Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Искате ли наистина да разберете Blockchain? Трябва да разберете държавата

блог 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedEvent and ConferencesPressБюлетини

Абонирайте се за нашия бюлетин.

Имейл адрес

Ние уважаваме вашата поверителност

Обяснено на HomeBlogBlockchain

Искате ли наистина да разберете Blockchain? Трябва да разберете държавата

Историята на мрежата и какво означават децентрализираните мрежи за суверенитета на данните и бъдещето на доверието онлайн. От Coogan Brennan 20 март 2020 г. Публикувано на 20 март 2020 г.

Разберете State Hero

Web 1.0: Gen X, HTML и текстово базиран Интернет

През процъфтяващите 90-те години, когато Reality Bites and Friends доминираха в определен сегмент от масовата американска култура, персоналните компютри и интернет технологиите породиха мрежата. Вече писахме подробно за възхода на компютърните мрежи от 90-те, така че няма да говорим много за тази динамика (с изключение на повторното публикуване, за хиляден път, любимото ми видео от онази епоха). Но ще отделим малко време, за да обсъдим конкретните механизми, залегнали в основата на уеб разработката по това време.

Има редица страхотни уебсайтове от 90-те години, запазени от Wayback Machine на Archive.org (Бърз тангенс: Голям брой не са архивирани, нещо, което е накарало хората да опишат възрастта, в която живеем, като „тъмна ера“ на интернет), така че това беше лечение, което решава кой да изберете (Първи архив на Craigslist?). Ние се спряхме на началната страница на Yahoo, тъй като тя беше една от най-популярните по това време.

yahoo начална страница 1Yahoo! начална страница, 1996

Защо този уебсайт изглежда толкова очарователен от нашата гледна точка много десетилетия по-късно? Е, това е текстов документ, който се чете от браузъра, след което се изобразява. Няма видеореклами, няма движещи се части, няма бутони „харесване“ за щракване.

Това е основен HTML или HyperText Markup Language, първият език на World Wide Web. Това е прост документ, който е сравнително лесен за четене, дори и за нетехнически хора. Той е структуриран по ясен начин и когато вземем изходния код и го сдвоим със съответните им визуализации, това не е ужасяващо.

Изходният код на този уебсайт е 10KB. (За сравнение, изходният код на уебсайта на Yahoo за 2019 г. е с 6 940% по-голям при огромните 694 KB, без да се включват външни библиотеки.) 1996 Yahoo.com е основен, изчистен и ясен – и супер вълнуващ за времето! IPO на Yahoo току-що бе настъпило през април 1996 г. и в първия ден цената скочи до $ 1,6 млрд. В днешните долари. Въз основа на този уебсайт! Така че, за контекст, това беше счетено за авангардно за 1996 г..

От нашата перспектива за 2019 г. 1996 Yahoo.com е просто (някои може дори да кажат, скучно е). Но знаете как са тези Gen Xers, нали? Те се разпалиха супер глупава реклама, която гледаха по истинска телевизия. Ами поколението точно след тях? Тези деца, които не могат да седят неподвижно повече от три минути? Как ще ги държим залепени за екрана?


икона на консенсус плекс кръг Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате най-новите блокчейн новини, обяснители и др.

Web 2.0: Милениали, генерирано от потребителите съдържание и възход на държавата

Уеб опитът от 90-те години нямаше да го намали за хилядолетия, това е сигурно. Вместо това това поколение въведе това, което обикновено се нарича Web 2.0. Както всички термини, измислени от Силициевата долина, той е неясен, но по същество улавя няколко различни промени, въведени от възхода на социалните медии като Facebook и Twitter:

  • В Web 1.0 потребителите на уебсайт консумират информация, но в Web 2.0 потребителите създават информация, която да се споделя и консумира от други. 
  • Генерираната от потребителите информация от Web 2.0 идва от уебсайтове на социални медии като Facebook и Twitter.
  • Популярните уебсайтове вече доставят персонализирано съдържание и получават индивидуализирани актуализации, вместо просто да представят на потребителя статичен HTML документ.

Промяната на парадигмата на Web 2.0 премести базирано на документи, базирано на връзки уеб изживяване (при което уебсайтовете са текстови документи) към интерактивни уебсайтове, като Facebook или Twitter, с генерирано от потребителя и специфично за потребителите съдържание (моят профил във Facebook изглежда различен от вашия ).

Много хора писаха за тази промяна от поведенческа и потребителска гледна точка, т.е. как социалните медии промениха начина, по който взаимодействаме и консумираме информация в света. Това, за което се говори по-малко, е как тази промяна ускори преработката на същественото естество на интернет – промяна, която също съдържа ключа за разбирането на обещанието на Ethereum и Web 3.0.

