Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Топ проблеми, които Blockchain решава

Търсите ли да научите какви проблеми решава блокчейнът? Ако го направите, значи сте попаднали на правилното място

Ако трябва да посочите първите три технологии, които променят света около нас, тогава една от тези технологии ще бъде блокчейн. Няма съмнение, че блокчейнът расте. Дори цифрите не се лъжат, тъй като размерът на глобалния блокчейн пазар ще нарасне до 3 милиарда щатски долара през 2020 г. до изумително 39,7 млрд. Долара до 2025 г..

Най-големите бенефициенти са корпоративната секция на нашето общество, тъй като те могат да рационализират работните си процеси, за да ги направят по-ефективни, надеждни и мащабируеми. Вече имаме Hyperledger, която е екосистема с отворен код на блокчейн технологии, целяща да предостави корпоративни инструменти, библиотеки и рамки за безпроблемно разработване и внедряване.

Крайният потребител като вас и мен също се облагодетелства. Например, боравенето със застраховки може да бъде подобрено многократно благодарение на автоматизираното събиране и представяне на доказателства. Blockchain също премахва ролите на много посредници, правейки процеса по-надежден, достъпен и бърз!

Всичко това води до само един въпрос: „Какви проблеми решава блокчейнът?“

В тази статия ще демистифицираме проблемите, решени от блокчейн, за да можете да го разберете по-задълбочено. Но преди да го направим, нека научим повече за Blockchain и какво прави той?

Какво е Blockchain?

Blockchain е мрежа от връстници, при която всеки партньор може да извършва транзакции и да споделя информация, без да е необходим централизиран орган. Мрежата peer-to-peer се захранва с помощта на консенсусни методи, които валидират транзакциите. Можете да го разглеждате като блокове, които са свързани заедно, където всеки блок съдържа транзакции.

Веднъж данните се записват в блока и са неизменни, което затруднява промяната или модификацията на злонамерени участници. Още нещо, което прави блокчейна толкова невероятен, е прозрачността, която предлага. Ако някой изпрати транзакция на друг партньор, тогава транзакцията се излъчва на всеки друг партньор, за да може да бъде валидиран и съхранен.

Възможността да функционират без централен орган предоставя много възможности на потребителите, особено големи организации, които усъвършенстват услугите си за крайните потребители.

Накратко, основните характеристики на блокчейна включват следното:

  • Blockchain е peer-to-peer мрежа
  • Не изисква централизиран орган да функционира правилно
  • Използва консенсусни методи за валидиране на транзакции
  • Използва криптография, която осигурява по-добра сигурност
  • Други предимства на блокчейна включват прозрачност и неизменност

Искате да прочетете повече? След това трябва да разгледате нашето подробно ръководство за Blockchain тук: Blockchain за начинаещи: Ръководство за начало.

Има и други видове блокчейн технологии, които използват други форми на внедряване и имат други предимства. Ако се интересувате, проверете Hyperledger и Corda.


проблеми, които блокчейн решава

Blockchain не може да реши всички проблеми

Друго нещо, което искаме да обсъдим, е точната роля на блокчейна. Теоретично блокчейнът може да се използва в почти всеки сектор там.

Това обаче не означава, че блокчейнът има за цел да реши всички проблеми там. Със сигурност започна криптовалутната революция, но все още има дълъг път, преди тя да бъде дълбоко интегрирана в нашето общество, точно както електричеството и интернет.

Но в момента можем да кажем, че блокчейнът е обещаващ. Той може да осигури устойчива среда за различни сектори, където засега може да реши някои негови аспекти. С течение на времето той може да помогне за решаването на други по-належащи основни проблеми, свързани с него.

За да ви помогнем да разберете проблемите, решавани от блокчейн, нека ги изброим и прегледаме един по един.

Проблеми, решени от блокчейн

Верига на доставки

Няма съмнение, че веригата на доставки е в основата на нашата икономика. Всички проблеми във веригата на доставки могат да повлияят на цялата мрежа от бизнеси там.

В момента има много различни проблеми, през които преминава веригата на доставки. Един от тези проблеми включва забавянето в процеса на веригата на доставки, измамите и липсата на прозрачност в цялата верига на доставки. Всички тези проблеми са налице поради използването на традиционни методи и системи, които не са взаимосвързани, за да осигурят безпроблемно преживяване.

Мрежата се състои от множество субекти, включително производители, доставчици на вериги за доставки, дистрибутори, магазини за тухли и хоросан, бизнес и краен потребител. Ако нещата не работят по предназначение, всички играчи страдат.

Ето защо е важно да се гарантира, че веригата на доставки остава възможно най-ефективна. Също така, друго нещо, което трябва да бъде разрешено, е откриването и отстраняването на измами.

Blockchain може да помогне за решаването на проблема с неговата прозрачност, неизменност и възможност за проследяване на пакети през целия процес на веригата на доставки.

Информацията не само предпазва стоките от измами, но също така гарантира, че участниците във веригата на доставки са информирани веднага щом нещо се нуждае от внимание. Освен това всички във веригата за доставки са на една и съща страница.

Проследяването на веригата за доставки в реално време също помага на куриерските доставчици, които могат да разрешават спорове с наличната информация.

В момента има много компании, които използват блокчейн за вериги за доставки, включително Walmart за проследяване на храна. Те работят с IBM и използват Hyperledger Fabric. OpenPort също използва blockchain за свързване на превозвачи и спедитори чрез рентабилна и високо надеждна верига за доставки, управлявана от blockchain.

Гласуване

Няма съмнение, че гласуването, макар и да води до демократично управление, също носи свои проблеми. Ясно е, че има много начини нещата да се объркат.

Гласуването може да бъде фалшифицирано в полза на една партия. Гласуването може да бъде и недостъпно, което означава, че много хора, които искат да имат достъп до правата си, не могат да го направят поради начина, по който се провежда в съвременната среда.

Дори когато се проведе явно гласуване, може да има случаи, в които опозиционната партия да създава теории за това как се фалшифицира гласуването – което може да доведе до вълнения.

Blockchain може да помогне за решаването на всички тези проблеми. Тя може да помогне на правителствата или други организации да проведат процеса на гласуване по прозрачен начин. Тъй като блокчейнът предлага неизменяема база данни, гласовете не могат да бъдат променяни след подаването им. Той също така предоставя начин да се гарантира, че избирателите не са измами, като предоставя на всеки избирател свой уникален частен ключ за влизане в системата и след това гласуване.

Ако в бъдеще се случи спор, гласовете могат да бъдат проследени и проверени, за да се осигурят справедливи резултати.

Интелектуална собственост и авторски права

Всяка година създателите губят милиарди долари заради нарушаване на авторски права. Само в САЩ телевизионните и филмови производители губят 71 милиарда долара годишно. Това е много!

За да защитят интересите си, те имат юридическа фирма, която се грижи за това нарушение и гарантира, че техните интелектуални свойства остават в безопасност доколкото им е известно. Всъщност те наемат и трети страни, за да се погрижат за нарушаване на ИС и след това да поискат ИС за тях.

Няма съмнение, че творческите хора страдат най-много, тъй като работата им се използва без тяхно разрешение или каквото и да е заплащане. Освен това, тъй като интернет е голяма мрежа, наистина е трудно дори и най-добрите решения да разберат за всички нарушения на IP.

Ясно е, че те се нуждаят от по-добро решение и там идва блокчейнът. С блокчейн създателите могат да дигитализират работата си, което ще доведе до по-добра проследимост.

Например, ако творчеството на някого е цифровизирано, ще се генерират метаданни, които ще включват клеймото за време, собствеността и други ключови подробности, необходими за защита на произведението. След това всички те се съхраняват в блокчейн, който е неизменим. Създателят вече е в безопасност да сподели работата си с обществеността.

Тъй като съдържанието е дигитализирано, то може лесно да бъде проследено. Блокчейнът също така може да информира собственика или свързаната агенция за проблема с авторските права. Платформата може да бъде автоматизирана и за предприемане на правни действия. Всичко това е възможно поради това как работи прозрачността в реално време в блокчейна.

Sony е един от първите двигатели, когато става въпрос за осиновяване блокчейн за DRM.

Здравеопазване

Важно е да се подчертае колко лошо в момента е нашето здравеопазване. В момента сме в стадия на средна пандемия (Covid-19) и нашите здравни системи не успяват да се справят с него. Освен огромния натиск от нови случаи, една от другите причини, поради които нашите здравни системи се провалят, не е използването на правилната технология.

Понастоящем здравните системи силно разчитат на централизирани системи за управление на данните на пациентите. Това може да доведе до проблеми и несъответствия, когато пациентът смени болницата или му бъде назначен нов лекар или експерт по медицинска помощ.

Освен това данните, съхранявани в базата данни на болницата, също не са сигурни, тъй като ключова информация, включително геномно тестване, тестване на кредитни карти и други медицински досиета, се краде и продава на черния пазар. Над 176 милиона пациенти са били компрометирани от периода 2009 до 2017.

Blockchain може да помогне за решаването на всички тези проблеми.

Първата полза, която здравеопазването получава от блокчейн, е неговата децентрализирана природа. Той може да помогне за създаването на по-добър профил на пациента, който може да бъде качен и поддържан самата блокчейн. Той може също да помогне за защитата на данните на пациента, тъй като блокчейнът използва криптография, за да блокира всички тези мрежи.

Двама основни играчи, които използват блокчейн за здравеопазване, включват MedicalChain и BurstIQ, които осигуряват целостта и сигурността на здравните досиета съответно.

Трансгранични плащания

Друг основен проблем, който блокчейн решава трансграничните плащания. Ако сте човек, който работи в чужбина и искате да изпратите пари на семейството си, отседнали в родното ви място, трябва да се обърнете за помощ към вашата банка или други доставчици на плащания, за да преведете средствата.

За да започнете плащането, първо трябва да направите процедурата KYC и след това ще имате право да изпратите сумата. Освен това лицето, на което изпращате сумата, също трябва да има сметка в банка или платформа за разплащания.

Накратко, има много зависимости, ако искате да продължите по традиционния начин на извършване на трансгранични плащания.

Освен това трябва да изчакате няколко дни, преди плащането да бъде обработено от доставчика на плащания. Това се случва поради факта, че има много правила и разпоредби, прилагани от правителството, както и от банките, които обработват плащанията си. Малко от тях обаче предоставят плащания за по-малко време.

Запознайте се с Blockchain, решаващ проблеми на всички горепосочени проблеми.

Той може да се използва за извършване на незабавни трансгранични плащания, без да е необходимо да преминавате през подходящ KYC процес. Толкова е добре, че дори банките използват цифрови валути, за да прехвърлят огромни количества средства. Таксите за прехвърляне също са ниски в сравнение с традиционните методи, които дават полза на подателя.

Друго нещо, което блокчейнът решава, е възможността за изпращане на плащания, без да е необходимо да се преминава през институционализираната система.

Застраховка

Подобно на системата на веригата за доставки, застрахователният сектор страда от измами, тъй като се опитва да се бори с него всеки ден. Освен измами, исковете отнемат много време и не са толкова лесни за ползване.

Тъй като някой, който претендира за застраховка, трябва да се свърже със своя агент и след това може да отнеме ден или два, за да бъдат обработени исковете.

С блокчейн много неща ще се променят. На първо място, исковете могат да бъдат автоматизирани въз основа на информацията, събрана по време на инцидента.

Така че, ако имате автомобилна застраховка и колата ви е оборудвана с подходящо комуникационно устройство, което записва данни, тогава данните могат да се използват за валидиране на застраховката, приключване на исковете за по-малко от един ден. Това може да промени начина на работа на застраховката и да направи хората по-доволни по отношение на процеса на искове.

Недвижим имот

Секторът на недвижимите имоти е друг отличен пример за демонстриране на капацитета на блокчейн за решаване на проблеми. Настоящото състояние на недвижимите имоти не е никак добро. На първо място, купувачът трябва да премине през много дълъг процес за придобиване на нов имот. Освен това той трябва да провери собствениците на имота, преди да може да ги купи.

Така че, ако решите да закупите имот сега, може да отнеме месеци, преди сделката да бъде финализирана. Това не е желателно за всички там.

Blockchain решава проблема, като предоставя децентрализирана мрежа за извършване на транзакциите. Имотите с недвижими имоти могат да бъдат цифровизирани за извършване на този тип сделки.

Също така се създава цифров договор, който включва всички необходими условия за покупката. Например, купувачът може да даде символични пари, за да започне договора. С течение на времето той може да плати сумата на продавача и след като цялото плащане бъде извършено, собствеността вече се променя на купувача за броени минути.

Propy е една от компаниите, които използват интелигентни договори, за да направят покупката и продажбата на недвижими имоти по-бързи и по-сигурни!

Кражба на самоличност

В настоящия свят на свързаност един голям проблем, за който потребителите на интернет трябва да се притесняват, е самоличността. Лесно е да получите кражба на самоличност, тъй като информацията за човека е лесно достъпна онлайн чрез социални медийни платформи или нарушения на данни, които се случват доста често в наши дни.

Така че, ако човек страда от кражба на самоличност, той може да загуби приятелите си или дори активите, които е спестил през целия си живот. Кражбата на самоличност може да доведе до загуба на банково салдо, използване на кредитна карта и т.н..

Blockchain може да помогне за решаването на проблема, като предостави на всички децентрализирана мрежа, където самоличността на всеки човек е уникална и може да се представи само веднъж. Ще им бъдат дадени уникални идентификатори, които не могат да бъдат репликирани или откраднати.

Вече има няколко играчи, които предоставят цифрова идентичност по по-сигурен начин. Те включват NewBanking и ValdiateID.

Заключение

Това ни води до края на нашата статия, където обсъждаме какви проблеми решава блокчейнът. Както можете да видите, на практика може да реши повечето ключови проблеми, които се свързват с реални хора.

Това обаче не означава, че приемането на блокчейн е на върха на всички времена. Всъщност бизнесът все още не е убеден, че се нуждае от блокчейн. Това може да се дължи на предизвикателствата на внедряването на блокчейн, свързаните с тях разходи, зрелост като технология и т.н..

И така, какво мислите за проблемите, които блокчейн решава? Коментирайте по-долу и ни уведомете.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector