Частен срещу публичен блокчейн: Пряко сравнение

Тази статия предлага бърз преглед и сравнение между частния и публичния блокчейн с по-прости думи.

За някой нов в основите на блокчейн технологията е наложително да разбере основната разлика между двете категории блокчейн. Тази класификация се основава на нивото на разрешение, което потребителят получава, когато се присъединява към определена блокчейн.

Както частният, така и публичният блокчейн се предлагат с различни набори от предимства и недостатъци. Потребителят зависи кой от типа блокчейн отговаря на техните специфични нужди и случаи на употреба.

Тази статия ще се фокусира само върху предлагането на кратко сравнение между частния и публичния блокчейн. За подробен преглед трябва да преминете през подробните ръководства, предложени в статията.

Запиши се сега:Безплатен курс по основи на основата на блокчейн за предприятия

Какво представляват частните блокчейни? Кратък преглед

Частната блокчейн е вид блокчейн мрежа, при която една организация притежава пълна власт над това кой може да се присъедини към мрежата, да осъществи достъп до възлите и да участва в алгоритъма за консенсус. Накратко, контролиращата организация има пълен контрол върху мрежата. Поради тази природа частната блокчейн е известна още като разрешена блокчейн.

Може би си мислите, че този тип блокчейн противоречи на основите на блокчейн технологията. Мрежата обаче се основава на разпределена книга и потребителите с разрешение имат пълен достъп до възлите.

По-висока ефективност, по-добра мащабируемост и стабилна сигурност са едни от най-силните обжалвания на частната блокчейн.

Забележителни характеристики на частните блокчейни

 • По-висока ефективност – Поради строгия контрол от страна на авторитетната организация, частните блокчейни имат по-добро използване на ресурсите, като по този начин осигуряват по-висока ефективност. Също така, това е един от най-големите двигатели за частни случаи на използване на блокчейн.
 • поверителност – Частните блок-вериги по своята същност се фокусират върху поверителността и сигурността на данните.
 • Enterprise-Centric – Тъй като неприкосновеността на личния живот и сигурността са наложителни за предприятията, частните блокчейни са по-подходящи да отговарят на нуждите на тези организации. Частните блокчейни дават възможност на предприятията да осигурят по-безопасни вътрешни екосистеми и да функционират като цяло.
 • Стабилност – Поради по-малкия брой потребители и транзакции, частните блок-вериги имат превъзходна стабилност спрямо публичните блок-вериги.
 • Ниски такси за транзакции – Частните блокчейни предлагат по-ниски такси за транзакции поради по-малкия брой заявки за транзакции.
 • Безопасност – Поради входната бариера нежеланите нарушители не могат да получат достъп до мрежата. Той осигурява по-добра безопасност и защита срещу всякакви незаконни дейности.
 • По-добро регулиране – Авторитетната организация може лесно да очертае правилата и да приложи регулаторни стъпки, за да внуши правилата.

Прочетете още: Какво е частен блокчейн?

Какво е публичен блокчейн? Кратък преглед

Публичната блокчейн е вид блокчейн мрежа, която няма никакви ограничения за нивото на разрешение. Всеки може да се присъедини към мрежата, да осъществи достъп до възлите и да участва в алгоритъма за копаене и консенсус.

Обществените блокчейни са напълно децентрализирани, без разрешение и напълно неизменни – придържайки се към основните характеристики на блокчейн мрежите от първо поколение.


Забележителни характеристики на публичните блокчейни

 • Наистина децентрализиран – Публичният блокчейн няма регулаторен орган – което го прави наистина децентрализирано и разпространено.
 • Пълна прозрачност – Публичните блокчейн са присъщи прозрачни, когато имат достъп до регистъра и участват в консенсус.
 • Неизменим – Когато блок влезе във веригата, няма начин да се промени или изтрие блока. Това означава, че мрежата е напълно неизменна.
 • Осигуряване на потребителите – Потребителят на публична блокчейн не трябва да се придържа към каквито и да било правила или разпоредби от трета страна, освен наследените правила на самата мрежа.

Прочетете още:Какво е публичен блокчейн?

Частен срещу публичен блокчейн: Подробно сравнение

Може да търсите блокчейн мрежа, която е по-добра от всички останали. Но това не е възможно, тъй като всеки тип блокчейн мрежа има някои предимства и недостатъци. В резултат на това всички те имат подходящи случаи на употреба.

Например публичните блокчейни са идеални за криптовалути. Популярни криптовалути като – Bitcoin, Ethereum, Litecoin – са идеални публични примери за блокчейн.

От друга страна, частните блокчейни са перфектни в задоволяването на нуждите на предприятията. Големи корпорации като IBM, Microsoft, Alibaba – са чудесни частни примери за блокчейн. Ако погледнете най-добрите компании, използващи блокчейн технология, ще видите, че почти всички от тях предпочитат частни блокчейн пред останалите.

Hyperledger, R3 Corda, Enterprise Ethereum, Quorum, Ripple – са някои от добре познатите частни блокчейн платформи.

Така че, виждате, че изборът зависи от бизнес стратегията на блокчейн и мисията и визията на конкретна компания.

И все пак, ако искате директно сравнение, следващата таблица трябва да ви помогне да добиете представа –

Публичен блокчейн Частен блокчейн
Достъп Всеки Единична организация
Власт Децентрализиран Частично децентрализирана
Скорост на транзакцията Бавен Бърз
Консенсус Без разрешение Разрешено
Разходи за транзакция Високо Ниска
Обработка на данни Достъп за четене и писане за всеки Достъп за четене и писане за една организация
Неизменност Пълна Частично
Ефективност Ниска Високо

Финални мисли

Както можете да видите, има много разлики и в двете технологии. В действителност, както публичният, така и частният блокчейн е подходящ за среди на предприятия, ако можете да използвате функциите, които искате. Освен тези два основни типа, съществуват и други видове блокчейн – т.е. хибриден и обединен или консорциум блокчейн.

Но в крайна сметка решението зависи изцяло от вас. Надяваме се, че това ръководство ще ви помогне при избора на идеалния за вашия бизнес.

Но ако искате да влезете в повече подробности, не забравяйте да проверите нашия безплатен курс за блокчейн, за да научите повече за него.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map