Блокчейн срещу SWIFT: Новото банкиране!

Вероятно сте го чували безброй пъти – блокчейн технологията ще замени по-старите методи на транзакции. Но какви са тези по-стари методи? Ето защо планираме да дадем по-добра представа за най-популярния по-стар метод за парични транзакции. Вероятно сте чували името безброй пъти, то е SWIFT! Така че, нека дебатът за блокчейн срещу SWIFT започне!

Blockchain срещу SWIFT: Ще отпадне ли по-старата банкова система?

Как SWIFT излезе наяве?

SWIFT означава „Общество за световна междубанкова финансова телекомуникация“. По принцип това е мрежа от финансови организации по целия свят за обмен на информация за финансови транзакции. Можете да го наречете средство за комуникация на всички банки и финансови институти. Всички потребители в мрежата имат бизнес идентификационен код или SWIFT код, които използват за комуникация.

Платформата е основана от белгийската компания на име Телекомуникации през 1973 г. Днес ще намерите повечето банки, използващи тази мрежа, за да поддържат и транзактират пари от банка на банка по целия свят..

Повече от 11 000 финансови организации по целия свят са свързани с мрежата. SWIFT с гордост казва, че почти 15 милиона съобщения се предават в мрежата всеки ден. Така че лесно бихте могли да кажете, че съвременното банкиране е много зависимо от мрежата. Но с голяма сила идват и големите отговорности.

Има факт, че голямата сила винаги се изражда. През последните няколко години се случват редица събития, които повдигат въпроси относно целостта и прозрачността на мрежата.

Какво не е наред с мрежата SWIFT?

Има някакъв сериозен недостатък в системата. На първо място, той е уязвим за заплахи и кибератаки. Световните финанси получиха аларма, когато някои хакери хакнаха централната банка на Бангладеш и взеха 81 милиона долара. След многобройните атаки в мрежата хората започнаха да поставят под въпрос целостта на мрежата.

Защо нападателите са насочени към SWIFT мрежа? Е, хакерската общност винаги е имала подобрение в системата. Те искат да променят системата, тъй като вярват, че SWIFT играе монопол върху парите на всеки обикновен човек. Това е тяхната етична борба, както и начин да спечелят много пари.

Централизираните центрове за данни също го правят доста интригуващ за хакерите. Ако човек може да разбие един-единствен център за данни, той може да направи богатство.

Въпросът за процеса също не е достатъчно прозрачен. Книгата не е отворена за публични очи. Управляващият орган винаги пази своята бизнес тайна. Просто дава твърде много власт на частна компания.

Как Blockchains спасяват деня?

Блокчейн Спаси деня


Блокчейн технологията почти унищожава всички негативни страни на SWIFT мрежата. На първо място, блокчейн технологията има децентрализирана мрежа. Това означава, че никой няма силата да манипулира или контролира блокчейна за собствена полза.

Тъй като блокчейн мрежата е децентрализирана, никой не може да хакне цялата система. Защо? Хакерите няма да намерят базата данни, тъй като я няма. Всички данни се разпределят между възлите на мрежата.

Всъщност Ripple е компания, която направи SWIFT да изглежда като динозавър. Можете да транзактирате пари в рамките на секунди, докато мрежата SWIFT отнема средно 5 дни, за да ви изпрати парите пулсациите са много по-бързи от 40-годишния SWIFT.

Блокчейнът също има цифрова, децентрализирана и отворена книга, където всички транзакции, съхранявани и отворени за обществеността, за да се види как върви бизнесът около търговията върви.

Ripple вече спомена много обикновени и обикновени хора. Ripple е взел над 100 големи финансови института на своя пазар, които могат да се насладят на предимствата на криптовалутата, както и на по-практичната и типична банкова система.

Въпреки че SWIFT са измислили перфектното чудовище, което може да свали по-новите блокчейни. Това обаче не представлява голяма заплаха за блокчейн технологията. Може би затова GPI технологията на SWIFT не е придобила толкова голяма популярност. И така, блокчейнът е напред в дебата Blockchain срещу SWIFT.

Заключение

Сега е 2018 г., 40-годишната технология вече трябваше да загуби битката. Но изглежда, традиционната валута все още е в надпреварата и може би GPI е събрал повече крипто ентусиасти с брилянтните си функции SWIFT мрежата е много осъществима и практична в сравнение с новите и мистични криптовалути. Така че, изберете разумно, преди да похарчите парите си и на кого бихте могли да се доверите най-много – блокчейн срещу Суифт. Изборът е твой.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map