Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Token срещу Coin: Каква е разликата?

Днес ще разгледаме тема, която често обърква хората, които са нови в криптовалутата – Token vs Coin.

Понякога хората използват термина „монета“, за да се позовават на това, което другите хора наричат ​​„символи“, а „символ“, за да означават това, което другите наричат ​​„монети“. Някои хора ще използват и двете имена, за да се отнасят до всички налични в момента цифрови активи.

Има обаче много големи разлики между крипто монетите и крипто жетоните, така че е важно да знаете какви са те!

Това ръководство Token vs Coin ще започне, като разгледа защо има толкова много объркване в двата термина. След това ще даде някои обяснения за това какво всъщност са монетите и жетоните, ще ви предостави примери за монети и жетони и ще обясни как се използва всеки от тях.

В края на това ръководство ще можете също да разпознаете дали цифровият актив е символ или монета. Заради което сте тук, нали??

И така, нека започнем!

Token срещу Coin: Какво е монета?

Определението за цифрова монета е актив, който е роден в собствената им блокчейн. Помислете за Bitcoin, Litecoin или Ether. Всяка от тези монети съществува в собствена блокчейн.

Намерен е най-новият купон на Coinbase:

И така, за да стане това малко по-ясно:

 • Биткойн работи и функционира на блокчейн биткойн
 • Ether работи и функционира на блокчейна Ethereum
 • NEO оперира и функционира NEO blockchain

Транзакции с цифрови монети могат да се извършват от един човек на друг. Никакви физически монети обаче не се движат, когато ги изпращате и получавате. Всички „монети“ съществуват като данни в гигантска глобална база данни. Тази база данни (или блокчейн) проследява всички транзакции и се проверява и проверява от компютри по целия свят.

Бърз съвет: Трябва да ви кажа това, преди да продължите да четете – ако все още не сте запознати с блокчейн технологията, прочетете нашата Обяснено на блокчейн ръководство, преди да прочетете това. Важно е да разберете блокчейн, преди да се опитате да разберете разликата между монета и жетон!

Token срещу Coin: Как се използва монета?

Цифровите монети обикновено се използват по същия начин, както монетите в реалния живот – като пари. Можете да мислите за монети като Bitcoin, Litecoin и Monero точно като монетите във вашия портфейл или касичка. Често те не служат на друга цел освен да бъдат използвани като пари. Използват се тези монети „само в брой“:

 • За прехвърляне на пари (можете да давате и получавате стойност, използвайки ги)
 • Като запас от стойност (те могат да бъдат запазени и по-късно заменени за нещо полезно)
 • Като разчетна единица (можете да цените стоки или услуги в тях)

Нека използваме Bitcoin като пример, за да сме сигурни, че разбирате горните твърдения.


 • BTC може да се използва за плащане на стоки и услуги в целия Интернет и на много места в реалния свят.
 • Можете да го съхранявате за дълъг период от време и нищо не му се случва. След това можете да го замените за нещо с еднаква стойност по-късно.
 • Нещата, които купувате, също могат да бъдат определени в BTC.

Освен тези парични употреби, няма друга употреба за биткойн. Не може да се заложи, за да спечелите повече биткойни и не е необходимо да се използва за работа с определено приложение. Използва се като пари и това е всичко.

Въпреки това, някои дигитални монети (като Ether, NEO и DASH) имат повече функции, отколкото просто да бъдат полезни като форма на пари. Изброих тези употреби по-долу:

 • Ether (ETH) се използва за подхранване на транзакции в мрежата Ethereum. Токените могат да бъдат изградени на Ethereum, но все още се изисква Ether да изпрати токен. Той финансира разходите за добив (плаща на компютрите, които проверяват транзакциите в мрежата Ethereum).
 • NEO (NEO) е заложен в портфейл, за да спечелите дивидент. Този дивидент е известен като GAS. Токените могат да бъдат изградени на NEO, точно както на Ethereum. Когато изпращате токен в NEO мрежата, трябва да платите GAS като такса за транзакция, по същия начин, по който Ether се използва за плащане на такси Ethereum.
 • И накрая, задържането на достатъчно Dash (DASH) позволява на потребителите да гласуват за важни решения за мрежата Dash. Ако има идея за надграждане на мрежата DASH, тези, които държат достатъчно Dash, могат да гласуват, за да решат дали надстройката трябва да се случи. Тези права на глас позволяват на притежателите на DASH да имат мнение за това как се развива проектът.

Забележка: Крипто дивидентите са монети или жетони, които се присъждат за притежаване на определен актив. Добър пример е NEO’s GAS. Това се плаща на потребители, които оставят монети в портфейл и ги заложете за да защитите мрежата. На титуляра се плаща GAS с определена ставка за това. Той е достъпен само за блокчейн, които използват консенсус за доказателство за залог (PoS). Сравнете крипто борсите рамо до рамо с други

Знаеше ли?

Замисляли ли сте се кои крипто борси са най-подходящи за вашите търговски цели?

Вижте & сравнете TOP3 крипто борсите рамо до рамо

Token срещу Coin: Примери за монети

Всички най-големи цифрови активи с пазарна капитализация днес се определят като монети. Не всички монети обаче имат голяма пазарна капитализация. Уебсайт за индустриални цени Coinmarketcap изброява над 900 различни примера за монети.

Разбира се, няма да изброяваме тук всяка една цифрова монета. Можете да видите пълния списък на Coinmarketcap. Включихме някои от по-познатите и техните тикери. Това би трябвало да ви помогне да разберете какво имаме предвид, когато използваме термина „монета“.

Биткойн (BTC)

Биткойн (BTC)

Bitcoin Cash (BCH)

Bitcoin Cash (BCH)
Litecoin (LTC)Litecoin (LTC)

Ethereum (ETH)

Ethereum (ETH)

Пулсации (XRP)

Пулсации (XRP)

Кардано (ADA)

Кардано (ADA)

Звезден (XLM)

Звезден (XLM)

NEO (NEO)

NEO (NEO)

NEM (XEM)

NEM (XEM)

Monero (XMR)

Monero (XMR)

Забележка: Маркировката е три или четири букви след името на всеки цифров актив. Повечето борси се отнасят до монети и жетони по техния тикер, а не по пълното им име.

Token срещу Coin: Какво е Token

Токените често се наричат ​​цифрови монети. Това обаче не е правилно. Има голяма разлика!

Токените се създават в съществуващите блокчейн. Всъщност, благодарение на създаването и улесняването на интелигентни договори, най-често срещаната платформа за блокчейн токени са Ethereum. Токените, които са изградени на платформата Ethereum, са известни като токени ERC-20.

Има обаче и други като NEO, Waves, Lisk и Stratis. Докато, както бе споменато по-горе, токените на платформата Ethereum са известни като ERC-20, NEO използва жетони, известни като NEP-5.

Всеки може да направи свой собствен персонализиран токен на една от тези платформи.

Token срещу Coin: Как се създават токени

Отнема изненадващо малко техническа способност, всъщност. Не бих го препоръчал на пълен начинаещ, но за някой с малко опит в програмирането няма да отнеме толкова дълго, колкото си мислите. Необходимо е разработчикът да похарчи част от местните монети за блокчейна, на който се създава токенът.

Например, ако токенът се създава в Ethereum, създателят ще трябва да похарчи малко етер, за да накара миньорите на мрежата да потвърдят транзакцията на токена (създаване).

Важно е да запомните, че таксите трябва да се плащат за всички транзакции с токени в блокчейн, а не само за създаването на токена. Следователно всяко приложение, изградено на Ethereum, трябва да използва монети Ether за прехвърляне на специфичните за приложението символи от един потребител на друг или между приложението и потребителя.

Това е същото като това, как транзакциите с монети се нуждаят от такси, които да се плащат на онези, които защитават мрежата.

Token срещу Coin: Целта им

Повечето символи съществуват, за да се използват с децентрализирани приложения или dApps. Когато разработчиците създават своя маркер, те могат да решат колко единици искат да направят и къде тези нови символи ще бъдат изпратени, когато бъдат създадени. Те ще платят част от родната криптовалута в блокчейна, на който създават токена в този момент.

Веднъж създадени, жетоните често се използват за активиране на функции на приложението, за което са проектирани.

Например, Musicoin е символ, който позволява на потребителите да имат достъп до различни функции на платформата Musicoin. Това може да е гледане на музикален видеоклип или стрийминг на песен.

Binance (борсата) също има свой собствен жетон. Когато потребителите търгуват с BNB (Binance token), таксите им са с 50% по-ниски.

Някои символи са създадени за съвсем различна цел: да представят физическо нещо. Да приемем, че сте искали да продадете къщата си чрез интелигентен договор. Не можете физически да вкарате къщата си в интелигентен договор, нали? Не.

Затова вместо това можете да използвате символ, който представлява вашата къща.

WePower (WPR) е добър пример за символ, който представлява физическо нещо – представлява електричество. Проектът WePower е dApp, който позволява на потребителите да купуват и продават електричество на блокчейна, използвайки интелигентни договори. Токенът му (WPR) представлява определено количество енергия.

Токен срещу монета

Токен срещу монета: Огромна полза от създаването на жетон

Тъй като разработчикът на dApp и токен не трябва да създава своя собствена блокчейн, това им спестява време и ресурси. Те могат да използват характеристиките на криптовалутата с тяхното приложение, като същевременно се възползват от сигурността на родния блокчейн.

Времето не е единственото нещо, което ги спестява – ако създадат своя собствена блокчейн и монета вместо dApp и токен, ще трябва да намерят и майнери, които да проверят транзакциите им..

Необходими са много миньори, за да създадат силна блокчейн, която не може да бъде нападнат. Много по-логично е много компютри да работят на един споделен блокчейн, на който могат да работят няколко приложения, вместо да има хиляди слаби, най-вече централизирани блокчейни.

Това е просто много по-дълъг, много по-скъп процес.

Токен срещу монета: По-нататъшен поглед към това как работят жетоните

Токените се използват за взаимодействие с децентрализирани приложения, които са изградени върху различни блокчейни. Добър пример е Граждански. Civic използва жетон, наречен CVC.

Тяхното приложение следи криптирани самоличности в блокчейна Ethereum. Целта му е да осигури по-евтин, по-надежден и по-ефективен начин за проверка на самоличността. Нека да разгледаме как работи.

Ако отивате на чуждестранен празник, ще трябва да потвърдите самоличността си на много места по пътя. Първата може да е авиокомпанията. Ако авиокомпанията е партньор на Civic, те ще ви изпратят QR код, за да поискат информация за вас (пътникът).

С помощта на приложението Civic ще изпратите данните си директно на компанията от мобилното си устройство. Информацията се съхранява на устройството, но е напълно криптирана. Това предотвратява кражбата му. Сканирането на пръстов отпечатък или ириса може да докаже, че сте собственик на получените данни.

След това можете да използвате същото устройство, за да потвърдите самоличността си в различни точки по пътя (летището, хотела и т.н.). Всяка компания или организация, която използвате вашата цифрова самоличност, може да проверява данните с помощта на блокчейн. Колкото повече пъти се използва приложението, толкова повече доверие имат трети страни в цифровата идентичност, съхранявана с Civic.

Самият CVC токен се използва за транзакции в тези услуги, свързани с идентичността. Използва се за плащане на проверяващите идентификационни номера (банки, правителства и други надеждни източници), за да направят необходимите проверки „познай клиента си“. След това записите от това се съхраняват в блокчейн / базата данни.

Някои CVC също се изпращат до вас, потребителят. Това е за насърчаване на използването на Civic, тъй като компаниите, които се нуждаят от проверка на документи, в крайна сметка ще трябва да купуват повече токени от потребителите. Това създава икономика, при която всеки е възнаграден за участие.

Както можете да видите, Civic токенът работи по начин, който е повече от просто паричен. Също така, платформата Civic не би приела BTC, ETH или NEO, за да използва техните услуги – това е само CVC токенът. Но всяка транзакция изисква и малко етер, разбира се, защото е изградена върху блокчейн Ethereum и на миньорите трябва да се плаща.

Token срещу Coin: Token за сигурност, Tokity Equity или Utility Token

И накрая, в нашата дефиниция на токени, нека разгледаме няколко различни типа жетони. Те са известни като Токени за сигурност или активи, Токени за плащане, Токени на акции и Токени за помощни програми.

През февруари 2018 г. швейцарски финансови регулатори FINMA публикувани насоки, които дефинират какво представляват символите за сигурност или актив, полезност или плащане. Това трябваше да им помогне да разберат как да се отнасят към различни символи, когато разглеждат тяхната законност:

Token срещу Coin Security Token Токени за сигурност – повечето токени, издадени от ICO, са маркери за сигурност. Човекът, който ги купува, инвестира парите си в ICO с очакване на печалба. Според швейцарското законодателство те се третират по същия начин като традиционните ценни книжа. Token срещу Coin Equity Token Капиталови токени – ако токенът представлява някакъв запас или собствен капитал във фирмата, която го издава, това е знак за собствен капитал. Малко компании обаче са опитвали подобно ICO, тъй като няма много регулаторни указания за това кое е законно и кое не. Token срещу Coin Utility Token Помощни токени – наричани още жетони на приложения. Те се използват, за да осигурят на хората достъп до продукт или услуга. Те също са редки, тъй като се очаква повечето токени да получат стойност въз основа на ограниченото им предлагане. Токен срещу токен за плащане на монети Токени за плащане – платежните символи нямат друга цел освен да плащат за стоки и услуги.

Когато класифицираха наличните понастоящем видове токени, FINMA внимаваше да посочи, че всеки маркер може да попадне в повече от една категория.

Вероятно повече финансови регулатори ще предлагат малко по-различни дефиниции, когато пространството се утвърди. ICO и токените са все още много нови понятия. Разбираемо е, че законът все още не е наваксал.

За повече информация относно ICO вижте моя Какво е ICO ръководство.

Токен срещу монета: Заключение

Сега трябва да разберете какво се има предвид, когато някой казва цифрова „монета“ и цифров „жетон“. В крайна сметка не беше толкова объркващо, нали?

Сега трябва да знаете простата дефиниция както на монета, така и на жетон: монетите са собствени на собствената им блокчейн. Докато символите са изградени върху друга блокчейн, като Ethereum, NEO или Waves.

Трябва също да знаете най-често използваните както за монети, така и за жетони. Монетите най-често се използват просто като пари; някои монети обаче имат друга употреба. Те включват да се използват за зареждане на приложения, да се използват като залог за валидиране на транзакция в мрежа или да се използват за подхранване на интелигентни договори и символни транзакции.

Междувременно жетоните служат за различна цел. Ако те са създадени за използване в dApp, тяхната цел ще зависи от самото приложение. В някои случаи те са за функции като право на глас. В други случаи те се използват за транзакции в dApp (като Civic) или за награждаване на потребителите с неща като намалени такси и т.н. (като Binance).

Дадени са ви много примери както за монети, така и за жетони, за да ви помогне да развиете ясно разбиране за това какво имаме предвид под всеки термин.

И така, сега, след като знаете дефиницията на монетите и дефиницията на жетони, помислете за любимите си криптоси … те монети ли са или жетони? Попитайте ме дали не сте сигурни и аз ще потвърдя кои са те!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector