Кога да използвам технологията Blockchain?

Blockchain е доходоносна технология, но за бизнеса е трудно да се реши кога да се използва blockchain или кога да не се използва blockchain. В края на краищата блокчейнът все още не е станал основен или зрял.

Blockchain ще промени начина, по който бизнесът работи и обработва информация за потребителите. Като бизнес може да помислите да го използвате, за да подобрите бизнеса си и да бъдете един от първите двигатели. Но е трудно да решите кой е най-добрият подход и дали изобщо трябва да направите скока. 

В тази статия ще се съсредоточим върху това кога да използваме блокчейн и кога да не използваме блокчейн. Тези въпроси ни водят и до друг интересен: кога блокчейнът ще стане основен?

 

Contents

Как работи Blockchain и неговите предимства

Блокчейнът е децентрализиран подход, при който връстниците могат да комуникират и валидират транзакции, без да зависят от централизирано лице. Тази промяна от централизация към децентрализация прави блокчейн толкова ценен в настоящия сценарий.

Ако потребител изпрати цифрова валута или информация на друг потребител в мрежата на разпределената книга (DLT), тогава транзакцията ще бъде добавена към блока.

След това блокът (съдържащ много транзакции) се проверява спрямо метода на консенсус, избран от мрежата.

Основните характеристики на мрежата, задвижвана с блокчейн, включват:

 • Прозрачност
 • Неизменност
 • Подобрена сигурност
 • Децентрализация
 • Необратимо
 • По-бързи селища

Ако се интересувате да научите повече за това как работи блокчейн, разгледайте статията Blockchain for Beginners.

С поглед напред, блокчейн може да се използва в много случаи на употреба и вертикали. Вертикалите, които най-много оказва, включват финанси, банково дело, верига на доставки, производство и други.

Вече разгледахме интересни случаи на използване на блокчейн. Вижте изброените статии за повече информация относно случаи на употреба.

 • Използване на блокчейн: Списък на 20+ случая на използване на технологията на блокчейн
 • 12+ практически случая на използване на блокчейн 2020

Децентрализираният подход носи много предимства, включително

 • Повишена ефективност чрез премахване на посредник и автоматизация
 • По-голяма прозрачност за публичните мрежи
 • По-добра сигурност с използването на криптография
 • Подобрена проследимост с неизменни записи

Blockchain не е решение за всичко


Изключително важно е да разберете, че блокчейнът, макар и много обещаващ, не може да реши всеки проблем там.

Не е вълшебното хапче, което всяка индустрия чакаше. Всъщност има много хора, които вярват, че блокчейнът не е готов за нито една индустрия. Това може да е отчасти вярно, тъй като блокчейнът трябва да бъде по-зрял, преди да е наистина полезен за бизнеса, преминаващ от традиционните процеси. 

Брус Шнайер, технолог по сигурността в Харвард Кенеди училище смята, че в момента няма нужда от блокчейн. В това мнение парче, той се опита да даде добър аргумент защо сегашните традиционни системи са по-добри за сега. 

Но мисля, че не е напълно правилно. Някои системи се нуждаят от блокчейн. Един ключов пример е хранителната индустрия. IBM в сътрудничество с Walmart успя да проследи 5 хранителни продукта от техния произход, за да гарантира надеждност, автентичност и свежест. Този тип случаи правят блокчейн по-ценен от всяка друга технология. 

Накратко, блокчейнът е жизненоважен, за да направи нещата по-надеждни и ефективни. Блокчейнът обаче все още трябва да стане по-зрял, преди да може да бъде приложен към практически всеки проблем там.

Въпроси, които да зададете, за да знаете кога да използвате Blockchain

Ако сте от онези фирми, които искат да осребрят първоначалния блокчейн влак, тогава трябва да знаете точно кога да използвате блокчейн.

Нека да разгледаме въпросите, които трябва да зададете кога да знаете кога да използвате блокчейн.

Имате ли нужда от неизменност за вашия случай на употреба?

Този въпрос ще ви помогне да разберете дали можете да се възползвате от функцията за неизменност, предлагана от blockchain. Данните не могат да бъдат премахнати или променени, след като бъдат записани. Накратко, историческите записи остават същите, дори когато има начин да се актуализира нова стойност. Ако не се нуждаете от неизменност, там може да потърсите други по-добри решения, където можете често да актуализирате данни.

Има ли ситуация, в която трябва да поправите грешка или да премахнете запис?

Както вече споменахме, че блокчейнът предлага неизменност, тъй като те са само за добавяне. Но ако вашият бизнес се нуждае от грешки, за да бъде поправен или записът да бъде премахнат, тогава блокчейнът може да не е правилното решение. Целият сценарий може да се разбере най-добре в контекста на GDPR, който гласи, че всеки има право да бъде забравен. Това го прави предизвикателство за базирано на блокчейн решение и ще изисква цялостно решение.

Търсите ли да разрешите проблем в рамките на вашата организация или участват множество организации или образувания?

Blockchain не е идеалното решение, тъй като доверието вече е установено в рамките на една организация, в случай че се опитвате да внедрите blockchain във вашата собствена организация. Blockchain може да бъде осъществимо решение, ако доверието не присъства в организацията, но това едва ли се случва.

Дали няколко субекта си имат доверие?

Blockchain е идеалното решение, ако има множество обекти. Ако обаче доверието вече е установено между тези обекти, тогава blockchain, тогава внедряването на blockchain може да бъде излишно и да не се изисква! Ако липсва доверие, тогава блокчейнът може да реши този проблем!

Имате ли нужда от прозрачност?

Прозрачност може да се наложи на места, където трябва да се проследи информацията. Ако вашият бизнес е одитиран от външни услуги, тогава блокчейнът е твърде много да се иска. Ако обаче има нужда от прозрачна система, така че всеки участник да може да провери транзакциите и информацията, съхранявани / споделяни от платформата, тогава блокчейнът е чудесно решение!

Трябва ли да знаете дали транзакциите са фалшифицирани или компрометирани?

Тъй като блокчейнът предлага прозрачност както на частно, така и на публично ниво, това може да бъде добър вариант за бизнеса, който иска да научи дали транзакциите са сигурни или не. В някои бизнеси е важно да знаете за състоянието на транзакцията и там идва блокчейнът, предоставящ необходимото решение. Например, ако вашият бизнес се занимава с храна, тогава можете да използвате блокчейн, за да проследите веригата на доставки.

По този начин можете да научите дали нещо се обърка, включително пакети, които се сменят, или ако пакетът не е годен за консумация. И в двата случая прозрачна система ще ви помогне да преодолеете проблема. 

Колко добре се разпределя разпределената система в цялата сцена?

Преди да започнете да приемате блокчейна, трябва да знаете предимствата и недостатъците на разпределените мрежи. Това е необходимо, тъй като блокчейнът е технология на разпределена книга. Освен това разпределената реализация не е лесна за джобовете. Ето защо трябва да проверите дали ползите надхвърлят разходите, свързани с него. Ако това се случи, може би е добър вариант да отидете с него.

Има ли изисквания за производителност? Ако е така, дали blockchain отговаря на тези изисквания?

Blockchain, въпреки че е бърз, все още трябва да измине дълъг път, преди да успеят да намерят други решения там. Така че, ако вашият бизнес разчита на производителност, тогава блокчейнът не е добър избор! Нуждаете се от голям брой възли, за да направите вашия блокчейн жизнеспособен и това може да означава, че той е изчислително скъп в сравнение с традиционното централизирано решение, което не изисква толкова много изчислителна мощност.

Необходимо ли е ограничените устройства да участват в блокчейн мрежата като възел?

Както трябва да знаете, блокчейнът изисква множество възли, за да функционира функционално. Ако вашите възли са ограничени и все още трябва да участват, тогава блокчейнът не е добър избор. Частната блокчейн заобикаля проблема.

Има ли архитектурно съответствие между блокчейна и приложението на дизайнера?

И накрая, опитайте се да попитате дали вашето приложение отговаря на децентрализирания модел на блокчейн. Ако архитектурният дизайн не се вписва, тогава е добре да потърсите друго решение.

Кога да се използва блокчейн / кога да не се използва дърво за вземане на решения за блокчейн

Страхотно! Преминахте през всичките десет въпроса, но все още не сте сигурни дали имате нужда от решението за блокчейн за вашия бизнес? За да разрешите проблема си по-добре, нека преминем през дървото за решения, което ще ви помогне да решите кога да използвате блокчейн.

1. Искате ли да премахнете брокерите и посредниците?

 • Ако да – тогава прочетете и продължете към следващата стъпка
 • Ако не – тогава не използвайте блокчейн

Първото нещо, което трябва да разберете, е бизнес контекстът. Имате ли нужда от посредници или брокери във вашата система или премахването им ви помага да решите критичен бизнес проблем? Ако случаят е такъв, тогава се нуждаете от блокчейн. Банковите решения разчитат на технологията на разпределената книга, като CORDA, за да подобрят своя работен процес чрез премахване на междинни продукти и им позволяват да извършват преводи по-сигурно и по-бързо.

2. Работите ли с цифрови активи?

 • Ако да – тогава прочетете и продължете към следващата стъпка
 • Ако не – тогава не използвайте блокчейн

Blockchain е идеалното решение за тези процеси, които имат дигитални собствени активи. Това означава нормални активи, които могат да бъдат цифровизирани. Има опростен и ясен процес, при който се създава дигитализирана версия на физическото представяне с всички необходими подробности. Например, недвижимите имоти могат да бъдат цифровизирани чрез съхраняване на цялата жизненоважна информация.

3. Можете ли да създадете авторитетен и постоянен запис на цифровите активи?

 • Ако да – тогава прочетете и продължете към следващата стъпка
 • Ако не – тогава не използвайте блокчейн

Следващото нещо, което трябва да проверите дали можете да създадете постоянен и авторитетен запис на цифрови активи. Това е една от важните стъпки при преминаване от традиционен процес към блокчейн. Трябва да имате подходящ източник на доверие, за да започнете целия процес. Също така, това няма да работи, ако имате няколко източника, тъй като може да започне конфликт със създаването на цифровия запис. Всички страни трябва да поемат отговорност за създаването на цифрови активи.

4. Изисква ли вашият бизнес транзакции с висока производителност?

 • Ако отговорът е да – има шанс блокчейн решенията да го направят, но в момента не могат.

 • Ако не – преминете към следващата стъпка.

Не всички бизнеси са създадени еднакво, тъй като някои се нуждаят от бързи решения и могат да се справят с милиони транзакции. Ако и вашият бизнес се нуждае от скорост, тогава блокчейнът може да не е за вас. Blockchains са бързи, но могат да създадат ограничение, когато става въпрос за някои изисквания. Понастоящем има разработки в блокчейн технологията, които ще се справят с проблема и може да видите повече персонализирани решения, които да бъдат бързи и способни да се справят с търсенето.

5. Ще съхранявате ли данни за транзакции в големи количества?

 • Ако отговорът е да – тогава има шанс блокчейн решенията да се справят, но в момента не могат.

 • Ако не – преминете към следващата стъпка

Blockchain не е невероятно решение, когато става въпрос за съхраняване на нетракционни данни в големи количества. Ако вашият бизнес ги изисква, винаги е по-добра идея да използвате друго решение. Но това може да се пренебрегне за специални случаи на употреба, при които използването на блокчейн е жизненоважно за цялата екосистема.

6. Трябва ли да разчитате на доверена страна?

 • Ако отговорът е да – Някои блокчейн решения могат да ви предложат тази функция, но тя се нуждае от допълнителна работа

 • Ако не – преминете към следващата стъпка

Има много фирми, които не работят без доверената страна. Ако случаят е такъв, тогава внедряването и използването на блокчейн може да бъде труден въпрос. Тъй като блокчейнът не позволява промяна на данни, става трудно да се управлява мрежово въз основа на разпоредби. С прости думи, необходимо е да се включат регулаторите при внедряване на блокчейн проект. Това ще гарантира, че спазването и законите се запазват, дори когато се използва модерна технология за блокчейн. 

7. Търсите ли да управлявате обмен на стойност или договорни отношения?

 • Ако да – тогава прочетете и продължете към следващата стъпка
 • Ако не – тогава някои блокчейн решения могат да ви предложат тази функция, но тя се нуждае от допълнителна работа

Още повече, че ако вашият бизнес не е около управлението на договорни отношения или обмен на стойност, в този случай няма много използване на блокчейн. Ето защо бизнес, който използва блокчейн за подобряване на бизнес стойността и намаляване на разходите, трябва да се опита да управлява транзакции, които се въртят около цифрови активи.

8. Имате ли нужда от споделен достъп за писане?

 • Ако да – тогава прочетете и продължете към следващата стъпка
 • Ако не – тогава не се нуждаете от блокчейн

Сега трябва да проверите дали трябва да споделите достъп за запис или не? С прости думи, това означава, че трябва да проверите дали други членове изискват да пишат достъп до блокчейна или не. Ако го направят, тогава е по-добре да не използвате блокчейн и да търсите алтернативно решение.

9. Има ли доверие между участниците?

 • Ако да – тогава някои блокчейн решения могат да ви предложат тази функция, но тя се нуждае от допълнителна работа

 • Ако не – преминете към следващата стъпка

Blockchain предлага платформа, където транзакциите могат да се извършват с малко или никакво доверие. Ако субектите, с които бизнесът се занимава, вече имат доверие, тогава няма смисъл да използвате блокчейн. 

10. Искате ли да имате контролна функционалност?

 • Ако да – тогава трябва да изберете частна / разрешена блокчейн

 • Ако не – преминете към следващата стъпка

Разрешената / частна мрежа предлага функционалност за контрол. Разрешената мрежа ще ви помогне да зададете правила за разпространение, ангажираност и други! 

11. Имате ли нужда от блокчейн транзакции, за да бъдат публични?

 • Ако отговорът е да – тогава отидете на публични решения за блокчейн

 • Ако не, тогава трябва да изберете частна блокчейн

И накрая, трябва да проверите дали транзакциите ви трябва да бъдат публични или не. Ако транзакциите ви могат да бъдат публични, изберете публична блокчейн. Ако не, тогава частният блокчейн ще работи за вас!

 

Накратко, трябва да използвате блокчейн, когато имате нужда от следното:

 • Управлявайте и обезпечавайте цифровите взаимоотношения
 • Правилно използване на децентрализирана мрежа
 • Липса на доверие сред екосистемните страни
 • Посредникът вече не се изисква
 • Записвайте сигурни транзакции между множество партньори
 • Данните не са постоянни и трябва да ги проследявате правилно

Кога да не се използва блокчейн?

Досега обсъждахме въпроси, които трябва да зададете кога да използвате блокчейн. Те косвено отговориха на въпроса кога да не се използва блокчейн. За да сте сигурни, че няма да се объркате, нека изброим по-долу сценариите или условията, при които не трябва да използвате блокчейн. Можете също така да мислите за това като обобщение на горните точки.

 • Не използвайте блокчейн, ако процесът включва поверителни данни
 • Когато трябва да използвате външни услуги за съхраняване или събиране на данни
 • Не използвайте блокчейн, където правилата за транзакции често се променят
 • Когато има много статично съхранение на данни
 • Когато имате нужда от бързи транзакции

Заключение

Това ни води до края на нашата статия, където обсъдихме кога да използваме блокчейн и кога да не използваме блокчейн. Тези въпроси също ни дават намек за това кога блокчейнът ще стане основен. Засега трябва да изчакаме, тъй като блокчейнът все още се нуждае от много време, преди да стане зрял.

И така, какво мислите за това? Коментирайте по-долу и ни уведомете.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map