Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Къде е насочено бъдещето на блокчейн?

Бъдещето на блокчейна изглежда светло и се чувства като следващият вид технология в световната мрежа. Blockchain може да революционизира финтех индустрията и социалните медии, ако го използваме добре.

Не знаете какво е блокчейн? Насочете се тук.

Глобални плащания

Традиционна платежна мрежа под заплаха е SWIFT – Общество за световни междубанкови финансови телекомуникации. Той улеснява глобалните парични преводи между повече от 200 банки. И отнема минимум един ден за обработка на транзакция. Да не говорим, че тези трансгранични транзакции включват предимно процес на конвертиране на валута. А институцията, участваща между тях, ще даде лош курс за конвертиране на валута, а понякога и такси за конвертиране отгоре.

Дори при покупките с кредитна карта, които са с различна валута, валутата на картата включва лоши курсове за конвертиране на валута. Освен това тези преобразувания налагат отгоре данъци за услуги.

Като държим това настрана, какво да кажем за микротранзакциите?

Ами ако искате да изпратите 100 долара от САЩ до Индия?

Опциите са малко.

  1. PayPal – висок процент на конверсия, 5% такси на всичко отгоре и отнема около три дни, за да получите пари от PayPal до местната банкова сметка.
  2. Банков превод – забравете за това, всеки превод привлича такса от 30 USD и вие знаете лошата такса за преобразуване между тях. От друга страна, местната банка таксува допълнително за обработка на входящата транзакция.

Blockchain вече доказва, че тези трансфери могат да се извършват за минути, ако не и секунди. И може да ги направи по-евтини, струвайки само малка част от долара.

Ето как би се случило прехвърляне, ако подателят използва блокчейн.

  1. Алис иска да изпрати 200 долара на приятеля си Боб в Индия.
  2. Алис избира Ether (ETH), за да изпрати парите.
  3. В момента това приблизително се превръща в 0,38 ETH.
  4. При получаване Боб преобразува ETH в местната валута индийска рупия (INR), като го продава.
  5. След минути прехвърлянето ще бъде завършено.

Ами ако самите банки използват блокчейн технология? Това би било по-добре от горния процес.

Какво ще стане, ако приемането на криптовалути като ETH от търговците расте? Международните покупки ще имат по-малко режийни разходи.

Ripple, платежна система, базирана на технология на разпределена книга, вече обслужва банки като American Express, UBS и Santander. Ripple обаче не работи с публична блокчейн – тоест самата компания взема решения и е по-централизирана, противно на основната философия на блокчейн технологията, която трябва да бъде по-отворена за публично участие.


Във всеки случай очакваме публичните блокчейн в близко бъдеще да станат доминиращи играчи в индустрията за трансгранични плащания.

Социалните медии могат да бъдат бъдещето на блокчейн

Скорошни Скандал с данни във Facebook разкрива как компания за милиарди долари е безразсъдна с потребителски данни. Социалните медии са дигитален отпечатък от живота, идеите и възприятията на хората. Използването на тези данни без съгласието на потребителя е нарушение на основните човешки права.

Blockchain може да се справи с този проблем, като предостави пълен контрол на данните на потребителите. Колкото повече блокчейн технологията е децентрализирана, толкова по-малко отделен обект може да контролира данните.

Един пример е Блокчейн STEEM. Това е социална платформа за блогъри и писатели да публикуват своите произведения. Платформата възнаграждава потребители, които курират и създават съдържание, без да зависят от рекламите. А за платформата всеки може да създаде интерфейс, за да представи красиво статиите в блокчейна. Такъв пример е steemit.com.

Не само защитата на данните, но блокчейнът също може да започне нова революция в социалните медии: по-прозрачна, надеждна и, разбира се, по-малко натрапчива.

Заключение

Причината, поради която бъдещето на блокчейн носи повече интерес, е, че то може да реши много проблеми, с които се сблъскваме днес.

Напоследък имахме скандална идея. Ами ако всеки човек има своя собствена блокчейн, която помага в различни аспекти от живота на индивида?

Не би ли било невероятно, ако всички тези отделни блок-вериги могат да говорят помежду си?

Например данъците ви ще бъдат изчислени от данните във вашата блокчейн от данъчния отдел. И данъчният отдел автоматично удържа данък, без да е необходимо да седи, изчислява и проверява.

Вашите сметки, заплати и покупки, всички те могат да станат по-безпроблемни и автоматични.

Е, отидохме твърде далеч в бъдещето. Но ние вярваме, че бъдещето на блокчейн носи това обещание.

Какво мислиш? Коментирайте по-долу.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector