Какво е публичен блокчейн? Ръководство за начинаещи

Какво е публичен блокчейн? Как работи? По какво се различава от частния? Кога да използвам публичен блокчейн? Всички тези въпроси са изключително объркващи, ако сте само начинаещ. За да ви помогнем, ще се потопим в детайлите на публичната блокчейн и нейната екосистема. И така, нека започнем!

В действителност има много различни видове блокчейн технологии, подходящи за различни случаи на употреба. Например, съществуват публични блокчета, частни вериги и обединени блок вериги. Всеки един от тях се различава един от друг.

Ако обаче не разбирате как всеки от тези типове засяга нашите бизнес модели, ще бъде изключително трудно да внедрите решение, базирано на блокчейн.

В тази статия ще изследваме публичната блокчейн екосистема. Освен това, за да ви помогнем да разберете по-добре концепцията, ще започнем с дефиницията и след това бавно ще преминем към практически пример за този тип технология. Така че, нека проверим за какво става въпрос тази технология.

Запиши се сега:Безплатен курс за блокчейн

Какво е публичен блокчейн?

Обществената блокчейн няма ограничения. Всеки, който има интернет връзка, може да получи достъп до мрежата и да започне валидиране на блокове и изпращане на транзакции. Обикновено такива мрежи са склонни да предлагат някакъв вид стимул за потребителите, които валидират блоковете.

Във всеки случай тази мрежа има тенденция да използва алгоритми за консенсус Proof of Work или Proof of Stake за валидиране на транзакциите. Това е „публична“ мрежа в истински смисъл.

Това беше моделът, който Сатоши Накамото предложи още през 2009 г. Можете да го наречете майчината технология. По-късно корпоративните компании започнаха да проявяват интерес към блокчейн технологията и промениха същността на децентрализираната книга и въведоха частните блокчейни.

В публичната блокчейн архитектура можете да изтеглите протокола по всяко време и няма да имате нужда от разрешение от никого. Публичните блокчейни изобразяват идеалния модел, който прави технологичната индустрия толкова доходоносна.

По този начин тя е напълно децентрализирана, нито една организация не контролира екосистемата. Докато частната блокчейн може да бъде променяна и променяна от притежаващата организация.

Публичен блокчейн надмина необходимостта от трета страна. Системата има собствен естествен поток – точно като течаща река. Никой не контролира пътя на потока, но всички го използват. И така, как можете да го определите лесно? Самоуправлявана, чисто децентрализирана и автономна цифрова публична книга.

Това е като тази дефиниция за демокрация – за хората, от хората и за хората!


Чудите се за различните видове блокчейн технологии? Разгледайте 4-те различни типа блокчейн технология, за да научите повече за тях.

Характеристики на публичния блокчейн

Има определени характеристики на публичната блокчейн архитектура. Очевидно тези функции се различават от другите видове блокчейн. Нека да видим какво са това –

  • Всеки възел има достъп за четене и писане в регистъра
  • Всеки може да изтегли и добави възли към системата
  • Технологията има напълно децентрализиран характер
  • Той предлага анонимност, което означава, че никой не може да проследява вашите транзакции обратно към вас
  • Това е малко по-бавно в сравнение с частната блокчейн

Прочетете още:6 ключови функции на блокчейн, за които трябва да знаете

Какви са предимствата?

Нека да разгледаме някои от ключовите предимства на публичната блокчейн.

По-голяма прозрачност

Обществените блокчейни имат общо споделен консенсус сред потребителите на мрежата. Ако някой попита – защо обществената мрежа е по-добра? Първият отговор ще бъде прозрачността. Самата причина блоковите вериги да се считат за новата система за осигуряване на приходи е, че тя е прозрачна и няма контрол над нищо.

Това беше голяма стъпка от централните и федералните банки, които контролираха естеството на това как да извършват транзакции. Освен това трябва да плащате различни такси, когато искате да изпратите пари на някого по традиционния метод.

Освен това всички истории на транзакциите се пазят скрити, далеч от очите на обществеността. Сатоши показа на света, че нашата традиционна система е твърде стара за информационната ера.

Когато общата цифрова книга се споделя с масовата тълпа, всеки може да я следи. Това води до по-голяма прозрачност и необходимост от трета страна да валидира транзакциите.

Прочетете също:Как работи Blockchain?

Истинска децентрализирана структура

Мрежовата инфраструктура е напълно децентрализирана. Така че всички възли в системата ще имат свое собствено копие на книгата. И като използват алгоритмите за консенсус, те могат да актуализират ефективно книгата.

Тъй като няма нужда от централен орган в която и да е стъпка, този тип блокчейн предлага наистина децентрализираната структура.

Осигуряване на потребителите

Всеки, който има интернет връзка, може да изтегли копието на блокчейна и има пълни правомощия да го прочете или презапише. Това означава, че обикновените хора имат контролния панел, а не зла корпорация!

Неизменност

Обществената мрежа е напълно неизменна. Това означава, че никой не може да фалшифицира системата или да открадне парите. Ако някой се опита да подправя блоковете като двойно харчене, всички останали възли ще отхвърлят транзакцията. Така че случаи като данъчни измами и много други проблеми могат да бъдат смекчени с тази технология.

Blockchain идва със своя справедлив дял от предимствата. Научете повече от нашето ръководство за предимствата на блокчейн технологията.

Примери за публичен блокчейн

Важно е да разгледате най-добрите публични примери за блокчейн за вашето бизнес решение. Ако искате да използвате този тип блокчейн технология, трябва да разберете кога да използвате публична блокчейн и кога не трябва.

Почти всички големи имена в крипто света се основават на публичната блокчейн като – Bitcoin, Ethereum, Litecoin и т.н..

Ethereum всъщност е най-популярната публична блокчейн в момента. В действителност Ethereum издигна концепцията за публичен блокчейн на съвсем ново ниво. Понастоящем има толкова много приложения, базирани на тази блокчейн.

Любопитен ли сте за Ethereum? Искате ли да знаете как работи тази платформа? Вижте нашето крайно ръководство за Ethereum точно сега!

Заключение

След като вече знаете какво е публична блокчейн, можете успешно да внедрите всяко базирано на блокчейн решение, използвайки публични блокчейн. Въпреки че тази блокчейн е пълна с функции, все пак не е толкова подходяща за корпоративни решения.

В действителност корпоративните решения се нуждаят от регулации, но тази технология не може да ги предложи. Ето защо трябва също да проверите частната блокчейн и обединената блокчейн, преди да направите последното обаждане.

Ако тепърва започвате с вашето блокчейн пътуване, тогава първо трябва да научите за основите на блокчейн. Можете да започнете процеса си на обучение с нашия безплатен блокчейн курс. Регистрирайте се сега и внедрете предимствата на блокчейн технологията във вашето решение.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map