Пълното ръководство за това какво е копаене на биткойни

Популярността на Биткойн се увеличава, тъй като все повече хора научават за това. Все още обаче е трудно да се разберат някои идеи, свързани с биткойн – Биткойн копаене определено е един от тях.

Какво е добив на биткойни? Как работи добивът на биткойни? Колко време отнема добива на биткойн …? Има толкова много въпроси, които си задаваме, когато за първи път четем за биткойн и майнинг. Объркващо е, нали?

Всичко е наред. Тук съм, за да помогна! В това ръководство ще намерите всички отговори, от които се нуждаете. Ще улесня копаенето на биткойни и ще ви го обясня по начин, който е лесен за разбиране. Ще говоря за това как работи добивът, какво е това и как да започнете сами да добивате биткойни. В края на това ръководство ще имате много по-добро разбиране на концепцията.

И не само това, ако установите, че добивът на тази криптовалута е нещо, което може да ви заинтересува, може би тогава ще искате продавайте или търгувайте, също. За това трябва да разчитате на някои крипто обменни платформи – Coinbase и Binance са два от най-добрите варианти.

И така, нека започнем!

Какво е Bitcoin Mining?

Биткойн копаене е процесът на проверка, съхраняване и осигуряване на транзакции с биткойн. Разбира се, има много повече от това. Преди да разгледате повече за това какво е добив на биткойни и как работи, имайте предвид тези две важни неща за самия биткойн:

Намерен е най-новият купон на Coinbase:

 1. Когато извършвате плащане с кредитна карта, компанията, издала кредитната карта проверява и записва транзакцията. Сега, когато правите плащане с помощта на биткойн, има няма централна / трета страна като компанията за кредитни карти, за да провери транзакцията. Вместо това се проверява от биткойн миньори.
 2. За разлика от традиционните пари (USD, JPY, EUR и др.), Които се печатат от банки, Bitcoin не може да се печата от никого. С традиционните валути банката може да отпечата колкото иска пари, тъй като няма максимален лимит за тях. Биткойнът обаче има максимален лимит от 21 милиона. Това означава, че може да има само 21 милиона Bitcoin, създавани някога!

Ето за какво е Bitcoin – той работи без посредници (като банки или компании с кредитни карти).

Както можете да видите, Bitcoin е много различен от традиционните платежни системи като банки и компании за кредитни карти. Тъй като криптовалутата не се отпечатва, обаче, как се създава нов биткойн?

Пълното ръководство за това какво е копаене на биткойни

Можете ли да познаете какъв е отговорът?

Ако сте мислили, че това може да е копаене на биткойни, вие сте прав! Така че, да, това е целта на добива на биткойни – за проверка на транзакции и създаване на нови биткойни. Но ако това е, как работи? Нека да разгледаме повече за копаенето на биткойни и да отговорим на въпроса, който все още ни е на ум: какво е биткойн майнинг?

Обяснено копаене на биткойни

Както вече знаете, добивът на биткойн е процесът на проверка на транзакции с биткойн и създаване на нови биткойни. Хората, които добиват биткойн, са известни като биткойн миньори. Е, казвам "хора", но наистина са компютри, които се експлоатират от хора.

Тези компютри (които ние наричаме "възли") трябва да са много мощни, тъй като добивът на биткойни използва много компютърна мощ. Те изпълняват софтуер, който ги свързва с биткойн блокчейн и решава математически задачи.


Когато тези математически проблеми бъдат решени, новите данни за транзакциите се проверяват и съхраняват в блокчейн Bitcoin. Така че, копаещите биткойни проверяват транзакциите вместо банки и компании с кредитни карти. Това означава, че няма трета страна, на която да се доверите или да разчитате. Умно, нали?

Основните изисквания за добив на биткойн са:

Какво е специализиран компютър за копаене на биткойни Какво е Bitcoin Mining Какво е Bitcoin Mining Electricity
Специализирани компютри Силна интернет връзка Ток (много!)

Може би си мислите, защо тези „миньори“ полагат всички тези усилия? Със сигурност е много скъпо? Е, това е добър въпрос. Казано по-просто, те го правят, защото са възнаградени с биткойн.

Точно така, биткойн миньорите се плащат с нови биткойни. Това е единственият начин за създаване на нови биткойни!

В момента има повече 18 милиона Биткойни, които са добивани и наградата за добив един пълен блок (Ще обясня блоковете след малко) е зададена на 12.50 от биткойните. Не забравяйте, че само 21 милиона биткойн могат да бъдат добивани общо; когато всички 21 милиона биткойни са изкопани, не могат да бъдат създадени нови биткойни! И така, сега знаете какво е общо копаенето на биткойни.

Сега тогава – какво е блок с биткойн?

Какво е добив на биткойни: Как работи добивът на биткойни?

Нека да поговорим за блоковете и технологията, свързана с добива на биткойни. Ти знаеш това Биткойн използва блокчейна, нали? Е, оттам получаваме термина „блок“.

Сравнете крипто борсите рамо до рамо с други

Знаеше ли?

Замисляли ли сте се кои крипто борси са най-подходящи за вашите търговски цели?

Вижте & сравнете TOP3 крипто борсите рамо до рамо

Какво е технология Block and Blockchain?

Много транзакции с биткойн се случват едновременно. Транзакциите, които се случват по едно и също време, се групират в групи; тези групи се наричат ​​„блокове“. Именно тези групи / блокове трябва да проверят биткойн майньорите – те проверяват транзакциите в групи, вместо да ги проверяват поотделно.

Какво е добив на биткойни: платформа за криптовалута.

След като блокът бъде проверен, той се добавя към верига от блокове, които вече са проверени. Ето защо технологията зад биткойн се нарича блокчейн!

Забележка: можете да прочетете повече за блокчейна в нашата това ръководство.

Това ще стане по-лесно за разбиране, докато обяснявам стъпка по стъпка процеса на копаене на биткойни.

Как работи копаенето на биткойни?

 • Етап 1: Представете си, че искате да си купите легло и да платите с помощта на биткойни. Ако цената на леглото е 300 долара, ще бъде наоколо 0,046510 Биткойн (от момента на писане на това, което е). Докато купувате леглото, други хора по света също купуват неща с биткойн.
 • Стъпка 2: Възлите за копаене на биткойни (компютрите) са информирани за тези транзакции, които се случват.
 • Стъпка 3: Сега биткойн копачът трябва да потвърди транзакцията ви. Не можете да вземете леглото си у дома, докато миньорът на Bitcoin не потвърди транзакцията ви.

Но почакай. Какво означава проверка на транзакция и как се прави?

 • Биткойн миньорите изпълняват софтуер за копаене на биткойни, който решава математически проблеми – представете си компютър, който изпълнява наистина сложен пъзел / мозайка! При всеки блок транзакции проблемът / пъзелът, който те трябва да решат, е различен.
 • Много биткойн миньори се опитват да решат проблема едновременно, но миньорът, който го решава първи, е този, който е възнаграден с новия биткойн. Това е просто като състезание!
 • Биткойн миньорите пазят данни за всички минали транзакции на Биткойн, които някога са се случвали. Нека наречем това „базата данни за стари транзакции“.
 • И така, какво е транзакция за добив на биткойни? Когато изпращате биткойн, биткойн миньорите проверяват „базата данни за стари транзакции“, преди да я проверят. Това гарантира, че не сте похарчили същия биткойн в нито една от миналите транзакции.
 • Те също проверяват ако притежавате достатъчно биткойн. В примера за легло транзакцията беше 0,046510 Биткойн. Така че, биткойн миньорите ще проверят дали имате 0,046510 Биткойн, преди да го потвърдят. Ако нямате 0,046510 Биткойн, транзакцията ви няма да бъде потвърдена и не можете да купите леглото.

Добре, да се върнем към закупуването на леглото ви …

 • Стъпка 4: Първият миньор, който решава пъзела (нека наречем този майнер „Джон“), трябва да каже на останалите възли, че е решил пъзела. След това други миньори проверяват дали решението на Джон за пъзела е правилно.
 • Стъпка 5: Когато 51% от останалите миньори са съгласни, че Джон има правилното решение, вашето 0,046510 Биткойнът се проверява и изпраща. Забележка: Минималното време за проверка на транзакция е 10 минути. Но с нарастващия брой биткойн транзакции понякога може да бъде 35-40 минути или повече.
 • Стъпка 6: Биткойн миньорът приключва с проверката на блока / групата, в която е вашата транзакция. Транзакцията вече е завършена! Яй – можеш да си вземеш леглото у дома!

Едно от най-добрите неща за това, което е копаене на биткойни, е, че човекът, който реши да стане миньор, не трябва да знае как да решава проблемите или да е добър в математиката. Те просто се нуждаят Биткойн хардуер за хардуер (мощен компютър) и Софтуер за копаене на биткойни.

Както можете да видите, добивът на биткойни не е толкова труден за разбиране. Въпреки това, следващият голям въпрос в ума ви вероятно е нещо подобно на „как се копае биткойн?“ Е, нека да влезем веднага.

Какво е Bitcoin Mining: Как да започнете Bitcoin Mining?

Следвайте стъпките по-долу и можете сами да станете биткойн копач. Ако не искате, и това е добре – научаването как да копаете биткойн все още ви помага да придобиете по-добро разбиране за процеса на самото копаене.

Вземете хардуера за копаене на биткойни

Първата стъпка за започване на копаенето на биткойни е да закупете хардуера за добив. Изборът на правилния хардуер е важен за успеха на копаенето. И така, какво е добив на биткойни най-добрия хардуер?

Когато копаенето на биткойни започна, през 2009 г., можете да копаете с помощта основни компютри – като тези, които купуваме от магазините на дребно! Този компютър процесор (централен процесор) имаше достатъчно сила за бързо решаване на математическия проблем.

Тъй като Bitcoin започна да става все по-популярен, миньорите също започнаха да използват по-мощни компютри. Използваха по-бързо единици за графична обработка (GPU), които биха могли да разрешат проблемите по-бързо, което означава, че ще спечелят състезанието и ще бъдат възнаградени с новия биткойн!

Познайте какво се случи, когато биткойн стана още по-популярен? Миньорите получиха дори по-бързо. Вместо да използват процесори и графични процесори, те започнаха да използват специализиран хардуер за копаене на биткойни, наречен ASIC (Специфични за приложение интегрални схеми). Така че, ако искате да спечелите състезанието и да копаете биткойни сега, ще ви трябва ASIC.

Какво е копаене на биткойни: Копаене на биткойни с ASICs Miner.Източник: buybitcoinworldwide

ASIC, които са създадени за добив, са много мощен и бърз. Те не правят нищо друго освен добив.

Ако искате да закупите ASIC, трябва да сравните различни ASIC, като използвате:

 • Цената;
 • The скорост на хеш (това число ви казва мощността на ASIC – колкото по-висока е скоростта на хеширане, толкова по-бърза е ASIC);
 • Изискването за електричество (колкото по-малък е този брой, толкова по-малко електроенергия използва).

Можете да проверите следното сравнение на различни ASIC които са популярни сред начинаещите.

ASIC модел Скорост на хеширане (TH / s) Електричество (W) Цена (USD)
Antminer S9 14.0 1372 2,694
Avalonminer 821 11.0 1200 3 190
Antminer R4 8.4 845 1000

Можете също така да закупите ASIC, налични на Amazon и eBay.

Присъединете се към биткойн майнинг пул

Има два начина че можете да започнете копаене на биткойни. Едното е да започнете от себе си, което се нарича самостоятелно копаене. Друг начин е да присъединете се към група други биткойн миньори – те се наричат минни басейни.

И така, какво е биткойн майнинг пул? Мислете за пуловете за копаене на биткойни като големи биткойн ферми. Много миньори съчетават силата на техния хардуер за копаене на биткойни. Те също така разделят наградата за биткойн, която получават.

Представете си това: вие сте в пул за копаене на биткойни. Мощността на вашия компютър е 2% от общата мощност в пула за добив. Ако вашият майнинг пул спечели състезанието за потвърждаване на блок, ще получите 2% от новия биткойн, с който миньорският пул е възнаграден.

Ако сте начинаещ, Биткойн земеделие (присъединяване към пул за копаене) се препоръчва. Има много различни басейни, от които можете да избирате. Бъдете внимателни и избирайте само добре познати миньорски пулове с добра репутация! Разбира се, те взимат такса, но тя обикновено е доста малка (1-3%).

Някои от популярните пулове за копаене, които препоръчвам за нови майнери, са:

 • Слъшпул: такси от 2%.
 • Pool.BTC.com: такси от 2-3%.
 • Канопул: такси от 0,9% (най-евтините от трите!).

Изтеглете софтуера за копаене на биткойни

Можеше да имаш най-добрият хардуер за добив в света, но без биткойн копаене софтуер, хардуерът е безполезен.

Софтуерът за добив е необходим за достъп до биткойн мрежата и „базата данни за стари транзакции“. Той ви е необходим и ако искате да се присъедините към пул за копаене.

Има различни видове Софтуер за копаене на биткойни на разположение. Има различни такива за различните операционни системи – като Mac OS, Windows и Linux. Някои от най-популярните програми, които поддържат копаене с ASIC, са:

CG миньор (Изтеглете тук)

Какво е добив на биткойни: CG Miner.

 • Предлага се за Windows, Linux и Mac;
 • Може да се използва с GPU / ASIC;
 • Безплатно за изтегляне!

BitMinter (Изтегли тук)

Какво е добив на биткойни: BitMiner.

 • Предлага се за Windows, Linux и Mac;
 • Може да се използва с GPU / ASIC;
 • Безплатно за изтегляне!

Ако искате да разгледате повече опции, можете също да разгледате hashflare.io, minergate.com и nicehash.com.

Забележка: Препоръчвам ви да проверите правилата за копаене на биткойни за вашата страна. Регулаторите от различни страни се опитват да контролират и контролират пазара на криптовалути. Това може да повлияе на копаенето на Bitcoin.

Отворете биткойн портфейл

След като сте настроили своя хардуер за копаене на биткойни, изтеглили сте софтуера си и сте се присъединили към майнинг пул, можете да започнете да копаете биткойни! Но изчакайте, ще бъдете възнаградени в биткойни, нали? И така, мислили ли сте къде ще съхранявате тези биткойни?

За разлика от традиционните пари, биткойн не може да се съхранява във вашата банкова сметка. Вместо това ги съхранявате в биткойн портфейл! И така, какво е портфейл за биткойн?

Трябва да бъдете много внимателни при избора на портфейл или може да загубите своя биткойн. Много хора са загубили много пари, тъй като портфейлите им в Биткойн са били хакнати.

Има три вида биткойн портфейлиуеб портфейли, софтуерни портфейли и хардуерни портфейли.

Уеб портфейлите и софтуерните портфейли винаги са свързани с интернет. За да използвате / получите достъп до уеб портфейл, отидете на уебсайт. За да използвате / получите достъп до софтуерен портфейл, отидете в приложение.

Аз Недей препоръчваме да използвате уеб портфейл, тъй като това е най-малко сигурната опция. Ако искате да изтеглите софтуерен портфейл, препоръчвам Изход.

Хардуерни портфейли са по-сигурни, защото не са свързани с интернет. Те са действителни физически устройства че можете да съхранявате своите биткойни; свързвате хардуерния си портфейл към компютъра чрез USB.

Какво е добив на биткойни: Trezor, Ledger Nano S и Keepkey.

Три от най-популярните хардуерни портфейли които препоръчвам са:

ТРЕЗОР

 • Цена – $ 110
 • Страхотни функции за сигурност, включително USB връзка, която не може да зарази вируси (+)
 • Може да бъде свързан с акаунт в Dropbox (+)
 • Не мога да съхранявам много криптовалути, различни от Биткойн (-)

Ledger Nano S

 • Цена $ 116
 • Лесен за използване (+)
 • Може да съхранява 10+ различни криптовалути и ERC-20 жетони също (+)

Keepkey

 • Цена $ 49
 • Удобен за потребителя (+)
 • Страхотен дизайн (+)
 • Много нов, все още трябва да се докаже (-)

Забележка: Токените ERC-20 са Ethereum-базирани токени за dApps (разпределени приложения), които се изпълняват на Ethereum. Можете да прочетете повече за dApps и Ethereum в нашата Ръководство за Ethereum VS Bitcoin.

Какво е копаене на биткойни: струва ли си копаенето на биткойни за вас?

Отговорът на този въпрос е различен при всеки човек. Може да е подходящо за вас, но може да не е за някой друг.

Какво е награда за копаене на биткойни?

Текущият брой биткойни, с които се възнаграждават майньорите на блок, е 12.5. Точно така, 12,5 биткойни се дават на първия майнер, който решава проблема (проверява транзакцията) на всеки блок.

