Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Trezor VS Ledger: Неща, които трябва да знаете преди да купите

Ако тепърва започвате, тогава закупуване и управление криптовалути може да бъде наистина трудна задача. Едно от най-големите предизвикателства идва след като купите криптовалута – как да я запазите в безопасност? Това всъщност е нещо, което ще изследваме в това Trezor VS Ledger сравнение.

Когато чуя истории за инвеститори, чиито криптовалути са откраднати, започвам да търся начини да ги запазим в безопасност.

Това ръководство ще ви запознае с един от най-добрите начини да запазите инвестицията си в безопасност – Трезор и Ledger Nano S хардуерни портфейли. Той ще ви даде цялата информация, която трябва да знаете, преди да купите един от тях, за да можете да вземете образовано решение.

Таблица: Основните характеристики на Ledger Nano S и Trezor One

Ще сравним двете марки, техните характеристики, поддържани монети, разходи, сигурност и други плюсове и минуси.

До края на това ръководство ще имате ясно разбиране за разликите между портфейла Trezor и портфейла Ledger. Това ще ви позволи да решите кой портфейл е по-подходящ за вас! Винаги е най-добре да направите проучване, преди да купите каквото и да е, нали?

Така че, преди да влезете в дебата на Trezor VS Ledger Nano S, нека проверим основите на хардуерен портфейл.

Trezor VS Ledger: Какво представляват Trezor и Ledger?

И Trezor, и Ledger Nano S са хардуерни портфейли. Хардуерният портфейл е физическо устройство който се използва за съхранение на криптовалута. Те са подобни на USB устройства, които съхраняват вашия личен ключ сигурно – те са много по-безопасни от уеб портфейлите и софтуерните портфейли.

Намерен е най-новият купон на Coinbase:

Забележка: Пример за уеб портфейл биха били портфейлите, които използвате, за да съхранявате крипто на уебсайтове като Binance и Coinbase. Пример за софтуерен портфейл биха били портфейлите, които изтегляте, например Изход и Jaxx.

Защо казвам „сигурно“? Това е така, защото хардуерните портфейли не са свързани с интернет, освен ако не са включени във вашия компютър. Както може би знаете, Интернет е най-големият източник на всичко вируси и хакване.

Trezor VS Ledger: сравнение на двата крипто портфейла.

Може да спорите „защо просто не съхраните частния ключ в действително USB устройство и да го запазите на сигурно място?“. Е, нека да обясня.


USB устройство просто ще съхранявайте личния си ключ, но все пак ще трябва да го прикачите към компютър, когато искате да направите транзакция. След това транзакцията ще се осъществи а Биткойн софтуерен портфейл. Този процес прави вашия частен ключ достъпен за хакери.

Сега нека видим какво се случва, когато вместо това изпратите транзакция с помощта на хардуерен портфейл…

Хардуерни портфейли – Сигурност на транзакциите

Можете да мислите за хардуерен портфейл като за мини-компютър. Първо, ще го направи сигурно съхранявайте частния ключ. Какво се случва, когато трябва да изпратите транзакция?

Е, все още трябва да го включите в компютъра си и да се свържете с интернет. Хардуерният портфейл дори трябва използвайте уебсайт или софтуер, за да изпратите транзакцията. Транзакцията обаче се подписва в хардуерния портфейл, така че вашият личен ключ остава в безопасност и никога не се прехвърля на вашия компютър или уебсайта / софтуера, който използва.

Всъщност дори не можете да видите личния си ключ на самия хардуерен портфейл!

Недостатъци на хардуерен портфейл

Сигурно си мислите „ако хардуерните портфейли са толкова перфектни, защо не всички ги използват?“. Основната причина е цената.

Докато повечето портфейли (уеб портфейли, софтуерни портфейли и хартиени портфейли) са Безплатно, хардуерните портфейли идват с цена. Те ще ви струват навсякъде в диапазона от 50 до 150 долара.

Trezor VS Ledger: портфейлът на Trezor.

Също така, идеята за поръчка на хардуерен портфейл и настройването му може да изглежда като доста дълъг процес, докато повечето уеб и софтуерни портфейли могат да бъдат настроени в рамките на 2-15 минути.

Въпреки разходите и времето, хардуерните портфейли обаче са най-добрият вариант, ако искате да сте сигурни, че вашите криптовалути са възможно най-безопасно. Винаги бих препоръчал да използвате хардуерен портфейл, ако съхранявате сума, която не можете да си позволите да загубите.

Трезор и Ledger Nano S са най-популярните от групата, така че нека ги сравним!

Къде, кога и защо са създадени

Тъй като ще се доверим на тези хардуерни портфейли с нашите криптовалути, би било добра идея погледнете техния произход малко. Това ще ни даде повече увереност да им се доверим.

Сравнете крипто борсите рамо до рамо с други

Знаеше ли?

Замисляли ли сте се кои крипто борси са най-добри за вашите търговски цели?

Вижте & сравнете TOP3 крипто борсите рамо до рамо

Портфейл Trezor

Трезор, стартира през лятото на 2014 г., беше първият в света хардуерен портфейл за биткойни. Портфейлът Trezor е продукт, създаден от базираната в Чехия компания – SatoshiLabs. Основател е и Марек Палатин – който е основател на SatoshiLabs и създател на Trezor Слъшпул.

Забележка: Slushpool е майнинг пул, който е много добре познат в крипто света!

Trezor започна с намерението на борба хакери, вируси, и измами на трети страни. Идеята беше проста – пазете всичко ценно ИЗВЪН ЛИНИЯ и под ваш контрол.

Портфейлът Trezor е изградил страхотна репутация от старта си и продължава да се подобрява. С течение на времето са добавени все повече функции, както и поддръжка за нови монети. Това му помага да отговори на нарастващото търсене на крипто!

Репутацията на портфейла на Trezor се подпомага от факта, че зад проекта има страхотен екип. Препоръчвам ви отидете на уебсайта им за да научите повече за тях.

Портфейл Ledger

Портфейлът Ledger е продукт на френска компания (която се нарича още Ledger). Ledger стартира през 2014 г. от осем експерти с опит във вградената сигурност, криптовалутите и предприемачеството.

Още в самото начало те бяха много ясни за едно нещо – искаха да творят сигурни решения за блокчейн приложения. Те вече имат над 80 служители в Париж, Виерзон и Сан Франциско.

Trezor VS Ledger: портфейлът Ledger Nano S.

Първият хардуерен портфейл беше пуснат от Ledger през декември 2014 г. Оттогава той е подобрен и последната версия се нарича Ledger Nano X. Nano S обаче е много успешен, с над 1 000 000 продадени бройки!

Ledger е една от водещите компании, що се отнася до сигурни технологии за криптовалути. Те имат правилната комбинация от екип, страст и визия, което го прави много надеждна марка.

И така, можем да видим, че портфейлите Trezor и Ledger Nano S са изградили добра репутация и че техните екипи се справят чудесно с подобренията, които правят. Имайки това предвид, нека да стигнем до интересната част – сравнявайки техните характеристики!

Trezor VS Ledger: Сравняване на техните характеристики

В този важен раздел от сравнението на Trezor VS Ledger ще разгледаме техните характеристики. Това ще ви помогне да решите кой портфейл е най-добрият избор за вас.

Поддръжка на валута

Нека започнем с голяма разлика в дебата на Trezor VS Ledger. Ако купите монета, но след това установите, че тя не се поддържа от портфейла ви, няма ли да бъдете разочаровани?

Таблица: Поддържаните монети на Ledger Nano S и Trezor One

Така че, преди да решите дали искате да изберете Trezor VS Ledger Nano S, нека разгледаме кои монети се поддържат от тях.

Trezor Поддържани монети

Понастоящем портфейлът Trezor поддържа следните криптовалути:

 • Биткойн
 • Litecoin
 • ЧЕТКА
 • Zcash
 • Биткойн Кеш
 • Биткойн злато
 • Ethereum
 • Ethereum Classic
 • ERC-20 Tokens (токени на блокчейна Ethereum)
 • Простор
 • UBIQ
 • NEM
 • Namecoin
 • Dogecoin
 • Testnet Bitcoin

Моля, имайте предвид, че Trezor не предоставя пълна софтуерна поддръжка за всички тези монети. Например, трябва да използвате MyEtherWallet или подобно приложение за съхранение Ethereum в и ERC-20 жетони в Trezor. Можете да намерите допълнителни подробности за монетите, поддържани от Trezor тук.

Ledger Nano S Поддържани монети

В момента Ledger Nano S поддържа следните монети:

 • Биткойн
 • Биткойн Кеш
 • Ethereum
 • Ethereum Classic
 • Биткойн злато
 • Litecoin
 • Dogecoin
 • Zcash
 • Пулсации
 • Тире
 • Стратис
 • Комодо
 • Ковчег
 • Простор
 • Ubiq

За разлика от Trezor, Ledger Nano S осигурява пълна поддръжка за повечето монети, включително Ethereum. Това означава, че няма да ви се налага да използвате MyEtherWallet за Ethereum и ERC-20, например.

Ledger Nano S VS Trezor: Поддържани монети

Разглеждайки горните списъци, можем да видим, че Ledger Nano S в момента поддържа повече монети, отколкото Trezor. Най-популярната криптовалута, която Trezor не поддържа, но Ledger Nano S, е Ripple!

Trezor VS Ledger: Биткойн.

Надявам се, че Trezor ще актуализира портфейла си, за да поддържа Ripple, но засега ще трябва да използвате Ledger Nano S, ако искате да съхранявате Ripple.

Разходи за портфейлите

Ето, можете да видите разликата в цената между Trezor VS Ledger Nano S.

Цена на портфейла Trezor:

Цената на Trezor в официалния магазин е наоколо 70 долара.

Цена на портфейла на Ledger Nano S:

Цената му в официалния магазин на Ledger е наоколо 70 долара.

Trezor VS Ledger Nano S: Разходи

Както можете да видите, разходите са буквално практически еднакви. Ето защо други фактори (като поддръжка на монети, сигурност и използваемост) са най-важните; и трябва да са нещата, които ви помагат да вземете решение.

Екран

Портфейлът Trezor и портфейлът Ledger имат дисплейни екрани! Доста готино, а?

Първо, Trezor беше единственият портфейл с екран – по-ранните версии на портфейлите на Ledger нямаха такъв. Тъй като това е важна характеристика за сигурност, тя е въведена от Ledger в Ledger Nano S.

Trezor VS Ledger: портфейлът Ledger Nano S.

Екранът на дисплея е важна функция за сигурност, защото:

 • Свикнало е да покажете фразата за възстановяване или семето за възстановяване за вашия частен ключ. Ако не знаете какви са фразите и семената за възстановяване, не се притеснявайте – ще ги обясня в следващия раздел.
 • Екранът на дисплея ви позволява да се уверите, че сте изпращане на точното количество монети на точния адрес.

Предпочитам дисплея на портфейлите на Trezor, защото той е по-голям екран от този на Ledger Nano S. Това го прави много по-лесен и по-удобен за гледане!

Настройвам & Използваемост

Портфейлът Trezor и портфейлът Ledger работят заедно Windows, Linux и Mac OS. И двамата трябва да бъдат свързан към компютър чрез микро USB кабел.

Процесът на настройка и за двата портфейла е доста лесен и подобен. И двамата включват две основни стъпки – задаване на ПИН код и записване на резервно копие на вашето семе за възстановяване.

Забележка: Ако някога загубите личния си ключ, ще ви е необходимо вашето семе за възстановяване. Мислете за това като за свой „защитен въпрос“, като тези, които задавате, когато създавате акаунт във Facebook или Google. Това е поредица от 24 произволни думи, която се генерира от портфейла.

По същия начин интерфейсът също е добре проектиран и лесен за използване както в портфейла на Trezor, така и в Ledger Nano S. Нека сравним как изглеждат интерфейсите: Trezor VS Ledger!

Trezor:

Trezor VS Ledger: Страница за настройка на Treor.

Книга:

Trezor VS Ledger: Акаунт на Ledger.

Трябва да знаеш това Trezor има и приложение за Android. Това означава, че всъщност можете да използвате Trezor с телефона си, елиминирайки нуждата от компютър! Ledger също има начин да ви позволи да използвате телефона си с Android вместо компютър, но това не е толкова просто, колкото изтеглянето на приложение от Play Store.

Таблица: Софтуерните функции на Ledger Nano S и Trezor One

Можете също да синхронизирате данните на Trezor с Dropbox! Като цяло изглежда, че софтуерът на Trezor е малко по-напреднал от софтуера на Ledger. Може би това обаче ще се промени – кой знае?

Външен вид и издръжливост

Портфейлът Trezor е направен от пластмаса, докато портфейлът Ledger идва с корпус от неръждаема стомана. Това дава на Ledger Nano S по-стилен външен вид, но не това е важното. Важната част е фактът, че неръждаемата стомана също прави Ledger Nano S по-защитени от повреди!

Въпреки че и двата портфейла са доста здрави, можем да видим, че Ledger Nano S има предимство заради корпуса си от неръждаема стомана.

И двете устройства се доставят с два бутона, които се използват за управление на техния софтуер. Тук е важно да се отбележи, че Бутоните на Trezor са по-лесни за използване. Това е така, защото между тях има достатъчно пространство.

Двата бутона на портфейла Ledger са доста различни от бутоните на Trezor – те са много близо един до друг, увеличавайки риска от натискане и на двата наведнъж.

Можете да проверите външния вид на Trezor VS Ledger на снимките по-долу.

Trezor VS Ledger: Устройството Trezor е свързано.

Trezor VS Ledger: Устройството на Ledger е свързано.

Размер

Trezor е по-голям от Ledger Nano S.

 • Размери на портфейла Trezor: 59 mm x 30 mm x 6 mm
 • Размери на портфейла на Ledger: 98 mm x 18 mm x 9 mm

Въпреки че това не оказва влияние върху работата на портфейлите, може да е по-лесно да носите портфейла Ledger със себе си, поради по-малкия му размер.

Съвместимост на приложенията

Освен че използват собствения си интерфейс, и двата портфейла могат да се използват с много независими приложения за портфейли. Следващата таблица показва съвместимостта на приложенията за Trezor VS Ledger с някои популярни портфейли.

Приложение Трезор Ledger Nano S
Electrum Да Да
MyEtherWallet Да Да
Мицел Да Да
Доплащане Да Да
GreenBits Да Да
MultiBit HD Да Не
MyTrezor Да Не
Ledger Chrome Не Да

Що се отнася до съвместимостта на приложенията, няма голяма разлика – и двата портфейла са съвместими с почти всички популярни приложения.

След като прегледах повечето от основните фактори, свързани с тези два хардуерни портфейла, остава само едно важно нещо за сравнение!

Trezor VS Ledger: Колко сигурни са те?

По отношение на сигурността и Trezor, и Ledger са почти толкова силни, колкото и другите. Най-важната характеристика за сигурност на двата портфейла е това и двамата генерират вашия частен ключ офлайн, използвайки техните екрани.

Също така, Trezor и Ledger предоставят семе за възстановяване и ви молят да настроите ПИН за достъп до тях. Ако портфейлът ви е изгубен, откраднат или повреден, тогава вашият частен ключ ще бъде загубен. За това са семето за възстановяване и ПИН кодът.

Използвате семето си за възстановяване, за да си върнете монетите и вашият ПИН пречи на никой друг да осъществи достъп до вашия портфейл – ако той бъде изгубен или откраднат, никой друг не може да влезе във вашия хардуерен портфейл без вашия ПИН!

Забележка: Семето за възстановяване е посочено като фраза за възстановяване в портфейла на Ledger, но това е едно и също нещо.

Trezor VS Ledger: Trezor фраза с 24 думи.

Освен ПИН кода и семето за възстановяване, и двата портфейла осигуряват „пропуск“ като трети слой на защита. Паролната фраза може да се разглежда като 25-та дума на вашето семе за възстановяване.

Имате възможност да зададете паролата, след като настроите ПИН кода. Това може да бъде дума или набор от букви. Наистина, трябва да запомните паролата, вместо да я записвате – по този начин, няма нула шанс някой да го намери. Ако обаче се притеснявате да не го запомните, просто го съхранявайте на възможно най-безопасното място.

Не забравяйте, че ако забравите или загубите паролата си, не можете да си върнете монетите, ако портфейлът ви се счупи, загуби или открадне!

Така че, повечето от важните функции за сигурност са еднакви както за Trezor, така и за Ledger. Сега, нека поговорим за физическите аспекти на сигурността в Trezor срещу Ledger.

Физическа охрана

Ledger Nano S съхранява вашия частен ключ много сигурни чипове. Тези чипове са като тези, които виждате на най-новите кредитни карти или SIM карти. Тези чипове имат най-високо ниво на сертифициране! Той гарантира, че вашият частен ключ е криптографски сигурен.

Въпреки че Trezor не казва много за своите чипове, той споменава, че има няма батерия, Wi-Fi, Bluetooth, четец на пръстови отпечатъци, или Комуникация в близко поле (NFC) на устройството. Trezor вярва, че чрез ограничаване на броя на начините за комуникация сигурността на устройството е по-добра.

Въпреки че портфейлът Trezor и портфейлът Ledger идват с впечатляващи функции за сигурност, има още неща, които можете да направите, за да избегнете рисковете. Изброил съм няколко по-долу:

 • Никога не въвеждайте семената си за възстановяване на който и да е компютър или смартфон;
 • Дръжте семената си за възстановяване на място, където е безопасно от огън, вода и слънчева светлина;
 • Никога не снимайте семената си за възстановяване;
 • Никога не използвайте портфейл, който някой е настроил;

Заключения

И така, стигнахте до края на сравнението на Trezor VS Ledger! Това означава, че вече знаете разликите между два от най-добрите хардуерни портфейли, налични на пазара.

Виждали сте списъка на поддържаните монети от портфейлите на Trezor и Ledger. Докато и двете поддържат много монети, трябва да видите коя поддържа монетата, която притежавате. Цената на портфейлите Trezor и Ledger също е много сходна.

Знаете и как се сравняват двата портфейла по отношение на външен вид, дисплей, размер, лекота на настройка, лекота на използване, съвместимост на приложенията, и функции за сигурност. Има няколко разлики тук и там, но те не са достатъчно големи, за да променят вашето решение.

Таблица: Плюсовете и минусите на Ledger Nano S и Trezor One

И така, този, който е най-подходящ за вас, напълно зависи от това за какво го искате и кои монети искате да съхранявате върху него. Едно нещо е ясно обаче: хардуерните портфейли са много по-безопасни от уеб портфейлите и софтуерните портфейли.

С новото ви разбиране за портфейла Trezor и Ledger Nano S, какво мислите за тях? Кое предпочиташ? Ще вземете ли някой от тях? Уведоми ни!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector