Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Блокчейн в търговското финансиране – презентация на Power Point

Здравейте всички,

Днес ще премина през кратък анализ на блокчейните на предприятията и как те се подобряват и променят международната търговия.

Contents

Блокчейн в търговските финанси

Настоящите предизвикателства включват следното:

 • Една отделна пратка изисква много документи, включително изписване от 30 организации
 • Контейнерите могат да заседнат на пристанището поради късно одобрение.
 • Отнема повече от месец, за да бъде одобрена и изпратена пратка.
 • Световният растеж на БВП може да се увеличи с 5% при използване на блокчейн за търговско финансиране. Обемът на търговията може също да се увеличи с 15%

Връзки за изтегляне: Блокчейн в търговското финансиране pdf | Блокчейн в презентацията на Powerpoint за търговско финансиране

Бих искал да започна с няколко основни слайда за блокчейн, за да се уверим, че всички сме в съответствие с бизнес блокчейна.

Да започваме.

2) Как работи блокчейн: Изглед стъпка по стъпка

Преди да се потопим дълбоко, нека разберем как работи блокчейн.

Блокчейнът е децентрализирана peer-to-peer мрежа. Позволява на потребителите да си взаимодействат помежду си и да изпращат заявки за транзакции.

Нека изясним основните концепции на блокчейн мрежите от нетехническа гледна точка.

Имаме дневник (като електронна таблица на Excel), но тази книга се разпределя, означава, че се репликира върху много възли (членове на мрежата).


Сега да кажем, че потребителят иска да добави нова транзакция към блокчейна (книгата), след което транзакцията ще бъде изпратена по мрежата. Само след като участниците в мрежата одобрят транзакцията е валидна, транзакцията ще бъде одобрена и добавена към мрежата.

Отново, както виждате, членовете на мрежата трябва да постигнат консенсус и да потвърдят транзакцията, това означава, че нямаме „нито един орган“, който да контролира мрежата.

Изгледът стъпка по стъпка е както по-долу:

 • Първо, потребителят изпраща заявка за транзакция до мрежата.
 • Създава се блок. Блокчейнът представлява транзакцията. Също така, блок може да съдържа стотици транзакции наведнъж.
 • Сега блокът се изпраща до всички мрежови възли. Излъчването гарантира, че всички имат еднакви шансове да валидират блока.
 • След това блокът се проверява от възлите, което от своя страна също проверява транзакцията.
 • Блокът се добавя към веригата, след като бъде потвърден.
 • Това също означава, че транзакцията се изпълнява успешно и се проверява от възли.

Горният изглед стъпка по стъпка показва как работи блокчейн. Не всички блокчейн обаче работят по подобен начин. Имаме различни видове блокчейн, включително хибридни, частни и т.н., които имат различен подход.

3) Public vs Private Blockchain Network

Има различни видове блокчейн, които работят по различен начин. Два основни типа блокчейн мрежа са публични и частни. Обществената блокчейн се използва от биткойн и следователно е популярна.

Биткойнът е първата криптовалута, която използва публична блокчейн. Освен това е без разрешение, което означава, че е отворена мрежа, където всяко устройство или партньор може да използва мрежата свободно, без никакви ограничения или необходимост от получаване на разрешение. Ето защо той също така показва функции като прозрачност. Други ключови примери за публична блокчейн включват EOS.

С течение на времето също сме забелязали подобрение в блокчейна, тъй като сме свидетели на второ поколение блокчейн, включително Ethereum. Той въведе важни концепции като dApps и интелигентни договори.

Частната блокчейн мрежа помага на предприятието или затворената организация да се възползват от блокчейн. Те създават разрешени мрежи, където всеки потребител се нуждае от разрешение за присъединяване или достъп до мрежата. Това се прави, за да се гарантира поверителността на данните и да се подобри производителността на мрежата. Hyperledger е популярна частна блокчейн мрежа.

И така, как влияят видовете блокчейн на „блокчейн в търговското финансиране“. Нека да го изследваме, като преминем през корпоративни блокчейни и платформи в следващия ни слайд.

4) Enterprise Blockchains и платформи (с примери)

Има няколко популярни корпоративни блокчейна и платформи. Тези блокчейн платформи са еволюирали от простата идея на публичната блокчейн. Всеки от тях предлага уникална ценностна перспектива и следователно решава конкретни проблеми.

Екосистемата Enterprise Blockchains се развива бързо. Малко са доставчиците, които предлагат блокчейн като услуга, както и имаме различни корпоративни блокчейн платформи като Corda, Hyperledger & Ethereum.

Това също породи Blockchain-as-a-a-service (BaaS). BaaS е от решаващо значение за индустрията, тъй като позволява на малките играчи да използват блокчейн, без да купуват блокчейн от нулата.

Популярните доставчици, които предоставят BaaS, включват следното:

 • IBM
 • Oracle
 • AWS
 • Microsoft
 • Али Баба

Сега трябва да разберете, че тези доставчици СА АКТИВНИ и да инвестират усилия както за технологични разработки, продажби и маркетинг. През 2019-2020 г. ще видим милиони долари, похарчени от тези доставчици.

Oracle, който току-що обяви, че има над 100 проекта в производство в тяхната блокчейн като платформа за услуги.

Корпоративните платформи, които правят BaaS функционален, включват следното:

Бъдещето наистина изглежда светло! Корпоративната блокчейн ще продължи да расте и все повече и повече компании ще я използват. Освен това ще има повече специализирани мрежи, които ще използват децентрализирана технология.

За да разберете по-добре тези платформи и доставчици, нека разгледаме Федералните блокчейн.

5) Федерална блокчейн

По принцип има 3 вида мрежи: публична, частна, федеративна.

В публичен блокчейн всеки има право да се присъединява и да участва в мрежата. На всеки е разрешено да види главната книга и да участва в консенсус.

Само една организация има правомощия в частната блокчейн. Това означава, че органът контролира кой може да се присъедини и да осъществи достъп до мрежата.

Можем да го възприемаме като „централизирана-децентрализирана“ мрежа.

Що се отнася до обединената блокчейн, ще получите достъп до децентрализирана частна среда.

Обединената блокчейн е в основата на частната блокчейн. Използва се от финансови услуги, застрахователни искове, многопартийна агресия, управление на веригата за доставки и др!

Идеята зад обединената блокчейн е да има централизиран подход. За да се поддържа ниво на баланс обаче, платформата управлява множество авторитети.

През последните 3 години бяха положени огромни усилия за създаване на обединени мрежи, повече от десетки проекти, повечето от които използват R3 Corda или Hyperledger.

Това е идеално за индустрии, които трябва да използват блокчейн, без да стават публични. Тези възлови възли са предварително избрани измежду всички организации, свързани заедно с помощта на мрежата. Тези избрани групи възли са отговорни за валидиране на блок. Това също означава, че избраните възли имат достъп до зони с ограничен достъп и информация.

6) Екосистема за търговско финансиране

Нека започнем с основите. Финансирането на търговията е процесът, при който финансовите институции предоставят кредит, за да гарантират размяната на стоки, е вековна индустрия, която не е видяла много промени с нарастването на световните търговски потоци. Търговското финансиране е финансовите продукти и инструменти, които компаниите използват за улесняване на търговията и международната търговия.

Настоящата екосистема не е толкова идеална. Например в момента приложенията на трети страни се използват за извършване на транзакции. Освен това може да отнеме много документация (до 36 документа) с множество копия и участие на страни. Като цяло времето, необходимо за извършване на прости задачи, може да отнеме седмици.

Сега, след като имаме ясна представа за търговското финансиране, нека да разгледаме играчите в екосистемата за търговско финансиране. Като научите за тях, ще разберете ролята на всяка една, която съставлява екосистемата за търговско финансиране.

 • Вносители
 • Износители
 • Банки
 • Застрахователи
 • Организация на търговското финансиране
 • Компании за износ на кредити

7) Актуални проблеми на търговското финансиране

В рамките на текущото търговско финансиране има множество проблеми. Тези въпроси трябва да бъдат разгледани, ако искаме да извлечем максимума от сектора на търговското финансиране.

Има много проблеми с финансовия сектор и можем да го преценим от фактите по-долу.

Според изследване, публикувано от Maersk – пратка от Кения до Холандия е изпратена, за да се разбере физическият процес и документите, необходими за пратката. Той съдържа рози и авокадо и е готов през 2014 г. Те откриха следните проблеми:

 • Всяка стока по веригата на доставки трябва да се проверява за качество от време на време.
 • Всяко добро трябва да се свърже с множество участници и хора по време на пътуването по веригата на доставки.
 • Може да отнеме някъде от 34 дни, докато една стока достигне от ферма до търговец на дребно. Също така може да отнеме до 10 дни, за да бъдат готови документите.

Добрата новина е, че блокчейнът може да помогне точно за това. Преди да можем да използваме блокчейн, трябва да изброим текущите проблеми.

Нисък клиентски опит

Един от основните въпроси е нисък клиентски опит. Няма много опит, когато става въпрос за работа със сложния характер на системата. Това води до неправилно проследяване на партиите и също така улеснява извършването на измами, включително фалшиви доставки.

Налягане на разходите

Цялостният процес от банките до клиентите е скъп, особено що се отнася до създаването на акредитива. Споровете също не се обработват правилно и отнемат много време за разрешаване.

Регулаторна тежест

Що се отнася до регулирането, те са под сериозна тежест, като се има предвид, че трябва да управляват всичко, включително предотвратяването на измами, KYC / AML протоколи, геополитически рискове, и така нататък. На всичкото отгоре продавачът смята, че е трудно да поддържа продуктовите условия, като носи продуктови рискове.

Продуктови, производствени и транспортни рискове

Последните три въпроса с търговското финансиране включват валутни, транспортни и производствени рискове. Валутните рискове се въвеждат поради колебания в чуждестранните обмен на валута. Транспортният риск, от друга страна, се дължи на застраховката за товари, което добавя разходи към цялата сделка. Не на последно място, но не на последно място, производствените рискове възникват поради необходимостта от уникални функции, които да се добавят редовно, за да останат актуални на пазара.

8) Как търговското финансиране може да работи с помощта на блокчейн

Blockchain може наистина да революционизира търговското финансиране. Той може да гарантира, че няма дублирани записи. Той също така премахва шанса за манипулация или измама. Той също така подобрява видимостта и гарантира, че нивото на доверие се поддържа постоянно.

И така, как така търговското финансиране правилно използва блокчейна?

Може да го направи по няколко начина. Нека ги изброим по-долу.

 • Купувачите и продавачите могат да намерят надеждни търговски партньори, използващи блокчейн.
 • След това двете страни се договарят помежду си относно условията и инициират интелигентните договори. След като се създаде интелигентният договор, поръчката се инициира
 • В следващия сайт банката купувач започва, където автоматично ще уреди сумата при спазване на условията, посочени в интелигентния договор.
 • За да осигури по-бърз процес на сетълмент, продавачът може да поиска финансирането от своята банка.
 • Сега продавачът изпраща стоките. И двете страни също проследяват пакета.
 • Купувачът потвърждава сделката, което означава, че условието е изпълнено на интелигентния договор.
 • Накрая продавачът получава плащането.

Процесът е прост и както виждате, повечето неща са автоматизирани, за да поддържат прозрачност и доверие.

9) Блокчейн предимства за търговското финансиране

Финансовият сектор се възползва от предимствата на блокчейна.

Един пример включва Barclays и Fintech Startup Wave, които са работили заедно по първата си сделка за търговско финансиране с blockchain-сделка. Разрешената книга осигуряваше правилен износ на почти 100 000 долара масло и сирене.

Разбира се, има и много други предимства на блокчейна за търговско финансиране. Ползите включват следното:

Преглед и преглед в реално време

Документите на платформата за търговско финансиране на блокчейн могат да бъдат прегледани за автентичност по всяко време! Спестява време за всички участващи страни. Всичко това също означава, че не се случват измамни дейности.

Прозрачност

Blockchain за търговско финансиране също осигурява прозрачност. Това е важен фактор, който е полезен за всички участници. Това също става от съществено значение, като се има предвид, че фактурите трябва да бъдат генерирани и изпратени незабавно. Също така фактът, че фактурите могат да бъдат продадени на трета страна. Като цяло прозрачността може да доведе до по-добро плащане и да гарантира, че всичко може да се направи в рамките на малък период от време.

Няма междинни продукти

Няма посредници, които подобряват цялостната система, намалявайки измамата. Това подобрява банките, които могат да извършват търговско финансиране без никакви рискове или проблеми.

Без двойно харчене

Двойните разходи могат да бъдат предотвратени с блокчейн в търговското финансиране.

Интелигентно изпълнение на договора

Интелигентните договори могат да помогнат за автоматизирането и да гарантират, че няма загуба на време в документооборота. Интелигентните договори трябва да бъдат финализирани, преди да могат да бъдат изпълнени в мрежата. За целта и двамата партньори трябва да се срещнат и да финализират подробностите преди изготвянето на споразумението за интелигентен договор.

Освен това интелигентният договор се изпълнява само когато са изпълнени определено условие или предварително дефинирани правила.

Доказателство за собственост

Blockchain позволява на купувачите и продавачите да имат доказателство за собственост, което гарантира прозрачност при локализиране на местоположението на пратката.

Регламенти

Наредбите могат да се управляват от едно място. Включва KYC / AML решения. Той също така подобрява международната търговия, тъй като разликата в регулациите между държавите може да се управлява.

10) Блокчейн в случаите на използване на търговско финансиране: международна търговия – акредитив (LC)

Има тонове случаи на използване на търговско финансиране на блокчейн. Популярен случай на употреба е международната търговия – акредитив (LC).

Това е писмо, което служи като гаранция за плащане от една банка на друга. Той обхваща всички международни сделки, които са засегнати от различни закони, дистанция и лично доверие.

Реално внедряване на LC е Voltron. Захранва се от r3. Малко банки използват Voltron, който включва NatWest, BBVA, HSBC, Scotiabank, CTBC Bank и много други! Общо 12 банки работят под Voltron, за да направят LC по-функционален и достъпен.

11) Блокчейн в случай на използване на търговско финансиране – Морска търговия – Коносамент (BoL)

Коносаментът (BoL) е още един интересен случай на използване на търговско финансиране на блокчейн. Той позволява на всички членове във веригата за доставки да обменят документи без никакви форми на рискове и спорове.

Цената на търговските книжа достига 420 милиарда долара. Понякога това може да струва 5-10% от цялата транзакция. BoL също подобрява потока от търговски документи.

Вносителите, износителите, спедиторските компании, пристанищата, митническите агенти и банките могат да се възползват от BoL.

Един от примерите включва Tradelense от Maersk и IBM. Insurwave, израелски стартъп също работи за използването на BoL в тяхната платформа.

12) Водещи консорциуми за блокчейн търговско финансиране

Има няколко водещи консорциуми за търговско финансиране. Тези консорциуми работят за определена цел. Нека разгледаме няколко от тях по-долу.

We.Trade

We.Trade, задвижван от IBM. Ключовите членове включват HSBC, UniCredit, Natixis и други. Общо 8 банки работят заедно. В момента IBM предоставя поддръжка на блокчейн за търговско финансиране. Те също така получават помощ от подобни на Hyperledger Fabric.

Комго

Komgo, задвижван от Ethereum и Kaledio. Ключовите членове включват SGS, Citi, MUFG и други. Основната им цел е да предложат сигурност и ефективност. Те решават проблеми с обмена на данни чрез своята децентрализирана блокчейн платформа.

Волтрон

Voltron, задвижван от r3 Corda. Основните членове включват HSBC, CTBC Bank, NatWest и други

Марко Поло

Марко Поло, задвижван от r3 Corda и Tradeix. Основните членове включват OP Lab, SMFG, Standard Chartered. Основната им цел е да предоставят по-добро банково обслужване. Те също така планират да предложат по-добри търговски решения и на клиентите.

Батавия

Batavia, задвижвана от IBM. Основните членове включват CaixaBank, UBS и други.

HKTP

Членовете на HKTP ключ включват DBS, HSBC, ANZ и други. Това е базирана в Хонг Конг блокчейн платформа за търговско финансиране. Паричният орган на Хонконг си сътрудничи с банки за платформата. Целта им е да гарантират, че всичко е дигитализирано.

Има и популярни корпоративни блокчейни, насочени към търговско финансиране.

 • R3 Corda
 • Пулсации
 • Ethereum
 • Кворум
 • Хиперледгер

13) R3 Corda

R3 Corda е една от корпоративните вериги за търговско финансиране. Той е корпоративен и оптимизиран за ИТ средата.

R3 Corda работи добре с Oracle DB и SQL. Защитната стена на приложението може да бъде конфигурирана и в R3 Corda, като му осигурява необходимата сигурност. Той е съвместим и с приложението за търговско финансиране.

Дългосрочната визия на Corda е да стане споделен глобален логически лидер. Това означава, че всеки може да участва, включително компании, физически лица и машини, които могат да си взаимодействат и да извършват транзакции безпроблемно. Те също така искат да намалят разходите и да направят контрол на качеството. За целта те ще пуснат нова версия на Corda. Те също така ще гарантират, че качеството се поддържа чрез разработката.

За да продължат с другите услуги, те също ще правят иновации и ще се фокусират върху нови услуги, които ще помогнат на предприятията. И накрая, тяхната дългосрочна цел е също да се отърват от триенето и да направят по-удобно интегрирането на приложения и процеси.

Реални случаи на използване на R3 Corda: TMX, Payments Canada, Maersk, NatWest, CrowellMoring и Swift.

Доставчиците на Corda BaaS включват Amazon Web Services, Microsoft Azure и Hewlett Packard Enterprise.

14) Кворум Blockchain

Quorum Blockchain е с отворен код, готов за предприятия и може да се персонализира. Кворумът е една от зрелите блокчейн рамки, които предлагат висока производителност и производителност.

Създаден е от JP Morgan и използва блокчейн Ethereum. Основният фокус на Quorum е да предостави на финансовия сектор платформа за персонализиране на blockchain според техните нужди. Quorum използва RAFT-базиран консенсус, който предлага подобрено блоково съхранение и по-бърза транзакция. Той също така използва Istanbul BFT, ефективен метод за консенсус, устойчив на грешки, който осигурява мрежова защита срещу лоши участници.

Архитектурата на кворума се състои от възел на кворума, мениджър на транзакции на Constellation и Enclave.

Кворумът е с отворен код, което означава, че има 318 активни вноски, над 10 000+ ангажименти и 3.0 LGPL лиценз.

Кворумът е блокчейн рамка, която предлага малко корпоративни възможности.

 • Висока производителност
 • Управление на връстници и мрежи
 • Механизъм за консенсус въз основа на гласуване
 • Ръководени от общността
 • Отворен код
 • Възрастни
 • Доверен и готов за предприятие
 • Подобрена неприкосновеност на личния живот и сделки

Искате ли да прочетете повече за кворума? Разгледайте крайното ръководство на Quorum Blockchain.

15) Реални компании, използващи блокчейн за търговско финансиране

Много компании използват блокчейн за търговско финансиране. Те включват следното.

 • SWIFT: Те пуснаха своя Proof-of-Concept (PoC), който е известен като GPI link.
 • Mizuho: Те вече са извършили първата си сделка за търговско финансиране между Австралия и Япония. Те също работят с Marubeni Corp. и Sompo Japan Nipponkoa Insurance.
 • Barclays: Те работят заедно с Wave, за да предложат своя подход по отношение на търговското финансиране. Тяхната цел е да разрешат проблемите на глобалната търговия.
 • Китайска народна банка: Те работят за платформа, която ще подобри блокчейна за търговско финансиране. Тяхната инициатива е известна като Guangdong, Hong Kong и Macao Dawan District Trade Finance Blockchain Platform. Това ще помогне за намаляване на разходите до 7-8%.
 • KBank: Kasikornbank Public Company Limited изпробва гаранционно писмо за търговско финансиране с помощта на решението на Hyperledger на IBM.
 • Търговия в Дубай и митниците в Дубай: Дубай проучва как могат да използват блокчейн за подобряване на търговското финансиране.
 • Scotiabank: Те работят с блокчейн платформата на AlphaPoint.
 • SEB: SEB е в състояние да обработва регулации и сделки за търговско финансиране. Те използват блоковото решение за търговско финансиране на CGI.

16) Първи стъпки: Как да внедрим блокчейн?

Страхотно! Сега разбираме водещите платформи за блокчейн в търговското финансиране, случаи на употреба и компании, използващи блокчейн за търговско финансиране, сега е време да научим как да внедряваме блокчейн.

Стъпките за това включват следното:

 • Идентифицирайте случай на употреба
 • Разработване на доказателство за концепция (PoC)
 • Тествайте и изградете решение за блокчейн
 • Партньори на борда, които да помогнат за растежа и интеграцията
 • Управлявайте и управлявайте вашата блокчейн мрежа

Не забравяйте за някои други случаи на употреба, включително случаи за продажба на дребно, здравеопазване и застраховане.

Също така трябва да потърсите фактори, които ще ви помогнат да внедрите блокчейн – тип разрешение, идеален случай на употреба и партньорства. Също така трябва да научите за често срещаните препятствия като неефективна система, труден потребителски интерфейс, скъп и нерастящ.

Връзки за изтегляне: Блокчейн в търговското финансиране pdf | Блокчейн в презентацията на Powerpoint за търговско финансиране

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector