Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Zcash срещу Monero – Пълното ръководство

В това ръководство за Zcash срещу Monero ще научите за историята и екипите на двете монети, разликите между техните цели и технически аспекти и ще можете да решите коя предпочитате пред другата. Ще обясня следното за всяка от тези интересни, но подобни валути.

Надяваме се, че до края на това ръководство за Zcash срещу Monero ще имате добро разбиране за всички горепосочени точки. Това трябва да ви помогне да решите кой искате да използвате или да инвестирате.

Както можете да видите, има много неща за покриване в това ръководство на Monero срещу Zcash, така че без повече шум, нека започнем!

Основни елементи на криптовалутите

За да започнете това ръководство за Zcash срещу Monero, първо ще ви върна обратно, преди да е съществувала някоя от монетите. Когато Bitcoin blockchain беше пуснат за първи път, се появиха много статии за анонимния характер на Bitcoin. Това беше предпочитаната валута за използване на пазара на тъмната мрежа, Silk Road.

Намерен е най-новият купон на Coinbase:

Silk Road е първата от много услуги, която позволява на потребителите да купуват незаконни стоки и услуги онлайн. Следователно беше от решаващо значение използваната валута да бъде напълно частна и да не може да бъде проследена. За съжаление на мнозина това не е така при биткойните.

Тъй като блокчейнът на Bitcoin (база данни за транзакции) е публичен, тези, които не използват сложни допълнителни мерки за поверителност, могат лесно да бъдат проследени. С малко познания и внимателно проучване на биткойн блокчейна е възможно да се разкрият самоличността на тези, които правят транзакции.

Въпреки че все още е вярно, че транзакциите с биткойн могат да бъдат почти изцяло анонимни, което ги прави много допълнителни стъпки за сигурност. Такива стъпки често са твърде сложни за обикновения потребител и за разработчиците на Zcash и Monero е необходима различна и по-частна криптовалута.

Защо да отида анонимен така или иначе?

Преди да стигна до фокуса на тази статия – Zcash срещу Monero – важно е да обсъдим защо някой би искал да запази своята самоличност в тайна при извършване на транзакции. Има много от тези причини. Някои са морално съмнителни, а други много по-малко. Причините включват:

  • За закупуване на вещества, които се считат за незаконни в частта от света, в която живеете. Те могат да се използват както медицински, така и за развлечение. Например медицинският канабис е напълно легален в някои части на света, а в други не е. Изглежда странно и напълно несправедливо в един глобализиран свят, че страната на въображаема линия на карта, на която сте родени, трябва да реши кои лекарства да имате право да използвате. Монетите за поверителност позволяват на хората да имат достъп до тези вещества, без да се налага лично да се срещат с потенциално опасни хора. Те защитават самоличността на купувача при извършване на покупки.
  • Да плащат за услуги, които позволяват незаконни действия. Това може да е злонамерено, както в софтуера за използване от хакери. Също така може да не е злонамерен. Не злонамерените употреби на анонимни валути включват използването на хазартни услуги в райони, където хазартните игри са незаконни и дори плащат на хората за услуги, свързани със свободното движение. Например, ако хомосексуалист иска да избяга от нация, управлявана от потисническо правителство като Саудитска Арабия.
  • Запасимост – друг проблем с блокчейна на Биткойн е, че е възможно да се види откъде идва биткойн. Това е проблем, тъй като някои доставчици могат да изберат да отхвърлят плащането, ако средствата са били използвани незаконно в миналото. Това не е добро качество за парите. Както Monero, така и Zcash правят така, че никой да не може да разбере дали единица от която и да е валута е била използвана незаконно. Както гласи девизът на Zcash: „всички монети са създадени еднакви“.

Сравнете крипто борсите рамо до рамо с други

Знаеше ли?

Замисляли ли сте се кои крипто борси са най-подходящи за вашите търговски цели?

Вижте & сравнете TOP3 крипто борсите рамо до рамо

Обратно към основите …


Сега, след като знаете някои от многото причини, поради които някой би искал да използва анонимна валута, позволява да погледнем по-отблизо Zcash срещу Monero. Вече установих, че и двете монети осигуряват поверителност на своите потребители, но има и други прилики и разлики между двата проекта.

Първо ще предложа кратко описание на историята на всяка криптовалута, преди да разгледам повече някои от спецификите им.

Монеро

Monero е създаден през 2014 г. Преди това е бил известен като BitMonero. Това обаче бързо беше съкратено до Monero.

Monero е вилица на по-ранна криптовалута, наречена Bytecoin. Въпреки това имаше противоречия относно стартирането на Bytecoin, тъй като 80% от него вече бяха добити преди пускането му. Някои от разработчиците и общността около проекта не се съгласиха с това. Следователно те разклониха Bytecoin през 2014 г. Тази вилица в крайна сметка ще се превърне във валутата, която сега се нарича Monero.

Monero използва различен протокол за биткойн. Нарича се CryptoNote. CryptoNote работи, като групира много транзакции. Това прави невъзможно да се каже на кой от входовете (подателите) принадлежи всяка транзакция. Ако някога сте чували за услуга за смесване на биткойни, тя е като една от тях.

Подобно на Bitcoin, Monero разчита на Proof of Work за валидиране на транзакции. Доказателството за работа изисква изчислителната мощност да се използва за актуализиране на блокчейна Monero. Компютърните системи, осигуряващи тази сила, за да печелят награди под формата на такси за транзакции, както и новоотсечени монети за създаване на нови блокове от транзакции.

Zcash

Zcash е основана малко по-късно от Monero през 2016 г. Започва живот като проект, известен като Zerocoin. Това бързо се промени на системата Zerocash. И накрая, това стана версията на криптовалутата, която днес познаваме като Zcash.

Zcash е вилица на кодовата база на Биткойн. Това означава, че е много по-скоро като Bitcoin, отколкото Monero. Едно от измененията, които екипът на Zcash направи в кодовата база на Биткойн, беше добавянето на доказателства с нулеви познания, наречени zk-SNARKS. Това е начинът, по който се осигурява поверителност за транзакциите с Zcash. Без да стават прекалено технически, тези zk-SNARKS могат да се използват за прикриване на изпращащи и получаващи адреси, както и транзактираната сума.

За разлика от Monero, Zcash по подразбиране не е частен. Потребителите трябва да изберат да изпращат плащанията си частно. Те също могат да изпращат публични плащания. Те работят по много подобен начин на биткойн транзакциите.

Zcash предлага и награда за самия отбор. За първите четири години от съществуването му (до 2021 г.) 20% от блоковата награда ще отиде за разработчици, инвеститори и фондация с нестопанска цел.

Monero срещу Zcash: Фундаментално & Технически спецификации

За да започнем прякото сравнение на Monero срещу Zcash, нека започнем с техните цели.

Цели

Целта и на Monero, и на Zcash е, че те трябва да се използват само като валути. Това означава, че разработчиците зад двата проекта са възнамерявали всяка монета да се използва за извършване на плащания.

В случая на Zcash тези транзакции могат да бъдат частни, ако подателят го поиска, или публични, ако това е тяхно желание. В случая на Monero транзакциите са само частни.

Целта на частните транзакции е да защитят самоличността на потребителите поради причините, които споменах по-рано. Някои смятат, че е тяхно право да използват парите си по начин, който е свободен от гледане от други.

Скорост

След това в това ръководство за Zcash срещу Monero ще разгледам скоростта на всеки блокчейн.

Блокчейнът Monero има време за блокиране от две минути. Това означава, че на всеки две минути се създават нови блокове. Това го прави около пет пъти по-бърз от биткойн за транзакции.

Междувременно Zcash има време за блокиране от около две минути и половина. Това го прави около четири пъти по-бърз от Bitcoin и малко по-бавен от Monero за транзакции.

При блокчейна Zcash тази скорост зависи от това колко е заета мрежата. Ако има много хора, които изпращат транзакции едновременно с вас, вашата транзакция може да не влезе в първия блок. Може да отнеме няколко блока, за да бъде включен. Също така си струва да се отбележи, че частните транзакции заемат много повече място във всеки блок. Ако мрежата обработваше само частни транзакции, скоростта на мрежата е около шест транзакции в секунда. Това се сравнява с малко над 26 транзакции в секунда, тъй като не се използва допълнителна анонимност от транзакциите, запълващи блока.

Monero работи малко по-различно от това. Той има ограничение за размер на динамичен блок. Това означава, че блоковете растат и се свиват в отговор на търсенето на мрежата. Размерът на всеки блок се базира на предишните 100 блока. Това означава, че ако мрежата обработва много транзакции, размерът на блока бавно ще се увеличава, придавайки на мрежата по-голям капацитет. Има някои които твърдят, че Monero може да обработва 1700 транзакции в секунда. Това обаче никога не е било близо до тестване. За да се случи това, и без това изискванията към паметта биха били твърде големи за много от възлите на мрежата.

Осиновяване

Една от областите, в които тези два проекта, насочени към поверителността, се различават, е нивото им на приемане. Monero изглежда е намерил повече употреба в тъмната мрежа, отколкото Zcash. Това е така, защото Monero е много по-лесен за използване от Zcash в момента. Понастоящем има малко надеждни портфейли за валутата. Като сравнително млада криптовалута, това със сигурност ще се промени.

Monero е открил случаи на употреба в тъмната мрежа, от измамни държави като Северна Корея, които искат да заобиколят международните санкции, и от групи хакери. Лекотата, с която може да се добива от обикновени компютърни системи, доведе и до някои други интересни приложения.

Извличане в браузъра и крипто-крикове

Друга област, в която Monero е приела, е добивът в браузъра. Това е така, защото все още е възможно да се копае Monero, като се използва само графичен процесор или процесор. Извличането в браузъра включва изпълнение на софтуер за добив от интернет браузър. Това е много лесно да се направи, макар и не много ефективно. Ако обаче накарате стотици или хиляди компютърни потребители да използват електричеството си, за да го направят вместо вас, това може да бъде много изгодно.

Забележка: Процесорът е централен процесор. Всички компютри имат процесор. Можете да мислите за това като за мозъка на компютъра. Междувременно графичният процесор е графичен процесор. Компютрите за игри от висок клас използват графични процесори. Те са по-мощни от процесорите и са необходими за показване на висококачествени изображения, използвани в съвременните компютърни игри. Графичните процесори могат да добиват по-ефективно от процесорите.

Онлайн издателство

За някои издатели на съдържание добивът при сърфиране представлява начин за осигуряване на приходи от уеб страница, без да се налага реклама на посетителите им. Ако стане ясно, че част от изчислителната мощ на посетителя на уебсайта ще бъде използвана за подпомагане на финансирането на сайта, няма реална вреда, причинена от това. Потребителят е свободен да реши дали иска да продължи да копае за сайта или не.

Крипто-крикове

Някои издатели не са много напред по отношение на факта, че принуждават потребителите да добиват криптовалута вместо тях. Освен това някои уебсайтове за изтегляне са скрили софтуер за копаене на Monero като част от файла, който потребителите изтеглят. Софтуерът за копаене се използва на компютър без разрешението на собственика е известен като крипто-крикове. Когато сравняваме Zcash срещу Monero, Monero е предпочитан за крипто-крикове поради анонимните си свойства и факта, че все още може да се извлича с помощта на CPU и GPU.

В браузър добив и благотворителност

И накрая, добивът в браузъра се използва за съвсем по-благотворителни каузи. Детска благотворителна организация УНИЦЕФ стартира уебсайт, наречен The Hopepage.  Идеята на The Hopepage е, че компютърните приложения могат да посещават уебсайта и да даряват част от неизползваните си изчислителни ресурси за добив на Monero за УНИЦЕФ.

Когато уебсайтът се зареди, има ясна възможност да започнете да копаете. След това посетителят бива попитан каква част от изчислителната си мощ би искал да дари. Ако задачите, които изпълняват, изискват много енергия, те могат просто да дарят 20%. Или ако просто разглеждат някои уебсайтове, те могат да дарят до 80%. По време на писането на съобщението огромни 18 000 души даряват на The Hopepage!

Проблеми с осиновяването

Японската агенция за финансова сигурност (FSA) заяви на 18 юни 2018 г., че ще има забрана за анонимни монети. Освен Monero и Zcash, монети като DASH и Augur’s REP също са били насочени. FSA заяви, че причините за техния ход са да се опитат да направят по-трудно използването на криптовалута за незаконни действия.

Ако повече страни последват примера, даден от Япония, степента на приемане на такива монети, фокусирани върху поверителността, може да пострада значително.

Една от областите, които Zcash може да спечели над Monero във войната на монетите за поверителност, е фактът, че транзакциите на Zcash не трябва да бъдат частни. Това може да им помогне да избегнат някои потенциални регулаторни проблеми в бъдеще и може да им помогне да спазват изискванията за „познаване на клиента“ в различни страни.

Разходи за такси

По време на писането, средната такса за Monero е около 90c. Това се промени драстично по отношение на цената на Monero. В най-високата точка цената за изпращане на Monero беше малко над 20 долара! Monero страда от същите проблеми с мащабируемостта като Bitcoin.

Междувременно средната такса Zcash е невероятно ниска. Това е само 0,0001 ZEC. По време на писането това е по-малко от 2в! Според Bitinfocharts.com, те са останали много ниски през цялото съществуване на Zcash.

Средна историческа диаграма на транзакциите Monero zcash

Мащабируемост

Мащабируемостта на блокчейн е един от най-належащите проблеми пред цялото криптовалутно пространство. За да може една цифрова валута наистина да се конкурира с подобни на VISA в глобален мащаб, мрежите трябва да могат да обработват много по-голям обем транзакции, отколкото могат в момента.

Monero се опита да се справи с проблемите на мащабируемостта с ограничението си за динамичен размер на блока. Както се вижда от огромните такси, от които е страдал в миналото, това не е достатъчно, за да позволи мрежата да се използва от цялата планета.

Междувременно Zcash се сблъсква с дори по-лоши проблеми с мащабирането от Bitcoin. Тъй като частните транзакции заемат много повече място в блокове, отколкото биткойните, ако всеки искаше да прави анонимни транзакции, бързо щеше да има надпревара до върха на таксите за транзакции. Това се случи с биткойните през пролетта на 2017 г. Въпреки това няма достатъчно търсене на Zcash, за да се случи подобна надпревара в момента.

Екипите

Когато сравнявате криптовалути, винаги е добре да разгледате екипите зад проектите. Точно това ще разгледам по-нататък в това ръководство за Zcash срещу Monero.

Екип на Monero

Екипът на Monero до голяма степен е тайна. Двама от водещите разработчици на проекта са известни. Останалите работят под псевдоними.

Riccardo “fluffypony” Spagni е ръководител на проекта и най-гласовитият разработчик. Спани живее в Южна Африка, където работи по различни проекти за криптовалута, включително Monero. Той е много активен в Twitter под дръжката си @fluffypony. Образованието му е в областта на логистиката и информатиката. В допълнение към това той има дългогодишен опит като разработчик на софтуер.

Spagni се присъединява към Франсиско „ArticMine” Cabañas и дълъг списък с псевдоними на други разработчици. Тъй като се знае толкова малко за отбора, ще трябва да съкратя тази секунда!

Екип на Zcash

Междувременно екипът на Zcash е много по-отворен. Главен изпълнителен директор и основател на проекта са Zooko Wilcox. Той е разработчик с повече от 20 години опит в криптографията и сигурността на данните. Той е много активен в Twitter под дръжката @zooko.

Zooko се присъединява от опитен екип от учени. Първият е техникът Ели Бен-Сасон. Ели е уважаван преподавател в Израелския технологичен институт. Освен това е експерт в проектирането и прилагането на доказателствени системи.

Следва Алесандро Киеза. Chiesa е член на катедрата по компютърни науки в университета в Бъркли. Учи до докторска степен. ниво в Масачузетския технологичен институт.

Към тези трима се присъединява дълъг екип от техници и експерти по компютърни науки. До голяма степен отсъства маркетингов екип. Това може да ограничи потенциалното приемане на Zcash в бъдеще.

Интересното е, че някои от най-големите имена в криптовалутното пространство действат като съветници за проекта Zcash. Подобни на Гавин Андресен, Виталик Бутерин, Артър Брайтман и Дана Сиракуза помагат на основния екип.

Пазарна история до момента

Монеро

Monero е създаден за първи път на известния крипто мечешки (песимистичен) пазар през 2014 г. През първите си години ценовото действие спрямо долара остава постоянно. Нямаше големи ходове и в двете посоки.

Тъй като целият пазар на криптовалути започна да се превръща в бичи през втората част на 2016 г., Monero също започна да изпитва възходящ тренд. Това стана по-бързо с напредването на 2017 г. и към средата на годината Monero, подобно на повечето други цифрови активи, отбеляза експлозивен растеж.

Цената на единична монета Monero достигна своя връх в началото на 2018 г. Това съответства на високите точки на Bitcoin и всяка друга криптовалута. Високата цена на Monero за всички времена беше близо 500 долара за монета.

От този максимум тенденцията до голяма степен намалява с няколко „бичи капана“ по пътя. По време на писането (29 юни 2018 г.) цената на монета Monero в момента е около $ 120.

Можете да видите цялата пазарна история на Monero по-долу.

График на цените на Monero

Zcash

Историята на цените на Zcash следва подобен модел на този на Monero (и много други криптовалути по този въпрос). Както можете да видите от изображението по-долу, след стартирането му се появи странично ценово действие. Възходящият тренд обаче започна малко по-късно от този на Monero.

В средата на 2017 г. цената започна да се увеличава спрямо щатския долар. На графиката на цените можете да видите, че тя е била в съответствие с цената на биткойн през цялата година. С нарастването на биткойните нарасна и Zcash. Когато Bitcoin падна, Zcash също падна. Ето защо оранжевата линия, представяща представянето на Zcash срещу биткойн, остава практически равна през целия живот на монетата досега.

Можете да видите пълната история на цената на Zcash по-долу.

Zcash срещу Monero: Таблица за сравнение

Основан Общо крайно предлагане Общо единици към момента на писане Текуща цена в щатски долари Максимално за всички времена в щатски долари Алгоритъм за копаене Блокирайте времето Минен Транзакции в секунда
Монеро Април 2014 г. 18 400 000 (+ 0,3 XMR / минута) 16 180 000 119,98 долара $ 494 CryptoNote 2 минути GPU / CPU Теоретично неограничен
Zcash Октомври 2016 г. 21 000 000 4 240 000 150,79 долара $ 876 Equihash 2,5 минути GPU / CPU Между 6 и 26

Zcash срещу Monero: Заключението

Значи това е. Това ръководство за Zcash срещу Monero е готово! Надявам се, че ви е било забавно и информативно. Покрих товари в ръководството. Вероятно е най-добре да направите кратко обобщение на това, което трябва да сте научили:

  • Основите на Zcash срещу Monero.
  • Целите на Zcash и Monero.
  • Скоростите на транзакциите им.
  • Приемане на Zcash и Monero.
  • Проблеми с мащабируемостта пред всеки екип.
  • Пазарната история на Zcash срещу Monero.

След като всички приключихме, какво мислите за Zcash срещу Monero? Мислите ли, че една монета ще се превърне в монета за поверителност в бъдеще? Или мислите ли, че двамата могат да съществуват заедно? Ще се радваме да чуем вашите мисли!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector