Биткойн срещу блокчейн – Обяснени разлики

Следващата дискусия има за цел да надгради тази фундаментална разлика между Биткойн срещу Блокчейн и да обясни как те се вписват перфектно в областта на криптовалутите.

Популярността на криптовалутите претърпя значителен тласък в последно време, стимулиран от нарастващото търсене на цифрова трансформация. С нарастващото използване на криптовалутите като критични ресурси за печелене на пари, имаше много дебати около последиците от криптовалутите. Един от изявените дебати, които се появяват в случай на дискусии относно криптовалутите, се отнася до разликите между Bitcoin и Blockchain.

Въпреки че много хора използват функционалностите както на блокчейн, така и на биткойн, има съществено объркване по отношение на двата термина. Тук е важно да се отбележи, че блокчейнът е технология. От друга страна, биткойн е първият пример за успешно внедряване на блокчейн технологията.

За да започнем дискусия за разликата между биткойн и блокчейн, е от съществено значение да разберем и двата термина контекстуално. Нека започнем със самата технология, Blockchain!

Запиши се сега: Безплатен курс по основи на блокчейн

Блокчейн

Blockchain е основно цифрово плащане или шлюз за транзакции, който позволява запис на транзакции между две страни. Той работи като технология за разпределена книга, която поддържа множество страни в транзакции, споделяйки ценни данни и обединява в техните ресурси с по-висока сигурност и защита срещу фалшифициране. Докато много хора смятат връзката Bitcoin срещу Blockchain доста сериозна, последната първоначално е концептуализирана през 1991 г..

Основната структура на блокчейн е една от видни причини за разнообразните му функционалности, като същевременно увеличава трудността да се разберат и потенциално регулират блокчейн приложенията. Трите най-важни компонента в децентрализирания дизайн на блокчейн включват блокове, възли и миньори и те са от съществено значение за блокчейна да работи перфектно. Ето преглед на това, което всеки от тези компоненти трябва да допринесе за функционалността на блокчейна.

Блоковете са най-фундаменталната част от блокчейна, тъй като всяка верига е изградена от блокове, съдържащи цялата съответна информация относно транзакцията. Всеки блок разполага с уникален хеш и не се съхранява линейно, както и с клеймо за време в края на блокчейна. Увеличаването на размера на веригата създава трудности при връщане, манипулиране или прекъсване на веригата.

Възлите са виден фактор за установяване на децентрализация с блокчейн. Възлите гарантират, че определена организация не може да контролира собствеността върху блокчейна. В резултат на това те могат да осигурят поддържане на целостта в блокчейна, наред с предотвратяването на нарушения на поверителността чрез несистематичен или систематичен обмен на информация.

Миньорите са лицата, отговорни за създаването на множество блокове чрез решаване на сложни математически задачи. Структурата на заобикалящата среда в блокчейн оказва значително влияние върху сложността на задачите, необходими за създаването на множество блокове.

Ако сте начинаещ, трябва да започнете кариерата си с това ръководство за Blockchain for Beginners.

Контекстуална дефиниция на блокчейн

Можете да забележите как контекстната дефиниция на блокчейн предоставя определени пояснения относно разликата между биткойн и блокчейн. Обикновено се приема като отпечатана във времето поредица от неизменяеми записи на данни под управлението на асортимент от компютри, които не са собственост на един обект. Blockchain сертификатите ще ви помогнат да разберете по-добре контекста зад тази технология.


Всички блокове са силно защитени, като предлагат по-добра интеграция помежду си чрез използване на криптографски процеси. И така, какво точно е уникално за блокчейна? На първо място, блокчейнът не налага никакво безпокойство относно натиска на централен орган. Всъщност блокчейнът представя перфектния пример за демократизирана система за транзакции.

Най-важното от всичко е, че неизменният и споделен характер на счетоводната книга позволява по-добра прозрачност и видимост на нейната информация. Всички решения за blockchain се характеризират с по-добра прозрачност и яснота, заедно с предполагащи отговорности на всички участващи страни за всякакви модификации на веригата. Освен това блокчейнът предоставя значителна функционалност с нулеви транзакционни разходи. От друга страна, има много видове блокчейн технологии за разлика от Биткойн.

Също така проверете: Представяне на основите на блокчейн

Биткойни

След като размислим върху дефиницията на блокчейн, нека да разгледаме другия играч в дебата Bitcoin срещу Blockchain. По същество биткойнът е една от първите криптовалути, която използва технологията на блокчейн, за да предложи равностойни плащания. Биткойнът може да предложи значително по-ниски такси за транзакции в сравнение с известните платежни шлюзове, като използва децентрализирана мрежа.

Потребителите могат да придобият биткойн портфейл или софтуер за изпращане, получаване и съхранение на средства с изключителни нива на сигурност. Всеки може да изтегли портфейла или софтуера на Bitcoin на своя телефон, компютър или друго цифрово устройство според предпочитанията си. На второ място, потребителите трябва да печелят биткойни, като търгуват, искат клиенти за биткойн плащания или играят онлайн игри, базирани на биткойн.

Концепцията за биткойн еволюира до цифровите валути на централната банка, които могат да променят икономиката ни. Ето изчерпателно ръководство за CBDC на дребно и на едро.

Как биткойнът се различава от валутите на Fiat?

Най-поразителният акцент в биткойн е фактът, че той не е подобен на валутите, които са под управлението на централна банкова система. Биткойните нямат физическо съхранение на която и да е платформа и могат да използват математически алгоритми за защита на низ от числа, съхранявани в публичен и частен ключ.

В най-основния смисъл публичният ключ е същият като номера на банковата сметка, а частният ключ е ПИН на банкомата на клиента. Възможно е да се раздели биткойн на 8 знака след десетичната запетая, а най-малката единица се нарича Сатоши. Друг виден фактор, който се превръща в полза на биткойн в разликата между биткойн и блокчейн, е простотата на транзакциите с биткойн.

Почти всяко заинтересовано лице може да разбере биткойн транзакциите с точния размер на лихвите в същото. Всъщност Биткойнът представя по-добър и удобен подход за извършване или получаване на плащания. Просто създайте портфейла си на платформа за търговия с биткойни, последвано от посочване на адреса му на която и да е платформа за цифрова валута.

Много търговци на дребно вече са изяснили съмненията относно Bitcoin срещу Blockchain, като някои все още се съмняват в законността на Bitcoin. Очевидно биткойните призовават за комбиниран подход за преглед на банковите разпоредби, политиките за поверителност и технологичните иновации. Въпреки това, стига да разполагате с правилния локален хардуер за съхранение на биткойн, не е нужно да се притеснявате, че ще загубите своите биткойни. Така че, биткойните идват и с осигуряване на сигурност за вашите финанси, съхранявани в биткойни.

Ако ви интересува биткойн и блокчейн, ето безплатен курс за блокчейн, който може да ви помогне да разберете контекста зад двата термина.

Разграничаване между блокчейн и биткойн

Сега е важно да се отбележи, че връзката между Bitcoin и Blockchain е тази на приложението и технологията. Много хора обаче често могат да объркат блокчейн с биткойн. Основната причина за такова объркване е фактът, че Биткойн е първото общоизвестно приложение на блокчейн технологията. Поради това беше успешно да обърнем възприятието на хората към вярването, че биткойнът е в основата на всички блокчейн технологии.

От друга страна, по-големите ползи от блокчейн са получили признание в последно време. Blockchain бавно подобрява своите възможности за удовлетворяване на изискванията на предприятията от различни индустрии. Така че, нека да разгледаме разликите между блокчейн и биткойн, за да получим по-задълбочена представа за техните последици.

Какво представляват биткойните и блокчейнът?

Нека започнем да се фокусираме върху разликата Bitcoin срещу Blockchain, като вземем предвид дефинициите. Blockchain е технология на разпределена книга за записване на транзакции между две страни с по-добра ефективност. От друга страна, биткойн е най-популярната криптовалута в света. Понастоящем можете да намерите повече от 4000 алтернативни варианта на биткойн и други криптовалути в обращение.

Няма централни банки или административен орган за биткойни, като по този начин се разрешават транзакции между потребители в равнопоставена биткойн мрежа без никакви изисквания от посредници. Blockchain е основната технология за всяка алтернатива на криптовалутата. Блокчейнът обаче не се ограничава само до биткойн или друга криптовалута. Blockchain може да намери широк спектър от приложения в различни сектори.

Прочетете още: Блокчейн срещу биткойн: Различни ли са?

Потенциални приложения

Следващият важен указател за разграничаване на Bitcoin срещу Blockchain се отнася до техните потенциални приложения. Произходът на блокчейн се отразява на необходимостта от технология, която да улесни евтина, сигурна и безопасна среда, която да позволи транзакции между партньори. Целта му е да намали участието на ненужни посредници.

В допълнение, блокчейнът е подходящ за надеждно съхранение на данни и достъп поради своята идентичност като разпределена книга. От друга страна, биткойнът е разработен с цел ускоряване на трансграничните транзакции. Впоследствие биткойните също имат за цел да опростят платежните системи, като изключат посредници на трети страни, като същевременно намалят държавния контрол върху транзакциите.

Ето списък с 20+ употреби за технологията на блокчейн, които ще ви дадат по-добро разбиране за потенциала на блокчейн.

Случаи на използване в реалния свят

Въпреки че потенциалните приложения на Blockchain и Bitcoin представят и двете благоприятно, реалните случаи на използване и на двамата могат да се квалифицират като поразителна разлика между Bitcoin и Blockchain. В случаите на реални случаи биткойн изобщо няма предимство. Той е ограничен във функционалността си като валута. От друга страна, блокчейнът може да бъде подходящ за прехвърляне на всичко, което има стойност, включително валута, акции или заглавия на имоти.

Технологиите на блокчейн също представят много обещаващи случаи на използване в частния и публичния сектор. Някои от примерите за използване на блокчейн технология в публичния сектор включват съхранението на публичните здравни досиета и земните регистри, системите за управление на идентичността и неизменните платформи за гласуване. Големите технологични гиганти също се възползват от блокчейн технологията в частния сектор с огромни инвестиции.

Blockchain се превърна в благоприятна алтернатива за решения във финтех и банковата индустрия. Освен това блокчейнът също така намира приложение в логистиката и управлението на веригата за доставки за постигане на по-добра прозрачност заедно с неизменния регистър на транзакциите. Друга поразителна подробност за реалните случаи на използване на блокчейн технологията се отнася до интереса на други индустрии към нея.

Най-добрите индустрии, които предприемат първоначални стъпки към приемането на блокчейн, включват автомобилната индустрия, музиката, авиацията, телекомуникациите и развлекателната индустрия. Най-важното от всичко е, че блокчейнът също така предлага възможности за проектиране на интелигентни договори, които помагат на заинтересованите страни при размяната на стоки, като изключват скъпите посредници.

Също така проверете: Случаи на практическо използване на блокчейн

Обхват

Разликата Bitcoin срещу Blockchain също взема предвид обхвата и за двете, за да се установи яснота. Blockchain демонстрира обещаващ обхват с продуктивния си растеж през последното десетилетие. В днешно време технологията на блокчейн е планирана да види възходяща тенденция. Много правителства непрекъснато стартират блокчейн инициативи, а изборът на блокчейн технология също така осигурява по-добра прозрачност, сигурност и доверие за техните системи.

От друга страна, биткойнът не представя никакви обещаващи индикации по отношение на неговия обхват. Докато някои държави вече са възприели концепцията за биткойни открито, много други правителства са наложили ограничения или забрани за биткойн. Освен това е от съществено значение да се отбележи, че Биткойн не се квалифицира законно като заместител на законното платежно средство на дадена държава.

Много корпоративни компании вече използват блокчейн в своите бизнес модели, за да се възползват от обхвата, който предлага. Ето списък с 50 компании, използващи блокчейн технологията.

Основна стратегия

Друг критичен фактор за диференциране на биткойн спрямо блокчейн е основната стратегия. Биткойн следва стратегия за намаляване на разходите за влиятелни лица, като същевременно намалява времето на транзакциите. Биткойнът обаче представлява забележим неуспех по отношение на своята гъвкавост. Потребителите се нуждаят от биткойн портфейл и зависят от избрани методи за печелене на биткойни като търговия, добив или в зависимост от плащанията с биткойн.

От друга страна, блокчейн технологията няма никакви ограничения като Биткойн. Всъщност блокчейнът получава признание до голяма степен въз основа на способностите му да обслужва нуждите на различните индустрии. Blockchain може да се адаптира перфектно към различни промени и да обслужва различни случаи на употреба, желани от потребителите.

Ето кратко ръководство за стратегия, което ще ви помогне да разберете как можете да внедрите блокчейн, за да упълномощите бизнеса си.

Съществуващ статус

Последният аспект на разликата между Bitcoin и Blockchain се отнася до съществуващото състояние и на двете. Най-вероятно биткойнът ще продължи да запазва анонимността си. Въпреки че потребителите могат да станат свидетели на транзакциите в регистъра, те не могат да интерпретират числата в определена последователност. Напротив, блокчейнът работи с различни бизнеси и изисква спазване на всички изисквания за съответствие.

Blockchain може да осигури лесно спазване на поддръжката за KYC, както и други норми. В резултат на това блокчейнът може да осигури цялостна прозрачност в дългосрочен план. Така че, можете да забележите как блокчейнът има значително предимство пред биткойн. Нека обобщим разликите между тях в следващата таблица.

Ако сте заинтригувани от блокчейн технологията, трябва да се запишете в блокчейн курсове, за да надградите знанията си.

Заключение

Както можете да видите ясно, блокчейнът е по-големият набор, който включва биткойн като едно от неговото съдържание. Биткойн срещу блокчейн има потенциал да революционизира конвенционалните подходи, следвани за финансови и бизнес транзакции. В съвременната ера на цифровата трансформация и двете технологии имат уникални последици.

Ето защо е важно да изясните разликите между тях, за да разберете идеалния избор според вашите случаи на употреба. Можете да проучите повече за функционалностите на блокчейн и биткойн, за да разберете как всеки от тях има уникални последици. Препоръчваме да започнете с нашия основен курс за безплатна блокчейн, който ще обхване повечето от основните елементи.

За да развиете по-задълбочено и по-добро разбиране, трябва да започнете с курса ни за сертифициран Enterprise Blockchain Professional (CEBP). С по-добро разбиране на разликите между блокчейн и биткойн, можете да изградите своите познания за криптовалутите и разпределените книги.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map