Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Определете DAO – Децентрализирани автономни организации

Ако вече имате добри познания за криптовалутата, блокчейн технологията и интелигентните договори, време е да дефинирате DAO сега, известен също като Децентрализирани автономни организации.

DAO означава Децентрализирана автономна организация, която можете да оцените като една от най-сложните форми на интелигентни договори.

Но това не е всичко. Нека дефинираме DAO подробно в тази статия.

DAO Определение

Ако го разгледате, можете да получите представа от името какво всъщност е DAO. Тъй като това означава „Децентрализирана автономна организация“, можете да усетите, че говорим за автономна организация, която е децентрализирана точно като криптовалутата и технологията на блокчейн.

Точно по този начин дефинираме DAO и от самото си наименование е обяснително. Идеята беше на пазара още от пускането на първата криптовалута през 2009 г. В опит да помогне на Биткойн да се отърве от посредниците във финансовите транзакции, DAO се очерта като най-доброто възможно решение.

Децентрализираната автономна организация (DAO) всъщност е организация, която може да работи сама, без да има йерархично управление. Той работи въз основа на предварително дефинирания код, поради което го наричаме вид интелигентен договор.

Горното е проста дефиниция на DAO, но нека дефинираме DAO в по-технически термини.

„DAO е форма на договор, при която процесите и законите на децентрализираната организация се вмъкват като постоянен код на интелигентния договор и функционира чрез разпределени консенсусни протоколи.“

Пример от реалния живот за определяне на DAO

Нека разберем DAO с лесен за разбиране пример.

Използвали ли сте някога Uber? Шансовете са, че повечето от вас имат.

Сега помислете, че Uber е DAO. В този случай колата ще остане без шофьор, която сама търси пътниците. Той сам взима пътник и сам го изпуска. Освен това той получава плащане самостоятелно, сам получава гориво и сам плаща горивото от печалбите. Най-просто казано, колата, ако се държи като DAO, няма да се нуждае от външна помощ за изпълнение на задачите си.


Същият е случаят с децентрализираните автономни организации. Те не се нуждаят от управление, което да ги управлява, те работят по предварително дефиниран код и указания и са децентрализирани без централен орган, който да ги контролира.

Всяка организация, която отговаря на горното условие, е DAO.

Традиционна организация срещу децентрализирана автономна организация

За да се определи DAO по-добре, задължително е да се разбере разликата между децентрализирани автономни организации и традиционна организация.

  • Традиционната организация следва йерархия отгоре надолу с централизирана власт, но DAO не, тъй като DAO е разпределена мрежа от автономни заинтересовани страни.
  • Традиционната организация е едно юридическо лице, но DAO няма централизирано юридическо лице. Можете да научите за правния статус на DAO в последната част на статията.
  • Традиционна организация предлага законни договори на своите служители, но DAO не го прави, тъй като използва интелигентни договори.
  • Традиционната организация е централизирана, но DAO е децентрализирана.

Как работят DAO

За да дефинираме подробно DAO в детайли, нека разгледаме как работи.

Първият по рода си DAO е биткойн. Това беше и първата напълно функционална децентрализирана автономна организация. Същата концепция беше последвана от други криптовалути като Ethereum, тъй като беше активирана на платформата Ethereum.

Това беше първият път, когато DOA се използва от друга организация, различна от Bitcoin. Също така помогна на други, които също се интересуват от концепцията, и помогна да оформи сегашния си вид.

Сега как работи DAO?

Определете правила

Първо трябва да започнете с набора от правила. Какви са правилата, които искате да дефинирате, съгласно които искате да работи определена организация? Трябва да премислите всички правила, тъй като трябва да добавите всички тези правила към интелигентния договор.

Интелигентен договор

След това всички правила се кодират в интелигентен договор, който по същество представлява компютърна програма. Той автономно съществува в интернет и изисква от хората да изпълняват задачи, които той не може да направи сам.

Фаза на финансиране

Когато приключите с установяването на правилата и създаването на интелигентен договор, следващата е фазата на финансиране. Това е една от най-важните стъпки в процеса по две причини.

Първо, всички DAO се нуждаят от символи, които по същество са вътрешно свойство на определен DAO. Тези символи се използват от организацията за възнаграждение на дейности в нея.

Второ, когато потребителят инвестира в DAO чрез процеса на финансиране, той всъщност купува права на глас. Така че колкото повече някой харчи за DAO, толкова по-голямо влияние може да има върху начина му на действие.

Разгръщане

След създаване на правила, създаване на интелигентен договор и процес на финансиране, следващата стъпка е внедряването. Веднага след внедряването на DAO той става независим от създателя си и преминава в напълно автономен режим.

Всички DAO са с отворен код, което означава, че след внедряването всеки може да види кода зад DAO. Всички финансови транзакции и правила се записват с помощта на блокчейн технология.

Тъй като блокчейнът Ethereum записва всички финансови транзакции, той прави DAO напълно прозрачен и неподкупен.

Също така трябва да разберете, че DAO също има някои ограничения. Например не може да напише код самостоятелно, да разработи хардуер или да изгради продукт. Тук влизат изпълнители, за да постигнат тези задачи, DAO наема договори въз основа на процеса на гласуване.

Как децентрализираната автономна организация (DAO) харчи средствата си?

Спомняте ли си процеса на финансиране, който обсъдихме по-горе? Вече споменахме, че когато някой инвестира в DAO, той купува право на глас за това как трябва да работи DAO.

По същия начин същите инвеститори с право на глас взеха решение за изразходване на средства, като постигнаха консенсус. Това означава, че каквато и посока да получи най-много гласове, DAO приема тази посока.

Инвеститорите също имат право да излязат с предложение, но това често води до спам на предложения в миналото, което претоварва мрежата. За да предотврати това, инвеститорът също трябва да депозира известна сума на средствата, преди да представи предложение за гласуване.

Веднага щом излезе предложение от някой от заинтересованите страни или инвеститора, други инвеститори могат да гласуват за това предложение. За да се постигне консенсус относно извършването на някакво действие, мнозинството трябва да благоприятства това действие. Също така, DAO кодът също вече може да има вграден процент на мнозинство, така че той варира за всеки DAO. Не е необходимо получаването на 51% глас да е мнозинство, освен ако кодексът не казва така.

Какво прави DAO?

За да дефинирате подробно DAO, не само трябва да разберете как работи, но и какво прави.

С прости думи, това позволява на инвеститорите или заинтересованите страни да обменят средствата си с никого без посредник, което означава, че няма участие на финансови институции като банки. Това означава, че хората могат да правят инвестиции, да вземат назаем или да събират пари за всяка задача с помощта на DAO.

Станете част от DAO: Как да станете участник в DAO?

Ако вече сте инвестирали в криптовалути и вече имате портфейл, инвестирането в DAO е лесно. Всичко, което трябва да направите, е да закупите жетони на определен DAO, от който имате интерес.

Процесът е прост и ясен, което е равносилно на закупуване на акции на компания. Можете да направите това по време на фазата на финансиране. Колкото повече жетони купувате, толкова по-голямо влияние можете да имате по време на процеса на гласуване.

Просто е, колкото повече инвестирате, толкова по-голямо влияние оказвате върху това как работи DAO и повече шансове за печалба.

Ето обаче препоръка. Не забравяйте да разгледате кода с отворен код, за да се уверите, че кодът на интелигентния договор не съдържа грешки.

Случаят с първото DAO: DAO

Препоръчвам ви да инвестирате в DAO след задълбочена проверка на кода му, тъй като началото на DAO не беше толкова обещаващо.

В началото, когато първият Ethereum DAO за финансиране на рисков капитал от името на DAO стартира през 2016 г., с първоначална инвестиция от 150 милиона щатски долара, веднага беше хакнат поради грешки в кода.

Всъщност това беше първият Ethereum DAO. Той беше хакнат с помощта на рекурсивния експлойт за изпращане на Ethereum. Веднага се сблъска с многоетапен хак поради дупката в интелигентния договор.

Въпреки че доведе до най-високата някога кампания за краудфандинг, но експертите веднага идентифицираха проблемите с кода.

Хакерите са източили незабавно 50 милиона щатски долара. През следващите няколко седмици обаче финансовата загуба беше възстановена. И все пак това беше отличен пример за хакери, които се възползваха от грешки в кода.

Това ни води до следващия важен въпрос, наистина ли DAO е безопасен за инвестиции?

Сигурен ли е DAO?

Простият отговор на въпроса е: Да, така е. Но само ако първоначалният код е безупречен и не предоставя никакви вратички, които хакерите да използват.

Тъй като никой не може да промени кода на DAO след внедряването му в блокчейна Ethereum, никой не може да промени правилата. Някой може да промени правилото за интелигентен договор само когато мнозинството гласува да наеме някой да промени кода.

Това го прави доста сигурен, тъй като никой човек няма правомощия да промени процеса на DAO в своя полза. Това често се случва с традиционните компании, от които може да имате акции. С решения, центрирани в топ мениджмънта, тези организации обикновено са по-склонни към корупционни практики поради липса на прозрачност. Това обаче не е така при DAO.

Въпреки че DAO са сравнително сигурни и по-безопасни за инвестиции, има един проблем със сигурността на DAO. Както вече споменах, не можете да променяте кода, след като внедрите DAO. Ограничението е контрапродуктивно, ако има грешка в кода. Не можете да го поправите навреме и хакерите могат да се възползват от проблема.

Ето защо е важно да инвестирате само след като се уверите, че кодът не съдържа грешки.

Какъв е правният статус на DAO?

За разлика от традиционната организация, засега не съществува правен статут за децентрализираните автономни организации. С прости думи, засега няма решение за правния статут на DAO от законодателите.

Законодателите използват термина „общо партньорство“ за DAO и техните инвеститори. Това поставя всеки участник или инвеститор или някой, който притежава жетоните за конкретния DAO, отговорен за всякакви дългове или правни действия, пред които е изправен DAO.

Следователно има два недостатъка на DAO досега. Не можете да определите DAO, без да погледнете от другата страна на картината, нали? Ето малък списък с проблеми, с които можете да се сблъскате с DAO или докато инвестирате в DAO.

  • Неяснота в правния статут
  • Не може да се промени навреме кода, ако има вратичка

Можете да научите повече за актуализациите относно правния статус на DOA на Форум на Ethereum.

Освен това DAO са идеалното ново световно решение и предлагат футуристична концепция за организации без лидери, които са по-ефективни, тъй като са автономни и децентрализирани.

Заключителни думи

DAO или децентрализираните автономни организации са бъдещи и готови да заменят много традиционни организации. Настоящата еволюирала структура на DAO може лесно да замени функциите на много настоящи компании. Например Uber, Amazon, Dropbox и много други.

Настоящите примери за някои от най-успешните DAO са Тире, Digix Global, и BitShares.

DAO предлагат перфектно решение да се отървете от човешките мениджъри и други човешки ресурси, които често източват ненужни финанси. Според Майк Хърн, известен сътрудник на Bitcoin, DAO ще захранват всички организации в света през следващите 30 години.

Препоръчваме да прочетете предишната ни публикация в блога за интелигентни договори, ако все още не знаете какво представляват интелигентните договори.

По подобен начин Виталик Бутерин, създателят на Ethereum, също намира концепцията за много обещаваща. Според него DAO предлагат идеална възможност за традиционните организации да се отърват от посредници, които им струват до 30% от оперативните разходи.

Като цяло някои от вас може да имат различно мнение, но за мен и много повече експерти по света DAO без съмнение е бизнес моделът на бъдещето. Това е само началото на бъдещето, което ще видим скоро.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector