Blockchain е бъдещето?

В тази статия ще видим дали блокчейнът обещава да промени бъдещето ни или не.

Замисляли ли сте се някога за „бъдещето на блокчейн“? Ако сте го направили, значи не сте сами. Технологията Blockchain прие всички като изненада, тъй като има потенциал да промени почти всичко около нас.

Живеем в епоха, в която технологиите играят решаваща роля в ежедневната ни дейност. Например проверявате интернет, свързвате се с онлайн магазини, за да купувате хранителни стоки, и гледате любимото си шоу в Netflix. Всичко това не е възможно без включването на технология.

В тази статия ще видим дали технологията блокчейн носи обещанието да промени бъдещето ни или не. За да сме сигурни, че го правим правилно, ще разгледаме блокчейн компаниите, бъдещите тенденции в блокчейн и други! Също така, бъдещите блокчейн компании ще могат да уловят тенденцията и да се възползват максимално от нея?

Запиши се сега: Курс за основи на Enterprise Blockchains

Функции на блокчейн

За да разберем по-добре бъдещето на блокчейн, първо трябва да разгледаме неговите функции.

Blockchain е peer-to-peer мрежа, която разчита на децентрализиран подход. Липсата на централизирано образувание отваря множество възможности за организации, които се нуждаят от доверие, неизменност и прозрачност. За да получите по-добра идея, помислете за голяма верига. Ако едно от малките звена на веригата бъде премахнато, веригата се прекъсва, предупреждавайки всички, че нещо не е наред. Blockchain зависи от метод на консенсус за проверка и запис на транзакции в blockchain.

За да разберем по-добре какво предлага блокчейн, нека разгледаме основните характеристики по-долу.

Е блокчейнът бъдещето

Децентрализирана технология

Една от най-големите характеристики на блокчейна е неговата децентрализирана технология. По силата на децентрализацията няма нужда от ръководен орган. Възлите работят заедно, за да валидират транзакция, използвайки метода (ите) на консенсус.

По този начин блокчейн мрежата може да се използва за съхраняване на документи, ценни цифрови активи, криптовалути и др. Като потребител всичко, което трябва да направите, е да се уверите, че се грижите правилно за личните си ключове – чрез които можете да получите достъп до вещите си върху активите онлайн.


По-добра сигурност

Сигурността на блокчейн е наистина първокласна. Blockchain предлага и по-добра сигурност с помощта на криптографията, използвана за осигуряване на сигурността на данните. Това е децентрализиран подход също означава, че платформата или мрежата не могат да бъдат изключени или модифицирани само от едно цяло. Дори най-сигурният, централизиран обект може да бъде хакнат, превръщайки блокчейн в много добра система за сигурност, тъй като не изисква централизиран подход.

Запиши се сега: Сертифициран експерт по Blockchain Security Expert (CBSE)

Неизменност

Данните, съхранявани в блокчейна, са неизменни по своя характер. Това означава, че данните, след като бъдат запазени, не могат да бъдат променяни или променяни. Неизменността дава на блокчейна чудесен начин да бъде част от системи, при които кражбите на данни или промените са често срещани явления.

По-бързи селища

Blockchain предлага по-бързи опции за сетълмент, когато става въпрос за банкиране. Настоящата банкова система е твърде бавна и отнема много време, когато става въпрос за сетълменти. С блокчейн сетълмента ще бъде почти моментален, без никакви закъснения.

Ако искате да научите повече за неговите функции, ето ръководство за Въведение в функциите на Blockchain, за което трябва да знаете.

Blockchain Evolution

За да разберем по-добре какво представлява блокчейнът в момента, трябва да разгледаме историята на блокчейн технологията и да научим за трите поколения.

Първо поколение:

Първото поколение блокчейн технология се върти около биткойн и цифрови валути. Те бяха от основно естество и не предоставяха начин за автоматизиране на задачите около него. Освен това имаше само един вид блокчейн, който се върти около блоковете. Биткойнът използва 1 MB размер на блока за съхраняване на транзакции. По това време размерът на блока може да е достатъчен, но сега изглежда от малката страна. Също така съхраняването на всяка информация за транзакции в блока не е идеално, тъй като прави по-малко транзакции годни в блока.

Беше обаче революционно. Той представи идеята за технологията на разпределената книга и сега екипите работят за подобряването й с всеки изминал ден.

Второ поколение:

Второто поколение блокчейн технология въведе нова концепция, известна като интелигентни договори. Това направи блокчейна по-гъвкав. С интелигентните договори блокчейн вече може не само да съхранява информация, но и да автоматизира споразуменията за блокчейн. Ethereum беше първата блокчейн, която наистина въведе концепцията за интелигентни договори. Той също така стартира блокчейн технологията от второ поколение.

Можете да мислите за интелигентните договори като правни документи за кода. Те се изпълняват, ако са изпълнени определени условия, точно както работи правният документ в реалния живот.

Трето поколение:

Тепърва предстои да видим третото поколение блокчейн технология. Ние обаче сме в състояние на преход от второ към трето поколение. В момента най-голямото тесно място, от което страда блокчейнът, е мащабируемостта. Транзакциите са на опашка и може да отнеме между няколко часа или дни, докато някои транзакции завършат. Много други технологии за разпределена книга са го разрешили, но не са на ниво с централизираните решения, включително VISA.

Текущи случаи на употреба и бъдещи случаи на употреба

За да получим по-добро разбиране за блокчейн, ние също трябва да разгледаме различните случаи на използване на корпоративна блокчейн.

Текущи случаи на използване на блокчейн

В момента има много използване на блокчейн. Нека ги изброим по-долу.

Верига на доставки:

Сегашната верига за доставки е ефективна, но страда от много проблеми, включително липса на прозрачност, проследимост и проследимост. С блокчейн всичко това ще се промени. Blockchain за веригата на доставки предлага прозрачност и в замяна гарантира, че всеки елемент може да бъде проследен без пълна прозрачност.

Запиши се сега: Корпоративен блокчейн и курс за управление на веригата за доставки

Безопасност на храните:

Един от най-забележителните случаи на използване на блокчейн включва безопасността на храните. IBM, в сътрудничество с Walmart, използва технологията блокчейн за подобряване на безопасността на храните. С всяка отделна информация за храната по време на преходното й време, храната винаги ще достигне безопасно до крайния потребител. Производителите трябва само да се уверят, че са поставили баркод на всеки хранителен продукт, така че той да може да бъде проследен чрез блокчейн.

Здравеопазване:

Настоящото състояние на здравеопазването е подобрено чрез блокчейн. Той помага за дигитализиране на профилите на пациентите, което премахва грешките и неточностите, които са предоставени с документацията. Накратко, подобрява електронните здравни досиета (EHRs).

По този начин пациентите също не трябва да се притесняват, че носят докладите си със себе си. Освен подобряването на EHRs, проследяването на лекарството също ще се подобри. С блокчейн за здравеопазване, лекарствата могат да бъдат проследени през цялото им пътуване, като се гарантира, че нито едно фалшиво лекарство не достига до крайните потребители. Другите ключови подобрения включват управление на съгласието на пациента, стимулиране чрез микроплащания и сигурност на данните при клинични изпитвания.

Финанси:

Финансовият сектор е най-големият сектор, който е повлиян от блокчейн. Например, подобри сигурността, прозрачността, доверието, поверителността, мащабируемостта, програмируемостта и ефективността на финансовия сектор. Лесно е да се разбере, че финансовите транзакции вече са рационализирани и програмируеми благодарение на използването на блокчейн решения от второ поколение като Ethereum. Той също така гарантира автентичността на данните.

Недвижим имот:

Недвижимите имоти ще подобрят драстично пазара на недвижими имоти. Блокчейнът за недвижими имоти може да се възползва от него чрез намаляване на разходите, автоматизиране на процесите, токенизация, сетълменти на плащания в реално време, по-добра достъпност на данните и прозрачност на мрежата.

Бъдещи случаи на използване на блокчейн

Бъдещето на блокчейн изглежда светло. В бъдеще можем да видим, че блокчейнът се интегрира в почти всичко около нас, включително изкуствения интелект (AI) и интернет-нещата. Въпреки че може да изглежда, че случаите на използване на блокчейн са много, трудно е да се каже, че те са изчерпани. Blockchain е нововъзникваща технология с много неща, които могат да бъдат подобрени в близко бъдеще. С иновации като базираната на графики технология за разпределена книга е важно да се разбере, че има много неща, които предстоят за blockchain или DLT, като цяло.

В бъдеще можем лесно да видим как блокчейн се интегрира с интелигентни автомобили, интернет и почти всичко, което правим и изпитваме.

Настоящите играчи революционизират блокчейна

В този раздел ще разгледаме накратко текущите играчи, революционизиращи блокчейна.

Хиперледгер

Hyperledger е блокчейн проект с отворен код, който се управлява от Linux Foundation. Това е общ проект, който се състои от множество проекти, включително разпределени дневници, библиотеки, инструменти и специфични за домейна проекти. Блокчейн оранжерията Hyperledger е голяма и се състои от невероятни проекти, включително добре познатите Hyperledger Fabric, Hyperledger Besu и други.

Повече от 300+ компании участват в проекти на Hyperledger, включително водещи членове като IBM, Intel, SAP и други.

DAML

DAML е друг интересен проект, който има за цел да осигури унифициран език за програмиране за писане на разпределени приложения. Позволява на разработчиците да бъдат продуктивни и иновативни. Това е език за програмиране с отворен код и в момента се използва от много платформи, включително Sextant, Hyperledger Sawtooth, Amazon Aurora, Hyperledger Fabric и т.н..

Корда

Corda е блокчейн платформа с отворен код, насочена към бизнеса. Той предлага глобална блокчейн екосистема, която привлича разработчици за подобряване на състоянието на блокчейн в различните отрасли. С Corda бизнесът може да внедри своя собствена разпределена книга, която подобрява бизнеса. Той също така предлага строга поверителност с помощта на интелигентни договори.

Ethereum Enterprises

Последният блокчейн проект, който ще обсъдим, включва Ethereum Enterprise. Това е корпоративна версия на публичния Ethereum, която е насочена към корпоративна употреба. Те работят усилено, за да създадат организация по стандартизация, която да работи по блокчейн спецификации за световен бизнес и внедряване на потребителите.

Какво е бъдещето на блокчейн?

Няма съмнение, че блокчейнът вече не е прищявка. Полезността му може лесно да бъде преценена от самите случаи на употреба. Много бизнеси вече са внедрили блокчейн в своите процеси. И много други бизнеси искат да внедрят блокчейн.

Блокчейнът обаче не е едно решение, което всяка компания търси. Като бизнес трябва да сте сигурни, че правилно оценявате параметрите, преди да внедрите блокчейн.

Също така вече знаем, че блокчейнът ще промени света.

С почти десетилетие, видяхме приличен растеж с блокчейн. Степента на нейното внедряване се е повишила и някои проекти се опитват да стандартизират блокчейн за предприятия, т.е. Hyperledger. Природата с отворен код на блокчейна също подобрява шансовете му да расте над това, което очакваме от такава нова технология.

Понастоящем Blockchain се използва в жизненоважни процеси, включително презгранични плащания, верига на доставки, идентичност и т.н., което го прави повече от готов за бъдещо внедряване. Трудно е обаче да се каже как ще бъде въздействието и дали ще бъде наистина въздействащо в различни вертикали и решения.

Блокчейн бъдещи прогнози

И така, какво можем да очакваме от блокчейн в бъдеще? Нека да видим някои от бъдещите прогнози за блокчейн. Това са бъдещите тенденции на блокчейн технологията.

Правителствени системи, задвижвани с DLT:

Правителствата са по-склонни да прилагат своите процеси в DLT, тъй като им дава повече свобода да експериментират и да останат прозрачни. Едно такова правителство е правителството на Дубай, което иска да стане първото правителство, което управлява всяка държавна система на блокчейна. Други правителства също искат да се възползват максимално от блокчейна, докато търсят начини да го интегрират в настоящите си системи. И така, блокчейнът за правителството ще бъде нещо от бъдещето.

Стандартизация:

Blockchain се развива с бързи темпове и точно това го прави толкова невероятен! С повече време блокчейнът ще се стандартизира. Това ще улесни всеки да внедри блокчейн и да си сътрудничи за подобряване на DLT.

Цифрова самоличност:

Blockchain има способността да предлага DLT-базиран, трансграничен стандарт за идентичност за всички граждани на света. Това не само ще дигитализира самоличността на дадено лице, но и ще направи възможно дигитализирането на активите. И така, блокчейнът за цифрова идентичност също ще бъде виден сектор в бъдеще.

Световна търговия:

В бъдеще можем да видим, че блокчейнът се превръща в гръбнака на управляващата световна търговия. Blockchain за търговско финансиране предлага всички обещаващи функции, които правят възможно различните страни да си имат доверие. Вече знаем как подобрява веригата на доставки и логистиката. С това ще бъде възможно всеки да извършва търговия чрез блокчейн, тъй като всяко действие е прозрачно и неизменяемо. Това също ще бъдат бъдещите тенденции на блокчейн технологията.

Запиши се сега: Корпоративни блокчейни и курс за търговско финансиране

Подобрен жизнен стандарт:

С всичко, което се подобрява по отношение на прозрачността, доверието, неизменността, сигурността и мащабируемостта – време е блокчейн технологията да подобри жизнения стандарт.

Заключение

Това ни води до края на нашата статия, където обсъдихме блокчейн е бъдещето. Докато разгледахме различните етапи на блокчейн и научихме за възможностите, той държи, можем спокойно да кажем да, блокчейн е бъдещето.

Също така посочихме някои възможни бъдещи прогнози, които трябва да проверите, за да получите представа за това какво може да се случи в бъдеще. Ако сте заинтригувани от блокчейн технологията, тогава препоръчваме да започнете с нашия курс по основи на Enterprise Blockchains.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map