Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Разберете първоначалното предлагане на монети: ICO от основите

С нарастващата популярност на краудфандинга, Initial Coin Offering се превърна в следващата голяма стъпка в събирането на средствата и капитала, необходими за стартиране на бизнес. 2017 беше годината, в която ICO избухнаха в популярност и това може да се дължи на криптовалути и блокчейн, доминиращи в медиите, или просто предоставяйки на участниците лесен начин да подкрепят проект.

Технология, която прави възможни ICO

ICO се възползват от блокчейн технологията. Blockchain е уникален с това, че всички блокове от данни са свързани заедно, за да образуват публична база данни. Базата данни се счита за публична, защото се споделя със стотици или дори хиляди компютри. Мислете за тези компютри като сървъри за блокчейн или базата данни.

Намерен е най-новият купон на Coinbase:

Всички промени, направени в публичната база данни, трябва да бъдат проверени от повече от 51% от компютрите в мрежата. Ако те не бъдат потвърдени, промяната не може да бъде направена. Тази технология, използвана от Initial Coin Offering, прави изключително трудно хакването на базата данни, тъй като хакерът ще трябва да поеме контрола над 51% от компютрите едновременно. Различни компании и институции притежават тези компютри.

Освен това фактът, че една институция не контролира всички възли, се нарича децентрализация. Това означава, че блокчейнът е просто по-сигурна база данни, която не е собственост на уникален обект и всеки може да прави промени, стига 51% от собствениците да са съгласни, че промяната е валидна.

Въпросните промени в базата данни се отнасят до различни извършвани транзакции. В случая с Биткойн тези транзакции са хора, които продават или купуват биткойни, а базата данни следи колко биткойн има всеки човек. Блокчейнът обаче може да проследява много повече от просто транзакционни данни. На практика това може да бъде абсолютно всичко, стига да има нещо, което представлява стойността на обект или услуга.

Например транзакционната стойност може да представлява сметка за автомобил или електричество. Разбира се, няма начин физически да поставите тези стойности върху блокчейн. Вместо това е необходимо нещо, което представлява стойността на тези неща. Един от тези инструменти за представяне на стойност може да бъде символ.

Токени и интелигентни договори

Токените са създадени, за да представят стойността на нещо. Тези токени не могат да бъдат приложени директно към блокчейна, тъй като блокчейн обикновено могат да обработват само транзакции на собствена криптовалута – като Ether на блокчейн Ethereum и Bitcoin на блокчейн Bitcoin.

Първоначално предлагане на монетиТранзакциите с токени трябва да се обработват с помощта на приложение. Приложенията, които токените използват, се наричат ​​интелигентни договори. През 1994 г. Ник Сабо (криптограф) имаше видение. Искаше да създаде договори, използвайки компютърен код. Този договор ще се активира автоматично, когато са изпълнени определени условия. Освен това няма да има начин да се измамят тези условия, защото всички те ще бъдат посочени в компютърен код.

Тъй като доверено трето лице вече не е необходимо при сключване на договори, тези договори (или транзакции) могат автоматично да се изпълняват в доверена мрежа. Компютрите напълно контролират тази мрежа. Основните характеристики на интелигентния договор:

 1. Те могат автоматично да обработват транзакции
 2. Транзакциите се задействат само когато са изпълнени правилните условия. Представете си го по следния начин: „КОГАТО Петър внася 100 Ether в интелигентния договор, СЛЕД ТОВА къщата на Джон се изпраща на Петър.
 3. Умните договори използват блокчейн технология, така че условията на интелигентния договор не могат да бъдат променяни.

ICO вече се възползват от интелигентните договори и блокчейн технологията за проекти за масово финансиране. Интелигентен договор и знак за този интелигентен договор са необходими при създаването на ICO. Следващата стъпка е посочване на условията за интелигентен договор. Например: АКО 0.1 ETH се изпрати към интелигентния договор, СЛЕД ТОВА интелигентният договор ще изпрати 1 маркер на адреса, който изпраща 0.1 ETH.

Това гарантира, че всеки, който участва в първоначалното предлагане на монети, винаги ще получи правилното количество токени. Няма човешко взаимодействие или ръчно разпространение. Интелигентните договори обикновено са публично достъпни, така че всички участници могат да прегледат условията на интелигентния договор.

Двете най-чести причини хората да участват в ICO са следните:


 1. Токенът може да се използва в приложението, след като крайният продукт е готов.
 2. С нарастването на популярността на проекта цената на жетоните или монетите може да се увеличи. Тъй като все повече хора ще искат да използват услугите, търсенето нараства.

Mastercoin, първото ICO

Помислете за ICO като блокчейн версия на Kickstarter. Критичната разлика е, че тя автоматизира целия процес на продажба на тълпа по сигурен, недоверен начин. Всичко обаче започна с първото ICO, проведено от Mastercoin през юли 2013 г..<

Mastercoin направи публичната си публикация през януари 2012 г. Те предложиха съществуващата биткойн мрежа да се използва като протоколен слой за протоколи от по-високо ниво. Целта беше да се дадат нови правила за договорите. Това би позволило на хората да създават нови валути, без да е необходима отделна блокчейн.

Това е подобно на това, което Ethereum прави в момента, Ethereum дори се нарича Mastercoin 2.0. Освен това, въпреки че бялата книга е публична от януари 2012 г., набирането на средства за реализирането на този проект стартира на 31 юли 2013 г. Когато J. R. Willett, човекът, на когото се дължи изобретяването на първоначалното предлагане на монети, започна това, което стана първото ICO някога.

15 август беше датата, на която беше записана първата транзакция с Mastercoin. Мрежата беше подложена на тест с изпратен 1 тест Mastercoin. След тестването Mastercoin беше отворен за обществеността и продължава да получава постоянен поток от финансиране. Най-значителната вълна от инвеститори обаче беше изложена на Mastercoin по време на презентация пред BitAngels. BitAngels бяха първата инвестиционна мрежа и инкубатор, създаден да инвестира изключително в стартъпи за криптовалута. BitAngels се интересуваха от Mastercoin и бяха на борда с проекта.

По време на набирането на средства Mastercoin настрои биткойн адрес, ако някой изпрати BTC на адреса преди 31 август, ще получи 100 пъти размера на Mastercoins. Така че, ако някой изпрати 0,01 BTC на адреса, той или тя ще получи 1 Mastercoin обратно. В края на ICO на Mastercoin те са събрали около 4700 BTC, които по това време са били оценени на около 500 хиляди щатски долара. За сравнение 4700 BTC се оценява на около 41 милиона щатски долара по време на писането на това. На най-високия си рекорд Mastercoin се търгуваше от 0,25 BTC до 1 MSC.

Първоначално предлагане на монети

Въпреки това, през 2015 г. Mastercoin промени името си на Omni и започна ребрандиране. Целта им беше да оставят цялата лоша преса, критики и възмущение от общността, които Mastercoin получи, и да започнат отначало. В резултат на ребрандирането, много от останалите лидери на Mastercoin, включително главният архитект JR Willet, техническият директор Крейг Селарс и член на борда и съосновател на BitAngels Дейвид Джонстън, мигрираха към Omni.

За съжаление проектът загуби много сила и остави хората недоволни. Mastercoin или Omni днес се оценяват само на 0,0041 BTC към 1 OMNI монета. Това обаче не попречи на хората да допринесат за модела за първоначално предлагане на монети.

Този метод за набиране на средства се оказа ефективен начин за финансиране на проект. Вместо да се обърне към частни инвеститори, които биха допринесли с големи суми, Mastercoin успя успешно да постигне целта си за финансиране, като събира средства от над 500 по-малки инвеститори от цял ​​свят.

Най-успешните ICO за всички времена

До 2017 г. компании, които са събрали над няколко милиона долара по време на своите ICO, са били доста редки. Ethereum, втората по големина криптовалута през 2018 г., е събрала 18 милиона долара през 2015 г. благодарение на своите иновативни интелигентни договори. Следващият важен етап за ICO се случи през 2016 г. DAO събра 150 милиона долара за броени минути. По-късно DAO изпитва проблеми със сигурността, които водят до хак и загуба от над 50 милиона долара.

От дните на Mastercoin, Ethereum и други ранни ICO, концепцията придоби много повече сила. Първоначалните предложения за монети са събрали общо 10 милиарда долара през 2017 и 2018 г. заедно. Пазарът на криптовалути сякаш се забави в края на 2017 г. С декември, който беше най-активният месец през 2017 г., събрани над 1 милиард милиона долара. Въпреки това, 2018 г. беше чудесно начало за ICO, като март е най-активният месец досега. През март 2018 г. бяха събрани над 2,9 милиарда долара в различни първоначални предложения за монети.

Първоначално предлагане на монетиПрез август 2017 г. Filecoin ICO събра 257 милиона долара от над 2100 инвеститори, което прави Filecoin най-голямото ICO през 2017 г. Filecoin ще позволи на потребителите си да отдават под наем свободното пространство на своите твърди дискове. След това потребителите биха получили Filecoin, който биха могли да обменят за USD, ETH, BTC и други валути. Успехът на Filecoin и други ICO показват, че моделът ICO е чудесен начин за стартиране на бизнес.

Топ 10 на ICO за всички времена:

Позиция Име на проекта и тикер Обща сума, събрана в долари
1 EOS (EOS) 4,2 милиарда
2 Телеграма (GRAM) 1,7 милиарда
3 Драконова монета (DRG) 320 милиона
4 Токен Houbi (HT) 300 милиона
5 Фючърси на Filecoin (FIL) 257 милиона
6 Tezos (XZT) 232 милиона
7 Sirin Labs Token (SRN) 158 милиона
8 Банкор (БНТ) 153 милиона
9 Банкера (BNK) 152 милиона
10 Полкадот (DOt) 151 милиона

1. EOS (EOS) са събрали невероятни 7,162,546.39 ETH, влизайки в последния си ден, което означава, че до момента са събрали $ 4201,836,214 ($ 4,2 милиарда) при текущата цена на Ethereum от $ 586 според BitGuru. EOS ICO продължи общо 350 дни и завърши на 1 юли.

2. Телеграма (GRAM) често се нарича номер 2 на ICO за всички времена чрез набиране на 1,7 милиарда долара. Може обаче да се твърди, че Telegram не попада в същата категория като другите ICO, тъй като те не са имали ICO и тяхната криптовалута никога не е била предлагана на обществеността. Начинът, по който Telegram е събрал 1,7 милиарда долара, е бил с 2 частни предварителни ICO продажби според Theverge. Привличане на 81 инвеститори, които колективно допринесоха 850 милиона долара, а по-късно и втора частна продажба, която привлече 94 инвеститори, които допринесоха с още 850 милиона долара. Тъй като Telegram имаше само 2 продажби преди ICO, те никога не се нуждаеха от краудсорсинг и тяхното ICO беше финансирано преди да е започнало.

3. Драконова монета (DRG) е събрал 320 милиона долара според Брази. Dragon е децентрализирана валута, която се използва за хазарт. Dragon Coin (DRG) е настроен да функционира в казината и да подобри вековната игрална индустрия.

4. Токен Huobi (HT) набиране на 300 милиона долара. Токените Houbi действат като блокчейн система за лоялност. Токените позволяват на потребителите да получават отстъпки на борсата Houbi и да търгуват срещу други популярни криптовалути като двойки ETH или BTC.

5. Фючърси на Filecoin (FIL) е събрал 257 милиона. Filecoin се откроява, защото ICO отговаря на новите разпоредби на SEC за ICO. Това означава, че само участници с акредитация са могли да участват в ICO. Неспазването на законите на SEC или извършването на KYC може да доведе до събиране на много средства от монета или жетон, но никоя банка не би ги приела, което означава, че обменът от ETH към FIAT често е невъзможен. Filecoin е предприел всички мерки, за да предотврати това.

6. Тезос (XTZ) е събрал 232 милиона долара. Tezos разработва самоизменяща се разпределена книга, която ще се използва за създаване на интелигентни договори. Tezos позволява на притежателите на символи да одобряват и финансират нови актуализации на протоколи. Това ще позволи на Tezos да смекчи евентуални спорове за мащабиране или развитие в бъдеще на мрежата Tezos.

7. Sirin Labs Token (SRN) е събрал 158 милиона долара. Sirin се стреми към масовото приемане на блокчейн технологията. Те се фокусират върху разработването на сигурен хардуер, осигуряването на приходи от допълнителни ресурси на устройства чрез микротранзакции. В момента Sirin създава екосистема около блокчейн.

8. Банкор (БНТ) събра 153 милиона долара. Bancor е протокол, който позволява на хората да издават своята криптовалута. Те наричат ​​криптовалутата интелигентни токени. Основната полза от използването на интелигентни жетони е, че те не се нуждаят от вторична страна, ако искате да ги замените. Bancor използва Smart Tokens и ги преобразува вътре между различни ERC-20 токени.

9. Банкера (BNK) събра 152 милиона долара. Bankera се фокусира върху изграждането на банка, която да работи по време на блокчейн ерата. За да предоставят полезност на токените Bankera, те не начисляват никакви такси за търговия с BNK токени срещу никоя двойка. Това беше направено, за да накарат потребителите първо да купуват BNK токени, след което да ги търгуват за други криптовалути без такси.

10. Полкадот (DOT) събра 151 милиона долара. Polkadot се стреми да създаде мащабируема хетерогенна многоверижна верига. И за разлика от предишните реализации на блокчейн, които се фокусираха предимно върху една верига, Polkadot изобщо няма присъща функционалност. Polkadot осигурява основата "релейна верига" които могат да хостват други валидируеми и динамични структури от данни.

Разликите между Ethereum и EOS

Проекти като DAO или Filecoin са използвали мрежата Ethereum, за да организират своите ICO. Има обаче алтернативи на Ethereum. Една от тези алтернативи е EOS.

Първоначално предлагане на монети

EOS е сред един от най-новите блокчейн проекти, които навлязоха на пазара на криптовалути. Целта на EOS е да изгради стабилна мрежа, способна да обработва милиони транзакции в секунда. EOS обаче все още не е завършила изграждането на своя продукт. На този етап всичко е само теоретично. Най-вълнуващата част за EOS е, че те искат да създадат платформа, която да функционира като операционна система. Оттук и името E-OS. Възможността за обработка на милиони транзакции в секунда би решила голям проблем, тъй като други блокчейн могат да разпознават интелигентни договори, никой от тях не може да изпълни тази задача достатъчно бързо. Например, въпреки че Ethereum е най-популярната блокчейн за интелигентни договори, той може да обработва само 15 транзакции в секунда.

EOS ICO (както и много други блокчейни за интелигентни договори) често се нарича „Ethereum Killer“, защото може да направи всичко, което Ethereum може, просто по-бързо. Възможността да обработвате данни по-бързо помага на EOS с проблема „Мащабируемост“, с който Ethereum е изправен в момента. Мащабируемостта е едно от най-важните неща, които трябва да се вземат предвид при анализ на потенциала на блокчейн проект.

Тъй като Ethereum все още може да обработва само около 15 транзакции всяка секунда, възникват проблеми, когато трябва да се обработват повече операции. Колкото повече транзакции са на опашка, времето за завършване на всяка транзакция се увеличава. Въпреки че EOS мрежата все още не е изградена, EOS ICO (Първоначално предлагане на монети) е много интересна по няколко причини.

ИНТЕРЕСЕН ФАКТ

Първоначалното предлагане на монети, което EOS организира за финансиране на техния проект, започна на 26 юни 2017 г. Крайната дата за това е определена за 1 юни 2018 г. Това прави първоначалното предлагане на монети EOS с обща дължина 350 дни, в момента най-дългото -работещо ICO някога.

Първоначално предлагане на монети

По време на 350-дневния ICO EOS успя да събере 7 162 546,39 ETH, влизайки в последния им ден. Това означава, че досега са събрали $ 4 201 836 214 ($ 4,2 милиарда) при текущата цена на Ethereum от $ 586.

Размерът на средствата, събрани от EOS, ги прави не само най-продължителното първоначално предлагане на монети, но и едно от най-успешните ICO за всички времена. След като EOS ICO приключи, те пуснаха 700 милиона от своите токени, което е равно на 70% от общото предлагане на токени. EOS има някои опитни членове на екипа, включително Даниел Ларимър, който също беше съосновател на BitShares и Steem. Криптовалутните проекти на Larimer сега струват милиарди долари.

Използвайки модела за първоначално предлагане на монети, бизнесът позволява участие в световен мащаб, а лекотата на участие гарантира, че хората, които може би не са обмисляли да инвестират преди, могат да го направят. Набирането на средства чрез модела за първоначално предлагане на монети показва, че при подходящи условия инвестиционният пазар е много по-голям, отколкото се смяташе досега от компаниите, които искат да се финансират.

Основната атракция на първоначалното предлагане на монети (ICO) е, че инвеститорите могат да видят резултатите от своите инвестиции в реално време. Тъй като те търгуват една валута с друга и всички данни са публични. Като инвеститор те могат да проследяват цената на инвестицията си и да вземат решения въз основа на общественото мнение или напредъка на екипа.

Разликите между Ethereum и NEO

Друга криптовалута, която се бори за първото място, е NEO. NEO се разраства и прави добър опит да настигне Ethereum. Тъй като обаче EOS работи по увеличаване на броя на обработените транзакции, NEO прави много повече. Основните разлики между NEO и Ethereum могат да бъдат обобщени в:

 1. NEO намери незабавна поддръжка сред общността на разработчиците, защото поддържа програмиране на множество езици като C ++, C #, Java. От друга страна, за да се създаде проект в мрежата Ethereum, трябва да се използва относително нов език, изрично създаден за разработване на интелигентни договори, наречен Solidity.
 2. Скорост на транзакцията. NEO може да обработва около 10 000 транзакции в секунда, тъй като Ethereum е ограничен до 15 транзакции в секунда.
 3. Блокчейнът NEO има две различни монети – NEO и GAS. Ethereum има само етер. Всеки, който държи NEO в портфейла си, получава награда под формата на GAS. Можете да мислите за NEO като акции на компания, а GAS като дивидент.
 4. Ethereum (Ether) се дели на по-малки единици (газ), но NEO е неделим. Така че прехвърлянето на 10,5 NEO или 1,2 NEO е невъзможно, тъй като съществува само в цели числа.
 5. NEO е първата и най-значителна китайска криптовалута и се твърди, че се поддържа от китайското правителство. Ethereum, от друга страна, не се подкрепя от китайското правителство. NEO има отлична възможност да завладее огромния китайски пазар и други азиатски пазари.

Токен срещу монета: каква е разликата?

Говорейки за NEO, Ethereum и EOS, от съществено значение е да споменем разликата в токена срещу монета. Най-добрият начин да различите монети и жетони, като анализирате самата криптовалута. Монетите са родни за тяхната блокчейн, като Bitcoin. Токените са изградени върху друга блокчейн. Така че, Ether би бил монета, защото има вградена блокчейн.

Ако обаче се използва мрежата Ethereum и се създаде нова криптовалута върху мрежата Ethereum, тя се счита за символ. Така че, накратко, разликата в токена срещу монетата има блокчейн.

Създайте своя собствена криптовалута

Когато искате да създадете своя собствена криптовалута, от съществено значение е да решите дали е необходима отделна блокчейн. Защото това решение драстично променя процеса на създаване. Ако искате да създадете своя собствена криптовалута, с отделна блокчейн се изисква повече финансиране и време. Ако обаче не е необходима отделна блокчейн, вместо това може да се създаде маркер. По този начин, вместо да се изгражда отделна блокчейн, се изгражда приложение. Това приложение работи на съществуваща блокчейн – като Ethereum или NEO. Основните неща, които трябва да бъдат взети предвид преди създаването на криптовалута, трябва да бъдат:

 1. Идеята, какъв проблем решава проектът и по какво се различава от съществуващите решения?
 2. Разработчици, ако се прави токен ERC20 (в мрежата Ethereum), ще са необходими разработчици, които владеят Solidity. Ако се прави маркер NEP-5, ще са необходими разработчици, владеещи езици за програмиране като C ++ и Java. Освен това разработчиците ще трябва да създадат интелигентен договор, ако ICO ще бъде организирано за краудфънд.
 3. Одит на код, извършен от професионалисти. Ако проблемите със сигурността се появят в средата на проекта, това може да е краят му. Изследването намалява шансовете проекти да бъдат хакнати.
 4. Информативно резюме на проекта. Наличието на информативна бяла книга, пътна карта или терен позволява на потенциалните участници да се запознаят по-добре с проекта.

Белите книги трябва да бъдат лесни за четене, кратки и да обхващат всички основни точки на проекта. Бяла книга е мястото, където потенциалните участници могат да получат цялата необходима информация за вашия проект. Когато потенциален сътрудник прочете бялата книга, не бива да му остават въпроси. Най-добрите бели книги също са оригинални, лесни за четене и разбиране, очертават последователно всички важни моменти. Някои от най-добрите бели книги съдържат също графики / диаграми / илюстратори, които помагат на участниците да разберат по-добре какъв проблем и как проектът го решава.

Бялата книга обикновено трябва да бъде форматирана като PDF. Това гарантира, че бялата хартия е лесна за разпространение. Трудно е обаче да се редактира. Редактирането на бяла книга е недоволно в общността на криптовалутите, тъй като хората смятат, че екипът не е обърнал достатъчно внимание, докато очертава мисията си или иска да промени продукта, който е замислил да направи.

Избягвайте пухкавостта и излишъка. По-дългите бели книги по никакъв начин не се считат за по-добри. Тъй като потенциалните инвеститори прекарват време и енергия в четене на бялата книга, най-добре е тя да бъде актуална. Обяснение на всички важни точки на възможно най-малко страници.

Възползвайки се от първоначалното предлагане на монети в цял свят, бялата книга трябва да отрази това. Преводът на бялата книга на множество езици може значително да увеличи обхвата на проекта и да помогне на инвеститорите от страни, които не говорят английски, да разберат по-добре плана.

Усъвършенстването на вашата бяла книга не е лесна задача. Истинският екип обаче не трябва да среща проблеми при събирането на информацията, от която се нуждае, за да създаде страхотна бяла книга. Белите книги помагат да се финализира визията и да се изработят всички подробности преди време.

Забрана за първоначално предлагане на монети от Google, Facebook, Mailchimp

ICO са изминали дълъг път от създаването си през лятото на 2013 г. Набирането на толкова големи суми пари, които е много трудно да се проследи или възстанови, тъй като повечето транзакции са анонимни, не са дошли без техните падения. Google, Facebook, Mailchimp вече са забранили рекламите за първоначално предлагане на монети.

Първоначално предлагане на монети

Забраната се е случила, след като измамни ICO са краудсорсирали проектите си и просто са избягали с всички пари. Тези измамни ICO са причината, че са положени допълнителни усилия за защита на по-малко информирани потребители. Забраната за реклама също влияе пряко върху различни маркетингови усилия за първоначално предлагане на монети. Откриване на път за нови платформи за увеличаване на популярността на рекламите.

Подобно на LinkedIn, платените реклами все още са забранени, но криптовалутните общности все още съществуват. Ангажирането с тези общности може да отвори съмишленици за криптовалута / блокчейн ентусиасти да подкрепят вашия проект. Други канали като Telegram, който позволява на потребителите да създават групи с до 100 хиляди членове и предлагат незабавни съобщения, са били важни в общността на криптовалутите.

Освен това, активното участие в дискусиите на Reddit може да предостави проект на една от най-големите аудитории в света. В заключение, забраната в социалните медии е повлияла на пазара на криптовалути по един или друг начин. Въпреки това, Facebook или Twitter не са местата, където повечето ентусиасти на криптовалутите излизат, те са били използвани повече за насочване към нови клиенти.

Заключение

В крайна сметка всеки, който реши да участва в Първоначално предлагане на монети, трябва да направи своите изследвания и да бъде предпазлив. Криптовалутата вече не е ниша за избраните няколко. Това е многомилиардна индустрия, в която инвеститорите могат да спечелят или загубят значителни суми пари за няколко седмици. Има голям потенциал в използването на блокчейн технологията за бъдещи проекти.

Организирането на първоначално предлагане на монети може да е най-лесният начин за финансиране. Нищо обаче не е без своите опасности. Организирането на успешно първоначално предлагане на монети се нуждае от добре обмислен проект, опитен и всеотдаен екип за създаване на успешни маркетингови кампании и обществена подкрепа. Искате ли да прочетете повече за това какво е ICO? Следвайте още една статия в нашия блог.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector