Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Разбиране на различните видове криптовалута

Имаше време, когато можеше пребройте броя и видовете криптовалута от една страна. Днес това вече не е възможно. Крипто пазарът се разрасна, нарасна и нарасна още!

В тази статия ще обясня трите основни типа криптовалута: Биткойн, altcoins, и жетони. До края на това ръководство ще знаете:

 • Кои са най-добрите видове криптовалута;
 • Колко видове криптовалута има;
 • Разликите между тях;
 • Плюсовете и минусите на всеки.

Преди да научите за най-добрите видове криптовалута или дори опитвайки се да започне да търгува с някои от тях, важно е да се разбере какво е криптовалута. Ако вече се чувствате добре с вашите познания в тази област, не се колебайте да пропуснете следващия раздел – превъртете надолу до "Трите основни типа криптовалута"!

Звучат добре? Да започваме!

Какво е криптовалута?

Префиксът crypto- означава "криптография," което е технология, която пази информацията в безопасност и скрита от нападателите. Може би сте чували за криптографията в час по история – тя се използва за изпращане и получаване на тайни съобщения от Съюзническите сили през Втората световна война.

Намерен е най-новият купон на Coinbase:

В днешно време компютърните техници използват криптографията по много различни начини. Един от тези начини е криптовалутата!

Decryptionary.com дефинира криптовалутата като "електронни пари, създадени с технология, контролираща тяхното създаване и защита на транзакциите, като същевременно скрива самоличността на своите потребители." Засега можете да забравите как се създават видове криптовалута, и вместо това се съсредоточете върху какво прави.

Благодарение на криптовалутата хората вече не трябва да се доверяват на банките, за да боравят с парите и личната им информация (това е същото и за компаниите с кредитни карти).

Видове криптовалута: фиатни пари и крипто монети на лаптоп.

Вече не се нуждаем от банки, за да обработваме транзакциите си. Вместо, транзакциите в криптовалута се обработват на блокчейна. Блокчейнът е споделена база данни.

Споделено е, защото е така управлявани от много различни хора и компании, вместо само една компания, каквито са банките. По този начин никой няма власт над транзакциите или участващите криптовалути и не е нужно да се доверявате на една-единствена компания (като банка), която да борави с вашите пари.

Ако за първи път чувате за блокчейн технологията, трябва да разгледате другото ми ръководство "Обяснено на блокчейн"!

Както и да е, нека преминем към трите основни типа криптовалути.


Трите основни типа криптовалута

Блокчейнът обединява три основни типа на криптовалута. Биткойн беше първият блокчейн (преминете към раздела за биткойн за повече информация за това как е започнал и какво прави).

След Биткойн бяха създадени много нови блокчейни – те се наричат altcoins. NEO, Litecoin и Кардано са солидни примери за алткойни. И накрая, трябва да ви представя жетони / dApps – третият основен тип криптовалути. Примери за това включват Граждански (CVC), BitDegree (BDG) и WePower (WPR).

Така че, нека да влезем в него!

Биткойн

През 2008 г. бе разкрита идеята за биткойн. Някой на име Сатоши Накамото публикувано Бялата книга на линия. По-късно обаче беше разкрито, че Сатоши Накамото не беше истинското име на този човек. Дори днес никой не знае истинското име на създателя на биткойн!

По това време никой не знаеше, че биткойнът ще стане това, което е днес. Никой не знаеше, че ще бъде началото на огромно технологично движение… но то беше. Това беше началото на криптовалутите – началото на нова ера.

Видове криптовалута: купчина крипто монети.

Вероятно знаете какво се случи след това. Изминаха няколко години, в които основното използване на биткойн беше за търговия със стоки и услуги тъмната мрежа. Някога чувал ли си Пътят на коприната? Да, за това говоря.

През 2013-14 биткойн нарасна много. След това малко се забави. Но през 2017 г. пазарът на биткойн се покачи, нагоре и още повече. Този път стана много по-нататък.

През декември 2017 г. биткойн достигна цена от $ 20 000 за биткойн. И така, всеки, който държи 50 биткойни или повече, стана милионер. През януари 2015 г. 50 биткойни биха ви стрували само 10 000 долара. Това е печалба от $ 990 000! Луд, нали?

Какво е?

то е цифрова валута, която можете да изпращате на други хора. Това може да бъде като подарък, за услуги или за продукт. Разбирате идеята – точно като парите, които използваме в нашите банкови сметки (USD, EUR и т.н.). Но това е дигитално; не е физически.

Това обаче не е всичко, което го прави различен. То е също децентрализиран, което означава, че не разчита на банка или трета страна да се справи с това – това обясних по-рано в дефиницията си за криптовалута.

С биткойн, всяка транзакция се случва директно между потребителите – нарича се мрежа от партньори. Всичко това е възможно благодарение на блокчейна. Биткойн въведе блокчейн технология, която позволява на потребителите да изпращат и получават биткойни, без да използват трета страна.

Тъй като не се нуждаете от трета страна, не е нужно да се идентифицирате. Можеш извършвайте плащания, без да разкривате кой сте.

Видове криптовалута: Първа страница на уебсайтове за биткойн.

Как работи?

Когато някой изпрати Bitcoin, транзакцията е проверени и след това съхранени в блокчейна (споделената база данни). Информацията в блокчейна е криптиран – всеки може да го види, но само собственикът на всеки биткойн може да го дешифрира. Всеки собственик на биткойн получава „частен ключ’, А този частен ключ е как те декриптират своите биткойни.

Но ако банките не проверят / обработят транзакциите, тогава кой го прави?

Спомняте ли си, когато ви казах, че блокчейн се управляват от много различни хора и компании, вместо от една единствена компания / човек? Е, хората и компаниите, които управляват блокчейна, го правят използвайки компютърно захранване. Те изпълняват специален софтуер на компютър, който обработва транзакции в блокчейна.

Забележка: Компютрите, използвани за стартиране на софтуера, се наричат ​​„възли“.

Разбиране на различните видове криптовалута

Стартиране на този софтуер използва много електричество, все пак. И така, как хората и компаниите, управляващи възлите, плащат сметките си за електричество? Добре дошли в минен.

Възлите са възнаградени за проверка на транзакции – те са възнаградени с нови биткойни. По този начин се създават нови биткойни. Можете да го сравните с добива на злато, при който миньорите са възнаградени със злато. В копаенето на биткойни, възлите са миньорите – те добиват за нови биткойни.

Когато нов блок от транзакции бъде изпратен към блокчейна, майнерите / възлите ще проверят блока, използвайки алгоритъм, наречен PoW (Доказателство за работа). В PoW, първият миньор, който провери блока, се възнаграждава с нови монети. Има и други алгоритми, използвани в други блокчейни, но ще стигнем до това в следващия раздел.

(Не забравяйте, че ако искате да научите повече за блокчейн технологията, можете да прочетете нашата "Обяснено на блокчейн" ръководство.)

Сравнете крипто борсите рамо до рамо с други

Знаеше ли?

Замисляли ли сте се кои крипто борси са най-подходящи за вашите търговски цели?

Вижте & сравнете TOP3 крипто борсите рамо до рамо

Алткойни

След това имаме altcoins. В момента има съществуват повече от хиляда алткойни! Но не позволявайте на това число да ви плаши – повечето алткойни са просто алтернативни версии на биткойн с незначителни промени. Така те получиха името „altcoins“.

Важно е обаче да се разбере това не всички алткойни са само алтернативни версии на биткойн. Има някои, които са много, много различен от биткойн, и имат много различни цели / цели.

Някои алткойни използват различни алгоритми за биткойн. Например, Factom е алткойн, който използва PoS (Proof-of-Stake). В PoS няма миньори. Вместо това има залагащи.

