Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Hyperledger Fabric Vs Ethereum: Битка срещу главата

Тази статия сравнява двете най-популярни блокчейн платформи – Hyperledger Fabric и Ethereum, заедно с основните концепции на тези две платформи. 

Нуждата от блокчейн технология непрекъснато нараства и много от платформите стават масови. Сред тях предприятията са повече от всякога нетърпеливи да изберат блокчейн решения и те са готови да вложат значително количество ресурси в това. Платформи като Hyperledger Fabric и Ethereum вече правят заглавия всеки ден. Ето защо е необходимо да покрием сравнението на Hyperledger Fabric срещу Ethereum.

И двете платформи са изключително известни със своите уникални структури. Още повече, че и двете предлагат много функции, които могат да променят или прекроят начина на нашите бизнес модели. Но как се справят в сравнение? Може ли единият да надбяга другия? Е, можем да открием това само в това ръководство за Hyperledger Fabric срещу Ethereum.

И така, нека започнем ръководството за Hyperledger Fabric срещу Ethereum!

Записвам се Сега: Курс по основи на Enterprise Blockchains

Какво е плат Hyperledger?

Първо, нека започнем с основното им въведение. Ако сте само начинаещ в корпоративното блокчейн поле, най-добре е да прочетете тази част, тъй като ще получите солидна представа за това какво представляват тези две. На първо място, Hyperledger започна своето пътуване през 2015 година.

По това време блокчейн технологията вече започна да привлича вниманието на големите играчи. Няма обаче платформи, подходящи за случаи на корпоративна употреба.

Въведете Hyperledger. Във всеки случай беше идеалното време да помогнем на общността да расте и да постигне пълния потенциал, който има.

Hyperledger Fabric е един от популярните проекти на чадърната компания Hyperledger blockchain. Има и много други проекти и рамки. Но Hyperledger Fabric привлече вниманието на всички веднага щом излезе на живо. Заедно с IBM, фондацията Linux разработи Рамка от плат.

Подобно на всяка друга платформа, тя се предлага с дневници, интелигентни договори, протоколи, които помагат на всички потребители да участват в процеса на транзакция.

Има обаче значителна разлика между архитектурата на Hyperledger Fabric и другата архитектура на блокчейн. По принцип архитектурата на Hyperledger Fabric е разрешена и частна. Така че няма да позволи на всеки потребител да получи достъп до мрежата.

В архитектурата на Hyperledger Fabric трябва да сте член на мрежата и дотогава можете да получите достъп до системата.


Подходящ за предприятия

Както можете да видите, това е идеалното решение за всяка корпоративна компания. Предприятията се нуждаят от поверителността си и не могат да разчитат на обществени платформи за това. Защо? Е, тъй като в корпоративните компании има много чувствителна информация, която те могат да представят за показване за конкуренцията си на пазара. Това просто няма да е от полза по никакъв начин.

По този начин архитектурата на Hyperledger Fabric с гръб наистина може да им помогне да използват всички предимства на технологията и все пак да запазят своята цялост.

В действителност консенсусът на Hyperledger Fabric всъщност е гъвкав модел. Освен това се предлага с широк спектър от консенсусни алгоритми, опции за включване, множество формати на счетоводната книга и много други. Както можете да видите, можете да персонализирате тази платформа до голяма степен.

По този начин е много ефективно да внедрите блокчейн решения за всякакъв вид индустрия.

Друга страхотна характеристика на архитектурата на Hyperledger Fabric е, че ви позволява да създавате отделни канали, които могат да предложат опции за частни транзакции. Нямате достъп до това без подходящото ниво на достъп.

Предимства на плат Hyperledger

Има някои основни предимства на технологията. Според тяхната документация, тази технология е повече от способна да се справи с натоварването от трафика, което предприятията получават всеки ден. По този начин функции като отворен код, модулен дизайн, висока ефективност, приложения и качествен код го правят още по-доходоносен.

Нека да видим какви са това –

Отворен код

Е, най-добрата част за Fabric е, че платформата е с отворен код. Това означава, че всеки може да използва платформата в полза на своята компания. Освен това те не искат никакви пари, които да използват за вашите проекти. Така че, ако имате страхотен вътрешен екип от разработчици, можете лесно да изградите платформа около нея и няма да се налага да плащате на Hyperledger за нея.

Както в много случаи обаче, предприятията се нуждаят от повече функции или те трябва да бъдат насочени само към тяхната индустрия.

По този начин само да се запознаете с изходния код не е достатъчно. Ще ви трябват вашите разработчици, които могат да разберат как всъщност работи и да имат уменията да кодират отгоре.

Нещо повече, те също трябва да разберат как работи консенсусът на Hyperledger Fabric, за да разберат дали тези алгоритми са достатъчни, за да защитят вашата информация.

Въз основа на консенсуса на Hyperledger Fabric можете да добавяте или премахвате всяка функция, която искате.

Подходящ за широкообхватна индустрия

Най-добрата част за Fabric е, че в момента може да се използва с почти всякакъв вид индустрия. Това означава, че независимо от коя индустрия сте, проектът Hyperledger Fabric със сигурност може да ви помогне в това.

Така или иначе, индустрии като здравеопазване, верига на доставки, застраховане, медии, киберсигурност, IoT, банково дело, правителство, недвижими имоти и много други вече го използват.

Освен това много проекти на Fabric могат да ви покажат колко бързо платформата набира популярност. Тъй като платформата е разрешена, използването й във всякаква среда е доста лесно.

Кодекс за качество

Проектът Hyperledger Fabric наистина идва с набор от кодове за качество. Във всяко ново попълнение те се уверяват, че имат най-високото качество на пазара. Но как го правят? Е, преди всяко стартиране те са склонни да спазват внимателно своите кодове за опасения относно сигурността. Нещо повече, те също извършват енергични тестове на своето кодиране.

Това, което прави, е, че се отървава от всякакви опасения, които могат да дадат на хакерите опция за хакване на системата. Друга страхотна характеристика е, че Fabric предпочита качеството пред количеството. Също така, кодът е с отворен код, разработчиците на общността могат лесно да посочват всякакви грешки и могат бързо да ги коригират.

Така че, винаги можете да си представите, че получавате перфектната платформа всеки път.

По-висока ефективност

Според тяхната документация технологията може да се похвали с това как те предлагат по-голяма ефективност в сравнение с други блокчейни.

В действителност архитектурата на технологията е това, което й дава огромен тласък в ефективността. Нещо повече, всички възли в системата се доставят с различни задания. И така, разделянето на процесите на транзакции от други процеси на поръчки наистина помага да се свърши навреме.

И така, те могат да използват консенсус Hyperledger Fabric за обработка на транзакции, без никога да забавят едновременно платформата. Във всеки случай, не всички възли имат горелката за извършване на транзакции. По този начин те могат да използват ресурсите си за осъществяване на други предимства в мрежата.

Модулен дизайн

Това е най-атрактивната характеристика на проекта Hyperledger Fabric. Той е напълно модулен. С това имаме предвид, че можете да използвате толкова функции, колкото искате в системата. И така, можете да промените консенсуса на Hyperledger Fabric, типовете счетоводни книги, да добавите маркери, да добавите друга функционалност и т.н. Всичко, което трябва да направите, е да го включите и да започнете да го използвате.

Например можете също така да имате няколко консенсуса по множество причини, като например един за транзакции, един за самоличност и т.н..

Какво е Ethereum?

Според документацията на Ethereum това е глобална платформа с отворен код за всички децентрализирани приложения. В действителност, на Ethereum, можете да го програмирате за управление на цифрова стойност и да го стартирате от всяка точка на земното кълбо. Още повече, че ще изпълнява точно нещата, на които сте го програмирали.

На първо място, Ethereum започна като a публичен домейн веднага след бума на платформата на Биткойн. Нещо повече, архитектурата на Ethereum стана активна през 2015 г. Vitalik Buterin е основател и основен програмист на платформата. Вижте тази статия, за да разберете кой е Виталик Бутерин от Ethereum.

Можете да го възприемате като програмируема версия на блокчейн технологията. Например, просто си представете, че имате скелета на технологията и можете да правите промени, колкото искате в това. И така, всичко, което трябва да направите, е да добавите функционалностите, да сложите протоколите си за сигурност, криптографиите и да получите напълно функциониращо решение само за себе си.

По този начин има огромен брой централизирани приложения, които са изградени върху архитектурния скелет на Ethereum.

Това обаче е публична платформа. В резултат на това предприятия, където имат желание да използват тази технология от самото начало. Защо все пак? Е, защото се нуждаят от поверителност и не могат да я предложат.

Механизмът за консенсус на Ethereum използва подобрена версия на алгоритъма Proof of Work. В действителност консенсусният механизъм на Ethereum е доста стабилен и ефективен. Проблемът обаче е, че отнема много ресурси и може да се забави.

Научете повече тук в това крайно ръководство за Ethereum.

Как работи?

За сравнение на Ethereum срещу Hyperledger Fabric трябва да знаете, че Ethereum действително работи в действителност. Основен от процесите преминава през виртуалната машина Ethereum (EVM), която е пълен софтуер на Тюринг. По принцип това, което прави, е, че изпълнява определени скриптове в рамките на разпределена мрежа от устройства.

Нещо повече, той също така позволява изпълнението на интелигентни договори и съхранява всичко от DAO (какво е DAO) до регламентите за интелигентни договори. В действителност архитектурата Ethereum позволява на разработчиците да изграждат децентрализирани приложения върху нея. И така, затова получавате много организации, игри, разпределени регистри и много други страхотни приложения.

Според техния технически документ, архитектурата на Ethereum предлага –

Простота

Архитектурата на Ethereum предлага простота в своите платформи. Ето защо всички техни протоколи са ефективни, въпреки че това може да доведе до разходи за времева неефективност или съхранение на данни.

Универсалност

Вътрешният скрипт на Turing може да помогне на всички разработчици по света да програмират интелигентни контакти за всякакъв вид транзакции. Това насърчава нейната универсалност.

Модулност

Освен това протоколът Ethereum е в модулна фаза. Както в, можете да разделите функциите и да добавите всяка друга функция, както искате.

Ловкост

Всички протоколи Ethereum не са някои задължителни правила, които трябва да следвате. Нещо повече, компанията предлага много начини да подобри своите протоколи и да се увери, че те могат да бъдат мащабируеми.

Недискриминация

Това няма да ограничи никой потребител да се присъедини към транзакциите. Така че в резултат на това всеки е добре дошъл да се наслади на всички предимства на блокчейна.

Предимства на Ethereum

Има определени предимства, които идват с платформата Ethereum. Нека да видим какви са те –

  • Неизменност: очевидно е, че не можете да правите промени в дневника. Така че, всяка трета страна няма да има достъп до нея, въпреки че е обществено достояние.
  • Корупция Доказателство: Няма начин някой да извършва корумпиращи дейности в системата, без никой да го забележи. Ако някой се опита дори да промени какъвто и да е документ, системата ще получава предупреждения и всички потребители също ще получават предупреждения за това.
  • Сигурност: В действителност Ethereum идва с много сигурност като отворена публична платформа, всичко е прозрачно. И тази прозрачност добавя слой сигурност за всеки един потребител. Той също така предлага много тактики, като различни форми на криптография и много други.
  • Не Престой: Всичко, работещо в мрежата Ethereum, няма да престои. Така че приложенията, интелигентните контакти, транзакциите няма да се сблъскат с проблеми и винаги ще бъдат достъпни за всеки.

Hyperledger Fabric срещу Ethereum: Битката срещу главата

Както можете да видите, и двете платформи вършат чудесна работа в съответните си области. Но и двете са блокчейн платформи. И така, как мислите, че те наистина могат да платформират за общи атрибути? Е, нека проверим Hyperledger Fabric срещу Ethereum сега.

За да го направим по-завладяващ, ние описваме всеки атрибут и как всяка платформа се представя в този атрибут в сравнението Hyperledger Fabric vs Ethereum.

Тип книга

Първо, нека започнем с типа книга. Ще видите окончателна разлика между двете платформи. В действителност Hyperledger Fabric всъщност е разрешена платформа. Това означава, че не е за общественото внимание. Освен това е основно подходящ за предприятия и може да предложи поверителността, от която се нуждаят.

По този начин той идва с договорености за членство за избор на това кой може да влезе в системата и кой не. Нещо повече, самата компания ще реши кой може да влезе в платформата.

От друга страна, Ethereum е публична платформа. Така че, там няма форма на поверителност. Потребителите в системата няма да трябва да приемат правила за членство, за да получат достъп до мрежата. По този начин не е напълно подходящ за предприятия.

Нека да преминем към следващия атрибут в това сравнение на Hyperledger Fabric срещу Ethereum.

Управление

Linux Foundation е управляващата организация зад Hyperledger Fabric. Те обаче също допринесоха значително от IBM. Така че, можете да кажете, че това е продукт на масивна колаборация, която постигна огромен успех. Във всеки случай, някои от вас може дори да го знаят като IBM blockchain. И двамата обаче са на едни и същи платформи.

От друга страна, разработчиците на Ethereum стоят зад управляващия орган на платформата Ethereum. Vitalik Buterin е основният програмист и основател на Ethereum. Както можете да видите, платформата не е продукт на сътрудничество между други компании, а по-вътрешно развитие.

Нека да преминем към следващия атрибут в това сравнение на Hyperledger Fabric срещу Ethereum.

Индустриален фокус

В този атрибут за сравнение Hyperledger Fabric vs Ethereum ще намерите много прилики. В действителност проектът Hyperledger Fabric е подходящ за междуиндустриално развитие. Какво означава? Е, това означава, че можете да го използвате във всякакъв вид индустрия. На практика компанията разработи тази платформа, която можете да използвате при всякакъв сценарий.

На практика експертите първо вярват, че блокчейнът е подходящ само за финансовия сектор. Но може да бъде и много повече. От друга страна, Ethereum се фокусира и върху междуотрасловото развитие. Но като публичен, вместо да го използва като интернет мрежа на предприятието. Компаниите могат да го използват, за да предложат платформа за своите клиенти.

Новият Enterprise Ethereum обаче е по-отдаден на приложения, ориентирани към предприятията.

Нека проверим следващия атрибут в това сравнение на Hyperledger Fabric срещу Ethereum.

Пропускателна способност

Време е да влезете в повече подробности в сравнението на Hyperledger Fabric срещу Ethereum. И двете технологии предлагат бързина и предлагат много транзакции в секунда. Hyperledger Fabric обаче печели този кръг. В действителност идва с > 2000 tps. Така че можете да очаквате да обработва 2000+ транзакции всяка секунда.

Нещо повече, Fabric може да постигне този резултат, тъй като предлага паралелни транзакции и ограничава потребителите да са в системата, така че не забавя. От друга страна, Ethereum, с малък брой възли, може да извърши голям брой транзакции. Но тъй като е обществено достояние, той се забавя и вече може да предложи нещо близо 20 tps. Това е огромна разлика между тези две.

Нека да преминем към следващия атрибут в това сравнение на Hyperledger Fabric срещу Ethereum.

Криптовалута

Това е друга основна разлика между Hyperledger Fabric и Ethereum. В действителност платформата Fabric няма вграден токен или криптовалута в системата. Така че, няма да е необходимо да имате криптовалута, за да използвате платформите. Ако обаче една компания се нуждае от система, базирана на символи, тя може лесно да я добави. Така че те няма да бъдат принудени да използват никакви местни валути. Това е огромна полза.

От друга страна, Ethereum се предлага с родна криптовалута, наречена Ether (какво е Ether?). Още повече, че в системата има друга форма на токен, наречена Gas, която ви е необходима за извършване на транзакциите в системата. Въпросът е, че цената на газа продължава да се променя и с повече потребители може да се превърне и в огромна тежест.

Нека проверим следващия атрибут в това сравнение на Hyperledger Fabric срещу Ethereum.

Механизъм на консенсуса

Във всеки случай механизмът на консенсус и на двете технологии е различен. В действителност проектът Hyperledger Fabric предлага много механизми за консенсус, от които да избирате. Така или иначе, той по принцип използва алгоритъма на консенсуса на Кафка. В комбинацията обаче има и протоколи Solo и Raft. Нещо повече, Solo е по-подходящ за разработчици, а Raft е устойчивост на повреда.

От друга страна, консенсусният механизъм на Ethereum използва надградена версия на алгоритъма Proof of Work. В действителност консенсусният механизъм на Ethereum е доста стабилен и ефективен. Проблемът обаче е, че отнема много ресурси и може да се забави.

Но механизмът за консенсус на Ethereum PoW е ​​малко по-добър от протокола Raft.

Нека да преминем към следващия атрибут в това сравнение на Ethereum срещу Hyperledger Fabric.

Интелигентни договори

В този Ethereum първо излезе с концепцията за интелигентни договори. Това всъщност е действаща договорна система, която може да автоматизира процеса на всякакви договори между страните. Още повече, че интелигентният договор в Ethereum е доста ефективен и той стана популярен за много кратък период от време.

От друга страна, Hyperledger Fabric също предлага интелигентни договори, но тук е известен като Chaincode. По принцип това е бизнес логиката на технологията и тя следва малко по-различен процес в сравнение с интелигентните договори на Ethereum. Въпреки това и двете технологии предлагат тази функция.

Нека проверим следващия атрибут в това сравнение на Ethereum срещу Hyperledger Fabric.

Интелигентен договор

След това за Ethereum срещу Hyperledger Fabric ще получите различни езици за кодиране за интелигентни договори. В действителност Ethereum използва Solidity за кодиране на интелигентни договори в системата. Както и да е, Solidity е сравнително нов и е доста лесен в сравнение с други популярни езици за програмиране.

От друга страна, Hyperledger Fabric предлага Golang, Java и NodeJS за тяхната версия на интелигентните договори. Така че, ако знаете някой от кодовете, можете лесно да разработите механизъм за интелигентен договор. Java е популярен език за програмиране, което значително улеснява разработчиците.

Нека да преминем към следващия атрибут в това сравнение на Hyperledger Fabric срещу Ethereum.

Тип на приложението

Това е последният атрибут на сравнението Ethereum срещу Hyperledger Fabric. Както и да е, и двете страни са подходящи за широк спектър от приложения в реалния свят. В действителност Ethereum е най-вече популярен за децентрализирани приложения и затова има хиляди приложения на върха на Ethereum.

Проектът Hyperledger Fabric, от друга страна, е сравнително нов и има и децентрализирани приложения, но не толкова голям, колкото Ethereum. Hyperledger обаче превъзхожда в реални приложения за корпоративен клас в сравнение с Ethereum.

Ethereum срещу Hyperledger Fabric: Таблицата за сравнение

 EthereumHyperledger Fabric
Тип книга Без разрешение Разрешено
Фокус върху индустрията Междуотраслова индустрия Междуотраслова индустрия
Управление Разработчици на Ethereum Linux Foundation
Криптовалута Етер (ETH) Нито един
Механизъм на консенсуса

Доказателство за работа (PoW)

Сменяем механизъм
Пропускателна способност ~ 20 tps > 2000 tps
Интелигентен договор
Интелигентен договор Солидност NodeJS или Golang или Java
Тип на приложението Широка гама Широка гама

Ethereum срещу Hyperledger Fabric: заключителни мисли

В крайна сметка Ethereum и Hyperledger Fabric са и двете много уникални блокчейн платформи на пазара. Освен това и двамата са способни да се справят с много въпроси, с които централизираната система се занимава в днешно време.

Може би си мислите, че Ethereum не е подходящ за случаи на търговска употреба. Това обаче не е напълно вярно. Ethereum има частна версия на своята технология, наречена Enterprise Ethereum под корпоративния Ethereum Alliance. Тук, подобно на Hyperledger, много компании се обединяват и работят по възможни решения.

Всъщност Hyperledger и EEA вече си сътрудничат по редица решения само в името на предприятията. Така че, както виждате, и двете платформи са чудесни възможности. По този начин от вас зависи да изберете най-добрия.

За да разберете по-добре основните концепции на блокчейн, точно като тази, не забравяйте да проверите нашия безплатен курс за блокчейн.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector