да си представим, че Джо е женен за Лу и те имат своя канал за разплащане на домакински разходи. Този канал за плащане свързва Thad и Lou чрез Джо, така че Thad и Lou вече могат да си изпращат биткойни, без да настройват друг канал за плащане.

Сега си представете, че Thad, Lou и Joe имат по 10 уникални платежни канала с други потребители и всеки един от тези потребители е настроил и 10 уникални платежни канала. Скоро разглеждате мрежа от милиони възли, способни да изпращат биткойн един към друг незабавно. Едно плащане може да премине през хиляди възли, за да стигне до местоназначението си за по-малко от секунда!

Знам какво мислите. Ако плащането ми премине през хиляди различни възли, за да стигна до мястото, където искам да отиде, какво пречи на друг потребител да го открадне? Прочетете, за да разберете …

Мрежова сигурност на Lightning

Микроплащанията в мълниеносната мрежа се ръководят от интелигентни договори. Интелигентните договори са набор от правила, които трябва да се спазват, за да се извършват транзакции. Например потребителите могат да прикачат такси към транзакции, които се плащат на всеки възел, през който преминава. Интелигентният договор ще гарантира, че таксите се плащат само след приключване на транзакцията.

Това дава на всички потребители на мрежата Lightning основателна причина да не се намесват в транзакциите.

Бърза бележка за мрежовите такси на Lightning

Таксите за мълниеносна мрежа вероятно ще бъдат много малки в сравнение с таксите, начислявани от миньорите в основната блокчейн. Работата, извършена от мрежовите възли на Lightning, е далеч по-лесна от тази, извършена от миньорите. Всеки потребител, който се опитва да начисли високи такси, за да може плащанията да преминат през техния възел, ще бъде избегнат. Въпреки това, таксите скоро ще се увеличат до почитаеми суми поради големия обем транзакции в мрежата на Lightning.

Две други важни характеристики на мрежовата сигурност на Lightning са заключване на времето и асиметрични ангажименти за отмяна. Ето какво правят;

  • Timelocks може да се използва за задаване на горна граница за това колко дълго платежният канал остава отворен. Това спира един потребител да изчезне и да остави везната заключена в портфейла. В нашия пример, ако Джо работи само 15 дни и след това изчезне, Thad може да си върне останалите 15BTC в портфейла, използвайки предварително зададено време.

Мрежово заключване на мълния

  • Асиметрични ангажименти за отмяна са начин за наказване на потребители, които се опитват да измамят системата и да премахнат своя дял от портфейла в момент, който им подхожда. Асиметричните ангажименти за отмяна позволяват на потребителите да задават условия, при които измаменият потребител може да поиска пълния баланс на портфейла, оставяйки измамника с нищо!

Сега знаете какво представлява мрежата Bitcoin Lightning и как работи. Нека да видим на какъв етап на развитие е мрежата и кой я използва …

Хронология на Lightning Network

Може да се твърди, че датата на издаване на Lightning мрежата е 6 декември 2017 г., когато протоколът за първи път е издаден на GitHub. Официалната мрежа на Lightning обаче демон не беше пуснат до 7 януари, 2017, така че това също може да се счита за дата на издаване на мрежата Lightning!

Забележка: Демонът е програма, която работи във фонов режим на компютър.

На 27 декември 2017 г. разработчик на име Алекс Босуърт му плати Bitrefill сметка за мобилен телефон с помощта на мрежата Bitcoin Lightning. Смята се, че това е първото използване на плащане от Lightning Network в основната мрежа на Биткойн.

Оттогава мрежовата мрежа на Lightning е в дълга фаза на тестване. Няколко разработчици изследват и тестват мрежови проекти на Lightning. Основните са Lightning LabsACINQ и Блокстрийм.

През март 2018 г. Lightning Labs пуснаха Lightning Charge, инструмент за изграждане на разработчици lApps с. LApps са приложения на Lightning като платежни услуги, които ще се базират на мрежата Lightning.

Надяваме се, че банките и други големи организации ще използват Charge за изграждане на lApps, които милионите им клиенти ще използват. Един от първите lApps, станал популярен е Покетоши, игра, при която потребителите наддават да контролират известни герои на Pokemon с мрежови плащания от Lightning!

Време е да видим къде са всички тези фенове на покемоните! Пускам Покетоши!

“Twitch играе” като игра, използвайки @lightning мрежови микротранзакции.⚡

Посетете – https://t.co/uZ2wUNq9Vl

Също така използва @OpenNodeCo като основна технология за обработка на всички плащания ?

– Жоао Алмейда (@ joaodealmeida94) 16 юни 2018 г.

Други криптовалути също започват да следват примера на Биткойн. Litecoin стартира своята мрежа Lightning през Април 2018г и Stellar включи мрежата Lightning в своята Пътна карта за 2018 г..

Мрежата Lightning ще работи на всяка платформа, която поддържа интелигентни договори и портфейли с много подписи. Това означава, че скоро можем да видим Lightning мрежи, предоставящи решения от 2-ри слой за платформи като Ethereum, Ripple и Zcash.

Двигателят за търсене и анализ, 1 мл, изброява повече от 2 500 възли с над 7 800 платежни канали, работещи в мрежата на Lightning днес. Мрежата обаче не е готова за използване от милиони хора и последните проблеми потвърдиха това …

Проблеми с мълниеносната мрежа: 2018

През януари 2018 г. съоснователят на Lightning Labs, Елизабет Старк, разкритикува Blockstream, че позволява на своите клиенти да плащат за стоки, използвайки мрежата на Lightning mainnet. Старк обвини Blockstream, че рискува парите на своите клиенти, използвайки технология, която все още не е тествана правилно. Тя туитна, „Лош ход @Blockstream.“

Лош ход, @blockstream.

– Елизабет Старк (@starkness) 17 януари 2018 г.

През март 2018 г. мрежата претърпя a DDoS атака. Атаката дойде след разработчик на биткойн, Питър Тод предупреди общността за тези видове риск. Той също обясни че атаките като тези в мрежата на Lightning също могат да засегнат основната блокчейн Bitcoin.

Забележка: DDoS е разпределена атака за отказ на услуга, при която хакерите нарушават мрежата с хиляди фалшиви заявки или спам.

Вече знаете откъде е дошла мрежата на Lightning и къде отива. Дори знаете кога е била датата на издаване на мрежата Lightning (просто трябва да изберете една!). Преди да тръгнете, ще направя обобщение на всичко добро и всичко лошо за тази вълнуваща нова разработка …

Мълниеносна мрежа: плюсове и минуси

Баба ми винаги ми казва да започна с лошите новини, така че ето го!

палци долу ПРОТИВ

Мълниеносната мрежа все още не е готова. Трудно е да се каже колко успешен може да бъде, докато не бъде използван от стотици хиляди хора. За съжаление, мрежата Lightning има достатъчно проблеми, за да накара общността за разработки да бъде заета доста дълго време.

Трябва да сте онлайн, за да спрете измамниците. Някои от мерките за сигурност, които споменах по-рано, работят само когато потребителите са онлайн. Разработчиците предлагат да се използва услуга за таксуване, която да предпазва интелигентните договори, докато потребителите са офлайн. Тези Стражева кула услугите все още са в най-ранните етапи на създаване на места като Lightning Labs.

Мрежата може да стане твърде централизирана. Някои членове на крипто общността се притесняват, че начинът, по който се формират мрежите за плащане, може да доведе до по-централизирана платформа. Това означава, че добре финансираните възли с хиляди платежни канали могат да се превърнат в мощни централни хъбове, през които ще тече повечето мрежови трафик. Представете си блокчейн версия на огромна компания като Amazon в мрежата на Bitcoin Lightning! Криптовалутите трябва да изрязват посредника, а не да ги насърчават!

А сега добрите новини!

палец нагоре Професионалисти

Това е дългосрочно решение на проблема с мащабируемостта. Други платформи – като Bitcoin Cash – са направили промени в Bitcoin, които според тях решават проблема с мащабируемостта. Техните решения обаче са склонни да бъдат краткосрочни. Ако мрежата някога ще бъде наистина мащабируема, тогава тя ще дойде под формата на проект като мрежата Lightning. Няколко други предложени решения са достатъчно големи, за да разрешат проблема напълно.

Микроплащанията означават микротакси. Мрежата на Lightning може да реши втория по големина проблем на Биткойн, който е високите такси. Когато беше създаден, Биткойн обеща супер бързи транзакции и ниски или никакви такси. Досега не е доставено. Но с Мълниеносната мрежа може скоро да успее!

Мрежата Lightning дава на потребителите повече контрол. Основната блокчейн биткойн се контролира до голяма степен от миньори. Миньорите използват много мощно и скъпо оборудване, за да изпълняват задачите, свързани с обработването на транзакции. В мрежата Lightning възлите могат да се управляват от всеки; на лаптопи, домашни компютри и (един ден скоро) мобилни телефони. Биткойнът е проектиран да включва всички и точно това Lightning мрежата иска да направи.

Това са всички, обясни мрежата Lightning. Ще ви оставя с няколко последни мисли…

Финални мисли

На 23 януари 2018 г., основната компания за платежни услуги, Ивица, обяви, че прекратява подкрепата си за плащания с биткойн. Продуктов мениджър, Том Карло, казах че биткойнът е „станал по-подходящ да бъде актив, отколкото да бъде средство за размяна“ Това означава, че биткойнът е ценен, но вече не е добре да бъдеш пари!

Като технология биткойнът изпреварва годините пред традиционното банкиране, но като парична система има много работа. Искам да помислите за всички малки покупки, които правите през деня. Можете ли да си представите да закупите билет за автобус или чаша кафе с биткойн транзакция? Автобусът ще закъснее и кафето ви ще е студено, докато транзакцията бъде добавена към блокчейна!

Използването на основния блокчейн на Bitcoin за малки покупки е като използването на банков превод или чек за плащане на чаша кафе. Просто не бихте го направили. Бихте използвали кредитна карта или пари в брой, нали?

В САЩ, 72% от всички безкасови покупки се правят с кредитни и дебитни карти, но те само компенсират 3% от общите разходи в долари. Това са видовете микроплащания, които трябва да се случват в мрежата на Lightning. Представете си колко по-бързо би работила биткойн мрежата, ако основният блокчейн се използваше само за обработка на 28% от транзакциите, които съставляват 97% от общите разходи?

Ако биткойнът ще успее като дигитални пари, той трябва да се превърне в по-добро „средство за обмен“. Според мен мрежата Lightning е най-доброто решение, което е предложено досега. Още не е съвсем готов, но когато е, може да видим вида на биткойн мрежата, която Сатоши Накамото си представяше през 2009 г..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map