Видове криптовалута: крипто монети и графика.

Залагащите са хора, които проверяват транзакциите за награди, точно както майньорите. Но вместо да се надпреварват да проверяват блок, преди някой друг да го направи, те са избрани един по един да вземат своя ред. Това използва много по-малко електричество защото те не са хиляди миньори, които използват електричеството си, за да се опитат да проверят същия блок. Вместо това има само един „залагащ“ на блок.

Виждаш ли? Не всички алткойни са супер подобни на биткойните.

Всъщност, Ethereum и NEO са примери за алткойни, които са супер, супер различен от биткойн. Знаете, че биткойн се използва като цифрова валута, нали? Е, Ethereum и NEO не са проектирани да се използват като цифрова валута. Вместо, те бяха проектирани като огромни платформи за изграждане на приложения на блокчейн.

Точно така – на Ethereum и NEO всъщност можете създайте свои собствени приложения. Това е най-често срещаният начин за създаване на нови криптовалути; те са направени на блокчейни, които позволяват изграждане на приложения, като Ethereum и NEO.

Всичко това е възможно, защото Ethereum въведе нова технология в крипто света, когато стартира през 2015 г. Тази технология се нарича интелигентен договор. Интелигентен договор може автоматично изпълнява транзакции, когато се случват определени неща.

Разбиране на различните видове криптовалута

Тези „неща“ (наричани още условия) се записват в интелигентния договор, когато той е създаден. Например, условие може да бъде нещо като „КОГАТО Петър изпрати 120 ефира в интелигентния договор, СЛЕД къщата на Джон ще бъде изпратена на Петър“.

Заради интелигентните договори, не е необходима трета страна. Биткойн означава, че не е необходима трета страна при директните плащания, но интелигентните договори означават, че не е необходима трета страна в много неща – като продажба на къща, продажба на електричество или продажба на акции на фондовия пазар.

Разбира се, всъщност не можете да вложите електричество в интелигентен договор, нали? Затова вместо това влагате знак в интелигентния договор което представлява законно електричеството. Това е едно от най-добрите неща за интелигентните договори на Ethereum, NEO и подобни алткойни – можете да токенизирате реални неща и да ги поставите на блокчейна.

Токени (за dApps)

Третият основен тип криптовалута е символ – същия вид, за който току-що говорихме! От трите основни типа криптовалута, това са тези, които намирам за най-интересни. В сравнение с другите два основни типа криптовалута, те са напълно уникален във факта, че нямат собствена блокчейн.

Те се използват на dApps (децентрализирани приложения); това са приложенията, за които ви разказах, които могат да бъдат изградени върху блокчейни като Ethereum и NEO. DApps са създадени да използват интелигентни договори, поради което използват жетони.

Техните символи обаче не трябва да представляват физическо нещо като електричество или къща. Вместо това те могат да бъдат свикнали закупете неща от dApp. Или това, или те могат да бъдат свикнали получите определени предимства – неща като намалени такси и такси за гласуване.

Видове криптовалута: стек биткойни, с един отпред.

Токените винаги имат цена, за която могат да бъдат продадени, поради което някои хора ги купуват. Някои хора купуват жетони, за да ги продадат по-късно на по-висока цена, вместо да ги купуват, за да ги използват в dApp.

Тъй като dApps са изградени върху други блокчейни (като Ethereum и NEO), токен транзакция все още се проверява от възлите на блокчейна Ethereum или NEO. Това означава, че таксата за транзакция все още се плаща с Ether или NEO, а не с токена.

Така че, за да направите транзакция в dApp (т.е. да използвате токен), трябва да имате малко Ether или NEO (или който и да е алткойн, върху който е изграден dApp), за да платите таксите за транзакциите.

Кратък съвет: За да произнесете dApp правилно, кажете "dee-app".

Най-добрите криптовалути

И така, сега разгледахме различните видове криптовалута.

