Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Каква е цялата суматоха за Blockchain?

Две от най-използваните думи през последната една година са криптовалута (добре, всъщност това е биткойн) и блокчейн. Повишаването на цените на криптовалутите през миналата година доведе до увеличаване на вниманието към блокчейн индустрията.

Какво тогава е блокчейнът?

Блокчейнът е основната технология зад биткойн и повечето криптовалути. Технологията, наречена също технология на разпределената книга (DLT), започна да придобива широко признание отвъд просто пространството на криптовалутата поради някои невероятни свойства, които притежава.

В настоящата информационна ера съхранението и движението на данни е много важна част от нашето ежедневие. Почти всички дейности, които извършваме сега, са свързани не само със създаването на данни, но и с безопасното им преместване и съхранение.

Тук идва блокчейнът. Едно от неговите свойства (може би най-важното) е неговата децентрализация. Движението и съхраняването на информация обикновено са централизирани, което означава, че тя се обработва от едно тяло и обикновено се съхранява на едно място. Има много проблеми, ако компанията, обработваща данни, бъде хакната или ако мястото, където се съхраняват данните, бъде унищожено.

Ако сте голям фен на света на киберсигурността, през последните две години ще сте чували много истории за хакерство и Ransomware. Тенденцията на хакерски компании само за кражба на данни за клиенти продължава да се увеличава, като 2017 г. е най-голямата година досега за хакерите.

Сега се появи технологията Blockchain, за да реши всичко това. Неговата функция за децентрализация означава, че вместо да се съхраняват данни на едно място или да се преместват и контролират само от едно тяло, те се нарязват на парчета и след това се контролират от хиляди възли в определена мрежа. Технологията blockchain е в състояние да направи това, използвайки криптография, която му дава слой сигурност, който е почти невъзможно да се хакне, за разлика от централизираната система за съхранение на данни.

Разпределението на данни в множество системи в мрежата е мястото, където то получава името разпределена книга. Сигурността на потребителските данни и информация в блокчейн мрежата видя, че технологията привлича вниманието от почти всички сектори на глобалната икономика. Няколко компании, правителство и фирми започнаха да използват технологията за няколко неща.

Прозрачен и самообслужване

Когато Сатоши Накамото, основателят на Биткойн, използва блокчейн технологията за валутата, децентрализацията и прозрачността са две неща, които бяха високо оценени. Технологията blockchain е много прозрачна, за разлика от централизираната система за движение или съхранение на информация, при която централното тяло може да променя или манипулира данните, които притежава. Тази прозрачност е причината, поради която някои правителства вече работят по интегриране на блокчейн технологията в своите системи за гласуване. Някои компании също започнаха да се интегрират в някои от своите програми като програмите за възнаграждение, за да може целият процес да стане по-прозрачен.

Неговото свойство за самообслужване предполага, че блокчейнът има способността да проверява наличните данни в мрежата и да ги поправя, ако има някакви щети. Това се прави с помощта на компютрите, които са свързани към мрежата. Компютрите спомагат за поддържането на целостта на мрежата, като проверяват и проверяват всяка транзакция (дублирани блокове), което след това води до образуването на верига с историята на всяко парче данни, кодирано във веригата.

Как прави всичко това?

Най-важният въпрос, който хората ми задават веднага след като признаят колко страхотна е тази технология, „е как прави всичко това“?


Прави това с помощта на онези компютри, свързани към неговата мрежа. Докато разработваше биткойн и работеше по неговите функции за децентрализация и самостоятелност, Сатоши реши, че контролиращите мрежата ще бъдат мотивирани да продължат работата, ако получат знак за дейности, извършвани в мрежата и помагащи за поддържането на целостта на мрежата. Тези хора се наричат ​​миньори.

Криптографията, използвана в мрежата, напълно елиминира нуждата от трета страна. С нарастването на определена блокчейн мрежа, нараства и нейната нужда да има повече мощност, за да се поддържа. Това е една от причините, поради които добивът на криптовалута консумира много електроенергия, което засенчва използването на енергия в някои страни поради нарастващия брой потребители и транзакции.

Бъдещето на блокчейн

Blockchain е едно от най-големите нововъведения на нашето време. Въпреки че банките и други финансови институции от известно време са против криптовалутите, те отново и отново признават блясъка и потенциалното значение на блокчейн за финансовия сектор. Освен финансовия сектор, други сектори на глобалната икономика започнаха да се затоплят до технологията и тя получава широко разпространение както от частния, така и от публичния сектор.

Бъдещето изглежда светло за блокчейн технологията.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector