DPA и Blockchain: Как Blockchain въздейства на автоматизацията на цифровите процеси

Могат ли цифровата автоматизация на процесите (DPA) и блокчейн да работят заедно? Ако да, как? Нека разгледаме в нашата статия за DPA и блокчейн, където виждаме как блокчейнът, нова технология, влияе върху бъдещето на автоматизацията на бизнес процесите, т.е..

Blockchain е всичко за промяна. Той има средства да промени всичко там. Това също означава, че може да промени и подобри автоматизацията на цифровите процеси.

Наскоро разгледахме статията ни за управление на бизнес процеси (BPM) и Blockchain, където обсъдихме обстойно темата и обсъдихме как BPM ще се промени чрез blockchain. Също така покрихме предизвикателствата и възможностите, които се крият чрез комбиниране на двете технологии. Вижте публикацията за BPM и Blockchain тук.

Какво е цифрова автоматизация на процесите (DPA)?

Цифровата автоматизация на процесите (DPA) може да бъде най-добре желана като еволюция на управлението на бизнес процесите. Това означава, че това е всичко, което BPM с дигитализация.

От BPM това е желано като процес на създаване, управление и внедряване на бизнес процеса по най-ефективния начин. Цифровата автоматизация на процесите също е свързана с оптимизиране на процесите, но също така да гарантира, че фокусът не е само върху „ефективността“. При DPA целта трябва да бъде върху екипа, както и удовлетвореността на клиентите.

Можем да определим по-добре DPA, както следва,

Цифровата автоматизация на процесите е свързана с цифровизацията на системи и процеси. След като бъдат дигитализирани, информацията се автоматизира, така че всеки да има достъп и да работи с информацията по начина, по който иска. DPA позволява на всяка точка за достъп в организацията да има бърз достъп до информация.

Разлика между DPA и BMP

И така, къде DPA се различава от BPM? Те се различават по начина, по който са приложени. Нека да разгледаме разликите им по-долу.

  • DPA гарантира, че всеки процес е цифровизиран, преди да бъде автоматизиран. В случая на BPM / BPA, процесите вече се приемат за цифровизирани преди да започне автоматизацията.
  • Цифровата автоматизация на процесите гарантира, че всеки аспект на бизнеса е обхванат в него.
  • И накрая, DPA взема предвид и човешкия елемент. 

Какво е блокчейн?

Blockchain е нововъзникваща технология, която разчита на децентрализация. Това е peer-to-peer мрежа, където всеки възел съдържа копие на регистъра. Транзакциите в мрежата се валидират чрез консенсусен метод. Основните функции, предлагани от блокчейн, включват прозрачност, неизменност и сигурност.

Случаите на използване на блокчейн също са много разнообразни. Той може да работи като гръбнак на всяка операционна система или платформа в момента и да добавя ключови функции като прозрачност и неизменност.


Ако искате да прочетете повече за блокчейн, препоръчваме да проверите Blockchain за начинаещи.

Как могат да бъдат интегрирани DPA и Blockchain?

Интеграцията на DPA и blockchain е подобна на тази на BPM и blockchain. Тук единствената стъпка, за която трябва да се погрижи преди извършването на интеграцията, е цифровизацията на процесите. Това означава дигитализиране на всеки аспект от бизнес процеса.

Понастоящем DPA е междуорганизационно решение. Много е трудно да се създаде вътрешноорганизационно решение за DPA поради липсата на доверие сред партиите. Информацията, споделена между обектите, не е защитена от промяна. С blockchain, всички те ще се променят, тъй като blockchain предлага сигурна, прозрачна и неизменна мрежа за DPA да работи ефективно.

На практика е важно да внедрявате блокчейн на стъпки, вместо да излизате изцяло. Тъй като DPA е по-фокусиран върху човека, трябва да се внимава във всяка стъпка, за да се гарантира, че внедряването се извършва с добре обмислен процес.

Случаите на използване на управлението на бизнес процеси се отнасят и до тези за автоматизация на цифровите процеси. Той носи по-синергизиран подход.

Освен това няма изискване за преструктуриране на DPA blockchain, за да работят заедно. Може да има нужда от обучение на потребителите как да използват платформата, но освен това няма какво много да се промени. Внедряването и интеграцията на блокчейн обаче може да отнеме време, усилия и пари.

Друга голяма промяна, която ще видим, е централизираното премахване на обекта. Тъй като блокчейнът е децентрализиран, няма нужда централният орган да остане. Той също така премахва ролята на доставчици на трети страни, които разчитат на централизиран подход. Дори когато организациите се нуждаят от DPA решение на трета страна, те винаги могат да изберат децентрализиран подход и да се уверят, че няма възможност за блокиране на данни от доставчика на услуги. Децентрализираният подход също означава, че няма централна точка на провал.

И накрая, интелигентните договори ще помогнат за по-добрата автоматизация на системните процеси. Интелигентните договори са юридически документи в код. Организациите могат да създадат интелигентни договори за автоматизиране на споделянето на информация или други активи между възлите. Интелигентните договори, ако бъдат направени правилно, могат да подобрят ефективността на системата, като все още поддържат човешкия елемент в игра.

Един от най-добрите случаи на използване е интеграцията на PEGA DPA с блокчейн. Те го правят за подобряване на гаранционните вериги за стойност, които решават множество точки за гаранционна болка, включително измамно обработване, неефективност при обработка на искове, обработка на изключения, отбиване на клиенти и предимства на флота. Можете да прочетете повече за тяхната интеграция на DPA и блокчейн тук.

Възможности и предизвикателства

Комбинирането на технологии винаги е било сложно предложение за организациите. Те трябва да се уверят, че го правят правилно, за да се възползват максимално. В момента както DPA, така и блокчейнът са в зародиш. Те са нови технологии, които изискват време за растеж и узряване. Това прави интеграцията не лесен път.

Друго предизвикателство е стандартизацията. Blockchain е децентрализирана технология и следователно не е лесно да се стандартизира. Ако само една организация го използва, тогава могат да бъдат постигнати само правила и стандартизации. За вътрешноорганизационното прилагане стандартизацията изисква сътрудничество на почти всеки фронт.

Не на последно място, предизвикателството за осиновяване винаги е голямо предизвикателство. Не всяка организация ще се опита да приеме блокчейн, дори и с неговите предимства. 

Заключение

Това ни води до края на нашата статия за автоматизация на цифровите процеси и блокчейн. И така, какво мислите за двете технологии и способността им да работят заедно? Коментирайте по-долу и ни уведомете! Ние слушаме.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map