Частна база данни на Blockchain Vs: Каква е разликата?

Поради характеристиката на разпределена книга, мнозина смятат, че частните блокчейн и бази данни функционират като еднакви. Тази статия изяснява дебата за частния блокчейн срещу базата данни и показва как тези две технологии са напълно различни.

След появата на блокчейн технологията имаше много любопитства какво наистина може да направи технологията за нас. Въпреки че много хора смятат, че блокчейнът е само един вид, има и други вариации за различни цели. Объркването с частния блокчейн срещу базата данни обаче все още продължава сред технологичните ентусиасти.

Ето защо днес ще донеса най-доброто сравнение между частната блокчейн и базата данни, за да ви помогна да разберете по-добре разликите им.

Запиши се сега:Безплатен курс за блокчейн

Contents

Какво е частен блокчейн?

Преди да премина към частния блокчейн срещу сравнение на база данни, нека проверим какво представлява частният блокчейн. По принцип частните блокчейни са сравнително различни от публичните. Тук само една организация ще има достъп до мрежата. Нещо повече, организацията може също да реши кой да се присъедини към мрежата или кой може да участва в консенсус.

Е, отначало сега изобщо не звучи децентрализирано, нали? По принцип това е централизиран-децентрализиран тип система.

Съществената разлика е, че основните характеристики на блокчейна все още са налице, но има добавено управление на мрежата. Тъй като регистърът не е публичен, не можете да получите достъп без подходящо разрешение.

В действителност управляващият орган има голям контрол върху това как технологията ще работи в частни блокчейн решения.

Така че, вместо изцяло публична архитектура, частните блокчейн решения ще ви предложат разпределена и частична децентрализирана среда. Това е така, защото частните блокчейни използват технология на разпределена книга (DLT).

Във всеки случай други фактори като криптография или неизменност все още са на масата. Но най-хубавото е, че ако искате поверителност за вашите транзакции, сега можете да го получите от частни решения за блокчейн.

В днешно време има много частни блокчейни, които могат да се използват. Но Ripple е един от популярните, които използват частна блокчейн, за да заредят платформата си. И още повече, тяхната платформа е подходяща само за корпоративни решения.

Има и други разрешени платформи като блокчейн Hyperledger, Enterprise Ethereum, R3 Corda blockchain, но те са малко по-различни.


Прочетете още:Възходът на частните блокчейн технологии

Нека проверим защо частният блокчейн трябва да бъде в следващото ви разглеждане!

частна блокчейн срещу база данни

Характеристики на Private Blockchain

Предлага Supreme Privacy

Една от най-добрите характеристики на частната блокчейн е, че тя осигурява високо ниво на поверителност за всяко предприятие. В действителност предприятията трябва да се справят с много чувствителна информация в бизнеса. По този начин, ако те изтекат, те биха загубили сериозно своя бизнес и стойност на марката.

За тях това е висок риск и затова те не могат да използват публична блокчейн, за да повишат ефективността си. Ето защо на първо място се появиха частни блокчейни. Те предлагат главно процеси за частни транзакции и помагат на организациите да пазят информацията си само за упълномощени лица.

Нека проверим следващото предимство в тази частна блокчейн технология срещу ръководство за сравнение на бази данни.

По-ефективно представяне

Обикновено частните блокчейн платформи отнемат много по-малко енергия в сравнение с публичните. Но как? Е, всичко зависи от консенсусните протоколи, които използват. В действителност публичните блокови вериги обикновено използват консумиращи енергия протоколи за консенсус. Например, доказателството за работа е един от най-енергоемките консенсусни алгоритми в момента.

Но частната блокчейн не използва този тип консенсус. Вместо това те използват някакъв консенсус за гласуване или други форми на консенсусен алгоритъм, за да постигнат споразумение по транзакция.

По-малко изменчива мрежа

В действителност частните блокчейни изобщо не са променливи. Тъй като има управляващ орган, който да пренебрегва всякакви несъответствия, няма да има проблеми, контролиращи процентите на таксите за транзакции. Друга чудесна новина е, че по-голямата част от частната блокчейн няма родни валути. Така че, това означава, че няма да се налага да се справяте с ненужната изменчива природа на криптовалутата.

В корпоративна блокчейн среда криптовалутите не са надеждни, за да предложат устойчив бизнес резултат в дългосрочен план. По този начин, с частна блокчейн, вие получавате стабилност, както желаете.

Нека проверим следващото предимство в тази частна блокчейн технология срещу ръководство за сравнение на бази данни.

Упълномощаване на организацията

Е, публичните блокчейни са по-фокусирани върху овластяването на потребителите. Но организациите се нуждаят и от овластяване. В действителност нашите бизнес модели и начинът, по който ги провеждаме, са много по-различни. Дори не знаем дали някога можем да постигнем пълна децентрализация на всяко ниво.

В частните блокчейни трябва да следвате разпоредбите и правилата на конкретното предприятие. Това е необходимо за подобряването на тази организация и частната блокчейн може лесно да я достави.

Защо Private Blockchain?

Сигурно се чудите защо първо да обмисляте частни блокчейн? Е, това е така, защото този тип модели идват със своя справедлив дял от ползите. Нека ги проверим!

Спестява много разходи

На първо място, частните блокчейн решения спестяват много разходи в дългосрочен план. Изпълнението и поддържането на публична блокчейн отнема много време и ресурси. Още повече, че предприятията не могат да използват публична блокчейн за своята вътрешна мрежова система. Защо?

Е, защото, ако някой от техните конкуренти може просто да влезе в мрежата и да види какво правят, компанията ще загуби конкурентното си предимство. Още повече, от съображения за сигурност, трябва да има допълнителна поверителност и за поверителните файлове.

Използвайки частна блокчейн, те могат лесно да спестят много разходи.

Предлага по-ниски такси за транзакции

Тъй като частната блокчейн няма много потребители или изглежда няма проблеми с мащабируемостта, таксите за транзакции са ниски. По принцип цените на таксите за транзакции стават по-високи, тъй като търсенето на транзакции се увеличава в мрежата от множество страни.

Но това не важи за частните блокчейни. В тези модели винаги ще получавате много ниски проценти на транзакции.

Мрежови правила

Той идва с мрежови разпоредби и всеки потребител в системата трябва да спазва всички тези разпоредби. Преди това публичните блокчейн нямаха никакви разпоредби и обхватът на блокчейн за предприятия изглеждаше мрачен.

По този начин, както можете да определите разпоредбите от самото начало, ще бъде по-лесно за предприятието да надстрои до блокчейн и да използва всички негови функции.

Без престъпен достъп

В частните блокчейн няма да се притеснявате, че престъпниците ще получат достъп до вашата мрежа. В действителност много престъпници използват криптовалути, за да плащат за престъпления в тъмната мрежа. Но тъй като частните блокчейни имат разрешения, те няма да получат достъп до тях.

Прочетете още: Public Vs Private Blockchain: Как се различават?

Какво е база данни (DB)?

Базата данни обикновено се отнася до колекция от организирани данни, която е лесно достъпна, управляема и актуализируема. В действителност всички компютърни бази данни са склонни да съдържат съвкупности от информация, записи или файлове, като транзакции за продажба или взаимодействие с клиенти и т.н..

Има много видове бази данни. Но традиционната база данни не е нищо друго освен таблица с редове и колони, които се индексират. Нещо повече, компаниите използват това, за да улеснят намирането на информация, използвайки NoSQL или SQL заявки.

От друга страна, графичните бази данни се опитват да използват ръбове и възли, за да определят всякакъв вид връзка между записите или заявките за конкретни показатели.

Във всеки случай мениджърът на базата данни е отговорен за предлагането на достъп на потребителите с възможност за писане или четене, изтриване или актуализиране на базата данни.

Точната характеристика на базите данни обаче е, че те са централизирани. Това означава, че има по-висш орган, който може лесно да промени вашите записи, ако иска. В действителност това прави данните ненадеждни и поражда корупция.

От друга страна, сега някои бази данни предлагат съвместимост с ACID, за да предложат повече сигурност на информацията.

За по-нататъшно проучване: Блокчейн срещу база данни: Разбиране на разликата

Предимства на системата за управление на база данни

Системата за управление на база данни всъщност позволява извличане, достъп и използване на информацията в системата с протоколи за сигурност. Нещо повече, той е отговорен за целостта на данните и други функции. И така, нека видим какви са предимствата на типичната база данни.

По-добро прехвърляне на данни

В база данни потребителите могат да получат достъп до по-добре управлявани данни. В действителност това помага на потребителите бързо да поискат информация, от която се нуждаят, и да имат бързо време за реакция. Нещо повече, те също могат да помогнат на потребителите да правят промени, ако това е необходимо за околната среда.

Сигурност на данните

Базите данни се използват глобално. Има голям натиск върху базата данни на компанията, когато много потребители се опитват да прехвърлят данни или да споделят данни в нея едновременно. По този начин нуждата от сигурност нараства до голяма степен.

Използвайки Системата за управление на база данни, предприятията могат да получат необходимата им сигурност и поверителност. Трябва обаче да знаете, че въпреки че предлага протоколи с по-висока сигурност. Той все още може да позволи на потребителите да правят неоторизирани промени.

Освен това в повечето случаи протоколите за сигурност не са достатъчни, за да не позволят на хакерите да излязат от базата данни.

По-ниски разходи

В действителност разходите за създаване на база данни са доста евтини. Тъй като това е високодостъпна технология, всяка компания може да създаде своите бази данни с минимални разходи. Въпреки това поддържането на базата данни след това е това, което разходите могат да започнат да се натрупват.

При мащабиране компанията трябва да увеличи и капацитета си за бази данни. В действителност, колкото по-голяма става база данни, толкова по-трудно става да я управлявате. И несъответствията също започват да нарастват. От друга страна, мащабируемостта е една от ключовите функции на блокчейн.

Нека проверим следващото предимство в това ръководство за сравнение на частна блокчейн срещу споделена база данни!

Минимизиране на несъответствието на данните

Голяма характеристика на базите данни е, че тъй като в мрежата има множество таблици, една промяна в таблица може да засегне друга в друга таблица. Ако и другата таблица не се актуализира, това създава несъответствие в данните.

Ако обаче проектирате правилно база данни, тя трябва автоматично да актуализира други таблици, ако актуализирате таблица, свързана с тях. Така че, това може да намали и проблема с непоследователната информация.

По-бърз достъп до данни

Използвайки базата данни, можете бързо да направите запитване, ако задавате много специфичен въпрос. Най-хубавото е, че базите данни са изключително бързи. В действителност те също са много точни. Например, може би искате да знаете за конкретен клиент, който купува конкретен продукт в точно определено време.

Всичко, което трябва да направите, е да стартирате прост език за заявки и сте готови. Алгоритмите просто щяха да ви отведат незабавно. В действителност базите данни наистина са полезни в обслужването на клиенти и множество клиенти имат проблеми и агентът може бързо да открие какъв е проблемът от базата данни.

Нека проверим следващото предимство в това ръководство за сравнение на частна блокчейн срещу споделена база данни!

Споделяне на информация

С помощта на бази данни можете също да споделяте определена информация с определена страна. Така че по никакъв начин не е публична собственост. По този начин ви предлага хранилище за съхранение на цялата ви чувствителна информация и предоставяне на достъп само на оторизиран персонал.

Това може да бъде огромен плюс, когато правите бизнес с множество страни.

Прочетете още:Ръководство за бизнес стратегия за блокчейн

Повишена производителност

С помощта на определени инструменти можете лесно да превърнете всички данни в базите данни в полезна информация, която ще помогне на потребителите да вземат по-добри, информативни и бързи решения. В действителност тези малки ефективности всъщност компенсират успеха на една компания.

Намаляване на пространството за съхранение

Очевидно е, че ако започнете да съхранявате цялата си информация, базирана на хартия, в бази данни, това ще ви спести много място за съхранение. Обикновено има много хартиени пътеки, които могат да бъдат манипулирани доста лесно. Но с бази данни цялата информация ще бъде дигитализирана.

В резултат на това вече не би трябвало да разчитате на документите. Въпреки че правенето на всичките ви документи в цифров вид би било мъка в началото. След тези трудности всичко щеше да бъде безпроблемно.

Просто

Използването на база данни е доста просто. В действителност няма допълнителни сложности или проблеми. Така че служителите може да се нуждаят от малко или никакво обучение, за да започнат да използват бази данни за работата си във фирмата. Нека проверим следващото предимство в тази частна блокчейн технология срещу ръководство за сравнение на бази данни!

Прочетете още:15+ практически случая на използване на блокчейн през 2021 г.

Частен блокчейн срещу база данни: Как се различават?

По принцип може би си мислите, че частната база данни много прилича на типичните бази данни. Но в действителност има огромна разлика между тези две.

На първо място, основната технология или начинът, по който съхраняват информацията, е напълно различен. Така че ще има някои очевидни разлики и между тях.

Власт

Това е една от основните разлики между частната блокчейн и базата данни. Частните блок-вериги са частично децентрализирани. Това означава, че би имало едно цяло, което да се грижи за системата. Така че по някакъв начин няма да ви предложи пълния фактор на децентрализация, който искате.

Основните характеристики обаче все още са налице.

От друга страна, базите данни са напълно централизирани. Това означава не само, че ще има орган, който да пропусне всички ваши записи. Но те също могат да ги променят или променят, както им харесва. В действителност, за сравнение, в частна блокчейн получавате повече свобода, отколкото в типична база данни. Сравнението между децентрализираните и централизираните системи ще ви даде по-добра представа.

Архитектура

Частните блокчейни имат различен архитектурен модел. В действителност той не следва типичния модел клиент-сървър като основен архитектурен дизайн на системата. Следователно, той използва peer-to-peer мрежов модел, за да предложи разпределена природа в мрежата.

И така, какво означава това? Това означава, че вместо да зависи от сървъра за извличане на всички ваши заявки, можете директно да комуникирате с друг потребител в мрежата.

От друга страна, базите данни следват типичния модел клиент-сървър. Това е доста остарял модел, който е по-склонен към атаки. По-важното е, че е доста по-бавен от моделите равнопоставени.

Нека видим следващата разлика в тази частна блокчейн технология спрямо ръководството за сравнение на база данни.

производителност

В действителност базите данни са много по-бързи в сравнение с частната блокчейн. Въпросът е, че въпреки че частните блокчейни са нови технологии, има проблем с мащабирането. Базите данни нямат това. В действителност той може да се мащабира до каквато и да е нужда и все пак да доставя бързия резултат, от който се нуждаете.

Но частните блокчейни, от друга страна, ще се забавят, ако в мрежата има по-голям натиск, отколкото може да се справи. Така че по принцип има ограничение за броя транзакции, които може да обработва всяка секунда. Ако можете да останете в този диапазон, тогава можете лесно да победите базата данни.

Разходи

Друга голяма разлика е цената за двете технологии. Базите данни са доста евтини. Защо? Тъй като това е високодостъпна технология, всяка компания може да създаде своите бази данни с минимални разходи. Въпреки това поддържането на базата данни след това е това, което разходите могат да започнат да се натрупват.

Като цяло обаче, в сравнение с блокчейн технологиите, това все още е много по-евтино. От друга страна, частните блок-вериги са малко по-евтини в сравнение с техните публични аналози.

Имайте предвид, че всички компютри или устройства в момента са свикнали да използват бази данни. Така че, когато искате да преминете към съвсем друга технология, ще трябва да правите инвестиции.

Нека видим следващата разлика в тази база данни спрямо ръководството за сравнение на частни блокчейн технологии.

Обработка на данни

Това определено е една от основните разлики между двете технологии. В частна блокчейн потребителите имат право само да четат и пишат и нищо друго. Така че, след като данните получат запис в регистъра, никой никога не може да ги промени по някакъв начин. Тази функция се нарича неизменност и блокчейнът я поддържа на всяка цена. Това е едно от най-големите предимства на блокчейн технологията.

От друга страна, в базите данни потребителите могат да пишат, четат, изтриват или актуализират запис дори след като той вече има запис в системата. Следва CRUD. И така, ако искате, можете лесно да промените или промените вписването на някой друг, ако имате достъп до него.

В действителност тази форма на достъпност всъщност не е толкова голяма, тъй като поражда корупция на всяко ниво.

Целостта на данните

Базите данни нямат целостта на данните на всяко ниво. Как Е, както вече знаете, че всеки може да промени данните, ако има достъп до тях. Така че няма начин базата данни да може да предложи пълна цялост на данните на всяко ниво.

Това е нещо, с което бизнес свят продължава да се занимава всеки ден. Има много несъответствия в този тип система и това струва много на организацията.

От друга страна, частните блокчейни имат неизменност. Това наистина предлага целостта на данните. Тъй като обаче само една организация управлява платформата, организацията може да отмени транзакция при определени правила. Но трябва да кажа, че това е много вероятно. Това е един от най-големите проблеми, които блокчейн решава.

Нека видим следващата разлика в тази база данни спрямо ръководството за сравнение на частни блокчейн технологии.

Прозрачност

Тази точка е доста по-различна от другите. На практика и двете технологии изобщо не са прозрачни. По принцип публичните блокчейн всъщност са напълно прозрачни, но не и частни. Защо? Е, защото това позволява на потребителите да държат частни вериги, където могат да извършват частни транзакции. И още повече, без подходяща власт никой не може да види какво наистина се случва в тази частна верига.

Същото се случва и в базите данни. В действителност записите в базите данни не са прозрачни или публична собственост. Трябва да имате достъп, за да го видите или да взаимодействате с него. Така че и двете системи не са прозрачни.

Нека видим следващата разлика в тази база данни спрямо ръководството за сравнение на частни блокчейн технологии.

Криптография

Частните блокчейни разполагат с криптография, за да защитят всички свои записи на транзакции. Това, което прави тази техника, е, че криптира информацията за транзакцията и гарантира, че никой не може да я подправя. Нещо повече, той също така гарантира, че хакерите не могат да получат достъп до него по никакъв начин.

Всеки път, когато някой се опита да промени даден запис, той ще отдели блок веригата от веригата, така че по никакъв начин не може да повлияе на общите данни.

Това е високо функционираща и страхотна мярка за сигурност. Но в базата данни не виждате криптография. Още повече, че изобщо няма да видите никаква форма на криптиране. Но защо? Е, всъщност базите данни имат много записи и алгоритмите, които ще заявяват базата данни, ще трябва да дешифрират всеки запис, за да получат отговора. И това отнема много време.

Прочетете още: Хеширане в криптографията

Частен блокчейн срещу база данни: Таблица за сравнение

Частна база данни BlockchainDatabase
Власт Частично децентрализирана Централизирано
Архитектура Peer-to-peer модел Модел клиент-сървър
производителност Бърз По-бързо
Разходи Евтини По-евтино
Обработка на данни Четете и пишете за една организация Създаване, четене, актуализиране, изтриване
Целостта на данните Частична цялост на данните Няма целостта на данните
Прозрачност Непрозрачен Непрозрачен
Криптография х

Заключение

В крайна сметка трябва да кажа, че както базата данни, така и частният блокчейн идват със своя справедлив дял от функции. В действителност базата данни срещу частния блокчейн ви дава само поглед как те се различават един от друг. Това ще ви помогне да решите по кой път да поемете.

Трябва обаче да имате предвид, че блокчейнът бавно ще замени базите данни, тъй като те наистина остаряват от ден на ден. Така че, сега или по-късно, ще трябва да преминете към блокчейн технология.

Както и да е, надявам се, това сравнение ви предложи всичко, което трябваше да знаете. И така, сега от вас зависи да решите дали искате да внедрите блокчейн или не.

Но ако искате да влезете в повече подробности, не забравяйте да проверите нашия безплатен курс за блокчейн, за да научите повече за него.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map