Блокчейн за НПО: Проект за деблокиран касов казус

Contents

Революция на хуманитарните парични преводи във Вануату

Когато се случи бедствие, бързото получаване на помощ за тези, които се нуждаят, е приоритет. През последните години помощта за пари и ваучери (CVA) все повече се превръща в избрания метод за доставка на помощ в хуманитарния сектор. Програма CVA предвижда трансфер на пари в брой или ваучери директно на лица или домакинства в рамките на общността, за да се харчат по тяхна преценка, вместо да се дават парите на правителства или други държавни участници. Само през 2016 г. се изчислява, че 2,8 млрд. Долара за хуманитарна помощ бяха изплатени чрез пари и ваучери (Доклад за глобална хуманитарна помощ за 2018 г.; стр6). Моделът CVA обаче може да бъде скъп, неефективен и непрозрачен; често дълъг процес, изискващ много доброволчески часове административна работа по време на критичен период. 

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ssa-ku22w0k]

 

Предизвикателството

Подобно на много тихоокеански острови, Вануату е уязвим от голям брой екстремни метеорологични явления. Разположен в застрашения от земетресения „огнен пръстен” и в центъра на тихоокеанския циклонен пояс, островът изпитва висока честота на вулканични изригвания, циклони, земетресения, цунами и свлачища. Как могат НПО да разработят програми за подпомагане на пари и ваучери, които свързват моментално пари с уязвими хора, да гарантират, че тези средства не се изяждат от големи транзакционни разходи и да извличат информация в реално време, за да стимулират оптимизацията на програмата?

 

Разтворът на Ethereum

Oxfam сгоден Sempo и ConsenSys Solutions за оценка на времето, цената и качеството на цифровите програми за трансфер на пари в брой. През май 2019 г. те стартираха Проектиране на деблокирани пари в брой: пилотна програма за подпомагане на пари и ваучери, изградена върху основната мрежа на блокчейн Ethereum. Той свързва жертвите на бедствия с „парична“ помощ по-бързо, като същевременно осигурява видимост в реално време на потока от средства. Пилотът, изпитан във Вануату в селата Панго и Мелемаат, имаше за цел да предостави на Oxfam глобална рамка за внедряване на по-бърз, ефективен и прозрачен механизъм на CVA за бъдещи програми за облекчаване на бедствия.

Sempo, подкрепена от блокчейн платформа за парични преводи за НПО, предостави техническото решение. Оксфам Вануату се зае с изпълнението на пилотния проект. ConsenSys подпомогна първоначалния дизайн на пилота, предостави консултантска и комуникационна подкрепа за блокчейн и оцени пилота, за да даде препоръки за бъдещо използване и потенциал за мащабиране.

Програмата беше внедрена за първи път в Pango. В тази общност деветнадесет собственици на магазини бяха вградени в системата и на двеста получатели бяха дадени NFC карти, които държаха баланса на техния цифров портфейл. ConsenSys беше на място във Вануату с Oxfam и Sempo за пилота през май 2019 г., за да стане свидетел както на включването на получатели в системата, така и на използването на системата в общността. 

Решението разпределя капитал под формата на NFC карти, които държат баланс на средства. След това участниците използваха NFC картите в участващите магазини в своите общности. Решението се състои от три основни компонента:

  • Предварително финансирани ваучерни карти, дадени на всеки от получателите
  • Телефони, издадени на търговците с инсталирано приложение за мобилен телефон Sempo
  • Блокчейн на Ethereum за контрол на потока от дигитални пари

„Използвайки ваучери, подкрепени от стабилни монети, ние създаваме нещо, което расте органично. Това е система, която ни позволява да създадем процъфтяваща екосистема от доставчици и общност – [система, която] наистина може да поеме свой собствен живот. ” 

– Ник Уилямс, съосновател на SEMPO


Системата в действие

 

схема на потока на oxfam

Получателите на помощ получиха финансирана NFC карта, за да правят покупки в местни магазини, участващи в тях. Самите NFC карти държат баланс под формата на криптирана последователност на депозити и тегления.

Местните търговци бяха снабдени с мобилен телефон, предварително зареден с мобилното приложение Sempo. Той имаше локален кеш за база данни на NFC картите и техните баланси, което му позволява да работи офлайн. Доставчиците трябваше да се свързват с интернет само веднъж седмично, за да синхронизират своите устройства с онлайн сървър, което го прави рационално решение за среда с ниска свързаност. Салдата, показани в потребителския интерфейс на мобилното приложение и в бекенда Sempo, бяха в националната валута на Вануату Вату (VT). Преобразуването е направено в софтуера спрямо фиксиран обменен курс VT към USD. 

Таблото за управление на Sempo осигурява удобен за потребителя интерфейс за преглед на блокчейн Ethereum и за улесняване на групови транзакции, като дава възможност на Oxfam да взема решения по-бързо и да оптимизира плащанията.

Блокчейнът, използван за извършване на финансови транзакции в това решение, беше публичният блокчейн на Ethereum. 

 

Защо публичната верига Ethereum?

Проследимост

Решение за публична верига Ethereum даде възможност на дарителите да видят, че техните средства отиват направо в проекта, а Oxfam – възможността да види разпределението на средствата в реално време, визуализирано чрез таблото за управление на Sempo. 

Установена парична стойност на токена Ethereum ‘DAI’

Най-същественото предимство на използването на публичната верига е, че паричната стойност вече е установена. Решението на Sempo обикновено държи баланси в токен, наречен DAI: токен Ethereum или стабилкойн с установена стойност от $ 1USD. Токенът, използван в рамките на програмата Oxfam Vanuatu, беше „Crypto Collateralized Voucher“ (CCV), който „обгърна“ DAI маркера. Това гарантира, че жетоните могат да се използват само от участниците в системата Sempo. Токените могат да бъдат „разгънати“ в оригиналната си форма на DAI само от белия списък. Механизмът CCV беше въведен като AML механизъм, допълнително засилвайки съображенията за сигурност и регулиране на решението на Sempo. 

Използвайки установената парична стойност на Ethereum, Oxfam предотврати отговорността да установи стойността на всеки токен, който те издадоха в частна верига, и след това да убеди света, че може да уважи стойността на тези токени. 

„НПО като Oxfam вече разполага с инструмент за бързо достигане до хората и помощ на хората след криза, което е по-лесно и по-евтино от съществуващите процеси“ 

– Ник Уилямс, съосновател на SEMPO

Резултати

Oxfam във Вануату е въвел различни начини за програми за пари и ваучери. Според техния опит; Установено е, че решението на Sempo е по-ефективно от пари в брой, чекове или ваучери по следните начини:

По-бързо качване

Едно от най-съществените увеличения на ефективността беше при първоначалното включване на получателите. В традиционния модел датите за изплащане трябва да бъдат определени за всеки получател. След това получателите трябваше да се върнат, да бъдат преидентифицирани и да получат чек, ваучер или друга форма на парични права, като пари в плик или дебитна карта. Само в този момент получателят може да използва средствата, за да закупи това, от което се нуждае.

Осигуряване на прозрачност на разрешени потребители

Пилотите Pango и Melemaat демонстрираха още едно значително предимство на базирано на блокчейн решение: лекотата на наблюдение на потока от средства; способността да се види как се използват парите за помощ в реално време.  

Намалени посредници

Решението Sempo демонстрира, че са възможни директни дарения (без посредници или администрация), използвайки технологията на разпределената книга. Ако Oxfam публикува адреса на Ethereum на оператора на програмата, всяко лице или организация, способна да изпрати криптовалутата DAI, може да направи дарение директно в програмата

Ефективност на разходите

Този метод на трансфер също беше значително по-евтин за малки дарения. Например банковите преводи до Вануату от Австралия струват около 20 австралийски долара. За сметка на това транзакцията на Ethereum е средно под 10 цента в AUD. 

Човешки интерфейс

Технологията беше лесна за използване за получателите, продавачите и за Oxfam, а отзивите от участниците разкриха, че тя е предпочитаното решение за бъдещи ситуации на бедствия. Ангажираността на общността в програмата беше висока и отзивите бяха положителни. В момента ConsenSys отправя ключови препоръки към Oxfam за усъвършенстване и разширяване на програмата.

Изтеглете проучване на казуса за проект отблокиран проект

Доклад от 30 страници, описващ подробно разгледаните проблеми, решенията на Enterprise Ethereum и целите, постигнати от Sempo, Oxfam и ConsenSys Solutions.

Изтеглете казусИзтеглете проучване на казуса за проект отблокиран проект

Технологични партньори

партньори sempoAmazon уеб услугиAmazon уеб услугилого на kaleido новоалетиоалетиовол v зелен

Научете повече за Деблокиран проект

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map