Топ 12 случая на използване на интелигентен договор

Ако сте нови в интелигентните договори, може да не сте сигурни в възможностите му. Тази статия ще се опита да изчисти всичките ви обърквания, като сподели най-добрите случаи на използване на интелигентен договор.

Умните договори са резултат от развитието на блокчейн. С изобретението на блокчейн чрез биткойн стана ясно, че това е примитивен тип блокчейн технология. Той обаче представи мощната концепция за децентрализация и как тя може да се използва за решаване на множество проблеми в различните отрасли.

С течение на времето Ethereum беше пуснат от Gavin Wood и Vitalik Buterin през 2015 г. Той стартира второто поколение блокчейн технология, която въведе нови концепции и техники за обработка на разпределени книги. Една от тези техники включваше интелигентни договори, които донесоха автоматизация на цялата блокчейн мрежа.

За да улесни процеса на писане на интелигентни договори, той също така въведе скриптове. Един такъв език, който може да се използва за писане на интелигентни договори в Solidity. Други езици за интелигентни договори също позволяват на разработчика да напише и внедри интелигентен договор. Нека дефинираме интелигентни договори, за да получим по-добро разбиране.

Запиши се сега: Безплатен курс за блокчейн

Случаи на използване на интелигентни договори: Какво представляват интелигентните договори? Как работят?

Интелигентните договори могат да бъдат определени като безхартиен цифров код, който предлага набор от обещания при предварително определени условия, за които страните са се съгласили.

С прости думи, страните могат да поставят условие, което може да започне действие или поредица от действия, когато е изпълнено.

Интелигентните договори могат да се използват в сделка с недвижими имоти. И двете страни (купувач и продавач) могат да създадат интелигентен договор, който може да автоматизира сделката, след като купувачът плати стойността на имота на продавача. За да се случи всичко това, собствеността първо трябва да бъде дигитализирана на блокчейн технологията. След като приключат, двете страни могат да изпълнят сделката си чрез интелигентни договори.

Тази проста идея е повече от достатъчна за автоматизиране на задачи или цялата мрежа, като децентрализирани автономни организации, които използват набор от интелигентни договори. Тази идея обаче винаги не завършва добре. Събитието DAO не завърши добре, тъй като хакер открадна 50 милиона долара. За да се ограничи проблема, веригата беше разделена с помощта на твърда вилка.

Прочетете още: Какво е интелигентен договор? Пълно ръководство

Какви са предимствата на интелигентните договори?

Следващият ни раздел разглежда предимствата на интелигентните договори. Като научите за предимствата му, ще можете да се възползвате максимално от това, което предлагат интелигентните договори и по този начин ще получите по-добро разбиране за случаите на използване на интелигентни договори.

Основните предимства на интелигентните договори включват следното:


Автономна

Най-голямата полза от интелигентните договори е автоматизацията, която предлага. С прости думи, това означава, че е без прекъсвания и никоя трета страна не може да прави промени в споразумението и решението. Тази автоматизация може да извърви дълъг път, тъй като помага на организациите да автоматизират определени аспекти от своя бизнес. Не само това, той решава проблеми в някои процеси, при които доверието е проблем.

Осигурен

Друг аспект на интелигентните договори, който ги прави невероятни, е тяхната сигурност. Това позволява на процесите да работят по сигурен начин. Криптирането също така кара интелигентните договори да работят по предназначение. Тъй като интелигентните договори се изпълняват в мрежи с неизменни данни, генерираните от тях данни не могат да бъдат променяни или променяни по никакъв начин. По този начин цялата информация се пази в безопасност.

Без прекъсване

Умните договори са без прекъсвания. Това означава, че след като започнат изпълнението, те не могат да бъдат спрени или прекъснати.

Без доверие

Цялата система е без доверие. Това означава, че няма нужда да се доверяваме на други страни. Звучи контраинтуитивно? Е, с прости думи, това означава, че няма нужда да се доверяваме на страните за извършване на сделка. Сделката или сделката не изискват доверие като неразделна част. Тъй като интелигентните договори работят в децентрализирана мрежа, това означава, че цялата мрежа е без доверие.

Научете повече за основите на блокчейн тук: Блокчейн за начинаещи: Ръководство за начало.

Рентабилен

Интелигентните договори правят транзакциите по-рентабилни. Това се прави с отстраняването на посредниците от процеса. По този начин той прави транзакциите по-бързи и също така премахва разходите, свързани с тях.

Бързо представяне

Автономните интелигентни договори се изпълняват по-бързо в сравнение със старомодния традиционен подход. Тъй като всички параметри вече са дефинирани в интелигентните договори, той трябва само да ги съпостави, преди да започне да се изпълнява.

Точен и без грешки

И накрая, интелигентните договори са без грешки и точни. Единственият проблем е, че те трябва да бъдат кодирани правилно, така че да изпълняват без грешки. Например, ако подавате данъците си, можете да правите грешки, докато го правите. Ако обаче използвате интелигентен договор, за да го направите вместо вас, това ще бъде подход без грешки.

Запиши се сега: Сертифициран корпоративен блокчейн курс (CEBP)

Кой е най-добрият случай за използване на интелигентни договори?

В действителност случаят на използване на интелигентни договори може да варира в различните сектори в зависимост от това къде компаниите ги използват. Така че, нека да видим какво са това –

Цифрова идентичност

Един от най-очевидните случаи на използване на интелигентни договори е Digital Identity. Индивидуалната идентичност е един от най-големите активи за този индивид. Той съдържа репутация, данни и цифрови активи. Дигиталната идентичност, ако се използва правилно, може да донесе нови възможности на човека. Също така цифровата идентичност може също да помогне да се защити идентичността от контрагентите и да му позволи да я сподели с компании, които възнамерява.

Засега интернет ви позволява да се свързвате с множество услуги, но в същото време несъзнателно споделяте вашата самоличност с компаниите и те са свързани с картографирането на вашата самоличност.

В този случай интелигентните договори могат да помогнат на контрагентите да научат за дадено лице, без да знаят истинската му самоличност или да проверят транзакциите. Този триещ се KYC може да помогне за подобряване на оперативната съвместимост, устойчивост и съответствие – всичко с използването на интелигентни договори.

Любопитен ли сте за цифровите идентичности? Вижте нашето ръководство за цифрова идентичност, за да научите как блокчейн и революционизира този сектор.

Високи ценни книжа

Друг от полезните случаи на реална употреба на интелигентен договор включват ценни книжа. С интелигентните договори управлението на таблицата с главни букви може да бъде опростено и подобрено. Това означава, че между страните няма посредници, включително вериги за попечителство. Може да се използва и за дивиденти, автоматични плащания, управление на пасивите и разделяне на акции.

Също така, интелигентните договори могат да помогнат за намаляване на оперативния риск и да направят работните процеси цифровизирани.

Трансгранични плащания

Търговските финанси също могат да бъдат революционизирани с помощта на интелигентни договори. Няма съмнение, че може да помогне при международен трансфер на стоки и иницииране на търговски плащания с използване на акредитив.

Ясно е, че използването на интелигентни договори ще подобри ликвидността на финансовите активи в замяна, подобрявайки финансовата ефективност на доставчиците, купувачите и институциите.

За да работят интелигентните договори в търговското финансиране, особено в трансграничните плащания и международната търговия, е необходимо да се намери индустриален стандарт и да се приложи съответно.

С подходяща интеграция той със сигурност може да разреши правни усложнения и предлага по-добър начин за разрешаване на спорове между страните.

Кредити и ипотеки

Умните договори също могат да помогнат за подобряване на финансовите услуги, включително ипотеки и заеми. За целта той може да свърже страните и да гарантира, че целият процес може да бъде завършен по начин без триене. Освен това той осигурява и процес без грешки. Например интелигентният договор, създаден за обработка на ипотека, може да го управлява, като проследява плащанията и освобождава имота, когато целият заем бъде изплатен.

Още една полза от използването на интелигентни договори във финансовите услуги е видимостта за всички участващи страни.

Този случай на употреба също попада в случаите на използване на интелигентен договор Ethereum.

Записване на финансови данни

Финансовите данни са много важни за всяка организация. И тук се появяват интелигентните договори. Те осигуряват необходимия начин за запис на данни за по-точно и прозрачно събиране на финансови данни. С интелигентните договори е лесно да се управлява еднакво записване на данни в една организация, което води до намалени разходи за одит и отчитане.

И накрая, това също води до намалени счетоводни разходи и по-добра оперативна съвместимост между наследените мрежи и мрежите на разпределената книга.

Правителство

Интелигентните договори помагат за автоматизация. Това е мястото, където може да помогне на правителството да управлява операциите. Една от тези операции включва запис на право на собственост върху земя, където правителството може да използва прехвърляне на собственост.

Записването на правото на собственост върху земята изисква страните да прехвърлят собствеността с ефективност и прозрачност. Интелигентните договори могат да помогнат за това. Също така, използването му ще намали разходите за одит и също така ще подобри прозрачността в цялата система.

Друг случай на използване на правителството, включително електронни избори, цифровата идентичност, която обсъдихме по-рано, и електронно подаване на записи.

Правителствата могат да проучат повече случаи на използване на интелигентни договори въз основа на техните изисквания.

Любопитен ли сте за въздействието на блокчейн върху правителствата? Вижте нашето ръководство за блокчейн за правителството точно сега!

Управление на веригата за доставки

Управлението на веригата за доставки е страхотен случай за използване на интелигентни договори с блокчейн. Чрез използване на интелигентни договори веригата на доставки може да бъде многократно подобрена. Например, той може да се използва за проследяване на артикули от веригата на доставки с пълна видимост и прозрачност. Бизнесът може да използва вериги за доставки, базирани на интелигентни договори, и да подобри проследяването на своите запаси до гранулирано ниво.

Той подобрява и други аспекти на бизнеса, които са пряко свързани с веригата на доставки. Освен това използването на интелигентни договори също означава намаляване на проверката и засиленото проследяване води до по-малко измами и кражби. За да работят обаче, институциите трябва да добавят допълнително оборудване, включително сензори, към своята верига за доставки. Нещо повече, това е пример за приложение за интелигентен договор.

Застраховка

Застраховката винаги е била един от най-използваните случаи на интелигентни договори. Известен факт е, че повечето спорове се случват в застрахователния сектор. Да вземем например автомобилната застраховка като пример. Тук интелигентни договори могат да се използват за уреждане на застраховката възможно най-скоро.

За целта интелигентните договори трябва да използват много технологии, включително Интернет на нещата, за да се улеснят. Интелигентният договор ще улесни политиката и ще се увери, че разполага с цялата подходяща документация, включително доклади за водачи и записи за шофиране, с използването на технологията. Ако интелигентният договор е създаден с правилната политика, документи и начини за улавяне на данни, той може да се изпълни малко след инцидента. Също така, интелигентното изпълнение на договора се извършва само въз основа на събраните данни, което гарантира, че в процеса не се извършват измами.

Застрахователният сектор може истински да се възползва от интелигентните договори и следователно е един от най-добрите случаи на използване на интелигентни договори там. Нещо повече, това е пример за приложение за интелигентен договор.

Любопитен ли сте за въздействието на blockchain върху застраховането? Вижте нашето ръководство за блокчейн в застраховането точно сега!

Клинични изпитвания

Клиничните изпитвания могат да се подобрят и с интелигентни договори, тъй като могат да подобрят междуинституционалната видимост. Той може също така да автоматизира споделянето на данни между институциите, благодарение на автоматизацията и изчисленията за запазване на поверителността, които може да направи. Това е един от реалните примери за интелигентни договори.

Освен това интелигентните договори също могат да се използват за автоматизиране на пробните периоди и споделяне на информацията в различните отрасли. За да бъдем точни, той може да помогне за идентичност, упълномощаване и удостоверяване на данните.

Ескроу

Последният случай на употреба, който ще обсъдим, е ескроу. Ескроу са процес на съхраняване на стойност между страните, когато договорът е все още активен. За целта се предприема действието на платеца за освобождаване на средствата. В случай на използване на интелигентен договор обаче ще бъде възможно да се автоматизира цялото нещо веднага щом доставчикът на услуги изпрати своята работа и я удостовери.

Интелигентните договори могат да бъдат много полезни за платформи като Upwork или други платформи за свободна практика, където се държи сумата за депозиране на платформата. Има много компании, които използват интелигентни договори за тази цел.

Съхранение на записи

Базата данни с интелигентни договори може да се използва за записване на информация, както и за цифровизация на реални активи. Можете да използвате база данни за интелигентен договор, за да съхранявате записите и да ги подновявате и освобождавате според зададените параметри. Всичко това може да се направи автоматично. Това е един от реалните примери за интелигентни договори.

Търговски дейности

Друг случай на използване на интелигентни договори в търговското финансиране са търговските дейности. В този случай посредникът или брокерът се отстраняват и работата му се автоматизира с интелигентния договор. Това премахва допълнителните разходи, свързани с тях. Има много компании, които използват интелигентни договори за тази цел.

Прочетете за това как Blockchain може да трансформира търговското финансиране сега!

Ипотечна система

Умните договори могат ефективно да се използват в ипотечната система. Това позволява автоматизираните ипотечни кредити и улесняват както собственика, така и купувача. За да се случи всичко това, интелигентните договори трябва да бъдат кодирани според ипотечното споразумение. След като приключат, интелигентните договори могат да бъдат пуснати в действие и всяка стъпка в процеса може да бъде изпълнена автоматично. Целият процес е бърз, евтин и лесен. Това е един от реалните примери за интелигентни договори.

Вижте топ 50 компании, използващи блокчейн технология, за да научите повече за нея.

Заключение

Това ни води до края на нашата статия за употреба на интелигентен договор. Интелигентните договори са от съществено значение за нашата икономика, тъй като те могат да осигурят необходимата автоматизация за децентрализирани платформи. Интелигентните договори осигуряват уникален начин за решаване на проблеми, включително ескроу, клинични изпитвания, застраховки, държавни процеси и т.н.!

Всички тези случаи на употреба също попадат в случаите на използване на интелигентни договори Ethereum и случаи на интелигентни договори с блокчейн. Така че, ако ги търсите, тогава статията

Също така преминахме през характеристиките на интелигентните договори, за да можете да разберете по-добре случаите на използване на интелигентни договори. Ако искате да научите повече за интелигентните договори, препоръчваме да проверите нашия безплатен курс за блокчейн.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map