Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Определение на блокчейн: Всичко, което трябва да знаете

Търсите правилното обяснение на дефиницията на блокчейн? Нека проверим тънкостите на тази технология точно сега!

Blockchain променя парадигмите на нашия бизнес свят с бързи темпове. Може би си мислите, че разбирането на технологията е доста лесно. Но знаем, че има голям шанс да сте попаднали на много смисъл, който не е имал много смисъл, когато сте търсили дефиниция на блокчейн онлайн.

Е, но не се притеснявайте, истинската дефиниция на блокчейн е много по-лесна за разбиране, отколкото си мислите. В действителност новата технология всъщност променя перспективата на цифровия свят. Тъй като технологията на блокчейн не отива никъде, засега е време да се запознаете с истинското определение на блокчейн.

Запиши се сега: Безплатен курс за блокчейн

Contents

Съдържание

Глава 1: Определение на блокчейн: Какво е това?

В действителност техническата дефиниция на блокчейн ще бъде такава –

„Технологията Blockchain е разпределена система, която насърчава децентрализацията, прозрачността и целостта на данните.“

Изглежда много техничен, нали? Е, нека го разделим за вас.

В основата си можете да го мислите като верига от блокове. Но тук думите „верига“ и „блок“ представляват различно нещо.

В този контекст блокът представлява цифрова информация, а веригата представлява как цифровите данни се съхраняват в базата данни / регистъра.

Обикновено цифровите части от информация съставляват „блоковете“ в регистъра. Освен това имате три основни части –

Той ще съхранява информацията за блокчейн транзакцията, като час, дата, сума и др. Сега обаче може да съхранява различни типове формати на данни като документи, изображения, самоличности и т.н..

В блока той ще съхранява кой участва в транзакцията на блокчейн. Въпреки това, вместо да използвате истинското си име, ще получите уникален „цифров ключ“ като ваше потребителско име. Освен това блокчейнът ще съдържа само това потребителско име.

Друг важен факт е, че всеки отделен блок е различен от другите блокове. Подобно на това как имаме различни имена, за да се идентифицираме. И така, блокът ще съхрани „хеш“, който е уникален код, който ще помогне на системата да разграничи два блока.


Оформяне на веригата

След като всичко приключи, вашият блок ще се нуждае от проверка. Е, тук става интересно. Никой в ​​мрежата не може просто случайно да създаде блок и да го съхрани. В действителност други възли ще проверят вашите данни в блока и ако всичко изглежда добре, те ще дадат зеления сигнал.

И само тогава тя ще се съхранява в регистъра. Блокът обаче ще бъде свързан с предишния блок, когато се съхранява в регистъра. И когато се появи друг блок, той също ще се свърже с този.

Например, създадохте блок „x“ и преди това имаше блок „y“. Така че, когато вашият „X“ се съхранява в дневника, той ще се свърже с „y“. По същия начин блокът „y“ ще съхранява и връзка към блока „x“.

Всички връзки между „блоковете“ създават непрекъсната веригоподобна структура. Така че, виждате ли, това е истинското значение на дефиницията на блокчейн.

Вижте нашата Blockchain Vs. Ръководство за база данни, за да се знае разликата между тези две.

Но защо Blockchain е толкова важен?

Най-добрият начин да се опише защо дефиницията на блокчейн е толкова важна е да се разгледа основната структура на системата. В действителност знаете как всичко зависи от централизираните сървъри. Освен това ограниченията на централизираните сървъри са единствената причина за революцията на блокчейна.

Ето защо е наистина важно да знаете за дефиницията на блокчейн. В действителност това помага да се разбере технологията по-добре, тъй като централизираната структура не се справя много добре.

Но дали централизираните системи са ограничени?

Е, да видим дали са.

Ограничения на централизираните системи

Ако забележите типичния софтуерен аспект на цифровия свят, ще видите, че повечето от тях се основават на централизирана структура. Обикновено не е така, защото архитектурата е наистина лесна за поддръжка и развитие. Това е така, защото всички са свикнали да се доверяват на други страни, за да защитят информацията си.

Освен това зависим от други страни, че те не ни изневеряват или измамват със своите продукти. В действителност вероятно няма да работите с никой, с когото преди това не сте имали бизнес.

Така че става изключително трудно да се мащабирате или да търгувате с някого без никакви предварителни бизнес отношения.

Нека го обясним с пример. Да предположим, че сте поръчали нещо през Amazon, но сте сигурни, че ще получите доставката, нали? В действителност обаче Amazon не е тази, която произвежда артикула; това е някой друг.

Понякога дори други трети страни продават тези артикули. И така, Amazon работи като буфер между тази трета страна и вас. Въпреки че може да не знаете за тях, но все пак ще им се доверите заради маркера на Amazon.

Определението на блокчейн обаче дефинира тук е „необходимостта от трета страна за установяване на доверие“. С блокчейн няма да имате нужда от трета страна; можете директно да работите с други бизнеси с пълна сигурност, въпреки че не им вярвате.

По този начин в типичната централизирана система има много недостатъци, включително:

 • Не може да се има пълно доверие
 • Не предлага пълна сигурност
 • Не се занимава с проблеми с поверителността
 • Отнема твърде много време и в крайна сметка струва
 • Няма прозрачност

Предимства на Blockchain пред типичната централизирана система

 • Отървава се от всички посредници
 • Проверка на транзакции
 • Протоколи с висока сигурност
 • По-ниски разходи
 • Прозрачна мрежова система
 • Неизменим и децентрализиран

Вижте, не казвам, че блокчейнът решава всички проблеми. В действителност блокчейнът идва и с някои проблеми. Имайте предвид обаче, че тя наистина се отървава от много централизирани проблеми. По този начин това е чудесно надграждане от централизирани сървъри до децентрализирани.

Освен това има много сценарии, при които блокчейнът може да направи решението по-сигурно, прозрачно и стабилно. Блокчейнът обаче е сложна архитектура за мрежи. Така че, без да сте получили напълно знания за това, не бива да правите скок.

Но ако искате да сте в крак с технологичната революция и да се разширите, най-добре е да знаете за простата дефиниция на блокчейн.

Така че, поради тези причини, трябва да знаете за дефиницията на блокчейн.

Прочетете още: Използване на блокчейн: Списък на 20+ случая на използване на технологията на блокчейн

Глава 2: История на блокчейн технологията

1991-2008:

Знаете ли кога за първи път се появи блокчейнът? Е, през 1991 г. Стюарт Хабер и Скот Сторнетко започнаха работа по първата блокчейн технология. Отначало те искаха да създадат криптографски криптиран блок от вериги. Нещо повече, те се опитаха да го направят непроменен.

Дори тогава те използваха времеви клейма на документите, за да имат пълен запис на всички транзакции. По-късно те надградиха системата и включиха дървета Merkle. По този начин той подобри способността им да съхраняват повече документи в рамките на един блок.

Така че, разбирате ли, въпреки че много хора смятат, че дефиницията на технологията за блокчейн е дошла за първи път през 2018 г., тя всъщност е започнала през 1992 г. Абсолютно необходимо е да се знае напълно за простата дефиниция на блокчейн.

Както и да е, по-късно през 2008 г. най-накрая дойде истинската революция. Група или човек на име Сатоши Накамото дойде с нова визия за блокчейн и този път това беше ядрото на криптовалута – биткойн.

Биткойн промени начина, по който работи нашата система, тъй като това беше цифров начин на плащане.

2009-2011:

След въвеждането на биткойн, Сатоши Накамото най-накрая пусна биткойн белия документ през 2009 г. Освен това, в белия документ той даде пълни подробности за това как работи мрежата. Освен това, той също така посочва как може да засили цифровото доверие.

В действителност никой няма да има контрол, така че никой не може да наруши доверието на другите. Въпреки това, юздите на Сатоши Накамото приключиха, когато той предаде разработката на платформата на други разработчици и изчезна.

В действителност, въпреки че Сатоши Накамото не продължи да развива технологията, други разработчици започнаха бавно да създават повече блокчейн платформи.

Нещо повече, с децентрализирано приложение в микса, определението на технологията блокчейн най-накрая започна да идва на вниманието на всички.

Така или иначе през 2010 г. най-накрая се случи първата биткойн онлайн покупка. Потребител купи две пици с 10 000 BTC.

 2012-2014:

Този период в историята беше най-значимият като простото определение на блокчейн. В действителност биткойнът беше отлично начало за блокчейн, но много разработчици смятаха, че това не е достатъчно за нови иновации.

Сред тях беше Виталик Бутерин, който допринесе за кодовата база на Биткойн. Биткойнът обаче беше драстично ограничен. И така, разработчикът започна да работи върху друго решение, което би могло да формира различни функции, но все пак да съдържа мрежовата система peer-to-peer мрежа.

Най-накрая той излезе с Ethereum през 2013 г. с нови допълнения към типичната биткойн кодова база. Освен това, това беше развитие, което промени начините на блокчейн завинаги в простото дефиниране на историята на блокчейн.

Междувременно Биткойн стана толкова популярен, че надмина 1 милиард долара на пазара. Скоро Виталик пусна бялата книга на Ethereum. И тълпата разпродажба започна за финансиране. Така или иначе по време на това определение за историята на блокчейн, Ethereum успя да получи цялото финансиране, от което се нуждае.

Виждайки потенциала на блокчейн, Ripple – корпоративно финансово решение за блокчейн, излезе на пазара.

Освен това друг популярен корпоративен блокчейн консорциум в момента – R3, формира консорциума с над 40 наследени членове. Излишно е да казвам, че и трите нови иновации все още преобладават на пазара на блокчейн.

И така се появи дефиницията на технологията на блокчейн.

Прочетете още: Enterprise Ethereum: Частен блокчейн за предприятия

2015-2017:

През 2015 г. Ethereum официално стартира и представи нова функция, наречена интелигентни договори. Освен това интелигентните договори се превърнаха в една от водещите функции, които могат да изпълняват различни договорни функции.

Така или иначе Ethereum успя да събере масивна общност от активни разработчици, които все още го утвърждават като истинска екосистема.

Друг масивен играч на пазара всъщност за пръв път започна своето пътуване през 2015 г. В действителност, чадърният проект Hyperledger започна своето пътешествие за развитие на блокчейн.

Фондация Linux представи Hyperledger и сформира консорциум за разработване на блокчейн технология. Така че те също са огромна част от дефиницията на технологията на блокчейн. Освен това, Hyperledger искаше да обедини всички усилия за блокчейн в едно пространство.

Освен това Hyperledger насърчава сътрудничеството между компаниите, вместо да се конкурира, за да даде възможност на всеки да получи справедливия си дял от експозицията. Освен това Hyperledger също представи нова структура, наречена модулна архитектура, която ви позволява да включите всякакъв вид функция и да я използвате.

Така че, въпреки че блокчейнът ви може да не идва с функция, от която се нуждаете, можете просто да го разработите ръчно и да го включите в системата и да го използвате.

Виждайки потенциала в предприятията, JP Morgan стартира блокчейн Quorum като корпоративно решение. Базовата линия на Quorum всъщност е Ethereum, но тъй като Ethereum е публичен, той се нуждаеше от някои промени.

По този начин сега имаме частна платформа за кворум, която предприятието може да използва без никакви проблеми.

Прочетете още: Quorum Blockchain Ultimate Guide

2018:

През 2018 г. ще видите огромната популярност на блокчейн технологията. Въпреки това, изключително нестабилната природа на биткойните накара пазара да премине към основната технология от криптовалути.

В действителност криптовалутите са страхотни, но са склонни да бъдат силно нестабилни. Така че, това създава несигурност на пазара, което не е нещо, което фирмените компании търсят.

Друг голям факт в хронологията за дефиниране на технологията блокчейн е възходът на финансовите компании, използващи мрежата. Отначало финансовите компании бяха силно скептични, тъй като тя губи властта си върху централизираните системи.

Поради ползите от технологията обаче сега 15% от финансовите компании я използват. И е във възход. След масивната промяна в случаите на употреба в дефиницията на блокчейн, предприятията вече са повече от нетърпеливи да я използват.

Според проучване 95% от компаниите са готови да инвестират в блокчейн през 2018 г. И много от тях вече инвестират милиони в нишата.

В края на 2018 г. глобалният блокчейн бизнес пазар възлиза на 1,2 милиарда долара.

 2019:

В момента технологията на блокчейн се прилага масово в много предприятия, благодарение на блокчейна като сфера на услуги. В действителност, blockchain като сервизна компания предлага различен вид среда за разработка за компании без никакви познания за blockchain.

Защо? Е, като цяло ресурсите за самостоятелно разработване на блокчейн технология са доста оскъдни. Тъй като само ограничен брой програмисти могат да се справят със сложността на технологията, много компании се възползват от техните услуги.

Тъй като обаче повечето от водещите корпоративни блокчейн платформи са с отворен код, всеки може свободно да го използва в своята система. Но за това те ще се нуждаят от екипи за разработка, които да им помогнат да добавят повече функции или да им помогнат да ги интегрират.

По този начин блокчейнът като индустрии за услуги бързо се развива, за да отговори по-добре на всички нужди. Спокойно можем да кажем, че ще продължим да наблюдаваме по-голям растеж в този сектор.

Също така, поради правните проблеми на ICO, сега повечето от тях са заменени от токени за сигурност. Те са подобни на ICO, но се предлагат със законни резервни копия. Така че хората, които инвестират в ICO, няма да се сблъскат с никакви измами или измамни компании.

Предприятията за блокчейн платформи са решаващи за приемането на блокчейн. Научете повече за Enterprise Blockchain платформите сега!

2020:

2020 беше страхотна година за блокчейн технологията. Много държавни съоръжения търсят портфейла на блокчейн и инвестират пари, за да го внедрят. Нещо повече, банките са нетърпеливи да работят върху цифровите валути на централната банка, които завинаги ще променят пейзажа на света.

Китай разкри напълно функционален CBDC модел, който вече се предлага с функционален портфейл за блокчейн. Въпреки това, Libra на Facebook също е на път да завърши този модел CBDC.

В действителност много компании не търсят урока по блокчейн, за да научат повече за технологията и да започнат собствен проект. Следователно търсенето на умения и уроци, базирани на блокчейн, в момента е високо.

Бъдещето:

Бъдещето на блокчейна е доста светло. Както можете да видите, простата дефиниция на времевата линия на блокчейн показва големи обещания. Освен това се изчислява, че блокчейн пазарът ще надхвърли 3,1 трилиона долара до 2030 година.

И така, сега е моментът да си осигурите място в тази огромна пазарна капитализация.

Искате ли да научите повече за историята на блокчейн? Вижте историята на блокчейн хронологията точно сега!

Глава 3: Основни характеристики на технологията Blockchain

Има някои основни характеристики на blockchain, за които разработчикът на blockchain трябва да знае. Нека да видим какви са те –

Неизменим

Неизменността несъмнено е една от най-важните функции на блокчейн. Това означава, че никой разработчик или потребител на блокчейн не може да променя / изтрива данните в регистъра или да добавя ново съдържание без никаква проверка. Тази функция гарантира неизменност.

В действителност блокчейн транзакцията работи малко по-различно от всяка друга финансова компания. Тъй като няма централизирана власт, това зависи от възела в мрежата.

Когато се случи транзакция с блокчейн, всички възли в мрежата ще трябва да кажат, че е валидна или няма да се добавят към дневника.

Освен това, когато се добави блок, той е постоянен. По този начин няма начин да го промените или промените.

Знаете ли, че тази функция на дефинирането на блокчейн го прави без корупция?

Тъй като по-голямата част от корупцията идва от организацията чрез промяна на регистъра, обхватът за това се елиминира. По този начин тя се бори обратно към престъпността.

Децентрализиран

В дефиницията на блокчейн срещнахте думата „децентрализирано“. Но какво означава това? В действителност това означава, че няма нито едно лице или управляващ орган, който да гледа над рамката. Но в типична мрежова структура всичко силно зависи от модела клиент-сървър.

Но тук един човек или група се грижи за цялата инфраструктура. Това е едно от значителните предимства, които всеки разработчик на блокчейн трябва да търси. Той насърчава потребителските права. По този начин той предлага повече предимства в крайна сметка –

 • Отървава се от човешки грешки, така че е по-устойчив на грешки.
 • Повече контрол за потребителите върху техните свойства.
 • Силно сигурно, защото е по-скъпо, повече хакери да подреждат системата.
 • Отървава се от всички интеграции на трети страни.
 • Няма шанс да бъдете измамени, тъй като системата работи изцяло на алгоритми.
 • Всяка промяна се преглежда от възлите, което насърчава прозрачността.
 • Въвежда автентична архитектура, така че хората трудно биха могли да разбият кода и да го атакуват.

Подобрена сигурност

Е, тя се отървава от централната власт, но това не означава, че всеки може да прави всичко, което иска. Това би било сериозен риск за всеки възел. В действителност, за да се насърчи неприкосновеността на личния живот и сигурността, всички данни в регистъра са силно криптирани.

Тук, в дефиницията на блокчейн, силно се споменава термин, наречен криптография. В действителност криптографията е един от сложните математически алгоритми там. По този начин той служи като защитна стена за мрежата.

Няма начин да пробиете кода. Освен това, ако някой иска да промени някаква стойност в блока, това ще генерира напълно различен резултат, който няма да бъде свързан с първоначалната промяна. Освен това всеки блок идва с уникален хеш ID. Промяната на хеш идентификатора обаче е невъзможна.

Освен това, за да направите транзакция с блокчейн, ще ви е необходима помощ както от публични, така и от частни ключове. Разбирането на частните ключове на други потребители също е невъзможно.

Запиши се сега: Сертифициран корпоративен блокчейн курс (CEBP)

Разпределена книга

Друга страхотна характеристика на блокчейна е разпределената природа на системата. В действителност всички възли поддържат регистъра и така общата изчислителна мощност се разпределя между тях. По този начин, насърчаване на добър резултат.

В случай на публичната блокчейн, всеки може да види книгата без никакви проблеми. Насаме обаче нещата се променят малко, но все пак е видимо. Поради естеството на технологията тя е по-ефективна и предлага и други предимства –

 • Високо време за реакция за всяка злонамерена дейност, тъй като всяка промяна в регистъра се открива относително по-бързо. Така че е лесно да се проследи какъв е проблемът.
 • Възлите действат като проверяващи и така им предлага роля за участие.
 • Отървава се от всякакви услуги в мрежата. И така, всеки ще получи еднакъв размер привилегии в системата.

 Консенсус

Консенсусът е решаващ фактор, когато става въпрос за блокчейн. Без консенсус блокчейн системата няма да работи. В действителност консенсусните алгоритми помагат на мрежата да взема решения. Без консенсус нито една блокчейн не може да направи справедлива преценка за добавените блокове.

Ако го обясним по-просто, това е просто процес на вземане на решения за възлите в мрежата. Е, когато милиони възли са в една и съща мрежа, става абсолютно необходимо да има консенсус.

Защото в действителност не всички хора могат сами да стигнат до един и същ извод. За повече яснота, мислете за това като за процес на гласуване, при който мнозинството ще спечели.

Понастоящем има много видове консенсусни алгоритми. Въпреки това, всеки идва с различни видове плюсове и минуси.

Във всеки случай, за да поддържа мрежата работеща, разработчикът на блокчейн трябва да внедри някакъв консенсусен алгоритъм.

По-бързо уреждане

Е, блокчейнът ви позволява да извършвате транзакции в мрежата, въпреки че сега той предлага много повече от това. В действителност блокчейнът осигурява по-бърз резултат в селища. И така, ще можете да прехвърляте пари по-бързо.

Смятаме, че вече знаете, че традиционните банкови мрежи са относително по-бавни. Много пъти отнема твърде много време за уреждане на плащането. По време на нужда обаче изпращането на пари от чужбина може да отнеме много време.

По този начин създава голям проблем. Но с блокчейн ще отнеме само няколко секунди, за да получите парите. Така че е изключително полезно да се използва. Разработчикът на блокчейн обаче трябва да се увери, че времето на транзакцията не е компрометирано на всяка цена.

Прочетете още: 6 ключови функции на блокчейн, за които трябва да знаете

Глава 4: Определение на технологията на блокчейн: Кои са различните видове?

За да разберете по-добре дефиницията на технологията blockchain, трябва да знаете за различните видове blockchain в момента.

Ако можем да класифицираме блокчейна, тогава той ще се основава на два различни сценария. Обикновено в общата класификация получаваме четири вида блокчейн –

 • Частен
 • Публично
 • Федеративен
 • Хибрид

И въз основа на класификацията на ниво разрешение получаваме два вида –

 • Разрешено
 • Без разрешение

Абсолютно необходимо е да се знае за тях за технологичните компании с блокчейн. Тъй като с новата интеграция в предприятията, блокчейн технологичните компании ще трябва да предвидят коя е най-подходящата за индустриите.

Както и да е, нека ги проверим сега!

Обща класификация

Частен блокчейн

В частната блокчейн ще видите само една организация в мрежата. По принцип една организация може да избере кой може да се присъедини към мрежата и кой не. Не изглежда като всичко това децентрализирано сега, нали?

В действителност основната стойност на блокчейна е все още непокътната. Въпреки това, в този блокчейн технологичните компании също ще получат управляваща система. Освен това това е подходящо главно като вътрешна мрежа на предприятието.

Въпросът е, че публичните блокчейни са страхотни, но те имат отворена книга, която всеки може да види. На конкурентния пазар нуждата от поверителност е доста голяма. И така, публичните платформи в този случай няма да са подходящи.

Всички останали основни цели все още са налице – сигурност, разпределена книга и др. Освен това това е платформа с ниска консумация на енергия от публичните.

Обществен блокчейн

Е, публичните блокчейн са пионер в дефинирането на блокчейн. В този блокчейн технологичните компании ще получат пълна свобода. В действителност това означава, че всеки и всеки е свободен да се присъедини към мрежата. Няма да има никакви ограничения.

Това означава, че тук ще усетите вкуса на истинската децентрализация. Но въпросът е с поверителността. В случай на използване на тази технология в блокчейн технологични компании, това може да причини много проблеми.

Тъй като публичната книга е отворена за всички, всеки може да я види. По този начин, компрометирайки цялата мрежова база. Тази платформа обаче е много по-безопасна от частната. Освен това е напълно прозрачен и насърчава овластяването на потребителите.

Едно предприятие може да използва тази технология за захранване на всяка мрежа, която позволява на потребителите да си взаимодействат, без да засяга вътрешната си мрежова система.

Прочетете също: Как работи Blockchain?

Федерална блокчейн

Федеративната или консорциумната блокчейн технология е горе-долу най-доброто от двата свята. В този случай обаче ще видите, че е малко близо до частните блокчейни. В действителност обединената блокчейн е децентрализирана частна мрежа.

Е, нека да обясня. Вече знаете как една организация всъщност може да поддържа частна мрежа. Но във федерацията множество организации ще участват в управлението. И така, най-накрая ще насърчи децентрализирания характер на блокчейна.

Федеративните мрежи са много популярни сред технологичните компании за блокчейн. С използването на тази мрежа много приложения на блокчейн технологията могат да намалят разходите си. Освен това ще видите още регулация за приложенията на блокчейн технологията.

Регламентите гарантират, че никой не може да злоупотребява с мрежата за незаконни цели. Освен това този тип също насърчава ниски такси за транзакции в сравнение с други.

Хибриден блокчейн

Хибридът е нещо подобно на обединената блокчейн, но те със сигурност са различни. В този случай хибридната блокчейн също използва най-доброто от двата свята. Тук обаче това би означавало свобода и контролиран достъп едновременно.

Хибридните блок-вериги не са отворени за всички, но предлагат еднакво ниво на прозрачност, сигурност и цялост. В действителност мрежата е изключително адаптивна. Освен това членовете в системата могат да решат кои потребители могат да участват и кои не.

Освен това те могат също да решат коя транзакция трябва да оповестяват публично. Обикновено технологичните приложения на блокчейн могат да използват тази технология, когато работят едновременно с множество заинтересовани страни.

Обикновено в тези блокчейн технологични приложения транзакциите не са публична собственост. Но за проверка те могат да бъдат направени публично достояние. Но това е ограничено само до проверка.

Класификация на ниво разрешение

Разрешени Blockchains

При този тип блокчейн мрежата остава в затворена среда. Накратко, това би означавало, че възлите ще се нуждаят от разрешение за влизане в мрежата. Тук по-рано някои избрани възли могат да влизат само.

Обикновено централизираните индустрии предпочитат този тип блокчейн технологични приложения, тъй като те поне могат да ограничат други потребители.

От друга страна, разрешената публична блокчейн гарантира, че всички възели, които отговарят на критериите, могат да влизат и след това те са свободни да виждат дневника и да извършват транзакции. Подобни на обществените.

Blockchains без разрешение

В тази мрежа всички възли могат да участват в процеса на проверка. Така че, няма никакво ограничение. Освен това всеки в мрежата може да извършва транзакции или да добавя информация към регистъра. Блокчейн технологичните приложения, които идват с по-отворена среда, определено ще харесат тази.

От друга страна, съществуват частни мрежи без разрешение. В този случай потребителите трябва да принадлежат към организация, която има достъп до мрежата. Тук достъпът е само посочен. Така че всеки в частна мрежа ще получи достъп като възел.

Прочетете още: 4 различни типа блокчейн технология & Мрежи

Глава 5: Случаи на популярно използване на технологията Blockchain

Глобални транзакции

Понастоящем технологията Blockchain процъфтява във финансовия сектор. Е, защо не? Основното значение на blockchain започва с това, че е финансов инструмент. В действителност използването на блокчейн технология вместо централизирана банкова система се отървава от повечето недостатъци.

Също така, с blockchain сега трансграничните плащания биха били бриз. Освен това много финансови предприятия могат да получат огромен тласък с помощта на тази нова технология. Световният кабел на IBM е водещ пример за този случай.

Търговия

Търговското финансиране също е друго чудесно допълнение към списъка с случаи на употреба. Всяка година се изпращат много стоки с помощта на търговски компании. Но търговското финансиране се справя с много усложнения, включително липса на прозрачност, сигурност и т.н..

Така че, за да имат пълен контрол над системата, те могат да използват блокчейн. Популярен пример за това би бил TradeLens. Освен това тази технология позволява на търговците да общуват по-добре помежду си.

Нещо повече, той позволява на получателя да проследява процеса, а подателят да получи плащането навреме.

Прочетете за това как Blockchain може да трансформира търговското финансиране сега!

Безопасност на храните

Друг вълнуващ случай на употреба зад смисъла на блокчейна би бил безопасността на храните. В действителност преработените храни обикновено имат много неетични съставки. Но няма как да разберем какви индустрии използват.

Използвайки блокчейн, компаниите могат да проследяват откъде идва тяхната продукция. Алое, потребителите могат да проследят дали техният продукт е това, което искрено казват. Тук IBM’s Food Trust е един от най-ярките примери.

Верига на доставки

Е, веригата за доставки е наистина един от най-добрите случаи за използване на блокчейн. Използвайки технологията във веригата за доставки, компаниите ще получат изключително сигурна среда за веригата на доставки, която насърчава проследяването в реално време.

Освен това той може да предложи интелигентни процеси за валидиране на данните от договора и ще наложи споразумения. Освен това той може също така да открие всяко повредено поведение в системата. Във всеки случай намаляването на разходите и увеличаването на приходите определено го заслужават да бъде споменато в смисъл на блокчейн.

На дребно

Фалшификатът е най-известният проблем в отдела за търговия на дребно. И блокчейнът може бързо да реши този проблем. Както знаете, компаниите за търговия на дребно са се опитали да се справят с проблема, но са постигнали малък напредък.

С блокчейн всичко, което се регистрира в регистъра, ще остане там завинаги. Така че, ако някоя вътрешна партия иска да ги открадне, той ще трябва да смени книгата, което той не може.

По този начин никоя вътрешна страна не може да промени продуктите. Освен това всеки отделен продукт, идващ от производителя, ще има RFID етикет. Така властта ще може да проследи липсващите продукти за нула време.

Любопитен ли сте за въздействието на блокчейн върху индустрията на дребно? Вижте нашето ръководство за блокчейн в търговията на дребно точно сега!

 Държавни служби

Държавните институции наистина са в лоша ситуация с цялата корупция в комбинацията. В действителност, с тази много обширна мрежа за наблюдение, нещата се пренебрегват. Освен това правителството не може да изпълни правилно всички задължения към гражданите, което създава повече разрив между двете страни.

Тук значението на блокчейн се вписва перфектно. Тя може да помогне на правителството да бъде безхартийна общност и да се отърве от всякаква корупция.

Също така възможността за по-бърз резултат ще помогне масово за изпълнение на гражданските права.

Любопитен ли сте за въздействието на блокчейн върху правителствата? Вижте нашето ръководство за блокчейн за правителството точно сега!

Интелектуална собственост

В момента управлението на интелектуалната собственост е бъркотия. В действителност няма реална система за проследяване, която да може да разбере дали някой използва работата на други хора като своя или не.

Има схема за патентоване, но все пак това не помага по никакъв начин за осигуряване на интелектуалните свойства.

По този начин всички музиканти, дизайнери, изобретатели и художници не получават заплатата или кредита, които заслужават.

Блокчейнът обаче може истински да промени тази индустрия завинаги. Както може да проследи всеки път, когато друг човек го използва и дава на автентичния художник заслуженото му признание.

Здравеопазване

Здравеопазването е отлична индустрия, за да цъфти блокчейн технологията. Всяка година много от здравните компании харчат огромни средства за подобряване на сектора.

Резултатът обаче е минимален.

Но с блокчейн нещата биха се променили. В действителност той може да предложи прозрачност на данните, от която се нуждае секторът на здравеопазването в момента. Освен това може да осигури голяма степен на сигурност в поверителните документации пациент-лекар.

FDA вече използва блокчейн по много причини.

Любопитен ли сте за въздействието на blockchain върху здравеопазването? Вижте нашето ръководство за блокчейн в здравеопазването точно сега!

Нефт и газ

Е, нефтената и газовата индустрия допринася изключително много за днешния пазар. Те обаче имат проблем в сектора за плащане на товари и одит. Въпросът е, че няма правилно проследяване и правилно планиране за постигане на по-ефективен резултат.

Но с блокчейн нещата биха се променили. Той може да подобри ефективността при вземане под внимание на всеки възможен маршрут и избор на най-добрия възможен начин. Според Accenture индустрията може просто да увеличи приходите си с 5% само като подобри точността на данните.

Недвижим имот

В действителност пазарът на недвижими имоти е изключително нестабилен. С течение на дните нуждата от недвижими имоти се увеличава. Но с нарастващите цени средната класа не се ползва от предимствата. Така индустрията страда от недостъпност, огромни разходи и липса на ликвидност.

Но с блокчейн в средата, те най-накрая могат да го балансират. Освен това блокчейнът може да помогне за управлението на проблема с ликвидността и да предпази индустрията от нестабилност.

По тази причина много страни вече прилагат решение за блокчейн.

Любопитен ли сте за въздействието на блокчейн върху недвижимите имоти? Вижте нашето ръководство за блокчейн за недвижими имоти точно сега!

Хуманизъм

Хуманитарната индустрия е създадена с цел да помогне на хората, които се нуждаят от нея. Сега обаче с корупцията секторът е напълно обречен. Много от даренията в системата остават непроверени. Така че никой не може да разбере дали дарение е направило това за бедните, без да е в джоба на корумпираните.

Но с блокчейн, сега всеки, който прави дарение, може да проследи дарението, за да гарантира, че парите са спасили нечий живот. Освен това ще помогне да се разбере кои хора са наистина корумпирани.

Застраховка

Проблемът в застрахователната индустрия е огромната документация. В действителност всеки в този бранш би знаел с колко документи трябва да се справи застрахователят. Да не говорим за ежедневните неверни твърдения, което го прави още по-лошо.

Всички тези фактори всъщност карат реалните хора да страдат, тъй като всичко е изключително бавно. Но с помощта на блокчейн технологията индустрията може лесно да разбере дали дадено твърдение е невярно или не.

Освен това може да превърне индустрията в напълно безхартийна, като всичко се прави онлайн.

Любопитен ли сте за въздействието на blockchain върху застраховането? Вижте нашето ръководство за блокчейн в застраховането точно сега!

Медии и развлечения

Медиен и развлекателен сектор се справят с много несправедливост. Поради интернет, сега всички са изложени на развлекателния бизнес. Но твърдата истина е, че художниците не получават стойността, която заслужават през повечето време.

В много сценарии, поради негативните резултати, много талантливи художници са се отказали. Но с помощта на блокчейн отсега нататък всички грешки могат да бъдат прави.

Нещо повече, блокчейнът ще поддържа всички записи на това кой какво е направил и ще гарантира, че художниците ще получат подходяща заслуга.

Пътуване

Blockchain може да революционизира начина, по който туристическата индустрия обработва пътниците. В действителност отнема много време за обработка на всеки отделен пътник, което струва много време и усилия. От друга страна, много бегълци могат да фалшифицират паспортите си и да избягат, тъй като няма начин да го проследят.

Но с блокчейн цялата информация за пътниците може да бъде в сигурната книга. По този начин пътникът дори няма да се нуждае от паспорт за пътуване. Те могат просто да използват цифрови идентификатори и да се качат на борда. И така, значението на блокчейн наистина променя начина, по който хората пътуват сега.

Мрежови решения

Понастоящем Blockchain може да бъде мрежовото решение за всяка индустрия. Той има функциите, за да се отърве напълно от всички проблеми на наследената мрежа. Освен това може да насърчава автоматизирани решения и целостта на данните.

Също така, с помощта на неизменна книга, ще стане проста задача просто да се доверите на съдържанието й, тъй като никой не може наистина да промени начина, по който работи.

Игри

Друг страхотен случай на използване на блокчейн би бил игралният сектор. В действителност тя цъфти с огромни темпове. Много онлайн игри са хакнати в много случаи и много пъти геймърите губят активите, които са закупили с пари.

Но тъй като блокчейнът е сигурна платформа, никой няма да може да проникне в системата и да промени да вземе ръцете си върху ничии активи.

Киберсигурността и Интернет на нещата

И двата сектора вървят идеално с идеята за блокчейн. Поради наследените мрежи типичните мерки за киберсигурност не са достатъчни, за да ги защитят. Но с помощта на блокчейн те могат да го осигурят напълно.

От друга страна, устройствата на Internet of Things също са склонни към хакове. Но ако блокчейнът е основната мрежа, хакерът няма да получи достъп до системата. Така че всеки, който използва IoT, ще бъде в безопасност. Дори по време на DDoS атаки блокчейнът може да защити мрежата.

Искате ли да знаете как блокчейнът може да повлияе на индустрията за сигурност? Прочетете нашето ръководство за това как блокчейнът може да трансформира индустрията за сигурност сега!

Глава 6: Заключителни мисли

В крайна сметка можем спокойно да кажем, че блокчейнът не отива никъде от известно време. Както можете да видите, той е тук, за да остане. Така че, най-добре би било да се запознаете с дефиницията на блокчейн възможно най-бързо. В действителност, въпреки че много от сега може да не виждат промени в ежедневния живот, но осиновяването е като цяло.

И така, до няколко години ще видим по-децентрализирани приложения на пазара. Ето защо, ако сте любопитни за приемането на блокчейн, разгледайте нашия безплатен курс за блокчейн сега!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector