Блокчейн срещу база данни: Разбиране на разликата

Занимавате ли се с блокчейн технология и все още се чудите каква е връзката между блокчейн и базата данни? Тук ще разгледаме сравнението на блокчейн срещу база данни, за да ви помогнем да разберете къде стоят двете технологии.

За начинаещи и двете може да звучат подобно. Това обаче не е вярно, дори когато много хора там смятат, че блокчейнът е „просто друга база данни“.

Освен това ще намерите хора, които търсят блокчейн срещу разпределена база данни? Има ли нещо, наречено „разпределена база данни“? Или блокчейнът е просто разпределена база данни? Ще отговорим на всички тези въпроси по-долу.

Blockchain е нещо повече от база данни и тази статия има за цел подробно сравнение на blockchain срещу база данни.

Запиши се сега:Безплатен курс за блокчейн

Blockchain Vs база данни: Какво е Blockchain?

Но ако сте нов, не се притеснявайте; ние ще разгледаме накратко блокчейн тук, преди да преминем към блокчейн срещу сравнение на база данни. Основната дефиниция както на база данни, така и на блокчейн ще ни помогне да разберем сравнението между блокчейн и база данни. Да започваме.

Blockchain е технология на разпределена книга, която позволява на набор от връстници да работят заедно, за да създадат единна, децентрализирана мрежа. Връстниците могат да комуникират и споделят информация или данни с помощта на алгоритъма за консенсус. Освен това няма нужда от централизиран орган, който прави цялата мрежа надеждна в сравнение с други мрежи.

Нека да разгледаме един пример, за да разберем как работи блокчейнът. Когато един партньор изпраща информация на друг, се генерира транзакция. Когато това се случи, транзакциите трябва да бъдат валидирани с помощта на консенсус алгоритъм.

В този случай за потвърждаване на работата се използва доказателство за работа. Той гарантира, че в блокчейна не се предават невалидни транзакции. Blockchain е всичко за блокове. Те се използват за съхраняване на транзакции и друга важна информация, необходима за успешното функциониране на блокчейна.

Времевите марки са създадени, за да гарантират, че всяка транзакция може да бъде проследена, подкрепена и проверена от всеки. Цялата система добавя стойност и въвежда нови функции като прозрачност, неизменност и сигурност.

Искате ли да научите повече за блокчейн технологията? Вижте нашето крайно ръководство за дефиниции на блокчейн точно сега!

Какво е база данни?


С идеята за блокчейн ясно, сега е време да разберем базата данни. Базата данни, за разлика от блокчейн, е централизирана книга, която се управлява от администратор.

Базите данни също показват уникални характеристики, включително способността за четене и писане. Тук само страните с подходящ достъп могат да извършват действия за писане и четене. Базите данни също показват способността да съхраняват множество копия на едни и същи данни и тяхната история. Това се прави с помощта на доверен, централизиран орган, който управлява сървъра.

Централизацията носи много предимства на базата данни. Например лесно е да управлявате бази данни, тъй като данните са централизирани. Достъпът и съхраняването на данни е не само лесен, но и бърз. Те обаче имат и недостатъци.

Един от най-големите недостатъци е шансът данните да се повредят. За да се преодолее недостатъкът, се правят множество резервни копия. Но това не винаги е така, тъй като повечето обекти винаги се доверяват на собственика си и следователно пропускат опцията за архивиране на данни. Друг голям недостатък е как данните могат да бъдат модифицирани от всеки, който контролира самата база данни. Това може да се случи, тъй като базата данни е централизирана по своята същност.

Технически изглед

Сега, нека разгледаме базата данни по-технически.

Базата данни използва структура от данни за съхраняване на информация. Всички данни, които се съхраняват в база данни, могат да бъдат заявявани с помощта на специален език за заявки, известен като Структуриран език за заявки (SQL). Базата данни може да работи с почти всеки тип данни и да подпомага поддържането на всички съвременни предприятия. Също така, той може да бъде мащабиран, за да поддържа милиони записи.

Историята на базата данни също е богата. Започна с просто йерархични файлови системи. Той имаше сериозни ограничения и следователно по-късно се адаптира към релационния модел. Релационният модел е полезен и дава възможност на собственика да работи едновременно с различни бази данни. Системите за управление на бази данни се използват за ефективно организиране на бази данни.

В основата си елементите от данни се съхраняват в таблици. Таблицата се състои от полета, които могат да записват различен тип данни, известни като атрибути.

Без да се има предвид подходящ бизнес модел, е трудно да се използва блокчейн като лост. Вижте нашата крайна стратегия за внедряване на блокчейн, за да научите повече за разработването на блокчейн.

Частна база данни на Blockchain Vs: Същите ли са?

Има много различни видове блокчейн. Например имаме частна блокчейн, която работи в затворена екосистема.

Това може да звучи подобно на това, което са бази данни, но те са фундаментално различни. Частната блокчейн наследява всички свойства, които блокчейн може да предложи, но работи в затворена среда. Само хората, които са разрешени от администратора, могат да участват в блокчейна. Единственото сходство между частния блокчейн и базата данни е централизираният аспект.

Прочетете още: Частна база данни на Blockchain Vs: Каква е разликата?

Блокчейн срещу база данни

След като всеки от термините е ясен, сега е време да направим реалното сравнение. Ще сравним двете технологии, използвайки важни указатели, където ще обсъдим как се сравняват. Всеки указател ще съдържа и примери за осигуряване на яснота и разбиране. Така че, без никакви подробности, нека започнем.

Блокчейн срещу база данни

Блокчейн срещу централизирана база данни: авторитет и контрол

Ако сравним блокчейн и база данни, първото нещо, което ще забележите, е как работи авторитетът. Blockchain е проектиран да работи по децентрализиран начин, докато базите данни винаги са централизирани. Тази уникална характеристика на блокчейна му дава лоста, от който се нуждае, за да се превърне в следващото поколение технология.

Децентрализацията внася много промени в изпълнението на настоящите системи и процеси, използвани от различните индустрии. Той дава възможност на мрежите да работят независимо и премахва всякаква нужда от централизиран контрол.

Базите данни, от друга страна, функционират изцяло въз основа на централизирания аспект. Нито една традиционна база данни не се захранва от децентрализация. Ако специално търсите децентрализирана база данни, тогава блокчейнът попада директно в категорията.

Сега знаете за разликата между блокчейн и централизирана база данни.

Прочетете още:Топ 50 компании, използващи технологията Blockchain

Орган в централизирана база данни

Нека разгледаме по-задълбочено как работи централизацията в базите данни. За управление на базата данни е назначен администратор. Администраторът има целия контрол върху базата данни, което означава, че той може да управлява, модифицира и контролира базата данни по начина, по който иска. Без администратор базата данни няма да функционира изобщо.

Той е на върха и може лесно да създава, променя, променя и изтрива записите. Освен това те могат да изпълняват и други задачи, като например оптимизиране на производителността. Това е важна задача, тъй като по-голямата база данни с течение на времето се забавя.

Когато става въпрос за други потребители, свързани с базата данни, администраторът може да делегира роли на други потребители. Други потребители могат да управляват базата данни според ролята, която им е възложена. Например, той може да възложи на потребител да създава нови потребители. Други ключови функции, като архивиране на базата данни, поддръжка и т.н., също могат да бъдат направени.

Не е просто обаче, когато вземем предвид различните видове блокчейн там. Основната блокчейн, въведена в биткойн, е напълно децентрализирана, но не може да бъде внедрена сред бизнеси със заложени частни данни и процеси.

Ето защо блокчейнът се разви и ние имаме различен тип блокчейн. Хибридният / обединеният блокчейн е най-често срещаният тип блокчейн, който решава проблема с частните организации.

Хибридните блок-вериги са разрешени, което дава на организациите пълната възможност да персонализират настройката си в съответствие с изискването.

Това е една от най-големите разлики, когато правим частна блокчейн срещу база данни. По-нататък в статията ще разгледаме повече за хибридния / частния блокчейн.

Прочетете също:Топ 10 предизвикателства пред внедряването на блокчейн за предприятия

Блокчейн база данни срещу традиционна база данни: Архитектура

В архитектурно отношение блокчейнът и базата данни са различни. И така, каква е разликата между структурата на базата данни на блокчейн и традиционната структура на базата данни? Нека разберем. Можете да

Базата данни се основава на архитектура клиент / сървър. Това е изключително успешна архитектура, която може да работи както в мащабна, така и в мащабна среда. Тук клиентът е приемникът, докато сървърите действат като централизирана обработваща единица. Комуникацията между клиент и сървъри се поддържа чрез сигурна връзка.

Blockchain, от друга страна, използва мрежова архитектура на разпределена книга. Това е peer-to-peer мрежа, в която всеки peer може да се свърже с друг, използвайки защитени криптографски протоколи. Тъй като няма централизиран възел, възлите могат колективно да участват в алгоритъма за консенсус.

Един от най-популярните консенсусни алгоритми е Proof-of-Work, който изисква от миньорите да решават сложни математически уравнения за валидиране на транзакциите в мрежата.

Базата данни не изисква консенсусен алгоритъм и е напълно зависима от централизирания подход.

Администраторът контролира всеки аспект на базата данни и е силно централизиран. Той също е разрешен като хибридна блокчейн, но не в сравнение с публичната блокчейн. Това се надяваме да отговори на въпроса ви, свързан с разрешена блокчейн срещу база данни. Таблицата по-долу също обхваща разрешена блокчейн срещу база данни. Сега каква е разликата между блокчейн базата данни и традиционната база данни.

База данни Хибриден / Федератизирана блокчейн Публична блокчейн
Тип Разрешено Разрешено Публично
Контрол Централизирано Хибрид с няколко функции, централизирани Децентрализиран
Архитектура Архитектура клиент-сървър Затворен Peer-to-Peer архитектор Публична peer-to-peer архитектура
Постоянност на данните непостоянство Неизменим Неизменим
Шанс за неуспех Да Не Не
производителност Изключително бързо Бавно до средно Бавен

База данни на Blockchain Vs: Неизменяемост и обработка на данни

Що се отнася до съхранението и обработката на данни, както блокчейнът, така и базата данни работят по различен начин. В традиционната база данни данните могат да се съхраняват и извличат с лекота. За да се гарантира правилната работа на приложението, CRUD се използва на основно ниво.

CRUD означава Създаване, четене, актуализиране и изтриване. Това също означава, че данните могат да бъдат изтрити и заменени с нови стойности, ако е необходимо.

Blockchain, от друга страна, работи по различен начин, когато става въпрос за съхранение на данни. Blockchain поддържа неизменност, което означава, че данните, след като бъдат записани, не могат да бъдат изтрити или заменени. Неизменността означава, че в мрежата не е възможно подправяне на данни.

Традиционните бази данни не показват неизменност и следователно са по-склонни да бъдат манипулирани от измамен администратор или хакове на трети страни.

Накратко, блокчейнът поддържа само две операции, четене и запис.

 • Операции за четене: Използва се за четене или извличане на данни от блокчейн мрежата
 • Операции за запис: Използва се за добавяне на информация и данни към блокчейн мрежата

Прочетете още:6 ключови функции на блокчейн, за които трябва да знаете

База данни срещу блокчейн технологията: Прозрачност

Друго ключово свойство, което blockchain предлага, е как всеки с подходящия инструмент може да провери данните, след като бъдат записани в публичната blockchain. Прозрачността гарантира, че обществеността може да се довери на мрежата.

Базите данни, от друга страна, централизирани, не поддържат никаква форма на прозрачност. Потребителите не могат да проверят информацията, ако искат. Въпреки това администраторът може да направи набор от данни публичен, но въпреки това проверката на данните не може да бъде извършена от физическо лице.

Целостта на Blockchain е възможна благодарение на неизменността, която предлага. Данните, веднъж съхранени, не могат да бъдат повредени или променени по някакъв възможен начин, което означава, че целостта на данните се поддържа на всяка цена.

Blockchain Technology срещу база данни: Придобиване на разходи и таланти

Що се отнася до разходите за внедряване, традиционната база данни е по-евтина в сравнение с блокчейна. Blockchain е доста нова технология и следователно все още се развива.

Това също означава, че бизнесът трябва да направи правилно планиране и изпълнение, за да интегрира блокчейн в техния процес.

Също така всеки бизнес, който вече работи, трябва да възприеме нова технология. Промяната в подхода е сериозен бизнес, тъй като блокчейнът изисква внедряване от край до край и не може просто да бъде интегриран в съществуваща система като добавка.

Традиционната база данни е лесна за настройка и мащабиране. Те работят с повечето от съществуващите процеси и следователно работят нестандартно в много системи. Това го прави отличен избор за бизнеса, който иска бързо и рентабилно да иска да създаде своите системи за бази данни.

Ако обаче разгледаме по-дълъг поглед върху разходите, свързани с всяка технология, блокчейнът може да осигури по-рентабилно решение, тъй като връстниците управляват мрежата. Организациите не трябва да се справят с допълнителните разходи, свързани с работата с мрежата, което може да спести много разходи.

Същото не може да се каже, когато става въпрос за придобиване на таланти. Blockchain е сравнително нова технология, което също означава, че има ограничено количество таланти, които могат да се справят с практичните blockchain приложения. Цената на таланта за блокчейн също е висока, което може да увеличи разходите, свързани с внедряването и поддръжката на блокчейн от по-високата страна.

От друга страна, талантът, свързан с база данни, е лесен за получаване. Те също са достъпни и дори малкият бизнес може да си позволи разходите за наемане на експерт по бази данни.

Прочетете още: Релационна база данни на Blockchain Vs: Каква е разликата?

Блокчейн срещу база данни: Скорост и производителност

Скоростта на изпълнение също е критичен аспект, който трябва да сравним както с блокчейн, така и с база данни. Базите данни са известни с по-бързото време за изпълнение и могат да обработват милиони данни по всяко време.

Blockchain е значително по-бавен в сравнение с базите данни. Това може да се случи, защото блокчейнът е сравнително нова технология и все още се нуждае от много време, за да се развие и да съответства на стандартите на добре състарените технологии като бази данни.

Когато транзакцията се извършва в блокчейн, тя прави всички неща, които традиционната база данни ще направи. Въпреки това се забавя поради извършването на повече операции, включително следните.

Проверка на подпис:

Блокчейн транзакциите, когато се извършват, се подписват криптографски с помощта на криптографски алгоритми. Тази стъпка е необходима, за да се гарантира, че всяка транзакция е валидна и произхожда от валиден източник. Тъй като това е сложен процес, отнема време, за да се извърши процесът. Въпреки че цялото приложение на блокчейн е бързо, проверката на подписите може да бъде пречка. За сравнение, централизираната база данни не трябва да преминава през процеса на проверка на подписите, което ги прави сравнително по-бързи.

Механизми на консенсуса:

Тъй като блокчейнът е децентрализиран, той разчита до голяма степен на консенсусен механизъм за валидиране на транзакциите към блокчейна. Също така, скоростта на консенсус зависи от вида на използвания метод на консенсус. Някои консенсусни методи са по-бързи от други, но като цяло добавят повече време, преди транзакцията да може да бъде обработена. Централизираните бази данни не страдат от този вид проблеми, тъй като имат централизиран характер. Всяка транзакция се проверява автоматично от базата данни и може да бъде изпълнена по-бързо с помощта на опашка.

Съкращаване:

Blockchain е цялостна мрежа, където всеки възел играе решаваща роля. За да се гарантира, че всеки възел може да участва, информацията за всяка транзакция трябва да се съхранява и проверява от всеки възел.

Тези три аспекта забавят блокчейна. Това означава, че базите данни са сравнително по-бързи по отношение на производителността.

Запиши се сега: Сертифициран корпоративен блокчейн курс (CEBP)

Блокчейн срещу база данни: Случаи на най-добро използване

Сега, след като разбрахме някои съществени разлики между блокчейн и бази данни, сега е време да научим най-добрите случаи на използване и за двете.

Базите данни използват случаи

Най-добрият случай за използване на бази данни са корпоративни решения или мрежи. Причината за това е как базата данни работи и внася стабилност в цялата мрежа.

Базите данни несъмнено са лесни за употреба и вече се поддържат от много популярни системи за управление за разработчици и администратори. Дори уебсайтовете с милиони посетители разчитат на бази данни за обслужване на съдържание. Forbes например използва база данни във връзка със системи от висок клас.

Мащабируемостта е това, което прави базите данни толкова добър избор за предприятията там. Също така системи като фондовите борси, които разчитат на бързи операции, трябва да използват бази данни за по-добър поток от данни. Блокчейнът обаче изглежда се справя отлично и в корпоративни мрежи.

Блокчейнът не е идеален за съхраняване на огромно количество цифрови данни, които трябва да се използват редовно. Друго предимство е как данните се съхраняват в база данни. Не е необходимо да преминава през проверка по време на процеса на запис или четене. Това, което прави базата данни чудесен избор, е колко рентабилна може да бъде, особено ако има нужда да се направи основно счетоводство.

За да обобщим, най-добрите случаи на използване на базата данни включват следното.

 • Приложения или системи, които използват непрекъснатия поток от данни.
 • Съхраняване на поверителна информация
 • Обработка на онлайн транзакции, която трябва да бъде бърза
 • Приложения или системи, при които не е необходима проверка на данни.
 • Релационни данни
 • Самостоятелни приложения

Случаи на използване на блокчейн

Целта на Blockchain е съвсем различна. Това е партньорска мрежа, която установява две важни неща за своите потребители, т.е.прозрачност и доверие. Разпределената книга е това, което я прави уникална. Тя може да промени начина на работа на дадена индустрия и да подобри всеки един аспект от нея. И така, кои са най-добрите случаи на използване за блокчейн? Нека да изследваме.

Всяка система, която изисква правилна проверка, може да използва блокчейн. Например B2B Business-to-Business транзакциите могат да се възползват изключително много.

Това включва верига на доставки, управление на запасите и дистрибуция. Ключът тук е прозрачността, тъй като дава възможност на предприятията да следват всяко едно движение, без да внасят по-голяма сложност. Блокчейнът обаче не се мащабира толкова много и може да забави системите при работа с мащабни записи на данни.

Друг отличен случай на използване на блокчейн са разрешените мрежи. Разрешените мрежи като гласуването могат да се възползват от децентрализиран подход и да внесат доверие и прозрачност в цялата система за гласуване.

Blockchain е идеален и за автоматизиране на задачи в рамките на платформа. Интелигентните договори са въведени в блокчейна Ethereum, което дава възможност за използване на съхранени процедури. Ако е изпълнено определено условие, кодът се изпълнява автоматично.

Ethereum blockchain също използва Proof of Stake (PoS), който е по-ефективен и по-малко жаден за енергия.

В обобщение, най-добрите случаи на използване за блокчейн включват следното:

 • Трансферна стойност
 • Стойност на съхранение
 • Парични транзакции
 • Проверка на надеждни данни
 • Системи за гласуване
 • Децентрализирани приложения (dApps)

Прочетете още: Използване на блокчейн: Списък на 20+ случая на използване на технологията на блокчейн

Заключителни мисли: кой да изберете?

Изборът да вземете следващата си технология за съхранение на данни не е труден. Обсъдихме ключовата разлика между тях и както традиционните бази данни, така и блокчейнът са явните победители.

Базата данни е победител, що се отнася до полезност, скорост и точност. Блокчейнът обаче е победител и когато става въпрос за иновации, проверка и автоматизация.

Blockchain въвежда наказание за изпълнение поради метода си за проверка. Това ясно означава, че трябва да избягвате блокчейн, където бързото време за изпълнение е съществен фактор. Базите данни са чудесен избор, при който критичният бизнес процес трябва да се поддържа или мащабира едновременно. Процесът на четене и запис също не е лесен, когато става въпрос за блокчейн, което прави базата данни по-желана за приложение с общо предназначение.

Накратко, изберете блокчейн, ако търсите доверие, прозрачност и проверка. Базата данни, от друга страна, е идеална за високопроизводителни приложения или услуги. Също така е отличен избор за приложения, които изискват мащабируемост. Ако искате да разберете по-задълбочено блокчейн, трябва да проверите нашия безплатен курс за блокчейн сега!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map