Най-добрите блокчейн платформи за предприятия

Блокчейн платформите са жизненоважни за предоставянето на технологията на блокчейн на разположение на предприятията. В действителност тези блокчейн платформи всъщност спестяват много време и ресурси. Но как го правят?

Е, ако ще работите върху вашето блокчейн решение и трябва да направите платформата от нулата, това несъмнено ще отнеме много време, нали? Но с помощта на тези платформи вече можете да имате база за собствените си нужди.

Повечето от тези платформи предлагат персонализиране и можете да направите това, за да добавите функциите си към платформата. И така, в дългосрочен план всички платформи в списъка на блокчейн платформите ще ви спестят много пари и време.

По този начин, за да ви помогна да намерите желаната от вас платформа, аз съставих списък с платформи за блокчейн. Още повече, че ще получите и сравнение на блокчейн платформи, след като обхвана всички платформи. Но преди всичко останало ще обясня накратко какво представлява блокчейн платформата.

И така, нека започнем!

 

Contents

Какво е Blockchain платформа?

Първо, нека започнем с един от най-фундаменталните въпроси, които имате в ума си – „какво е блокчейн платформа?“ Обикновено блокчейн платформите са разпределени структурирани платформи, които подпомагат разработването на децентрализирани приложения.

Още повече, че тези платформи могат да бъдат без разрешение и разрешени. Някои от малкото популярни на пазара са Хиперледгер, Корда, Ethereum, и т.н..

Всички те имат блокчейн платформи, които можете да използвате, за да направите свои собствени лични решения за блокчейн.

Също така има много различни видове платформи за различни индустрии. Всички те също имат различни изходи. Просто се уверете, че сте избрали този, който е най-подходящ за вашата компания и индустрия.

Не, знаете какво е блокчейн платформа. За да ви помогна да намерите най-добрата платформа, аз съставих списък с критерии, които трябва да имате предвид.

Така че, нека да видим какво са това.

 


Как да изберем перфектната блокчейн платформа?

Има някои критерии, които трябва да следвате при избора на платформа за вашата компания. Тези критерии са критични, защото тогава можете да направите сравнение на блокчейн платформите и да видите как се представят във всеки сегмент.

Това определено ще ви помогне да решите кой да вземете. Както и да е, нека проверим всички критерии един по един.

 

Напълно разработена ли е платформата или все още е в етап на развитие?

Това е огромен проблем, когато става въпрос за избор на перфектната блокчейн платформа. Защо все пак? Е, защото ако изберете платформа, която все още се разработва, тя няма да ви предложи пълния потенциал, който искате.

Освен това, друго нещо е, че не искате да използвате и платформа, която е оттеглена. Така че, ако разработчиците са спрели да добавят актуализации или да поправят грешки, тази платформа е обезпокоителна.

Следователно трябва да проверите на какъв етап е платформата. За това можете да използвате GitHub или официалния им уебсайт или т.н. По принцип просто се уверете, че избраната от вас платформа е напълно разработена, тествана много пъти и готова за употреба.

 

Какъв вид блокчейн ви трябва?

Въпросът е, че видът блокчейн, от който се нуждаете, ще се основава единствено на вашето решение. Възможно е да имате няколко блокчейн решения в списъка си и те може да изискват различни видове блокчейн, за да функционират.

Но преди да разберете какъв тип блокчейн ви е необходим, трябва да научите за тези типове още в самото начало. По този начин се опитайте да вземете блокчейн курс, който ще ви помогне да разберете по-добре концепциите.

За да ви помогнем, имаме много блокчейн курсове, които предлагат най-добрата от най-добрата информация по споменатата тема.

Във всеки случай, след като разберете дали частните, публичните или обединените платформи са подходящи за вас, можете да филтрирате любимите си.

 

Какви езици за програмиране поддържа платформата?

Да, езиците за програмиране имат значение, когато става въпрос за избора на перфектната платформа за вашето решение. Тъй като блокчейнът е нова технология, се въвеждат много други съвременни езици за програмиране.

И така, намирането на перфектния екип за разработка с владеене на този език може да е тежко. Също така, в много случаи различните програмни езици могат да представляват заплаха, ако искате да ги интегрирате в съществуващите си стари мрежи.

Затова се уверете, че знаете какъв език за програмиране поддържа платформата или какъв SDK ще ви е необходим, за да използвате тази платформа.

След като разберете какво може да направи вашият екип, можете да изберете платформата въз основа на това.

 

Популярна ли е платформата?

Популярността на платформата също има голямо значение. Във всеки случай на пазара има много технологични платформи за блокчейн. Но не всички от тях имат пълния потенциал да извлекат изход за корпоративно решение.

Всъщност нарастващият брой блокчейн платформи е доста изтощителен. Сега всеки се опитва да създаде такъв за себе си, без да се съобразява с качеството на платформата.

За случаи на корпоративна употреба ще ви е необходима платформа, на която има доверие и идва от известна марка. Нещо повече, трябва да се уверите, че платформата е напълно способна да защити цялата информация на вашата компания.

Затова винаги се уверете, че сте избрали платформите, които в момента са популярни на пазара, а други хора вече го използват. Нещо повече, уверете се, че екипът на разработчиците има зад гърба си и репутация.

 

Какъв метод на консенсус използва платформата?

Може да бъде доста предизвикателно да използвате платформа, ако не знаете какъв консенсусен протокол използва или поддържа тази платформа. В действителност, блокчейн платформата може да поддържа множество консенсусни методи като Hyperledger Fabric, Sawtooth и т.н..

Още повече, че този тип платформа има модулна структура и най-добрите блокчейн платформи предлагат по-голяма адаптивност.

Не забравяйте, че някои от консенсусните протоколи са жадни за енергия, така че те могат да отнемат много ресурси. Също така, използването на консенсус алгоритъм за BFT е най-добрият сценарий тук. Ако искате да научите повече за консенсусните протоколи, не забравяйте да проверите нашите блокчейн курсове за това.

 

Платформата предлага ли функция за интелигентен договор?

Е, не всяка отделна блокчейн платформа предлага функция за интелигентен договор. Въпросът е, че наистина ли вашето решение наистина се нуждае от интелигентни договори. В действителност използването на интелигентни договори е изключително полезно в корпоративна среда, защото наистина автоматизира много договори.

Освен това полезността на тази функция е огромна и мога да разбера дали се изкушавате да я добавите към решението си, дори ако нямате нужда от нея. Но това ще отнеме само ресурси без никаква полезност.

Така че, ако наистина се нуждаете от функцията, просто не забравяйте да изберете платформа, която я предлага. Това е и много сложна функция, така че не всички платформи могат да я изпълнят с подобен или ефективен тон.

Можете да използвате нашата таблица за сравнение на блокчейн платформи, за да разберете и това.

 

Има ли нужда от вашето блокчейн решение за мащабируемост? Ако е така, колко?

Е, мащабируемостта е огромен проблем, когато става въпрос за блокчейн. В действителност публичният блокчейн изглежда далеч изостанал в своята област. В действителност, тъй като те са отворени за всички, това отнема много ресурси и драстично забавя системата.

Следователно те са далеч от мащабируемостта. Ако не търсите мащабируемост, тогава използването на публична блокчейн също може да ви помогне.

Ако наистина имате нужда от него, не забравяйте да изберете платформа, която е лесна за мащабиране. Например, много частни или обединени платформи са мащабируеми, но нивото им изглежда много варира.

Прегледайте решението си още веднъж и не забравяйте да изберете платформа, която е в състояние да отговори на всички ваши нужди.

 

8 най-добри платформи за блокчейн

Сега, за да ви помогна с вашето блокчейн пътуване, подбрах 8 най-добри платформи, които използвате в своите решения за разпределена книга. Така че, нека да видим какви са това, нали?

Ethereum

Тип книга: Без разрешение

Консенсусен алгоритъм: Доказателство за работа

Интелигентен договор: Да

 

Ethereum е една от блокчейн платформите с отворен код в нашия списък. За да бъдем откровени, това е една от най-добрите блокчейн платформи на пазара в момента. Въпреки че е без разрешение и определено идва със собствен набор от проблеми, все още Ethereum успява да надделее за много дълго време.

Ethereum се появи на живо през 2015 г. и оттогава той придоби огромна популярност. Той идва с родната си криптовалута, етер и газ. Очевидно в тази платформа всеки може да се присъедини и да участва в процеса на консенсус.

Така че, ако вашето блокчейн решение наистина се нуждае от отворена среда, тогава изборът на Ethereum може да бъде най-добрият залог.

Освен това тази платформа работи в Proof of Work, което всъщност е доста жаден за власт консенсус. Още повече, че не предлага никакви опции за частни транзакции.

Но ако наистина се интересувате от Ethereum за вашето предприятие, можете да използвате и тяхната частна версия. Ethereum Enterprise Alliance е отговорен за тази частна версия на Ethereum.

В действителност тази версия идва с всички предимства на публичния блокчейн с добавена поверителност в микса. Също така, той ще расте заедно с публичната версия и обратно.

Най-хубавото при тази платформа е, че тя комбинира както частна, така и публична технология, за да ви осигури максимален резултат.

Въпреки че все пак някак изостава от критериите за транзакция в секунда.

 

Плат Hyperledger

Тип книга: Разрешено

Консенсусен алгоритъм: Solo, Kafka, Raft

Интелигентен договор: Да

 

Hyperledger Fabric е тук, за да промени индустрията завинаги. В действителност това е една от най-добрите блокчейн платформи на пазара в момента. Също така е чудесен в списъка с отворени кодове за блокчейн платформи, който имаме. Така че, можете да очаквате да получите безплатен достъп до кода му и няма да е необходимо да плащате нищо за това.

Fabric се появи през 2015 г. след Ethereum и е продукт на Hyperledger Project. Hyperledger всъщност е общ проект или консорциум от вид, където те разработват блокчейн, за да го направят достъпен за всички.

Ако се интересувате от блокчейн платформа, която е разрешена и може да работи с всякакъв вид индустрия, тогава Fabric наистина е чудесен избор.

Както и да е, Hyperledger Fabric се предлага със силен архитектурен модел с модулна структура. Това означава, че можете да включите всякакъв вид функция и да я използвате. Следователно, той е изключително персонализиран.

Нещо повече, той използва алгоритъм за по-малко гладен консенсус, за да постигне споразумение. Освен това предлага мащабируемост и не забавя, когато има много участници в платформата.

В действителност той предлага интелигентни договори, но тук се нарича верижен код.

 

Hyperledger Sawtooth

Тип книга: Разрешено / Без разрешение

Консенсусен алгоритъм: PBFT, PoET, Raft

Интелигентен договор: Да

 

Hyperledger Sawtooth е друго чудесно допълнение към нашия списък с блокчейн платформи с отворен код. В действителност това е още едно производство на Linux Foundation и Intel допринесе много за него. Използването му е напълно безплатно и можете да получите кодовете директно от GitHub.

Също така можете да използвате тази платформа във всякакъв вид индустрия, защото разработчиците са проектирали архитектурата по този начин. В действителност тази платформа също е изключително адаптивна.

Това всъщност е платформа от корпоративен клас, която е модулна и е проектирана да внедрява, създава и изпълнява технологии за разпределена книга.

Сигурно се чудите – каква е основната разлика между Sawtooth и Fabric?

Е, всъщност видът на счетоводната книга е там, където те са различни. Fabric е напълно разрешена платформа; от друга страна, можете да използвате Sawtooth като разрешено и без разрешение. Освен това има и други фактори и по-късно можете да ги видите в таблицата за сравнение на блокчейн платформите.

Ако искате платформа, която е наистина лесна за интегриране, тогава трябва да изберете Sawtooth. Също така, друга чудесна характеристика на Sawtooth е, че използва различен алгоритъм Proof of Elapsed Time, който е много по-усъвършенстван от Raft.

 

Hyperledger Iroha

Тип книга: Разрешено

Консенсусен алгоритъм: YAC (Още един консенсусен) алгоритъм

Интелигентен договор: Да, но предварително дефиниран

 

Hyperledger Iroha също е доста популярна блокчейн платформа. Това е и една от блокчейн платформите с отворен код, които предлагат добра стойност. В действителност Iroha всъщност е доста лесен за използване и проектиран по този начин.

Ако смятате, че други платформи са трудни за контрол или научаване, тогава можете да проверите тази. В действителност това е главно за подпомагане на корпоративни компании да изградят защитени, надеждни и бързи приложения върху него.

Във всеки случай основната структура е доста проста и очевидно е модулна. Той използва напълно различен консенсусен алгоритъм, наречен Yet Another Consensus (YAC) алгоритъм. В действителност този протокол е изключително бърз и защитен.

Той обаче има леко ограничение по отношение на интелигентните договори. Е, той предлага интелигентни договори като функция, но идва с предварително дефинирани шаблони за договори, а не напълно персонализирани.

Така че все още можете да го използвате, но не можете да го персонализирате, както искате.

Но като цяло това е добра платформа и много компании вече я използват.

 

Пулсации

Тип книга: Разрешено

Алгоритъм на консенсуса: вероятностно гласуване

Интелигентен договор: Не

 

Ripple е чудесно допълнение към нашия списък с блокчейн платформи. Е, Ripple започна своето пътуване още през 2012 г., но тогава беше наречен Opencoin. Така или иначе, по-късно през 2015 г. те най-накрая го преименуваха на Ripple. В действителност Ripple е подходящ главно за финансови компании.

Всъщност те всъщност искаха да свържат всички банки, корпорации, доставчици на плащания и борси за активи в една и съща мрежа.

Във всеки случай Ripple предлага RippleNet, която е глобална платформа за безплатни транзакции. Можете да използвате тази платформа, за да извършвате плащания навсякъде и по всяко време по света. Нещо повече, това наистина променя начина, по който виждаме банкирането в момента.

Знаете ли колко ще е необходимо, за да обработите транзакцията си в Ripple? Само 4 секунди! Използвайки Ripple, можете да получите достъп до нови пазари, да привлечете повече клиенти, да имате по-голяма сигурност и да имате система за микроплащане.

Както и да е, ако сте корпоративна компания, която работи по финансово решение, тогава определено трябва да го проверите.

 

Кворум

Тип книга: Разрешено

Консенсусен алгоритъм: Сал, Истанбул Византийска толерантност към грешки

Интелигентен договор: Да

 

Кворумът е друга страхотна платформа в този списък с 8 най-добри блокчейн платформи. В действителност Quorum всъщност е вдъхновение от Ethereum Network. JP Morgan стои зад разработването на Quorum и той използва Ethereum като основа за неговото проектиране.

Въпреки това не е без разрешение като Ethereum; по-скоро е разрешено. В действителност платформата е предназначена да гарантира, че получавате висока скорост и висока производителност във всяка среда. Нещо повече, той е мащабируем, но има и своите ограничения.

За разлика от Ethereum, Quorum използва лек процес на консенсус за постигане на споразумение. Още повече, че това спестява много ресурси в дългосрочен план.

Най-добрата характеристика на Quorum е, че той предлага авторитетни възли, които управляват платформата. Също така предлага частни транзакции и системи на счетоводната книга.

Понастоящем има много предприятия, които използват Quorum, за да захранват собствените си блокчейн решения. Ако искате установена платформа, тогава определено трябва да я проверите.

 

Корда

Тип книга: Разрешено

Консенсусен алгоритъм: Възможност за консенсус

Интелигентен договор: Да

 

Corda определено е една от най-добрите блокчейн платформи на пазара в момента. В действителност платформата е разрешена, така че ще ви е необходим авторитетен достъп, за да влезете в мрежата. Във всеки случай R3 всъщност е разработил тази платформа.

Освен това се предлага в две различни версии – Corda и Corda Enterprise. В действителност корпоративната версия всъщност не е с отворен код. Така че, ще трябва да се свържете с тях, за да получите достъп до него. Но можете да получите достъп до версията на софтуера с отворен код от техния уебсайт.

Ако се интересувате от платформа, която се върти около качествена продукция и силна мрежова инфраструктура, тогава можете да я проверите.

Както и да е, преди Corda беше строго само за финансовите индустрии, но сега много други индустрии използват тази платформа за своето решение.

Най-добрата характеристика на Corda е, че предлага услуга защитна стена, която е невъзможно да се проникне. Така че, използването на това за вашата интернет мрежа може да бъде много.

Но предлага и висока производителност, поверителност, мащабируемост и т.н..

 

Hedera Hashgraph

Тип книга: Разрешено

Консенсусен алгоритъм: Асинхронна византийска толерантност към грешки

Интелигентен договор: Да, но се нуждае от специализиран API

 

Сигурно се чудите защо включих Hedera Hashgraph в този списък с блокчейн платформи, въпреки че технически не е блокчейн. Е, това всъщност не е блокчейн, а разпределена система от книги като блокчейн.

Въпреки че не е блокчейн платформа, тя предлага прекрасни функции, за които определено трябва да знаете. В действителност Hedera Hashgraph е много честна, сигурна и бърза платформа.

Следователно, той използва различен метод на консенсус, наречен Асинхронна византийска толерантност към грешки, който е стабилен срещу всякакви атаки.

Има обаче лек проблем с функцията за интелигентен договор. В действителност той предлага интелигентен договор, но за това трябва да имате специален API. За да ви помогнат да го използвате, те предлагат този API, който ви позволява да използвате интелигентен договор, базиран на Ethereum’s Solidity, в него.

Във всеки случай, най-добрата характеристика на тази платформа е, че тя предлага над 50 000 транзакции всяка секунда. Това означава, че е адски бърз в сравнение с всички други платформи в този списък.

Но как се прави това? Е, уникалната система на счетоводната книга всъщност гарантира, че тя може да предлага паралелни транзакции.

Много компании вече използват тази платформа. По този начин го включих като добра алтернатива на други платформи.

 

Таблицата за сравнение на Ultimate Blockchain Platforms

Ethereum

Hyperledger-Fabric

Hyperledger-Sawtooth

Hyperledger-Iroha

Корда

Пулсации

Кворум

Hedera Hashgraph

Тип книга

Без мисия На мисия Без мисия и с мисия

 

Напълно на мисия На мисия На мисия Напълно на мисия На мисия

Алгоритъм на консенсуса

Доказателство за работа Соло, Кафка, Сал PBFT, PoET, Raft YAC алгоритъм Включваем консенсус Вероятностно гласуване Сал, Истанбул BFT Асинхронен BFT

Интелигентен договор

Да, но предимно предварително дефинирани х Да

(Използване на API)

Индустриален фокус

Междуотраслова индустрия Междуотраслова индустрия Широка гама индустрия Междуотраслова индустрия Финансови / междуотраслови Финансова индустрия Междуотраслова индустрия Междуотраслова индустрия

Скорост на транзакцията

~ 20 TPS >2000 TPS >1000 TPS ≤ 1000 TPS ~ 170 TPS ~ 1500 TPS ~ 100 TPS ~ 50k + TPS

Интелигентен договор език

Солидност Go, Java, JavaScript Python, JavaScript, Go, Java, Rust, C++ ° С++ Kotlin, Java Солидност Солидност (с помощта на API)

 

 

Край на мислите

Блокчейн платформите са тук, за да ви помогнат с вашето прекрасно пътуване напред. В действителност разработването на корпоративно решение е доста трудно. Най-вече ако ще използвате напълно различна и нова технология за това.

Но за да ви помогнем, много платформи за блокчейн с отворен код могат да спестят много време и енергия. Нещо повече, те са готови да използват мрежа, която се нуждае само от няколко ощипвания и можете да я направите за всяка индустрия, която харесвате.

В това ръководство ви дадох да знаете как да изберете платформа и дадох сравнение на всички популярни в момента платформи на пазара. Надяваме се, използвайки това ръководство, сега можете да изберете идеалното за вашите нужди.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map