BPM и блокчейн през 2020 г. и след това

Ще промени ли блокчейн управлението на бизнес процеси (BPM)? Нека разберем в нашата статия, където обсъждаме BPM и блокчейн и как и двамата работят заедно, за да направят по-добро решение за бизнеса.

В момента имаме нововъзникващи технологии, които ще променят начина на работа на старите решения. Вземете например BPM. BPM е всичко свързано с бизнес процесите – за това как те работят, изпълняват се, проектират се и се подобряват. Сега всяка организация търси пробиви за подобряване на всеки аспект от своя работен процес, които включват подобряване на собствените им решения като BPM.

Блокчейн и bpm

Тази статия сега е за блокчейн срещу BPM.

Какво е управление на бизнес процеси?

Преди да се потопим дълбоко в BPM и блокчейн, нека разгледаме управлението на бизнес процесите.

Управлението на бизнес процесите се грижи за всички бизнес процеси на организацията, като ги автоматизира. Това е система, която гарантира, че процесите, които работят в организациите, са ефективни в техния подход. Това е начин за автоматизиране и систематизиране на вътрешноорганизационни процеси.

BPM идва със собствен набор от предизвикателства. Например, винаги има липса на доверие в системата. Освен това има твърде много предизвикателства, когато става въпрос за установяване на междуорганизационно решение за BPM.

Какво е Blockchain?

Blockchain е децентрализирана равнопоставена мрежа, при която всеки партньор съхранява копие на регистъра. Това е децентрализирана мрежа, която не разчита на централен орган. Тази проста идея носи иновации на масата. Основните му характеристики включват неизменност, прозрачност и сигурност.

Прочетете повече за Blockchain тук: Blockchain за начинаещи.

Blockchain може да промени начина, по който работи както BPM, така и междуорганизационен. Достоверността на блокчейн технологията го прави идеален кандидат за мрежата да изпълнява BPM решението, където решава проблемите с доверието сред връстници. Всички транзакции, които се извършват от решението за BPM, се проверяват чрез метода на консенсус, реализиран от блокчейн мрежата. Консенсусът работи чудесно, тъй като също така гарантира, че възлите работят, за да накара мрежата да работи.

Как Blockchain ще промени управлението на бизнес процесите


Идеята за прозрачна неизменяема мрежа предлага много възможности за бизнес там. При бързо променящия се пазар е важно предприятията да бъдат възможно най-прозрачни, без да е необходимо да се отказват от важна информация.

Peer-to-peer BPM решение

С блокчейн BPM със сигурност може да работи ефективно и също така помага на организациите да намалят разходите. Софтуерът за управление на бизнес процеси на Blockchain е идеално решение за подобряване на прозрачността, автентичността и информационния поток. В крайна сметка системата за BPM еволюира в peer-to-peer BPM решение които могат да работят в различни организации. Той предлага по-добро предложение за стойност и също така гарантира, че акционерите могат да работят заедно по ефективен начин.

Настоящите точки на болка при BPM включват надеждност и ефективност. Blockchain решава тези две точки на болка, като действа като комуникационен слой за софтуера BPM. Не само това, но също така може да помогне на различни страни да работят чрез регулаторните насоки и прилагането на BPM в различни организации.

Без преструктуриране

Друг аспект, който организациите ще видят, е, че те няма да изискват драстично да преструктурират или променят процеса на работния си процес, за да използват Blockchain за решението за BPM. Това означава, че няма нова платформа, която да изисква ново обучение и инфраструктура. Blockchain осигурява достатъчно стойност в BPM решенията, за да бъде взета предвид. Не само осигурява стойност за междуорганизационния BPM, но също така дава възможност да има ефективно и рентабилно вътрешноорганизационно BPM решение. Следователно, базиран на блокчейн BPM не изисква преструктуриране

Премахване на централизирано лице

Най-голямата промяна е премахването на централизирано образувание. Това премахва ограниченията на доставчика на BPM решения на трети страни. Това означава, че данните не могат да бъдат заключени от доставчик на трета страна и вие сте единственият собственик на всички данни, генерирани от вашата организация и свързаните лица. Проблемите с устойчивостта също се решават с използването на блокчейн в BPM, тъй като няма нито една точка на отказ.

Интелигентни договори

Интелигентните договори също играят решаваща роля при създаването на BPM. Това е от полза за корпоративното сътрудничество чрез изграждане на децентрализирана мрежа, която е автоматизирана с помощта на интелигентни договори. Използвайки интелигентни договори, компаниите могат да определят условията, при които информацията или активите могат да бъдат обменяни или прехвърляни. Това налага правило в системата и гарантира, че страните следват набора от правила в мрежата. Това също означава, че целостта на работния процес се поддържа по всяко време. В крайна сметка интелигентните договори помагат да се осигури прозрачност, доверие и сигурност сред потребителите на мрежата.

Друга полза от използването на интелигентни договори е одит в реално време за работни потоци и процеси. Одитът в реално време помага да се поддържа ефективността на системата и също така да се изгладят всички проблеми, ако бъдат открити.

BPM жизнен цикъл и блокчейн

За да получите по-добро разбиране на въздействията на блокчейн върху управлението на бизнес процеси, нека да преминем през рамката на жизнения цикъл на BPM и да видим как блокчейнът влияе на всяка фаза.

Самоличност

Една от първите стъпки в BPM е идентификацията на процеса. В момента компаниите използват перспектива, за да разберат процеса. Blockchain може да подобри идентифицирането на целия процес, като оцени ключови термини, свързани с процеса, включително неговите силни страни, слабости, заплахи и възможности. Най-добрият подход е да се направят правилните изследвания и да се открият процеси, които имат точния афинитет към блокчейн и могат да се възползват от него.

Откритие

Следва откриването на процеса, при което целта е да се намери повече информация за даден процес, включително как се обработва и неговото представяне, подобно на модела на процеса as-is.

В момента фирмите научават за процеса, като извършват множество дейности, включително разходки, интервюта, анализ на документация и т.н. На всичкото отгоре се използват и някои техники за автоматизация. Всичко това може да бъде променено с блокчейн, тъй като това може да помогне за по-добро събиране на данни и фрагментация.

Анализ

Във фазата на анализ се осъществява достъп до проблемите в операциите на бизнес процесите. За целта се използват данните, присъстващи в организацията, включително вътрешни и външни. Добра идея е да стартирате процеса на блокчейн и след това да извлечете данни от там. Това дава добра оценка за това как ще работи процесът с BPM, задвижван от блокчейн. Събраната информация може също да помогне за откриването на повече проблеми с процеса и да помогне за откриването на други процеси.

Редизайн

Във фазата на препроектиране систематично се подобряват процесите. За целта организациите използват редизайн на евристично изграждане. Но с блокчейн могат да се постигнат нови нови начини за подобряване на процесите. Например, включването на външен плейър може да подобри процеса, ако е автоматизиран с помощта на интелигентни договори. Има много пермутации и комбинации, които трябва да бъдат достъпни и обмислени, когато блокчейнът е в игра.

Изпълнение

Най-голямото въздействие на блокчейн в BPM може да се види във фазата на внедряване. В този процес моделът се трансформира в софтуерен код. Blockchain може да помогне при прехода, тъй като може да даде по-добър контекст за това как трябва да функционира кодът, когато се прилага. Има, разбира се, предизвикателства, когато става въпрос за внедряване на BPM на блокчейна. Едно от тези предизвикателства включва дефинирането и идентифицирането на абстракцията.

Екзекуция

И накрая, блокчейнът също може да помогне при изпълнението, като подобри ефективността, прозрачността и сигурността. Например блокчейнът може незабавно да уведоми администратора, ако има нужда от внимание. Интелигентните договори също помагат за автоматизирането на цялата система.

Мониторинг

И накрая, мониторингът със сигурност е повлиян от блокчейн, тъй като помага при анализ в реално време на BPM решението, инсталирано в интер или вътрешноорганизационна настройка.

Възможности и предизвикателства

Осиновяването е едно от най-големите предизвикателства пред организацията. Понастоящем традиционните BPM решения са интегрирани дълбоко във фирмите, което ги прави трудни за надграждане или промяна. Освен осиновяването, друго предизвикателство е самата блокчейн. Blockchain е нововъзникваща технология, което означава, че внедряването й в развиващ се работен процес е рисковано начинание.

Веригата на доставки е един от секторите, които ще спечелят изключително много с интеграцията на технологията на блокчейн. Той може да помогне за автоматизирането му и също така да се възползва от свързаното BPM решение, което също се захранва от технология.

Най-голямата възможност е въвеждането на система за равнопоставено партньорство (RPA-peer-to-peer RPA), която дава възможност за вътрешноорганизационна система за RPA. Улеснява много организации да споделят информация, без да се притесняват за сигурността, устойчивостта и неизменността.

Заключение

Това ни води до края на нашето управление на бизнес процеси и блокчейн. Смятате ли, че BPM и блокчейн работят заедно? Коментирайте по-долу и ни уведомете.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map