Този брой обаче се намалява наполовина на всеки 4 години. Така че, в един момент през 2021 г., наградата ще намалее до 6,25 биткойна на блок.

В момента са 12,5 биткойни на блок ?! И така, колко време отнема добива на биткойн? Е, един блок отнема 10 минути за мое. Това означава един биткойн се добива на всеки 48 секунди.

Колко труден е добивът на биткойни?

Тъй като все повече и повече биткойн майнери се присъединяват към мрежата, нивото на трудност на добива също се увеличава. Това просто означава, че майньорите / майнинг пуловете с по-мощен хардуер ще спечелят. Това също означава, че ще трябва да закупите по-скъп хардуер.

Колко струва копаенето на биткойни?

Нека да разгледаме какви са разходите за добив на биткойни? Две от основните разходи, свързани с добива на биткойн, са:

 • Хардуер / компютърни разходи: Дори за начинаещи цената на хардуера за копаене на биткойни би била $ 600 – $ 1000 и е много по-скъпо, ако искате да закупите най-добрия наличен хардуер.
 • Разходи за електричество: Извличането на биткойн използва много електричество! Цената на електроенергията във вашето местоположение може да направи огромна разлика в цената на добива на биткойни. Ако електричеството във вашия район е твърде скъпо, може да загубите пари, като копаете биткойни, вместо да печелите пари.

Ако се присъедините към майнинг пул, не забравяйте да помислите и за таксите за майнинг пул – 1-3%.

Колко печалба можете да спечелите от копаенето на биткойн?

Най-лесният начин да разберете колко печалба можете да направите е да използвате онлайн калкулатор! В интернет има много различни калкулатори за добив на биткойни. препоръчвам CryptoCompare’s Mining Calculator.

Ще трябва да въведете:

 • Хешираща мощност – мощността на вашия хардуер (който можете да разберете, след като сте избрали кой хардуер ще купите);
 • Консумация на енергия – колко електроенергия използва вашият хардуер (отново можете да разберете това, след като сте избрали кой хардуер ще купувате);
 • Разходи за KWh ($) – колко струва електричеството ви (ако не използвате щатски долари, можете да използвате Конвертор на валути на Google);
 • Такса за басейн – таксата за пула за копаене, към който се присъединявате.

Уверете се, че мислите за цената на вашия хардуер за копаене на биткойни. Трябва да включите разходите за вашия хардуер в изчисленията си, така че да разберете реалната си печалба.

Още едно важно нещо

Не забравяйте за цената на биткойн!

Както всички знаем, Цената на биткойн се променя много всеки ден. Това е нещо, което е напълно извън вашия контрол, но може да промени всичко.

Например вие изчисли вашата печалба, когато цената на биткойн е 12 000 долара. Ако цената падне до 6000 долара, тогава вашата печалба може да се превърне в загуба. Винаги трябва да помните, че това е възможно. В един момент видяхме как Bitcoin пада от 19 000 долара през декември 2017 г. до под $ 7000 в началото на февруари 2018г.

Какво е добив на биткойни: спад на цените на биткойн.Източник: steemit

Какво е Bitcoin Mining: Final Words

И така, сега трябва да знаете доста уверено – какво е добив на биткойни.

Надявам се, че имате добро разбиране за това какво представлява, как работи и как можете да започнете със собственото си копаене на биткойни. Ясно е, че можете да спечелите много пари, като добивате биткойн, но това зависи от много неща – повечето от които са извън вашия контрол (разходи за електроенергия, цената на биткойн и т.н.).

Започването на копаене на биткойн изисква много планиране и пари – това е същото като при търговията му на борса. Това може да ви донесе голяма печалба, но може да доведе и до огромни загуби. Говорейки за загуби, ако искате да запазите активите си сигурни, винаги трябва да избирате надеждни хардуерни портфейли. Някои от най-добрите опции включват Ledger Nano X и Trezor Model T.

Ако разходите ви за електричество са ниски, вероятно сте много положително за копаенето на биткойн. Ако те са високи, ситуацията вероятно е съвсем обратна; е, или това, или мислите за преместване на държави!

В случай че вместо това решите да купите биткойн и да започнете да търгувате, можете да проверите такива платформи за обмен на криптовалути като Coinbase и Binance, те са едни от най-надеждните.

И така, кажете ни – какво смятате да правите?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map