10-минутна ориентация на Ethereum

Целта на това ръководство е да се потопите във Web3 възможно най-бързо, за да имате контекста и основното разбиране, необходими за започване на обучение и започване на развитие.

Защо Blockchain?

Ако сте нов в пространството, може да не е ясно какво предлага „децентрализиран интернет“ на програмиста. Помислете за публичен блокчейн като Ethereum като за определяне на ясно „състояние“ – и източник на истината – за всеки, който участва в него, достъпен от всеки, свързан с интернет, система, която използва силата на протокола с отворен код и излишъка на партньорска мрежа, за да останат надеждни и сигурни. Вместо да изисква от всеки разработчик на приложения да създава и поддържа цялото състояние на своето приложение на частни сървъри, много може да се съхранява и извлича от публичния блокчейн. Често, надеждно, сигурно бекенд.

Причината това да е възможно е поради уникалните характеристики на базата данни на блокчейн. Това е само за запис: когато типична база данни може да добавя и премахва записи, данните от блокчейн съществуват завинаги и не могат да бъдат премахнати. Мрежата от възли поддържа тази база данни като „разпределена книга“ и има строги протоколи около това кой има разрешение да пише в даден момент. Един от интересните аспекти на технологията е как разрешенията за запис се разпределят между възлите, които може да не изискват специално разрешение за присъединяване. Ако завъртите свой собствен публичен възел Ethereum, ще имате достъп за запис до цялата мрежа: при условие, че сте попълнили „доказателството за работа“, необходимо за да ви даде привилегията да напишете възел, преди да го направи всеки друг възел. 

Основен и типичен пример за блокчейн технология в действие е лекотата на изпращане и получаване на криптовалута. Публичната книга на Ethereum позволява на разработчика да внедри платежни шлюзове без банки, сметки или други посредници. 

Разработчик може да създаде свой собствен Ethereum маркер, без да се налага да създава инфраструктурата, необходима на потребителите да ги търгуват. Онлайн платформа за игри може да символизира артикули в играта и потребителите могат да закупят тези жетони и да ги търгуват извън платформата и да ги притежават отделно от самата платформа за игри. Освен търговията с предмети за използване в играта, цифровите колекционерски предмети имат огромен бъдещ потенциал. С нарастването на популярността на електронните спортове може да получите цифрово токенизиран еквивалент на „домашна топка“.

С всеки потребител, който има своя собствена двойка публичен / частен ключ, удостоверяването на потребителя става много по-опростено, тъй като приложенията трябва само да проверят дали потребителят може да подписва транзакции с личния си ключ.

Интелигентните договори могат да се използват за създаване на програмируеми пари. Помислете за основното използване на програмируем интелигентен договор за справяне със ситуацията, когато двама собственици на апартамент искат да разделят наемните плащания на наемател 50/50. Обикновено или наемателят ще трябва да плаща на всеки собственик поотделно, или ще плаща на един собственик или агент, а собственикът или агентът ще изплаща парите. Въпреки че тази ситуация не е особено проблематична, помислете за имплицитното доверие, необходимо на едно лице, за да предоставите на другия своя дял. Сравнете това с прост интелигентен договор, който програмно разделя всички входящи средства и ги изпраща на адреса на всеки собственик. Наемателят трябва само да изпрати наема си на този адрес и всеки собственик ще получи своя дял веднага. Поради сигурността и неизменността на блокчейн като Ethereum всеки собственик може да бъде сигурен, че интелигентният договор ще работи според желанието си и може да провери кода му. 

След като получим цифровия гръбнак на доверието, предоставен от блокчейн, можем също да приложим предимствата на програмирането към важни социални проблеми. Ние можем да предоставим банкова услуга в няколко реда код. Можем да потвърдим самоличността с няколко кликвания. Всички с протокол, който може да работи на почти всеки компютър навсякъде по света.

Тъй като пространството е ново и се развива, за разработчиците има много възможности да създават нови видове инструменти, приложения и системи и да измислят нови случаи на използване на тази технология.

Решение в търсене на проблем?

Често срещан рефрен в критиките към блокчейн технологията е, че това е решение в търсене на проблем. Може да се спори, че цифровата валута е първото приложение за убийства на блокчейн, а Distributed Finance или DeFi се оформя като следващото, пълната степен на това как тази технология може да бъде приложена в момента е неизвестна и е една от основните причини разработчиците в космоса е вълнуващо да бъдеш част от. Повече от десетилетие лазерната технология нямаше очевидна употреба, докато изследователите, експериментаторите и предприемачите не успяха да я прилагат по напълно неочаквани начини. Въпреки че същият аргумент може да се използва за всяка нова технология, масовото широко разпространение на дигиталната валута и над 350 милиарда долара, които понастоящем се съдържат в разпределени, неуправлявани, децентрализирани блок-вериги, са доста забележителни. 

Основна разпределена структура на приложенията 

Разпределеното приложение е, най-общо казано, такова, което се свързва с блокчейн някъде в неговия стек и вероятно по някакъв начин, който е от основно значение за неговата работа. Разпределените приложения са комбинация от обичайните предни и бекенд системи, които ще намерите в уеб приложение, но ще използват библиотека като web3.js, за да се свържат с мрежата Ethereum. Някои разпределени приложения са напълно разпределени: живеят изцяло в разпределени мрежи.

В края на потребителя, MetaMask е популярен плъгин, който управлява потребителския портфейл Ethereum. MetaMask предоставя интерфейс за потребител за подписване на транзакции и доказване на тяхната „идентичност“.


Дадено разпределено приложение може да се свърже с блокчейн Ethereum, а също и с потребителския портфейл MetaMask (или друг портфейл) за удостоверяване. 

Взаимодействие с Ethereum 

Обикновено, за да взаимодействате с Ethereum, ще трябва да управлявате възел. Възелът е основна част от структурата на блокчейн, връстника, който се свързва с други връстници, за да образува децентрализираната структура. Протоколът е главен в публичната мрежа: няма централен сървър, няма правомощия и няма ограничения за това кой може да управлява възел. Има само общ протокол за всички участващи възли.

Много разработчици на приложения биха предпочели да не пускат свой собствен Ethereum възел, така че услугите харесват Инфура съществуват, за да осигурят шлюз и API за Ethereum, които разработчиците могат да използват вместо това.

Интелигентни договори

Докато биткойн мрежата е една от най-известните блокчейни, Ethereum има набор от функции, който е по-вълнуващ за разработчиците, тъй като включва пълна виртуална машина на Тюринг, която може да изпълнява малки програми, наречени интелигентни договори. В резултат на това Ethereum има най-силната и активна общност на разработчици сред някоя от блокчейн екосистемите. 

Интелигентните договори се изпълняват на възли и използват транзакции за тяхното въвеждане и извеждане. Интелигентните договори се намират на адреси в блокчейна, по същия начин, както адресът на акаунта на потребителя. За да взаимодействате с интелигентен договор, трябва само да му изпратите транзакция заедно с входни данни. 

Газ

Изпълнението на интелигентен договор изисква газ, малка цена, която компенсира операторите на възли за услугата за изпълнение на интелигентния договор, като същевременно намалява честотата на нежелана поща (като оскъпява нежеланата поща) и предотвратява безкрайно циклиране и затъване на мрежата на лошо кодирани интелигентни договори.

Mainnet, Testnet, други мрежи

Mainnet на блокчейн език се отнася до основната активна мрежа за даден протокол. В случая с Ethereum, mainnet е мястото, където се обменя реална стойност и се счита за източник на истината. Но всяка група възли може да формира своя собствена мрежа. Testnets обслужват общността на разработчиците, като предлагат много по-малки мрежи, където Eth и газът са безплатни, така че разработчиците могат да тестват своите проекти и код без риск. Тестовите мрежи на Ethereum се наричат ​​Ropsten, Kovan, Rinkeby и Görli.

Мрежите Ethereum се използват и за корпоративни приложения: поръчкови мрежи, които работят на разрешена основа (в сравнение с безразрешителната мрежа и тестови мрежи), за да улеснят транзакциите и други операции сред малка група организации (например). Тези мрежи имат много по-малко възли и обикновено служат за определена цел. Големите банки, например, могат да използват блокчейн за междубанково сетълмент.

Развитие в Ethereum

Разработката в Ethereum обикновено се осъществява първо на местни, завъртани от дома блокчейн. Разработчиците са свободни да използват нещо като geth, софтуер за команден ред, който ви позволява да създавате мрежи Ethereum. Но това е като програмиране на език на ниско ниво: улеснявайки нещата, пакетът трюфели обслужва много нужди на разработчиците. Ganache, част от пакета, улеснява много разработчиците да задействат локална блокчейн мрежа, за да тестват своите приложения, предлагайки „блокчейн с едно кликване“ за целите на разработката, заедно с инструментите на командния ред. Drizzle помага при разработването отпред, а самата Truffle е рамка за улесняване на разработването и внедряването на интелигентни договори.

Взаимодействието със самата блокчейн изисква използването на API (като web3.js) и достъп до възел; вместо да оперират свои собствени възли, много разработчици ще използват услуга като Инфура като Ethereum API.

Интелигентни езици по договор

В момента най-популярният език за кодиране на интелигентни договори е Солидност. Този подобен на javascript език е доста лесен за избор за нови разработчици, особено тези с опит в уеб кодирането. Ремикс е онлайн IDE, която позволява на разработчиците да експериментират със създаването на интелигентни договори. Има много важни подробности, които трябва да се научат за програмистите с интелигентни договори, тъй като интелигентните договори в основната мрежа работят на реална стойност и са неизменни, след като бъдат внедрени (въпреки че има методологии за програмиране, които помагат за това).

Пълният стек

Както при всички съвременни уеб разработки, има много опции за компоненти, които да се използват на различни нива на стека. Можете да получите повече подробности във винаги актуалния блокчейн стек.

Прост стек на проекти

Ето типичен набор от инструменти за разработка, които бихте могли да използвате в прост проект:

NPM 

Мениджър на пакети за възли, част от node.js

Рамката на трюфелите

Набор от инструменти за улесняване на разработката

Ганаш

От рамката Truffle, използвана за стартиране на частна блокчейн на вашата собствена машина

MetaMask

Потребителски интерфейс на блокчейн и шлюз към Ethereum; това е приставка за браузър и мобилно приложение, към което приложението ви може да се свърже, което позволява на потребителите да подписват транзакции и да изпълняват други задачи.

Солидност

Популярен език за програмиране за интелигентни договори

HTML / CSS / JS

За вашия преден край

Web3.js

API библиотека на Ethereum, която ви позволява да се свързвате и да взаимодействате с мрежата Ethereum

Инфура

Услуга на API на Ethereum, която дава на разработчиците достъп до мрежата на Ethereum, без да се налага да стартират свой собствен възел

Ако сте готови да започнете, нашето ръководство от 3 стъпки ще влезе в повече подробности, за да ви подготви бързо и да работи на блокчейн с разходка из.

  Включване на програмиста: Стъпка 1Включване на разработчика Стъпка 1

  Включване на програмиста: Стъпка 1

  Включване на програмиста: Стъпка 2Включване на разработчика Стъпка 2

  Включване на програмиста: Стъпка 2

  Включване на програмиста: Стъпка 3Стъпка 3 за включване на разработчика

  Включване на програмиста: Стъпка 3
Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map