Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

CBDC: Какво се случва, когато валутата на Fiat попадне върху публичния Ethereum?

блог 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedEvent and ConferencesPressБюлетини

Абонирайте се за нашия бюлетин.

Имейл адрес

Ние уважаваме вашата поверителност

Обяснено на HomeBlogBlockchain

CBDC: Какво се случва, когато валутата на Fiat попадне върху публичния Ethereum?

Public Ethereum вече има дигитални долари – на стойност над 30 млрд. Долара. Как може да изглежда за цифрова валута на Централна банка в основната мрежа на Ethereum? от Mattison Asher 19 февруари 2021 г. Публикувано на 19 февруари 2021 г.

Q4 2020 ДЕФИ ДОКЛАД блог 7 Изтеглете доклад

Това е част от поредица статии от доклада на ConsenSys Codefi за Q4 2020 Ethereum DeFi. Изтеглете пълния отчет, за да научите повече за стандартите за токени за активи и плащания, NFT пазари, социални и общностни токени, флаш заеми, опаковани Bitcoin и Filecoin, проекти за кредитиране и други.

Public Ethereum вече има частни дигитални долари – над 30 милиарда долара.

Общо издаване на стабилни монети на Ethereum. Източник: Dune Analytics

Когато ConsenSys публикува своя бял документ „Централни банки и бъдещето на цифровата валута“ на Световния икономически форум през януари 2020 г., фонът беше драматична промяна в механиката на парите. Оттогава ConsenSys обяви четири отделни проекта на Централна банка за цифрова валута (CBDC) с Хонконгската парична администрация, Банката на Тайланд, Австралийската резервна банка и Societe Generale. Всеки от тези проекти използва ConsenSys Quorum, вариант на основната мрежа на Ethereum, който позволява разрешени мрежи, вградена поверителност и по-висока производителност на транзакциите. Как може да изглежда CBDC да бъде разположен в основната мрежа на Ethereum? 

Решението за проектиране около проектирането на CBDCs често се разделя на (1) CBDC на едро, които до голяма степен засилват и оптимизират ролята на банковите институции по отношение на органа за управление на пари на централната банка за междубанково сетълмент и трансгранични плащания, (2) CBDC на дребно, което би използват доставчици на платежни услуги като търговски ленти и Codefi, за да бъдат разпределени в цифровите портфейли на потребителите. Първият вариант е за ефективност и мутализиране на индустриалните разходи. Вторият е по-дълбоко преобразуващ и анализира по-тясно на притежаването на токен Ethereum и използването му за транзакции.

Потенциални клопки на китайската CBDC

Китайският собствен CBDC проект (те го наричат ​​Система за цифрова валута и електронни разплащания или DCEP) е интересен пример за това как може да изглежда цифровата валута, управлявана от DLT; тъй като цифровите юани се прехвърлят към различни телефонни портфейли и търговски сайтове, общото предлагане на циркулиращи средства ще бъде съгласувано с база данни, държана от централната банка на Китай. Това не е твърде различно от начините, по които финансовите институции вече имат сметки в централните банки. Има начини, по които самите програмируеми активи, като дигитален юан, могат да бъдат разрушителни – можете да вградите данъчно облагане директно в потоците от потребителски транзакции, или да приложите универсален основен доход, или да доставите дистрибуции, свързани с Covid, с лекота. Но по същество данните, на които системата разчита, са отговорни единствено за уреждането на цифровия юан. 

Има някои проблеми с наличието на такава затворена система. Например такава частна мрежа естествено не би могла да взаимодейства със съществуващата екосистема Ethereum без одобрение от регулатора, което означава, че китайските граждани няма да могат лесно да получат достъп до различните нови финансови услуги, разрешени от DeFi. Децентрализираното кредитиране, размяна и деривати трябва да се свържат с API, одобрени от китайската архитектура DCEP, за да взаимодействат с китайската CBDC поради нейния частен характер.

За да могат доставчиците на платежни услуги и банките да изграждат финансови приложения и услуги върху частна мрежа, те ще се нуждаят от начин за взаимодействие с китайската CBDC мрежа. Един проект, стартиран от Китайския държавен информационен център, е базирана на блокчейн мрежа за услуги (или BSN). Китай ще има две BSN: една за международни транзакции и една за вътрешни транзакции. Докато международният BSN ще може да взаимодейства с обществени мрежи като Ethereum, вътрешният BSN няма.


Международната BSN е инфраструктура за услуги, която позволява на разработчиците да изграждат децентрализирани приложения върху публични и разрешени блокчейни, които поддържа, като Ethereum и Polkadot. Отделно, ConsenSys наскоро обяви, че кворумът на ConsenSys ще бъде достъпен в около 80 различни града чрез публичните градски възли на вътрешния BSN в континентален Китай.

Друг начин Китай и други правителства да създадат по-оперативно съвместими мрежи е чрез използването на Codefi Asset Sandbox. Codefi позволява на правителствата да експериментират с издаването на CBDC. Освен това пясъчникът дава възможност на правителствата да въведат различни финансови инструменти в екосистемата, като инструменти на дълговия капитал. Освен това пясъчникът дава възможност на правителствата ефективно да проследяват всички участници в мрежата, като гарантира, че спазването на регулаторните изисквания винаги се поддържа при всяка транзакция. И накрая, пясъчникът гарантира, че правителствата по целия свят могат да тестват как техните CBDC ще взаимодействат с Ethereum в тестова среда.

Правителствата по света тестват CBDC, използвайки ConsenSys Quorum и Codefi

Правителствата по целия свят работят с ConsenSys, за да изпробват възникващите си CBDC мрежи. Например ConsenSys работи с Хонконг и Тайланд по трансграничен проект CBDC на едро. В този експеримент Хонг Конг и Тайланд успяха да решат проблеми с трансграничните плащания като високи разходи, неефективност и закъснения.

ConsenSys работи и с Банката на Тайланд за тестване на CBDC на дребно. Този тест включва CBDC на Тайланд, работещ в частна мрежа Hyperledger Besu и е проектиран да отговори както на функционалните, така и на нефункционалните изисквания на CBDC на дребно. Този експеримент симулира търговски транзакции, поддържа поръчки, поставяне на фактури и автоматични плащания.

С програмируемите токен стандарти на Ethereum, нови видове бизнес логика могат да бъдат включени директно в Ethereum, вместо да се намират като приложения извън мрежата. Днес проектите на CBDC задават въпроса как да се придвижват парите. Биткойн отговори на този въпрос и може би приложена архитектура като разрешения Ethereum ще реши това за националните валути. По-дълбокият въпрос е – как изглежда една икономика, свързана с CBDC? Каква е формата на търговците и приложенията, които приемат цифрова валута? Къде изпълняват икономическите си функции? Ако смятаме, че мястото за изчисления все повече ще бъде на блокчейн, това предполага, че CBDC релсите трябва да идват не само с предварително инсталирани национални пари, но и с предварително инсталирани приложения за използването на тези пари. Платежна релса ще бъде приета само ако е полезна и ако е приложима за значима част от човешката икономическа дейност. Бихте ли предпочели да съхранявате стойност или да я създавате?

CBDCQ4 2020 DeFi ReportNewsletter Абонирайте се за нашия бюлетин за най-новите новини на Ethereum, корпоративни решения, ресурси за разработчици и др. Имейл адрес Изключително съдържаниеОтчет за DeFi на Ethereum Q3 2020Доклад

Отчет за DeFi на Ethereum Q3 2020

Отчет за DeFi на Ethereum Q2 2020Доклад

Отчет за DeFi на Ethereum Q2 2020

Пълно ръководство за бизнес мрежи на BlockchainРъководство

Пълно ръководство за бизнес мрежи на Blockchain

Как да изградим успешен блокчейн продуктУебинар

Как да изградим успешен блокчейн продукт

Въведение в токенизациятаУебинар

Въведение в токенизацията

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector