QLDB срещу Hyperledger

Искате ли да знаете за сравнението QLDB срещу Hyperledger? Ако го направите, значи сте попаднали на правилното място. В тази статия ще разгледаме разликата между две различни блокчейн решения, които внасят уникални функции в таблицата.

В крайна сметка блокчейнът бързо се разраства. Ако сравните блокчейна сега и преди две или три години, ще откриете впечатляващ ръст в него. Вече има множество решения, свързани с блокчейн, които имат за цел да предоставят стойност на бизнеса, предприятията, организациите и малките стартиращи компании, които искат да включат блокчейн в своите процеси.

Например имаме Hyperledger – общ проект на фондацията Linux, който има за цел да ускори приемането на бизнес блокчейн с глобално сътрудничество с отворен код. Това е Hyperledger Greenhouse се състои от проекти, включително разпределени дневници, библиотеки, инструменти и специфични за домейна.

Базата данни на Amazon Quantum Ledger (QLDB) е напълно управлявана база данни на регистъра, която предлага проверяем дневник на транзакциите, който е активиран криптографски. Той също така предлага ключови функции като неизменни и прозрачни.

За сравнение ще разгледаме различни параметри и ще научим разликата между тях. Фокусът е да не открием кой е най-добрият, а да видим как работи всеки един от тях. Ако сте бизнес, който се опитва да разбере коя технология е най-подходяща за вас, тогава прочетете!

Преди да преминем към действителното сравнение, нека се запознаем с QLDB и Hyperledger.

QLDB срещу Hyperledger

Какво представлява базата данни на Amazon Quantum Ledger (QLDB)?

Amazon QLDB е ново базирано на блокчейн решение, което е пуснато от Amazon през септември 2019 г. Те искат да предложат напълно управлявана база данни на регистъра. Базата данни ще предлага ключови функции като криптографски проверим дневник на транзакциите. Той предлага и други базирани на блокчейн функции като неизменяеми и прозрачност. Също така се различава от другото базирано на блокчейн решение, тъй като се контролира от централизиран орган. С него можете да създадете база данни, в която могат да се проследяват всички промени в транзакциите, заедно с нейната история. За да се защитят промените, всяка от тези промени в данните се криптографски проверява с помощта на хеш данни.

За да разберем по-добре, нека вземем пример. Ако управлявате бизнес, където е обичайно да се случват финансови дейности, тогава бихте се възползвали от QLDB за съхраняване на данните в регистър. Основната книга основно предлага съхранение на исторически данни с възможност за интегриране във всеки бизнес процес.

Търсите да научите повече за урока за Amazon QLDB, след това проверете тази статия.

Хиперледгер

Hyperledger е блок-верижен проект с отворен код, управляван от Фондацията Linux. Състои се от разпределени счетоводни книги, инструменти, библиотеки и специфични за домейна проекти. Това е проект, ръководен от общността с цел да предостави на бизнеса средствата да приемат блокчейн и да го внедрят в своите процеси.


Някои от известните Hyperledger проекти включват Hyperledger Fabric, Besu, SawTooth, Grid и други.

Вече разгледахме Hyperledger в детайли и ако искате да научите повече, препоръчваме да прочетете за тях в списъка по-долу

 • Hyperledger Fabric 2.0: Blockchain от следващо поколение
 • 20+ Hyperledger Interview Въпроси и отговори

QLDB срещу Hyperledger

С въвеждането на базите данни Hyperledger и QLDB вече е моментът да се влезе в сравнението. За сравнение ще се опитаме да ги сравним от определени категории. Тези категории ще ви помогнат да разберете техните ограничения и възможности, които носят и двамата.

Нека изброим категориите, по които ще ги сравняваме

 • Отворен код
 • Случаи на употреба (Изисквания)
 • Лесно използване
 • Лесна настройка
 • Качество на поддръжката
 • Идеален за
 • Ценообразуване

Отворен код

В момента цялата индустрия върви към отворен код. И защо не? Има много предимства на отворения код. Фондацията Linux е известна със своите проекти с отворен код. Те успешно са менажирали операционните системи Linux.

Ако вземете под внимание както QLDB, така и Hyperledger, ще откриете, че само проектът Hyperledger е с отворен код – в края на краищата той се управлява от общността с отворен код. Фондацията Linux е в основата на действието тук. Те искат да подобрят приемането на блокчейн в бизнеса и да възприемат подхода на общността при това.

И така, как наистина го правят? Те имат своите Технически управителен комитет да се грижи за вноските. Всеки TSC се състои от 11 избрани членове, които вземат решения за насочване на техническите насоки за Hyperledger.

Ако вземете QLDB на Amazon, ще видите подход с затворен код. Не ме разбирайте погрешно. Не е лошо или регресивно по никакъв начин. Точно както Amazon искаше техният продукт да бъде. Те са голяма компания и имат талантливи разработчици, които могат да предоставят авангардни технологии на потребителите.

Ако обаче видите цялата картина, Hyperledger е победителят тук. Те са фокусирани върху предоставянето на общността на опции, които продължават да се развиват. Има и други предимства на отворения код, включително рентабилност, гъвкавост, гъвкавост, скорост, по-малко разходи за поддръжка и т.н.!

Победител: Хиперледгер

Случаи на употреба

В този раздел ще се съсредоточим върху случаите на употреба. Всяка от блокчейн технологиите има свои собствени случаи на употреба. Тези случаи на употреба ви позволяват да прецените капацитета на всяка технология.

Нека започнем с QLDB.

QLDB е гъвкав в своя подход. Той предлага широка гама от случаи на употреба, които варират от финанси, производство, застраховане, HR, ТРЗ, верига за доставки и търговия на дребно.

Ако вземете за пример финансите, QLDB може да действа като книга, която съхранява всички транзакции. Финансовите институти могат да използват регистъра за съхраняване на критична информация по централизиран подход, като например проследяване на заемите, банковите сметки, кредитните и дебитните транзакции. Като бизнес можете да решите да включите QLDB към съществуващите си системи и да се насладите на предимствата на базата данни, задвижвана от книга.

С предимства като неизменност, прозрачност и мащабируемост, бизнесът не може да се обърка с избора.

За Hyperledger тук имаме съвсем различна история. С нея има огромна оранжерия, която включва разпределени дневници, библиотеки, инструменти и специфични за домейна. Всички тези проекти са свързани с огромни случаи на употреба. Ясно е, че има повече случаи на употреба от QLDB. Първите пет случая на използване на Hyperledger включват следното

 • Платформа за доставка на фармацевтични продукти
 • Образованието и обучението
 • Интелигентно управление на енергията
 • Рационализирани вериги за доставки
 • Финансиране на търговията

Лесно използване

Що се отнася до лекотата на използване, няма съмнение, че Amazon QLDB предлага много по-добра лекота на използване. Той предлага познати възможности за бази данни и също така поддържа PartiQL нестандартно. Това е SQL-съвместим език за заявки, който е с отворен код и поддържа структури и типове данни. Той предлага лесен начин за достъп до данни чрез SQL операции. Освен това QLDB също така поддържа документно-ориентирания модел на данни. Той дава възможност за гъвкав начин за съхранение и достъп до данни. Като бизнес можете лесно да съхранявате полуструктурирани и структурирани данни. И накрая, QLDB е съвместим с ACID и сериализиран.

Hyperledger, от друга страна, не предлага същото ниво на лекота на използване. Има много начини да го погледнете. Hyperledger предлага пълноценни решения за бизнеса, които включват и разпределени дневници, които могат да бъдат изградени от нулата и внедрени. Вземете например Hyperledger Fabric, тъй като той предлага начин за изграждане на мощно блокчейн решение за бизнес. Това изобщо не е лесно за използване! За да работи с тези решения, някой трябва да е техническо лице.

Победител: Amazon QLDB.

Това е много важен момент в QLDB срещу Hyperledger.

Лесна настройка

Лесната настройка е следващата ни категория. Както обикновено, QLDB се настройва лесно благодарение на Amazon. Те осигуряват QLDB драйвер, който трябва да бъде изтеглен, инсталиран и конфигуриран, за да свърже приложението с QLDB.

Настройките на Hyperledger не са лесни! Те изискват поредица от стъпки, за да завърши настройката. За всеки от проектите в оранжерията Hyperledger можете да намерите документацията за всеки.

Победител: Amazon QLDB

Качество на поддръжката

Проектите с отворен код са малко сложни, когато става въпрос за предоставяне на подкрепа. Ако отидете на някоя от страниците за поддръжка на Hyperledger (ако имат такива), ще получите връзки към чат стая, StackOverflow, разговори в общността и друг начин за комуникация с други членове, които използват технологията.

За Amazon QLDB има съвсем друга история. Това е първокласно решение, което идва със собствена поддръжка. Така че, ако имате някакъв проблем, можете да се възползвате от техния помощен персонал.

Победител: QLDB

Ценообразуване

QLDB е платена услуга, при която потребителят трябва да плати. Моделът на плащане, използван тук, е да плащате както използвате и той няма минимални такси, свързани с него. Всяко прилично приложение, използващо QLDB, може да отнеме между $ 50 и $ 100 на месец. Това е достъпно за много бизнеси, които се нуждаят от база данни, базирана на счетоводна книга.

Hyperledger, от друга страна, няма свързани с него цени, тъй като е с отворен код.

Тук е трудно да се намери победителят, тъй като много фирми биха искали да плащат за лекота на използване, поддръжка и лекота на настройка.

Ето защо се задоволяваме с равенство.

Можете да научите повече за ценообразуването на AWS QLDB тук.

Резултат: Вратовръзка.

Това ни води до друга точка в QLDB срещу Hyperledger

Има ли Amazon QLBD Challenge Permissioned Blockchain?

Ако вземете под внимание Hyperledger, тогава ще откриете, че той предлага добра колекция от разрешени решения за блокчейн, включително Hyperledger Besu и Hyperledger Fabric. Сравняването на QLDB с пълноценна разрешена блокчейн може да е твърде много. Въпреки това вече има много експерти, които сравняват QLDB с разрешена блокчейн.

Предпоставката за сравнение е дали QLDB оспорва идеята за разрешена блокчейн и може ли да я замени? Нека изследваме по-долу.

Според Gartner има четири общи знаменателя в ръководените от консорциум блокчейн проекти и обещаващи мулти-компании. Те включват следното.

 • Повечето от участниците в консорциума се нуждаят от разпределена книга, така че всеки участник в тяхната мрежа да има достъп до един източник на истина.
 • След като данните бъдат записани в книга, те не могат да бъдат актуализирани или изтрити, което прави данните неизменни.
 • За да се създаде проверима одиторска пътека, трябва да се използва криптография, за да може случаят на употреба да бъде удовлетворен.
 • И накрая, всеки блокчейн консорциум трябва да стимулира различните участници и да им предложи стойност за участие в блокчейна.

От четирите общи знаменателя два от тях са удовлетворени от QLDB – които са 2-ра и 3-та точки. Това означава, че QLDB предлага уникален подход за предоставяне на компаниите начин да включат базирани на блокчейн функции в техните традиционни наследени технологии. QLDB е приложимо само когато има доверие в системата и участниците са добре с централизирана власт.

С други думи, QLDB е рентабилен, прост и все пак ефективен начин за внедряване на характеристиките на разрешена мрежа, без да е необходимо да се променят коренно целият процес. С него всеки бизнес може да създаде неизменни данни, проверими одиторски пътеки, без да е необходимо да инвестира дълбоко в пълноценно блокчейн решение.

Има обаче ограничение за QLDB, тъй като разчита на AWS. Освен това въздействието му тепърва ще се измерва извън случаите на използване на AWS.

За всеки бизнес е важно да разберете техните изисквания и след това да вземете решение за техния подход. Не всеки бизнес се нуждае от пълноценно блокчейн решение. Всичко, от което се нуждаят, е възможността да проверят данните и да ги съхраняват в неизменяемо състояние. Това ще доведе до проверима книга за одит, без да са необходими сложни въпроси за съответствие.

Можем да заключим, че QLDB не оспорва директно разрешената мрежа, а вместо това ще й помогне да достигне до нов бизнес. Също така можем да определим QLDB като квази-блокчейн решение.

Когато трябва да изберете Amazon Quantum Ledger Database QLDB?

Ако участниците се доверяват един на друг и са добре с централизиран подход, тогава QLDB е правилният избор.

Кога трябва да изберете Hyperledger?

Hyperledger предлага множество проекти и следователно неговите случаи на употреба зависят от изискването. Всички проекти обаче са децентрализирани и следователно бизнесът трябва да избере Hyperledger само ако търси децентрализиран подход.

Надяваме се да имате идея QLDB срещу Hyperledger.

Заключение

Това ни води до края на нашата статия за QLDB срещу Hyperledger. Няма съмнение, че и двамата предлагат уникално решение за различни типове аудитории. И така, какво мислите за сравнението? Коментирайте по-долу и ни уведомете.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map