В този раздел ще разгледам най-добрите криптовалути. Ще мина четири от най-добрите криптовалути и пиши кратък списък за и против които идват с всеки един.

Така че, нека да разгледаме!

Биткойн

Тъй като вече покрихме биткойн, няма да се повтарям. Така че, ще пропусна описанието на Биткойн и ще се впусна направо в плюсовете и минусите на Биткойн.

Професионалисти

 • Ще има само 21 милиона биткойни. Повечето от тези биткойни вече са добивани от потребители. В момента има около 17 милиона биткойни, така че остават около 4 милиона за добив. Този нисък лимит за биткойн е добър за цената – ако много хора искат биткойн, но няма много налични биткойни, хората, които искат биткойн, ще плащат повече за него. Това би накарало цената да се покачи!
 • Биткойнът е по-лесен за ликвидиране, отколкото конкурентните типове криптовалути. Това означава, че е по-лесно да конвертирате биткойн в пари. Точно така – защото биткойнът е толкова популярен, по-лесно е да обмените вашите биткойни за фиат валута като USD и EUR. Също така, Bitcoin е на почти всяка крипто борса в интернет. Това означава, че обемът на търговия е супер голям! Всъщност това е най-високата от всички криптовалути.
 • Повече магазини приемат Bitcoin, отколкото други видове криптовалута. Можете да закупите почти всеки артикул с помощта на биткойн чрез стотици онлайн продавачи, които приемат криптовалутата. Това е друг начин, по който можете да ликвидирате своя биткойн – вместо да го конвертирате обратно в пари, можете просто да го похарчите както бихте го направили.
 • Биткойнът е най-голямата криптовалута. Биткойнът беше първата крипто и е най-голямата. В момента доминира над 40% от пазара, което е огромно! Много хора вярват, че биткойнът винаги ще бъде най-големият (но трябва да помните, че това е само мнение и че всъщност никой не знае какво ще се случи).

Минуси

 • Биткойн се колебае много. Това означава, че цената на биткойн се променя много всеки ден. Всъщност, планината Gox колапс всъщност причини цената на биткойн да ще падне с 50% под това, което беше предишния ден. Някои инвеститори обичат колебанията, но хората, които губят пари поради колебания, определено не ги харесват.
 • Биткойнът може да бъде заменен с по-добра криптовалута. Както споменахме в раздела за алткойни, има стотици вариации на биткойн съществуващо днес. Биткойнът е на почти 10 години. Всяка от тези по-нови монети в крайна сметка може да замени Биткойн – те са по-нови и по-напреднали.
 • Хората все още използват биткойн за престъпление. Репутацията на биткойн се подобрява от ранните му дни по пътя на коприната, но все още не е перфектно. Чуваме само за няколко души, преследвани за незаконно използване на биткойн, но вероятно има много повече хора, които го използват незаконно и не се хващат. Те включват неща като измами и избягване на данъци.

Ethereum

За разлика от биткойн, Ethereum е платформа, която позволява на хората да изграждат dApps, жетони, и интелигентни договори. Валутата му се нарича Етер (ETH).

Видове криптовалута: монета Ethereum.

По-рано разгледахме колко важни са интелигентните договори и колко възможности те отключват за в бъдеще. Сега, нека разгледаме основните плюсове и минуси на Ethereum:

Професионалисти

 • Потребителите на dApps, изградени върху Ethereum, винаги ще се нуждаят от Ether. Те се нуждаят от Ether, за да плащат такси за транзакции в dApps, тъй като dApps се изпълняват в блокчейн Ethereum. Така че, точно както сандвичът с желе от фъстъчено масло, Ether никога няма да излезе от мода!
 • Много нови проекти се изграждат върху Ethereum. Разработването на повечето от тези проекти ще отнеме години, но много от тях могат да бъдат огромни, когато бъдат завършени.
 • Скорост. Ethereum може да обработва транзакции за секунди, докато транзакциите на Биткойн отнемат нагоре от 10 минути.

Минуси

 • Има много повече етерни монети, отколкото биткойни. По-рано говорихме за това как част от стойността на биткойн идва от факта, че предлагането е ограничено. Това не е така при Ethereum – в момента има почти 100 000 000 монети Ether и те никога няма да спрат да се създават. Скоростта, с която се произвеждат обаче, ще се забави значително, така че не е голям проблем според мен.

Видове криптовалута: платформата Ethereum.

Пулсации

По принцип, Пулсации е блокчейн, който е проектиран да се използва от банките, за да извършват по-бързо плащанията си. Известна е като монета на банкера и в момента се работи по много партньорства с глобални банки.

Професионалисти

 • Големи, уважавани компании (като световните банки) се доверяват на Ripple. Огромни финансови организации (като банки и правителства) си партнират с Ripple. Много повече тепърва ще си партнират, но имат планове. Така че, като алтернатива на фиатната валута, Ripple може да е най-добрият вариант за вас в света на финансите. Тъй като тя работи с правителствата, силата, която трябва да бъде широко разпространена, може да е причината да успее.

Минуси

 • За разлика от други криптовалути, Ripple не е децентрализиран. Вместо това тя е централизирана. Компанията зад Ripple (наречена Ripple Labs) притежава по-голямата част от Ripple жетоните (XRP). Така че, ако искаха, те биха могли да продадат всичките си токени и цената на XRP ще намалее много. Това е изключително малко вероятно, защото те не биха искали да продадат всичките си токени. Но трябва да отбележа нещо, защото все още е възможно.

Видове криптовалута: Първа страница на платформата Ripple blockchain.

Litecoin

Litecoin е вилица на Bitcoin! И така, по принцип блокчейнът на Litecoin е бил част от блокчейна на Bitcoin, но се е разделил, когато е била предложена актуализацията на Litecoin. Така че, той е много подобен, но има различни функции като Bitcoin. Създаден е за подобряване на създаденото от биткойн.

Напоследък Litecoin е в новините много, защото ще бъде първата криптовалута, която ще бъде използвайте Lightning Network. Мълниеносната мрежа решава много въпроси за криптовалути, като например мащабируемост – използвайки Lighting Network, Litecoin ще може да обработва много повече транзакции в секунда.

Професионалисти

 • Litecoin е едновременно по-бърз и много по-евтин от Bitcoin. Litecoin транзакциите вземат секунди, като Ethereum транзакции. Биткойн транзакциите вземат нагоре от 10 минути.

Също така биткойн транзакциите могат да бъдат скъпи, което ги прави безсмислени за изпращане на малки суми. Както са транзакциите Litecoin много по-евтино, Litecoin е много по-добър за микроплащания (малки плащания), поради което се нарича „Lite” монета.

Минуси

 • Litecoin все още е само леко подобрение в Bitcoin. Ако биткойн може да се подобри, така че да може да мащабира и предлага по-евтино & по-бързи транзакции, може да няма голяма нужда от Litecoin.

За повече информация относно Litecoin, неговата позиция на пазара и плюсовете и минусите, прочетете нашата Прогноза на цените на Litecoin ръководство.

Видове криптовалута: Първа страница на платформата за блокчейн Litecon.

Заключение

След като прочетете това ръководство, трябва да сте много по-запознати с най-популярните криптовалути, когато става въпрос и за двете търговия и технология, и различните видове криптовалута, които съществуват. Знаете как се различават един от друг и разбирате някои от плюсовете и минусите на всеки.

Това ви поставя в много по-добра позиция да започнете да правите допълнителни изследвания и да правите собствено мнение за всеки от тях.

И така, след като прочетете това ръководство, какво мислите за най-добрите криптовалути и различните видове криптовалута? Кой е любимият ти? Кажи ми!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector