Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Ръководство за начинаещи: Какво представлява Ethereum Gas?

Ако някога сте чували за платформата Ethereum, може би сте чували и за Ethereum Gas. И така, какво е Ethereum Gas? В днешната статия ще разгледаме повече за нея.

Какво е Ethereum Gas?

Ethereum Gas е основната единица на всяко изчислително усилие, което се предприема за изпълнение на операции в рамките на платформата Ethereum. Това означава, че всяка операция, включително изпълнение на интелигентни договори, проста транзакция и др., Изисква да се изразходва малко газ.

С прости думи, таксите, които трябва да се платят за завършване на операция в мрежата.

Преди обаче да се потопим дълбоко в Ethereum Gas и неговата работа, нека се опитаме да разберем какво е Ethereum?

Какво е Ethereum?

Ethereum е платформа, която е изградена върху блокчейна. Той е изграден като децентрализирана мрежа, където разработчиците могат да изграждат Dapps и да пишат интелигентни договори. Той е подобен на интернет плюс предимствата, предлагани от блокчейн. Тъй като е децентрализиран по своята същност, той се състои от възли. Възлите в замяна участват в консенсуса на сградата в мрежата. Те използват различни консенсусни алгоритми като Proof of Work (PoW) или Proof of Stake (PoS). За захранване на системата се използва етер. Прочетете повече за тук.

Потребителите могат да имат достъп до Dapps, които са изградени върху Ethereum, и да си взаимодействат с него точно както взаимодействат с приложения в мрежата. Това ни води до интересна концепция за виртуалната машина Ethereum (EVM). Нека да изследваме.

Виртуална машина Ethereum (EVM)

За да се гарантира, че операциите се изпълняват със стабилност и точност, се използва EVM. Това означава, че ако изпратите транзакция на ваш приятел, тя ще бъде изпълнена в рамките на EVM. Отначало транзакцията ще бъде изброена в мрежата Ethereum, което ще изисква операцията да бъде завършена. Тук се появява понятието „газ“. Без газ няма да е възможно транзакцията да бъде изпълнена. Също така количеството необходим газ зависи от сложността на сделката. Колкото по-сложна е транзакцията, толкова повече газ ще бъде необходим за нейното изпълнение.

Какво е газ?

Една транзакция може да изисква множество операции и следователно общият необходим газ се изчислява като сбор от всички операции.

Как се изчислява газта?


Газът се изчислява по отношение на етер (ETH). Тъй като платформите Ethereum се захранват от транзакциите, очевидно е, че газът трябва да се изчислява по съответния начин. Също така, един път изразходваният газ не може да бъде възстановен, дори ако транзакцията се провали.

И така, как се изчислява. Изчислява се с проста формула на TX такса = лимит на газ * цена на газа.

Цените могат да бъдат както в ETH, така и в щатски долари. Таксите за транзакции (TX такса) се плащат на миньорите за извършване на изчислителни операции и решаване на блок от транзакции.

Както вече казахме, той се състои от два компонента.

  1. Ограничение на газа
  2. Цена на газ.

Освен това, ако чуете някой просто да каже „Газ“, те искат да кажат, че „Ограничение на газа“.

Нека да разгледаме един пример, за да разберем как работи с помощта на аналогия.

Ограничението за газ е еквивалентно на капацитета на автомобила да задържа газта или горивото в този случай. Сега цената на бензина е просто цената на горивото на автомобила.

Сега тя ще се чете като $ 15,00 за галон единица за колата. По същия начин, за 20 000 газ, това ще бъде 40 GWEI на газ.

С горното разбиране можем да изчислим общата такса за транзакция на транзакция.

Такса за транзакция (TX) = лимит на газ * цена на газа.

Ограничение на газа

Ограничението на газ е зададено за всяка транзакция, за да се гарантира, че платформата Ethereum остава стабилна. Това означава, че можете да изразходвате ограничено количество газ. Прави се също така, за да се гарантира, че никой не плаща много ETH за транзакция.

По същия начин потребителят може също да зададе по-ниска граница на газ и да остави транзакцията да продължи. Но бъдете предпазливи до колко намалявате ограничението на бензина. Ако го направите прекалено много, транзакцията ще се изпълни „Няма газ“. Това ще направи транзакцията ви неуспешна.

Мрежата Ethereum също така гарантира, че неизразходваният газ се връща на собственика му.

Цена на газ

Цената на газа е цената за единица газ. Можете да зададете цената на газа за всяка транзакция. Ако обаче го направите, транзакцията ви ще отнеме повече време в сравнение с транзакция, която използва по-висока цена на газа. Цената на газа продължава да се променя в зависимост от мрежата. Можете да го проверите Ethgasstation.com. Винаги съветваме да използвате цената на газа, близка до показаната на уебсайта.

Всеки модерен портфейл на Ethereum ви позволява да зададете цената на газа и лимита на газа. Препоръчваме MyEtherWallet и MetaMask за по-сигурна обработка на транзакции.

Какво следва?

Това ни води до края на статията. Ако все още смятате, че нещо е пропуснато, не забравяйте да използвате раздела за коментари по-долу.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector