Какво е частен блокчейн? Ръководство за начинаещи

Тази статия ще обхване всички основи на частната блокчейн технология и ще разбере как работи.

Когато говорим за блокчейн технологията, винаги чуваме по едно във всяка отделна статия – тя е децентрализирана. Понякога смятаме, че това е голямо движение срещу жадните за пари корпорации. Но дали е все пак? Може би не сте запознати с термина – частна блокчейн.

Време е да поразровите малко света. Всички сме чували името на Сатоши Накамото. Той е мистериозната фигура зад криптовалутния свят. Никой не е сигурен дали Сатоши е момче, момиче или организация. Въпреки че ние, обикновените хора, винаги кредитираме Сатоши за създаването на биткойн, най-голямата иновация в историята е блокчейнът.

Технологията Blockchain може просто да бъде идентифицирана като една цифрова книга, където се записват всички транзакции в рамките на криптовалутна екосистема. Тук системата поддържа всички транзакции в хронологичен ред и отворени за обществеността.

Но не всички блокчейн са еднакви. Има публични блокчета и частни вериги. И двете обаче са децентрализирани, но все пак имат съществена разлика.

Запиши се сега:Курс за основи на Enterprise Blockchains

Какво е Private Blockchain?

Частната блокчейн е разработена и поддържана от частна организация, която има правомощията върху процеса на добив и алгоритъма на консенсус. Частната организация решава кой може да се присъедини към мрежата и достъпът да изтегли възлите.

Да, сега не звучи толкова децентрализирано! Никой не може да чете, пише или одитира блокчейна по всяко време. Освен това управляващата организация може да замени командата blockchain или да изтрие, когато пожелае!

Вместо да го наричате публична книга, трябва да я наричате „разпределена книга“, която се споделя с избраните потребители.

Да, книгата все още е криптографска и никой не може да държи под око парите ви. И така, основната цел е все същата.

Един от частните примери за блокчейн е платформата Ripple.

частен блокчейн


Някои забележителни характеристики

  • Само избрани физически или юридически лица имат право да преглеждат възлите на мрежата.
  • Възможността за добив не е публична. Някои криптовалути дори са предварително добити!
  • Правата за преглед и одит са запазени само за избрани лица.
  • Децентрализиран и позволява P2P транзакции.
  • Те са предимно неизменни.

Защо да използвам частен блокчейн?

Блокчейн технологията просто е извън света. Технологията показва потенциал да промени самия свят, какъвто го познаваме. Традиционната финансова система може да се разпадне, тъй като поправя всички недостатъци в нея.

Разбирайки безграничния потенциал на системата, много корпоративни гиганти проявиха жив интерес към технологията. Компании като Microsoft, IBM, Alibaba и така нататък инвестират активно в технологията.

И така, какво означава това? Страхувате ли се, че корпорациите ще унищожат целостта на цялата концепция за децентрализираната валута?

Е, всъщност не. Всъщност много от недостатъците на публичните блокчейн се решават. Така че, нека видим какви са частните случаи на използване на блокчейн.

Искате ли да научите повече за случаите на употреба? Ето ръководство за компании, използващи блокчейн технология, за да започнете.

Не е мощен убиец!

Всички знаем, добивът на биткойни отнема невъобразимо количество процесорна мощ. По този начин той консумира голямо количество енергия. Тъй като частните блокчейни предоставят предварително добити монети, можем да го наречем енергийно ефективен в сравнение с публичния.

По-малко летливи

В YouTube ще намерите много видеоклипове, в които се казва, че биткойните са рисков бизнес. Е, всъщност е! Никой не може да предвиди дали цената ще скочи до небето или ще захапе праха. Собствените организации ежедневно регулират частните блокчейни и затова те са по-малко нестабилни.

Работете заедно за подобрение

Много от тези частни позволяват на потребителите да работят рамо до рамо с банките и финансовите агенции. Това прави технологията по-практична и използваема. Защо трябва да се карате, ако можете да бъдете приятели със системата?

Няма незаконна дейност

Най-добрата част за частния блокчейн е, че той няма никаква възможност за допускане на престъпни дейности. Проблемът е, че биткойн е популярна платформа, но тя също така носи отговорност за всяка незаконна дейност.

По този начин има лоша репутация. Но частните блокчейни са много селективни. В резултат на това единственото упълномощено лице може да влезе в платформата, което ограничава престъпниците.

Овластяване на корпоративни компании

Обикновено частната мрежа е за овластяване на корпоративни компании. Той се фокусира върху общите ползи от дадена организация, а не върху отделни индивиди. По този начин е очевидно, че това ще осигури увеличени приходи и ще увеличи общия растеж на една компания. Той може също да помогне при разработването на корпоративни блокчейн платформи.

Public Vs Private Blockchain

Винаги има дебат за това кой е най-добрият – частен или публичен блокчейн. В действителност нито едното, нито другото е добро или лошо по някаква конкретна причина. Има различни видове блокчейн технология и всички са подходящи за различни цели.

Но за да успокоите ума си, нека видим сравнението на Public Vs Private Blockchain.

Публичен блокчейн Частен блокчейн
Достъп Всеки Единична организация
Власт Децентрализиран Частично децентрализирана
Скорост на транзакцията Бавен Бърз
Консенсус Без разрешение Разрешено
Разходи за транзакция Високо Ниска
Обработка на данни Достъп за четене и писане за всеки Достъп за четене и писане за една организация
Неизменност Пълна Частично
Ефективност Ниска Високо

Финалната идея

Така? Получихте ли основното разбиране за частните блокчейни? Въпреки че идеята излиза от релсите от основната идеология на криптовалутата, тя все пак е по-практична. По-малко изменчивият му характер го прави по-желателен за обикновените потребители, които искат да използват платформата за ежедневни дейности като плащане на сметки за комунални услуги и други.

Ако се интересувате от блокчейн и искате да разберете как влизат в действие тези различни видове блокчейн, препоръчваме да започнете с нашия безплатен основен курс.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map