Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Защо блокчейнът е важен през 2021 г. и след това

Тази статия разглежда всички причини, поради които блокчейнът е важен, въз основа на различни практически случаи на използване в реалния живот в различни сектори.

Замисляли ли сте се защо блокчейнът е важен? Или може би сте попитали как това ще повлияе на нашето ежедневие или живота на различни професионалисти, работещи в различни сектори.

В тази статия ще се съсредоточим върху важността на блокчейн технологията не само в реални сценарии, но и нейното значение за бизнеса или банките.

Blockchain сега е много популярен сред широката аудитория. Популярността му започна с покачването на цените на биткойните. В момента обаче популярността му, според Google, вече се успокоява.

Това обаче не е фокусът на нашата тема, т.е.разбирането на важността на блокчейна.

Блокчейнът е базирана на книга равнопоставена мрежа, при която всеки партньор има копие на книга. Това задвижва децентрализираната идея в съзнанието на

Запиши се сега: Курс за основи на Enterprise Blockchains

Защо блокчейнът е важен?

В основата можете да намерите важността на блокчейна, като прегледате ключовите му характеристики. Тези функции правят blockchain неустоим в различни сценарии и се маркират като най-доброто възможно решение.

Неизменност

Блокчейнът е неизменен. Това отваря много възможности за платформи, които се нуждаят от неизменни черти, за да направят системата си по-функционална на силно конкурентен пазар. Вземете например веригата за доставки. Неизменността дава възможност на компаниите да гарантират, че няма да се възпрепятстват транзитните пакети. Тъй като блокчейнът е неизменен, не е възможно да се промени информацията за пакета по никакъв начин. Всяка промяна ще алармира системата.

Прозрачност

Друг ключов аспект, който прави блокчейн толкова важен, е прозрачността. Има различни видове блокчейн. Публичният блокчейн осигурява прозрачност поради своята същност. Това е много полезно за различни функции на нашето общество, включително провеждането на избори. Компаниите могат също да го използват, за да гарантират, че крайният потребител може да взаимодейства с процесите с пълна или частична прозрачност.


Цифрова свобода

Като човек едно от вашите права е свободата. Има централизирани образувания, които предлагат свързаност по отношение на икономиката, но също така отнемат нашата свобода. Вземете например вашата банка. Той може да блокира транзакциите ви или да конфискува акаунта ви, ако се счете за правилно. Има банки, които го правят – дори когато титулярите на сметки не са направили нищо лошо. Така че, ако вземате под внимание блокчейна, ще откриете, че няма централизирана власт.

С блокчейн вие получавате истинска цифрова свобода. Вие сте собствената си банка. Можете да извадите парите си, когато пожелаете, и да го направите, без никой друг да е упълномощен. При липсата на какъвто и да е централен орган, вие сте единственият собственик и лице, отговорно за вашите активи. Тя ви дава цифровата свобода, която разчита до голяма степен на гръбнака на блокчейн технологията.

Наистина децентрализирани услуги

Децентрализираните услуги са гръбнакът на нашето футуристично общество. Било то управление на активи или управление на енергия; ще има децентрализирани услуги за всеки сектор там. Това ще даде на хората безпрецедентен достъп до опциите, които в момента не се предлагат на пазара. Почти всеки сектор ще има децентрализирани услуги.

Музикалната индустрия например може да се възползва от наистина децентрализирани услуги, където както създателите, така и потребителите могат да участват, без да е необходимо одобрение от голяма централизирана корпорация.

Отлични случаи на употреба

Blockchain не се ограничава само до един конкретен случай на употреба. Това прави блокчейн отлична технология за бъдещето на нашето общество. Може да се използва в почти всеки сектор, включително търговско финансиране, банки, правителство, образование, здравеопазване, петрол и т.н. Тези случаи на употреба също имат огромно въздействие.

Можете да научите повече подробности за блокчейн приложенията и случаите на използване тук.

По-добра сигурност

Blockchain използва криптография, за да добави слой сигурност към данните, съхранявани в мрежата. Функцията за децентрализация, на върха на криптографията, прави блокчейна осигуряване на по-добра сигурност от другите системи. Криптографията използва сложни математически алгоритми, които се използват за защита на данните и системите в блокчейн мрежата.

Също така, всеки блок в мрежата носи уникален хеш, което означава, че никакви данни не могат да бъдат подправени или променени от злонамерени актьори или хакери.

Евтин

Blockchain е евтин в сравнение с други технологии. Премахването на централизираната власт премахва буфера, необходим за оптимално стартиране на мрежата. Без централизация няма нужда да плащате на посредник, подобрявайки ефективността на разходите. Във веригата за доставки използването на блокчейн означава по-малко документи. Самата документация струва много. Свързани са и други разходи, включително наемане на хора, които да правят документите и да поддържат посредниците.

Подобрена ефективност

И накрая, подобрената ефективност е друг отговор на въпроса защо блокчейнът е важен. Причината е по-добра сигурност, отстраняване на посредник и като цяло по-добри процеси. Транзакциите също отнемат секунди, а не седмица, особено международните транзакции.

Защо блокчейнът е важен за бизнеса

Сега, когато разбираме важността от обща гледна точка. Нека се опитаме да го разберем от бизнес гледна точка. В по-голямата си част бизнесът е този, който се възползва най-много от блокчейн. Blockchain не е лесно да се приложи за нормални потребители. Трябва да се управлява от екип от експерти, което го прави идеален за бизнеси, които имат бюджета и апетита да управляват блокчейн проекта.

Подобряването на глобалния блокчейн пазар до 20 + милиарда долара през 2023 г. е друг знак за това колко бързо бизнесът възприема блокчейн, според това представяне на блокчейн.

И така, какво прави блокчейна толкова доходоносен за бизнеса? На първо място, намалява оперативните разходи. Премахването на посредниците е благодат за бизнеса, тъй като не само намалява разходите, но и намалява контактната точка – подобряване на ефективността и растежа.

Скоростите на транзакциите също са подобрени до нова височина. За бизнеса всичко е свързано с ефективността, ако те могат да запазят точността си непокътната. Примерите за употреба също са в полза на бизнеса. Някои компании вече са проявили интерес към блокчейн. Стратегията за блокчейн в Дубай е един пример, при който правителството иска да промени града си с помощта на блокчейн. Те искат да стане първият град, който ще се захранва от блокчейн. Те се стремят към 2020 г. да го направят.

Blockchain зрелост голяма загриженост

Бизнесът обаче знае, че зрелостта на блокчейн е голяма грижа. Blockchain е благоприятно нова технология в сравнение с други технологии. Той също така страда от големи предизвикателства и недостатъци на блокчейна, включително мащабируемост и широко разпространение.

Освен това блокчейнът може да не е отговорът на всяка индустрия там. Финансовият сектор може да намери блокчейна за много полезен, но не и в сектора на изкуството. Но това не означава, че всеки сектор там не се възползва от него. Ключовите сектори, които могат да бъдат наистина трансформирани от блокчейн, включват здравеопазване, транспорт, търговия на дребно, застраховане, недвижими имоти и други!

Блокчейн като услуга

Blockchain е разрушителна технология. Но също така е скъпо да се внедри и управлява. Но с blockchain като услуга, бизнесите с по-нисък бюджет също могат да преминат към blockchain. Има популярни услуги за блокчейн като услуга (BaaS), които се опитват да разрешат търсенето.

Но какво е блокчейн като услуга?

Това са облачното решение, което означава, че фирмите не трябва да се притесняват за инфраструктура или поддръжка. Всичко, което трябва да направят, е да платят за това като услуга. В момента има много доставчици на блокчейн като услуга, но най-забележителните включват следното:

 • Azure Blockchain Workbench
 • Управляван блокчейн на Amazon
 • SAP Blockchain (Cloud Platform Blockchain)
 • Oracle Blockchain Applications Cloud

Вижте основното сравнение между AWS срещу Azure срещу Oracle blockchain тук.

Защо блокчейнът е важен за различните сектори на индустрията?

Сега, след като разбрахме значението на блокчейн за бизнеса. Сега е време да помислим за важността на блокчейн за различните сектори. Нека разгледаме четири от тях по-долу.

Защо блокчейнът е важен за банковото дело и финансите

Банковият и финансов сектор могат да бъдат драстично подобрени чрез блокчейн. Цифровите финансови институти имат най-много предимства, когато става въпрос за интелигентни договори. Ползите идват от цифровите активи, програмируемите пари и интелигентните договори. Има много случаи на употреба, които могат да бъдат използвани в банковия и финансовия сектор. По-специално, блокчейнът за търговско финансиране спечели много сила в последно време.

Някои от тях са както по-долу:

 • Капиталови пазари като застраховане, продажби и търговия
 • Плащания и парични преводи както за вътрешни, така и за международни плащания
 • Сектори на търговско финансиране, включително товарителница и акредитиви
 • Застраховка
 • Управление на инвестициите, включително стартиране на фондове, администриране и др

Има и няколко бизнес ползи, включително:

 • Автентичност: Помага на финансовите институти да въведат целостта на данните и да осигурят подходяща автентичност в техните системи
 • Рационализиран процес: Подобри оперативната ефективност, включително възможността за извършване на сетълмент в реално време, отчитане и одит.
 • Програмируеми възможности: Цялата бизнес логика може да бъде кодирана, включително поверителност на данните, съответствие, идентичност и т.н.
 • Икономически ползи: По-добри оперативни разходи, по-малко инфраструктурни разходи и транзакционни разходи.

Ако искате да научите повече, трябва записвам се в курса Enterprise Blockchains and Trade Finance

Защо блокчейнът е важен в здравеопазването

Здравеопазването е друг сектор, в който блокчейнът ще играе важна роля. В момента здравеопазването страда от липса на единство. Пациентите трябва да носят документите си, а болниците поставят архиви в отделни силози, което отнема време, за да бъдат изтеглени, когато е необходимо. Понастоящем има много случаи на употреба, свързани със здравеопазването, включително следното:

 • Управление на съгласието на пациента
 • Проследяване на лекарството
 • Сигурни електронни здравни досиета (ETRs)
 • Насърчаване на микроплащанията
 • Сигурност на данните от клинични изпитвания

Защо блокчейнът е важен във веригата на доставки

На веригата за доставки липсва прозрачност, точно проследяване на активите и подобрено лицензиране. Blockchain може да подобри проследимостта, прозрачността и търгуемостта и да окаже огромно въздействие върху всеки сектор, който разчита на веригата за доставки. В момента продуктите могат да бъдат трудни за проследяване поради липсата на проследяване в реално време. Също така ще стане невъзможно за злонамерени участници да променят стоки под каквато и да е форма или фактор.

 • Подобрена прозрачност
 • Проследимост
 • Търгуемост

Заключение

Това ни води до края на нашата статия „Защо блокчейнът е важен“.

Блокчейнът несъмнено е важен за нашето общество. Това е въздействие върху настоящите индустрии. Той е несравним. С нарастването на BaaS и други подобрения, това е единственият момент, когато по-голямата част от индустрията ще започне да приема блокчейн.

И така, какво мислите за блокчейн? Виждате ли ползите?

Коментирайте по-долу и ни уведомете. Също така, не забравяйте да се запишете в нашия безплатен блокчейн курс, който обхваща всички основни основи на технологията на блокчейн.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector