Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Частен блокчейн срещу консорциум

Частната блокчейн и консорциумна блокчейна понякога може да изглеждат подобни; те обаче са малко по-различни. За да ви помогна да се отървете от цялото объркване, ще разгледам сравнението между частната блокчейн и консорциумната блокчейн. Така че, нека видим как те са подобни и различни едновременно.

На пазара има различни видове блокчейн платформи за различни цели. Ако знаете за блокчейна дори малко, бихте знаели, че той има три различни типа – публичен, частен и консорциум / федеративен. Някои от вас обаче могат да бъдат объркани с частния блокчейн срещу консорциум блокчейн, тъй като понякога те могат да изглеждат подобни.

Като цяло тяхната архитектура е сходна в много случаи; обаче основните характеристики на всяка технология са различни. Още повече, че всяка технология се използва в различни ситуации за постигане на различни цели.

Това ръководство ще помогне на всеки начинаещ, който се бори да разбере концепцията за частни и консорциумни блок-вериги.

Запиши се сега: Безплатен курс за блокчейн

Contents

Какво е Private Blockchain?

Преди да започнем, нека видим какво е частна блокчейн на първо място. Без да знаете за основната технология, не можете да разберете разликата между двата типа блокчейн технологии.

В действителност частните блокчейни имат един орган или организация, които да се грижат за мрежата. Но какво означава това? Това означава, че въпреки че в публичните блокчейн платформи всеки може да получи влизане в платформата, тук само служители на една организация биха го получили.

Но изглежда малко по-централизирано, нали? В действителност частните решения за блокчейн всъщност не предлагат истинската функция за децентрализация на блокчейна. Вместо това ще получите частична децентрализирана мрежа с набор от правила и разпоредби.

Това са някои от основните характеристики на частните блокчейн решения.

В много случаи, ако управляващият орган изглежда годен, тогава те също могат да отменят транзакцията. Друг чудесен аспект на частните блокчейн решения е, че можете да имате частни транзакции. Това означава, че всеки потребител не може да ви проследява или да вижда вашите частни транзакции в дневника.

В действителност това е абсолютно необходимо дори за нас. Защо? Е, определено не искате случайните хора да знаят кога сте направили транзакция или нещо подобно.

Най-вече съвпада и с потребителските права. Освен това организациите се справят с изключително чувствителни документи и конкурентите могат да откраднат стойността на тяхната марка, ако бъдат оставени за общественото око.

Ето защо в частните блокчейн решения има изписана поверителност. Както и да е, той също има и други ключови характеристики на блокчейна.


Така че, няма да почувствате, че мрежата по никакъв начин не е честна спрямо вас. Например, Пулсации всъщност е частна блокчейн платформа за предприятия.

Както и да е, нека проверим характеристиките на частните блокчейн решения в това частно блокчейн срещу консорциум блокчейн технологично ръководство.

Частен блокчейн: Най-добрите характеристики на тази технология

Поверителността е най-голямата грижа

В частните блокчейни получавате изключителна поверителност на мечтите си. Изглежда малко пресилено, но решенията се измъкват от техните начини да ви дадат цялата поверителност, от която се нуждаете. По принцип тези решения са по-скоро на ниво предприятие, а не за обществена употреба.

И предприятията се справят редовно с много чувствителна информация. Нарушение на сигурността тук би означавало ужасна загуба както за компанията, така и за икономиката.

Ето защо е изключително необходимо да има мрежа, която да съхранява тези данни. И очевидно частните блокчейни могат лесно да направят това.

Нека да видим следващата функция в това ръководство за сравнение на блокчейн срещу консорциум.

Ефективни от публичните блокчейн

В действителност публичните блокови вериги са на първо място и предлагат повече прозрачност на хората. Въпреки това, публичните блокчейн използват консенсусни протоколи с висока консумация на енергия, за да подхранват системата си. Освен това, протоколи като доказателство за работа отнемат много енергия, която по никакъв начин не е екологична.

В резултат на това частната блокчейн започна да се покачва и те зарязаха енергичните консенсусни протоколи завинаги. Обикновено тези решения използват някакъв консенсус въз основа на гласуване или други форми на алгоритми, които консумират много по-малко енергия и са устойчиви в дългосрочен план.

Вижте следващата функция в това ръководство за сравнение на блок-веригата на консорциума срещу частното.

Не е летлив по никакъв начин

С частните блокчейни ще получите онова спокойствие, което никога не можете да получите с публичен блокчейн. Обикновено в платформата има такса за транзакция, която трябва да платите, за да завършите транзакция. В действителност нищо не е безплатно.

Въпреки че плащате такса за транзакция. Все още е много ниска в сравнение с традиционните банкови системи. Проблемите обаче възникват в публичните платформи, когато има твърде много потребители на платформата. Търсенето на транзакции продължава да нараства, за да се приведе в съответствие с таксата за транзакции.

Но не и в частни блокчейни. Тъй като само избрана група хора могат да влязат в платформата, по никакъв начин няма променливост в мрежата.

Нека да видим следващата функция в това ръководство за сравнение на консорциум блокчейн срещу частен блокчейн.

Овластяване на предприятия

Компаниите се нуждаят от технология, която да даде възможност не само на своите потребители, но и на техните организации. С частната блокчейн е лесно да се постигне това, тъй като единственият фокус е върху самите предприятия. Нещо повече, тези мрежи са предназначени да се използват като вътрешна мрежова система за компаниите.

В действителност те са изключително способни да дадат на хората сигурност, от която компаниите се нуждаят. С толкова много хакове, които се извършват всеки ден, винаги има риск за сигурността, независимо от всичко. Но не и с блокчейн. Нещо повече, той предлага най-високото ниво на сигурност досега.

Искате ли да научите повече за частните блокчейни? Вижте нашето крайно уводно ръководство за частна блокчейн точно сега!

Защо да използвате това?

Спестява пари

Е, първата причина за използването на частна блокчейн би била, че спестява много пари. Как В сравнение с публичния си партньор са необходими по-малко ресурси за създаване на частна платформа, отколкото на публична.

Това обаче не означава, че е и супер евтино. Ако напълно искате да промените старата система, която използвате в момента, това ще отнеме инвестиции. В дългосрочен план обаче ще ви бъде от полза повече и ще ви спести разходите.

Нека да видим следващата полза в това ръководство за сравнение на консорциум блокчейн срещу частен блокчейн.

Ниски такси

Както вече знаете, таксите за транзакции в блокчейн винаги са ниски. Но бързо може да стане нестабилно, ако използвате обществена мрежа, тъй като цените могат да се повишават и падат според търсенето. Но не и в частни блокчейни.

В частните блокчейни никъде няма скрити допълнителни разходи. Още повече, че всички такси за транзакции остават същите, дори под силен натиск, защото платформата е проектирана по този начин.

Регламентите са по-добри

Не можете да работите в корпоративна среда без определени разпоредби или правила. Ако няма такава, тогава не можете да спрете да се случва корупция. Още повече, че ефективността на вашите компании също би намаляла драстично.

Ето защо в частните блокчейни получавате регулирана система, където можете да очертаете политиките на вашата компания в мрежата и всички членове ще трябва да ги следват съответно.

Нека да видим следващата полза в това ръководство за сравнение на консорциум блокчейн срещу частен блокчейн.

Отървава се от престъпници

Частните блокчейни имат процеси за удостоверяване, преди някой да може да получи влизане в системата. В резултат на това само известните членове на дадена компания ще получат достъп до нея. Нещо повече, има и основен достъп до определена документация, която действа като вторична фаза на сигурността.

В резултат никой престъпник не може да влезе във вашата система. Е, особено не без помощ отвътре. Както и да е, частните блокчейн се уверяват, че никой престъпник не може просто да използва вашата мрежа, за да извършва престъпни дейности по какъвто и да е начин.

Любопитен ли сте от разликата между публичен и частен блокчейн? Вижте нашето ръководство за сравнение публичен срещу частен блокчейн сега!

Какво е консорциум блокчейн?

Федеративният блокчейн или консорциум блокчейн е технология на блокчейн, при която вместо само една организация, множество организации управляват платформата. Това не е публична платформа, а по-скоро разрешена платформа.

Още повече, че е доста подобен и на частните блокчейни.

Но как са различни? Е, въпреки че е разрешено, което означава, че трябва да сте член на която и да е организация с достъп до регистъра, тя все пак ще ви предложи децентрализация. Как?

Лесно е, наистина. В частната блокчейн на платформата има само една организация. Така че видът му изглежда като централизирано образувание. Въпреки това, както в примера с блокчейн на консорциум, множество организации всъщност могат да вземат решения на платформата.

Така че, няма начин никоя организация да се измъкне от незаконни дейности. Всяка друга организация на платформата ще я държи под контрол.

Във всеки случай, цялата концепция за консорциум блокчейн пример стана да помогне на предприятията да си сътрудничат помежду си. В действителност, тъй като в мрежата няма нито един орган, всички компании могат да се обединят и да работят по проблемите.

Още повече, че те могат да допринесат за мрежата и да получават кредити и функции еднакво.

Освен това средата за сътрудничество означава и по-голяма експозиция и иновации. И това е най-доброто за всички страни в системата.

Нека да разгледаме повече за примера на консорциум блокчейн в това ръководство.

Характеристики на консорциум блокчейн

По-бърза скорост

Е, на първо място, консорциумните доставчици на блокчейн винаги ще се опитват да предложат най-бързата продукция в сравнение с публичните блокчейни. Обикновено публичните блокчейни са склонни да стават по-бавни поради прекомерния брой потребители на платформата.

Но не и консорциум блокчейн. В блокчейна на консорциума винаги ще получавате по-добро изживяване. Но как? Е, тъй като платформата е разрешена, не всеки може да получи достъп до нея. Така че винаги ще има контрол върху това колко потребители са активни едновременно в мрежата.

По този начин проблемите с мащабируемостта по никакъв начин не са видни тук.

Мащабируемост

Няма да видите никакъв тип проблеми с мащабируемостта в примерно решение на консорциум за блокчейн. Защо все пак? В действителност блокчейнът на консорциума винаги ще контролира броя на възлите за целите на валидирането. Така че просто не можете да очаквате да се присъедините към мрежата и просто да получите достъп до валидиране на транзакциите.

Нещо повече, винаги има избран възел, който да поддържа тези видове функции на платформата. Ето защо няма да видите проблеми с бавни мрежови изходи или забавяне на процесите на транзакции.

Ниски разходи за транзакции

Друго страхотно предимство на консорциумната блокчейн е ниските транзакционни разходи. Консорциумните доставчици на блокчейн винаги ще предлагат платформи по начин, който предлага ниски транзакции за вас. Ако получавате решение от тези доставчици на блок-вериги на консорциума, можете да посочите и таксата за транзакция.

В много случаи публичният блокчейн остава далеч зад системата, тъй като повече потребители влизат в мрежата и задържат процесите. В резултат на това таксата за транзакция продължава да се колебае с бързи темпове.

Въпреки това, в блокчейна на консорциума всичко е регулирано. Така че таксите за транзакции остават същите, независимо колко потребители са в мрежата.

По този начин това е чудесен избор и за предприятията, защото те ще получат по-ниски цени в сравнение с традиционните банкови схеми.

Прочетете още: Блокчейн консорциум: Топ 20 консорциуми, които трябва да разгледате

Ниско потребление на енергия

Обикновено консорциумната блокчейн използва консенсусни протоколи с ниска консумация на енергия, за да провери всички транзакции или документи. Още повече, че доставчиците на консорциум блокчейн също се опитват да проектират решенията според вашите нужди.

В действителност процесът на добив отнема много изчислителна мощ. В дългосрочен план сметката за енергия може да се превърне в тежест много скоро. Ако публичните блокчейни се справят с него, енергийното снабдяване няма да бъде достатъчно за захранването на целия добив.

От друга страна, обединената блокчейн се опитва да я задържи от долната страна. Още повече, че алгоритмите, които използват, имат много малка сложност и го правят по-малко енергоемък.

Без риск от 51% атака

Това е една от най-добрите характеристики на консорциумните блокчейн платформи. Blockchain предлага по-високо ниво на сигурност, но атаката от 51% може да бъде смъртоносен проблем. Обикновено при 51% атака би означавало, че повече от 51% от всички потребители на платформата са от една организация или компания.

Така че, ако искат, те могат да поемат цялата изчислителна мощност на системата и да отменят всяка друга транзакция или дори да обърнат процеса на транзакция.

Във федералната блокчейн обаче това не е така. Тъй като ще трябва да преминете през подходящо упълномощаване, няма да ви бъде позволено, ако издърпате нещо подобно. Също така, тъй като има множество участници от множество компании, които го правят, е малко трудно.

Без престъпна дейност

Този е подобен на частните блокчейни. Във федерална или консорциална блокчейн не можете да бъдете анонимни. В действителност анонимността поражда престъпни дейности. Но тъй като обединеният блокчейн трябва да има известни самоличности, е невъзможно престъпниците да влязат в системата.

Когато всички на платформата се познават и държат всеки под контрол, вероятността за незаконна дейност става много ниска. Ето защо блок-веригата на консорциума е изключително безопасна за използване в корпоративна среда.

И можете да го използвате и за мерки за сигурност.

Регламенти

Друга страхотна характеристика на консорциумните блокчейни е използването на разпоредби. Както частният, така и консорциумният блокчейн е за корпоративни компании. Поради това е необходимо тя да има регулации, за да поддържа бизнеса стабилен.

В този тип блокчейн платформа всички възли трябва да се подчиняват на правилата на мрежата. Това им позволява да работят в екипна среда и повишава ефективността с по-големи темпове.

Така че, когато искате да работите съвместно с други компании, консорциумните блок-вериги са чудесен избор.

За да успеете, е необходимо да имате работеща бизнес стратегия, базирана на блокчейн. За да научите повече, разгледайте нашето крайно ръководство за бизнес стратегии за блокчейн сега!

Частна блокчейн срещу консорциум Blockchain Technology: Сравнението

Частната блокчейн и консорциална блокчейн архитектура могат да бъдат подобни и различни в много точки. Нека да видим какви са те в това ръководство за сравнение на частни блокчейн срещу консорциум блокчейн технологии.

Достъп

Частните блокчейни имат един орган или организация, които да се грижат за мрежата. Това означава, че въпреки че в публичните блокчейн платформи всеки може да получи влизане в платформата, тук само служители на една организация биха го получили.

В много случаи, ако управляващият орган изглежда годен, тогава те също могат да отменят транзакцията.

От друга страна, консорциумната блокчейн има множество организации, вместо само една организация, която да управлява платформата. Това е разрешена платформа. Тук множество организации всъщност могат да вземат решения на платформата.

Така че никой не може да се измъкне от незаконни дейности. Всички организации на платформата ще държат всички под контрол.

Власт

В действителност частните блокчейн решения всъщност не предлагат истинската функция за децентрализация на блокчейна. Вместо това ще получите частична децентрализирана мрежа с набор от правила и разпоредби. Тъй като получавате само един орган, който гледа по мрежата, той не може да постигне истинска децентрализация при всякакъв сценарий.

От друга страна, консорциумните блок-вериги са разрешени, което означава, че трябва да сте член на която и да е организация с достъп до регистъра; все пак това би ви предложило децентрализация. Както тук, множество организации всъщност могат да вземат решения на платформата; има децентрализация на всяко ниво.

Нека да видим следващия в това ръководство за сравнение на частни блокчейн срещу консорциум блокчейн технологии.

Скорост на транзакцията

И двете платформи имат по-висока скорост на транзакция. Обикновено публичните блокчейни са склонни да стават по-бавни поради прекомерния брой потребители на платформата. Колкото повече потребители влизат в системата, толкова повече тя се забавя.

Въпреки това, както частната, така и консорциалната блокчейн архитектура има процес на удостоверяване, за да ограничи достъпа на потребителите. По този начин те винаги се грижат да поддържат потребителските номера регулирани. В резултат на това винаги ще имате бързо преживяване и в двете платформи.

Нека видим следващия в това ръководство за сравнение на блок-веригата на консорциума срещу частната технология.

Запиши се сега: Сертифициран корпоративен блокчейн професионален курс

Механизъм на консенсуса

Частните блокчейни използват алгоритми с ниска консумация на енергия. На практика той използва някаква форма на гласуване или многопартиен консенсусен механизъм. Частната блокчейн заряза гладните за власт консенсусни протоколи завинаги. Въпреки че спестява много енергия, той е малко по-сигурен от енергоемките консенсусни алгоритми като Proof of Work.

От друга страна, Federated blockchains също не използват алгоритми, жадни за власт. Обикновено тези алгоритми не са устойчиви в дългосрочен план за бизнес среда. В резултат на това те също използват алгоритми за консенсус от няколко части или някаква схема за гласуване, за да постигнат споразумение.

Така че изглежда на този етап и двата типа блокчейн са еднакви.

Разходи

В сравнение с публичния си партньор са необходими по-малко ресурси, за да се създаде частна платформа, отколкото публична.

Това обаче не означава, че е и супер евтино. Ако напълно искате да промените старата система, която използвате в момента, това ще отнеме инвестиции. В дългосрочен план обаче ще ви бъде от полза повече и ще ви спести разходите.

От друга страна, консорциумната блокчейн също отнема по-малко ресурси, за да се създаде. Вече има толкова много разрешени платформи за предприятия като Hyperledger, Corda R3, Enterprise Ethereum и много други.

Накратко, и двете технологии отнемат по-малко време и ресурси за настройване.

Нека видим следващия в това ръководство за сравнение на блок-веригата на консорциума срещу частната технология.

Прочетете още: 6 ключови функции на блокчейн, за които трябва да знаете

Обработка на данни

Частните блок-вериги имат един орган, но основните функции на блок-веригата все още са налице. Така че, той ще позволи достъп само за четене и запис до книгата. Това означава, че след като транзакцията получи запис в дневника, никой не може да го промени. Но в частната блокчейн само един орган може да пише или чете записи в регистъра.

От друга страна, архитектурата на консорциума блокчейн има същата характеристика. Никой в ​​този вид платформа също не може да променя вписванията в дневника. Но тук множество организации могат да пишат и четат транзакции в регистъра.

Неизменност

Това е последната точка в това ръководство за сравнение на блок-веригата на консорциума срещу частната технология. В действителност неизменността работи малко по-различно и в двете технологии. За разлика от публичните блокчейни, и двете платформи не могат да предложат истинска неизменност.

Тъй като организациите контролират и двата сценария, има шанс те да отменят транзакцията. Това е донякъде сива зона. Въпреки това е много вероятно. Това, че има управляващ орган, не означава, че мрежата не е надеждна.

Очевидно, за да променят транзакция, членовете трябва да постигнат и аналогично споразумение. И така, и в двата случая получавате частична неизменност в мрежата.

Частен блокчейн срещу консорциум Блокчейн: Таблица за сравнение

 Частен блокчейн Консорциум блокчейн
Достъп Единична организация Множество организации
Власт Частично децентрализирана Децентрализиран
Скорост на транзакцията Бърз Бърз
Механизъм на консенсуса Гласуване / многопартиен консенсус Гласуване / многопартиен консенсус
Разходи Евтини Евтини
Обработка на данни Четете и пишете за една организация Четете и пишете за множество организации
Неизменност Частично Частично

Крайна бележка

В крайна сметка, както частните блок-вериги, така и консорциумните блок-вериги са много ефективни за корпоративни компании. Тъй като и двете платформи могат да предложат поверителност, сигурност, както и бърза производителност, е доста лесно да ги интегрирате.

Трябва обаче да помните, че прилагането на всяка нова система отнема ресурси и време. Така че, може би гледате инвестиции в бъдеще. Както и да е, надяваме се, сега знаете как наистина би изглеждало сравнението на консорциумната блокчейн срещу частната технология на блокчейн.

Надяваме се, че ще ви помогне да вземете решението и да получите най-подходящата технология за блокчейн за вашата корпоративна компания. Препоръчваме нашия безплатен курс за блокчейн за всички начинаещи, които искат да разберат основната структура на блокчейна.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector