Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Блокчейн за банкови процеси: Казус на проект Ubin

Бъдещето е тук

Сингапурските финансови институции са признати за своята ефективност. Публичната им политика се изнася като план за други централни системи по света. Наскоро Паричният орган на Сингапур (MAS) започна да проучва потенциала на технологията на разпределената книга по отношение на финансирането и банковите приложения.

MAS си партнира с редица финансови институции и корпоративни блокчейн технологични компании, включително ConsenSys Solutions и JP Morgan’s Quorum, за да създаде Project Ubin. Той успешно внедри системи за брутен сетълмент в реално време (RTGS) с пълна поверителност на транзакциите и окончателност на сетълмента, като същевременно предотврати единични точки на отказ. Project Ubin ефективно преосмисли институционалната инфраструктура в Сингапур, като внедри блокчейн платформи.

Експериментирайки с технологии, които имат за цел да увеличат прозрачността и да повишат ефективността, MAS сигнализира, че е готов да докаже в бъдеще своите установени процеси. Чрез стартирането на Project Ubin, MAS затвърждава достойното им място в челните редици на банковите иновации и лидерството в индустрията.

 

Предизвикателството

Каква е ролята на централните институции в свят, където криптовалутите и токенизацията стават масови? MAS се опита да отговори на този въпрос, като стартира проект за откриване, за да проучи случаите на използване на блокчейн в централната банка.

 

Решението Enterprise Ethereum

MAS стартира трифазно упражнение в партньорство с консорциум от международни банки, разпределени книги и доставчици на блокчейн.

Фаза 1 се състоеше от проучване и проучване на възможностите за изпълнение на потенциалните приложения на технологията на блокчейн.

Изследването изследва:

  • Ползи и клопки на токенизирането на валутата на централната банка
  • Оптимизиране на сетълмента на плащания между участващите местни банки
  • Стъпки за активиране на трансгранични транзакции
  • Ефективни методи за дигитализиране на плащанията

Фаза 2 се фокусира върху това как да използваме блокчейн платформи и токенизация в процеса на ежедневно сетълмент и клиринг, за да активираме RTGS.

Фаза 3 изследва потенциала на токенизирана национална валута и реализиране на трансгранични плащания чрез блокчейн технологията.

 


Постигнати цели

По време на фаза 2 MAS си партнира с ConsenSys Solutions и корпоративната блокчейн платформа JP Morgan’s Quorum. Заедно те успешно демонстрираха как токенизиран сингапурски долар може да функционира като средство за ежедневно междубанково сетълмент.

Успехът на проекта е да трансформира международния финансов пейзаж. Резултатите от проекта Ubin доказват, че междубанковите транзакции, трансграничните парични преводи и токенизираните ценни книжа могат да се уреждат с технология на разпределена книга с пълна окончателност на сетълмента и поверителност на транзакциите. По-нататъшната работа по тази инициатива цели намаляване на времето за уреждане от T + 3 или T + 2 до T + 0. Намаляването на времето за сетълмент изпълнява първоначалното обещание на децентрализирания интернет на стойност, като позволява командването за сделката и изпълнението на тази сделка да се случва едновременно и ефективно да позволява RTGS.

В края на Фаза 2 MAS предостави достъп с код с отворен код и подкрепяща информация от упражнението. Южноафриканската резервна банка (SARB) използва тези знания и сподели кодова база за изграждане на проект Khokha. Project Khoka е друга забележителна инициатива на ConsenSys Solutions за блокчейн, която увеличава обема на транзакциите и устойчивостта на мрежата, като същевременно поддържа изисквания за поверителност за брутен сетълмент в реално време.

Проект Khokha по-късно беше признат от Публикацията на Централната банка като „Инициатива за най-добра разпределена книга“ от 2018 г.. Споделяйки своите констатации, MAS активно насърчава глобалното приемане на блокчейн решения от финансови институции.

„DLT показа потенциал за правене на финансови транзакции и процеси по-прозрачни, устойчиви и на по-ниска цена. Проектът има за цел да помогне на MAS и индустрията да разберат по-добре технологията и потенциалните ползи, които тя може да донесе чрез практически експерименти. Това е с евентуалната цел да се разработят по-опростени за използване и по-ефективни алтернативи на днешните системи, базирани на издадени от цифровата централна банка токени. ” 

-Паричният орган на Сингапур

Технологични партньори

кворум 3

Научете повече за Project Ubin

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector