Обяснено на Blockchain: Как работи Blockchain?

Здравейте, скоро блокчейн експерти. Днес е денят, който отбелязва раждането на вашето пълно разбиране за блокчейн технологията. Тук ще получите сложната блокчейн обяснена с прости думи.

Както съм сигурен, че сте наясно, опитът да разберете как работи блокчейнът е като да се опитате да разберете науката зад Вселената – объркващо е! Което е точно защо сте тук.

В този урок за блокчейн ще опозная какво е блокчейн от основите, включително предимствата на неговата технология и как блокчейнът ще се възползва от начина, по който светът работи в бъдеще.

В индустрията на блокчейн има две големи „b“ думи. Първият (да, познахте) е „Блокчейн”, А второто е„Биткойн”. Новаците често се объркват, като вярват, че това са едно и също нещо, което не са.

Те обаче са много тясно свързани. Биткойн – казано просто – е цифрова валута. Блокчейн, от друга страна е технологията, която се използва от биткойн да позволи извършването на сигурни, публични и анонимни транзакции.

Просто мислете за blockchain като операционна система (като Windows или Mac OS) и Bitcoin като приложение, което работи на тази операционна система. Просто!

Трябва също да помислите кои крипто обменни платформи ще използвате, когато купувате биткойн, ако това е нещо, което ви интересува!

Какво е Blockchain?

Това е един от най-озадачаващите въпроси, на които се опитваме да отговорим при първо откриване на криптовалути. Така че обяснението на блокчейн е от съществено значение.

Намерен е най-новият купон на Coinbase:

Готов? Ето какво е блокчейн с прости думи:

Основната цел на блокчейна е да позволяват бързо, сигурен и прозрачен peer-to-peer транзакции. Това е доверен, децентрализиран мрежа, която позволява прехвърляне на цифрови стойности като валута и данни.

Сега, тъй като всички ние сме начинаещи тук. Ето блокчейна за манекени:

 1. Представете си блокчейна като цифров база данни, точно като електронна таблица на Excel.
 2. Тази база данни обикновено се споделя в голяма мрежа, съдържаща много компютри (известни като „възли“) и е така напълно публичен. Казвам „обикновено“, защото технически може да се формира от произволен брой възли. За да получите пълното обяснение на блокчейн, важно е да знаете, че колкото повече възли има, толкова по-сигурно е – затова е добре да имате голям брой възли, работещи с блокчейна!
 3. Всеки път, когато мрежата прави актуализация на базата данни, това е така автоматично се актуализира и изтегля на всеки компютър в мрежата.
 4. Блокчейн технологията е защитена с криптографски техники, което прави почти невъзможно хакерите да правят промени в него. Единственият начин да направите промени би бил да хакнете повече от половината възли в блокчейна, което отново е защо е по-сигурно да имате повече възли / компютри, работещи с блокчейн.

Това е вашата блокчейн обяснена с прости думи. И така, сега, когато някой ви попита „какво е блокчейн?“, Имате два силни отговора да избера от.

Как работи Blockchain в случая с биткойн?


Биткойн беше първата криптовалута, използваща блокчейн технологията. Той е измислен от човека или групата хора, които се наричат ​​с името Сатоши Накамото (странно, никой не знае кой е Сатоши Накамото).

Единствената цел на биткойн е да действа като запас от стойност. Тя позволява извършване на равноправни транзакции, които не се нуждаят от трета страна, като например PayPal или банка.

Получаването на биткойн блокчейн обяснено е от съществено значение за разбирането на това как работи блокчейн. Биткойн блокчейнът е база данни (известна като „книга“), която се състои само от записите за транзакции с биткойн. Няма централно местоположение, което да държи базата данни, вместо това тя се споделя в огромна мрежа от компютри. Така че, за да се добавят нови транзакции към базата данни, възлите трябва да се съгласят, че транзакцията е реална и валидна.

Blockchain обясни: банка.

Това групово споразумение е известно и като „консенсус“. Това се случва по време на процеса на минен.

Забележка: Майнингът е процес, при който възлите проверяват данните за транзакциите и се възнаграждават за работата си. Той покрива текущите им разходи (електричество и поддръжка и т.н.) и малка печалба също за предоставяне на техните услуги. Важно е да знаете, докато получавате обяснение на блокчейн, че той е част от всички блокчейн, а не само от биткойн.

След като възлите се съгласят, че транзакцията е реална, тя се добавя към „блок“ (поради което се нарича блокчейн) и се поставя под предишния блок от транзакции в регистъра.

За да бъде транзакцията валидна, компютрите в мрежата трябва да потвърдят, че:

(1) Сметката съдържа количеството биткойн, което потребителят иска да изпрати.

(2) Сумата още не е изпратена на друг.

Например, нека си представим, че Том се опитва да изпрати 10 долара биткойн на Бен. Том има само биткойн на стойност $ 5 в портфейла си. Тъй като Том няма средства да изпрати 10 долара на Бен, тази транзакция не би била валидна. Транзакцията няма да бъде добавена към дневника.

Blockchain обясни: Биткойни на компютърен чип.

Това означава, че никой никога не може да похарчи едни и същи пари два пъти! Това често може да бъде голям проблем за стандартните банки и платежни системи.

Лесен пример за по-добро обяснение на Blockchain:

Нека сравним как данните се съхраняват и споделят в стандартни (не блокчейн) системи с това как се съхраняват и споделят в блокчейн система.

Начинът, по който работят традиционните (не блокчейн) книги, е много подобен на начина, по който бихте направили споделете документ на Microsoft Word с вашия приятел:

 1. Докато редактирате документа, вашият приятел е заключен и не може да прави промени.
 2. След като приключите с извършването на промените, изпращате го на ваш приятел, за да го редактирате допълнително.
 3. Сега, докато вашият приятел редактира документа, вие сте заключени и не можете да правите промени, докато не приключат и не ви го изпращат обратно.

В блокчейн система обаче, всички потребители могат да видят промените, докато се правят.

Блокчейн обяснено: блокчейн.

Данните са достъпни в сигурна и споделена среда, вместо да бъдат заключени за една компания или лице в даден момент (с риск от загуба на данните). Например, ако данните се съхраняват на един компютър и този компютър е хакнат или изключен, най-новата версия на данните ще бъде загубена.

Сега, за да получите обяснение на блокчейна: с блокчейна данните се съхраняват на всички компютри / възли, които ги изпълняват. Това означава, че данните няма да бъдат изложени на риск, ако някой от компютрите / възлите е бил хакнат или счупен.

Както можете да видите, блокчейн технологията не се възползва само от криптовалути. Това е от полза за много различни индустрии. Представете си количествата правни, здравни, акаунти и данни за клиенти и т.н., които трябва да се използват по този начин.

Това е само едно от многото предимства на блокчейн технологията! Сега, нека да разгледаме някои от останалите.

Основни предимства

Обяснено на блокчейн Опростяване на бизнеса

Повечето фирми използват различни системи, така че е трудно

за да споделят база данни с друг бизнес.

Обяснено на блокчейн Доверие & Прозрачност

Доверието е съществена част от получаването на трудностите

обяснен свят на блокчейн.

Обяснено на блокчейн Рентабилен

Тъй като блокчейнът е доверена мрежа от партньори,

премахва нуждата от централна трета страна.

Обяснено на блокчейн Нечуплив

След като транзакцията бъде потвърдена, тя се съхранява в

книга и защитена с помощта на криптография.

Обяснено на блокчейн Наличност

Blockchain е децентрализирана peer-to-peer мрежа

и няма централна точка на провал.

Обяснено на блокчейн Децентрализиран

Децентрализацията е едно от ядрата – и повечето

важно – предимства на блокчейн технологията.

Децентрализиран

Децентрализация е едно от основните – и най-важните – предимства на технологията блокчейн. Това беше силно желана концепция в продължение на много години, но технологията блокчейн го направи възможна.

За да се обясни блокчейн с прости думи, той не изисква централен сървър за съхраняване на блокчейн данни, което означава не е централизирано. Именно това прави блокчейна толкова мощен.

Вместо сървърът да се съхранява на едно място, той се съхранява в блокчейна и се захранва от много различни компютри / възли. Това означава няма трета страна, на която да се доверите и да платите такса.

Сравнете крипто борсите рамо до рамо с други

Знаеше ли?

Замисляли ли сте се кои крипто борси са най-подходящи за вашите търговски цели?

Вижте & сравнете TOP3 крипто борсите рамо до рамо

Нечуплив

След като транзакцията бъде потвърдена, тя се съхранява в регистъра и се защитава с помощта на криптография. Той не може да бъде променен или изтрит без консенсус (груповото споразумение), което прави блокчейна нечуплив. Доста готино, а?

Blockchain обясни: мрежа над град.

Доверие и прозрачност

Доверие е съществена част от обяснението на трудния свят на блокчейн. Тъй като това е споделена база данни, всеки може да види пълните подробности за транзакциите в нея. Те включват източника, датата, часа и местоназначението на транзакцията.

Рентабилен

Както е блокчейнът доверена мрежа от партньори, премахва нуждата от централна трета страна. Това е една от основните ползи за бизнеса, тъй като напълно премахва разходите, които са необходими за заплащане на трети страни.

По-бързи операции

Нека използваме пример от реалния свят:

Представете си, че искате да изпратите плащане на някой в ​​друга държава. Без помощта на блокчейн технологията обикновено ще трябва да плащате скъпи такси (на банките) и транзакцията може да отнеме 3-10 дни, за да бъде обработена.

С помощта на блокчейн това може да се направи почти моментално и на много по-ниска цена.

Наличност

Blockchain е децентрализирана партньорска мрежа и има няма централна точка на повреда. Дори ако компютърът се счупи или напусне мрежата, други компютри ще поддържат мрежата работеща. Ето защо това е огромно, огромно предимство.

За да получите още по-ясно обяснение на блокчейна, просто си представете болничен сървър: той съдържа важни данни, които трябва да бъдат достъпни по всяко време. Ако компютърът, притежаващ последната версия на данните, трябва да се счупи, данните няма да бъдат достъпни. Би било много лошо, ако това се случи по време на извънредна ситуация!

Blockchain обясни: мъж, който купува нещо онлайн.

Ако болницата използва блокчейн, обаче, няма да има значение дали компютърът се счупи. На блокчейн най-новата версия на данните се споделя в цялата мрежа и така тя винаги е достъпна.

Опростяване на бизнеса към бизнеса

Повечето фирми използват различни системи, така че им е трудно да споделят база данни с друг бизнес. Ето защо това може да ги затрудни много. И така, отговорът е блокчейн технологията!

Тъй като блокчейнът може да действа като единна споделена база данни, от която да работят и двата бизнеса, споделянето на данни е много по-лесно за тях в блокчейн система.

Блокчейн в реални индустрии

За да ви помогнем да разберете някои от другите предимства, които blockchain предлага на бизнеса, ето няколко примера за индустрии, които в момента използват blockchain технология. Това със сигурност ще обясни блокчейна!

Самоличност

Заплахи за киберсигурност са огромен проблем в индустрията за управление на идентичността. В настоящия свят нашата идентичност се контролира от големи компании. Независимо дали това е Netflix, Facebook, Instagram или дори компании, за които работим.

Хората винаги са под заплахата да им откраднат самоличността от кибер-крадци – известни още като хакери. И дори използване на най-добрите виртуални частни мрежи (VPN) като мярка за сигурност не винаги може да ви спаси.

Всички тези компании използват централизирани сървъри. Например Netflix е централната точка на сървъра на Netflix – ако Netflix бъде хакнат, всички данни, които съхраняват за своите клиенти, са изложени на риск.

Едва наскоро данните на Equifax бяха хакнати.

ИНТЕРЕСЕН ФАКТ

Еквифакс е една от най-големите агенции за кредитно отчитане, които държат лична информация на над 800 милиона клиенти. Това доведе до кражба на данните на над 145 милиона потребители.

Блокчейн обяснено: централизирани системи срещу блокчейн.

И така, как може да се спре хакерството на лични данни с помощта на блокчейна?

Е, вашите данни понастоящем се съхраняват в централизирана база данни (точно както в Equifax). Централизираната база данни е много по-лесна за хакване, защото използва един основен сървър. В този случай всичко, което хакерите трябва да направят, за да откраднат данните, е хакването на основния сървър. В блокчейн няма основен сървър – няма централна точка, която хакер да атакува! Тук е обяснено голямо предимство на блокчейн.

Банкиране и плащания

„Blockchain ще направи за банкиране това, което интернет направи за медиите“, доста смело изявление, нали?

Ето колко важна е технологията на блокчейн за финансовата индустрия. Чрез използването на блокчейн вече могат да се предоставят финансови услуги на тези, които в момента ги нямат. Това са над 2 милиарда души!

Нека използваме отново Bitcoin като пример – благодарение на блокчейна Bitcoin, всеки в света, който има достъп до интернет, вече може да изпраща цифрови плащания. Това е бъдещето! Ето още едно предимство да знаете какво е блокчейн и добавено към списъка.

Освен че помага на тези, които нямат финансови услуги, блокчейнът помага и на самите банки. Accenture изчисли, че големите инвестиционни банки биха могли да спестят над 10 милиарда долара годишно благодарение на блокчейн, защото транзакциите са много по-евтини и по-бързи.

Доставка на енергия

В миналото хората имаха само една възможност да получават енергия – чрез централизиран източник.

Сега обаче сме в състояние да събираме възобновяема енергия от нашите собствени устройства или от нови мрежови системи, наречени „микрорешетки“. Микрорешетките позволяват на хората, които притежават слънчеви панели, да продават остатъците си от енергия на други хора и търговци на дребно на възобновяеми енергийни източници без трета страна. Така че, нека да получим още едно предимство на обявената блокчейн.

Забележка: Възобновяемата енергия е енергия, която се събира по естествен път. Помислете за слънце, вятър, вода и т.н.. Blockchain обясни: човек, който взема пари от банка.

Преди блокчейн технологията хората биха могли да продават остатъците си от енергия само на търговци на дребно (третата страна). Цените, които продаваха енергията на търговците на дребно, бяха много ниско защото търговците ще продават енергията обратно на други хора и ще реализират голяма печалба.

Тъй като блокчейн технологията премахва третата страна, хората могат да се договорят за цена, която е справедлива и за двамата – намаляване на разходите, които преди това бяха поети от търговците на дребно.

Blockchain ще промени начина, по който в момента работят много повече индустрии

Примерите по-горе са само малка част от възможното с помощта на блокчейна. Blockchain се прилага за много повече индустрии от изброените по-горе.

Ето някои от другите индустрии, които в момента използват блокчейн, за да подобрят начина си на работа:

 • Кибер защита
 • Образование (като BitDegree!)
 • Маркетинг & реклама
 • Управление на веригата за доставки
 • Държавни системи
 • Музика & видео споделяне
 • Електронна търговия
 • Гласуване

Blockchain обясни: диаграма.

С толкова много предимства пред използването на блокчейн, възможностите са безкрайни! Blockchain ни дава всичко, което да очакваме с нетърпение.

Заключение

Нека да помислим за това, което научихме в това обяснено ръководство за блокчейн и да подчертаем някои от най-важните характеристики на блокчейна, които трябва да запомним:

Какво е блокчейн?

 • Партньорска мрежа това премахва необходимостта от доверени трети страни;
 • Транзакциите се обработват по-бързо и по-евтино отколкото стандартните (не блокчейн) системи;
 • Това е публична база данни и всички транзакции са видими в мрежата, предотвратявайки кибератаки;
 • Базата данни не може да бъде променена, без повече от половината от мрежата да се съгласи и направи това много по-сигурно;
 • Не се контролира от една единствена компания и няма нито една точка на провал;
 • Blockchain може да се използва в много различни индустрии – не само цифрови валути.

Как работи блокчейнът?

 • Той работи като голяма база данни, която се споделя в мрежа от възли (компютри);
 • Възлите в мрежата работят заедно проверява транзакциите и са възнаградени с валутата на блокчейна – процес, известен като добив;
 • След като транзакцията е потвърдена от мрежата, тя е поставени в блок;
 • Новите транзакционни блокове се поставят – по ред – под предишния блок от транзакции
 • Всички транзакции се съхраняват в разпределена база данни (книга);
 • то е изключително трудно за хакер да променя транзакциите, тъй като те се нуждаят от контрол над повече от половината компютри в мрежата.

Blockchain обясни: ползи за големите индустрии.

Как това ще е от полза за големите индустрии?

 • То премахва разходите на трети страни;
 • Плащанията и данните са обработени много по-бързо;
 • Управлението на база данни между бизнеса е много по-лесно;
 • Защитата / защитата на данните се подобрява в голям мащаб.

Заключителни думи за обясняване на блокчейн

Технологията Blockchain ще се промени и ще подобри начина, по който действат фирмите, но това не е всичко, което ще се промени. Това също ще промени живота на милиони хора, като им даде способността да съхраняват и изпращат пари един на друг.

Благодарение на блокчейна светът може да стане по-добро място! И помнете – ако мислите за закупуване на някои криптовалути, разгледайте борси като Binance или Coinbase!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map