Сайтовете в социалните медии изискват огромно количество изчисления и координация. Когато погледнете Twitter, например, уебсайтът трябва незабавно да обслужва цялото съдържание, специфично за вашия профил. След това трябва да регистрира всичко, което правите на сайта – публикуване, харесване, щракване – и да предава това на своите сървъри. Представете си, че изтощителното кръгово движение, умножено по колкото милиони (или милиарди!) Потребители на платформа, всички взаимодействат едновременно помежду си и уебсайт.

Дълго време инженерите просто закачиха тази обработка на гърба на статичните сайтове. Шаблонът за документи на Web 1.0 изскърца и изстена под нарастващото тегло на Аякс, широк термин, описващ тези нови тенденции в развитието на Web 2.0. 

Ставаше несигурно. Описан инженер неговия график във Facebook в ранните дни: за да е сигурен, че TheFacebook.com няма да се срине въпреки постоянните актуализации, той ще „изпие голяма чаша вода, преди да заспя, за да се увери, че ще се събудя след два часа, за да мога да отида да проверя всичко и да се уверя, че междувременно не го бяхме счупили. Беше цял ден, цяла нощ. ”

Всички тези сайтове продължиха да печелят потребители с хиляди, което само увеличаваше натиска. Активните потребители се нуждаеха от повече функции, по-бързо време за зареждане – нещата ставаха все по-сложни, тъй като повече потребители се присъединяваха към тези платформи. В търсене на решение инженерите започнаха да обикалят около концепция, която да трансформира уеб разработката.

Щат

Състоянието може да бъде дефинирано като набор от променливи, описващи определена система в определен момент. Нека опишем това в реална ситуация. Разгледайте околната среда, в която се намирате – автогара, кафене, офис – и изберете няколко променливи, които бихте могли да използвате, за да я опишете. Ако сте в стая, можете да опишете произволен брой неща:

  • Броят на стените
  • Видовете мебели
  • Поставянето на мебели
  • Броят на хората
  • Видът светлина в стаята

Колкото повече променливи имаме, толкова по-ясна става картината на стаята в съзнанието ни, нали? И ако нещо незначително се промени в околната среда (например някой напусне стаята), не е нужно да описваме всичко в стаята отначало. Ние просто актуализираме специфичните променливи, засегнати от промяната, и оставяме останалите променливи на мира.

Работейки с модела на документи на Web 1.0, браузърът трябваше ефективно да създава нов документ всеки път, когато се появи актуализация на уебсайт, без значение колко малка. Това създава тесни места, когато незначителни актуализации се случват милиони пъти в секунда в мрежата. Инженерите осъзнаха, че могат да облекчат проблема, като разделят уеб разработката на две части: HTML шаблон на даден сайт и държава описвайки какво влиза в шаблона.

HTML шаблон ще бъде основният контур на сайта и ще изглежда еднакво за всички потребители – логото на сайта, общото оформление, цветовата схема. Специфично за потребителя държава ще попълни този контур, предоставяйки описание на средата, специфична за този потребител – неговия профил, приятелите им, любимите им публикации и др. От решаващо значение, ако нещо в състоянието се промени, всичко, което браузърът трябваше да направи, беше да намери частите засегната структура и ги актуализирайте. Няма по-масивни презареждания на страници.

Този модел на HTML шаблон и неговото състояние е известен като рамка. Различните групи от Web 2.0 създадоха свои собствени рамки, две от които са популярни Реагирайте (изградено от Facebook) и Vue (създадено от Google). [Забележка за хората, които се подиграват в момента: Знам, че React е библиотека, само „V в MVC“. Тази рамкова класификация е целенасочена, за да направи по-голяма точка.] Рамките са насочили динамиката на Web 2.0 в слота Web 1.0 и са позволили на сайтове като Facebook да се разширят допълнително. Поемането на рамковия модел на уеб разработката е драматично не само в своята цялост, но и във виртуалната си невидимост за широката общественост. 

Често хората, които не са технически специалисти, могат да чуят за настоящата нужда от технологични компании от предни разработчици. Това са хора, които могат да изграждат уебсайтове на рамки като React или Vue. По-рядко същите тези компании се нуждаят от разработчици на HTML, жизнеспособна работа преди петнадесет години. Всъщност жаргонът на разработчика на рамки вече не включва термина „уебсайт“. Вместо това разработчиците говорят за създаването на „уеб приложения“.  

Доминирането на рамките донесе промяна на парадигмата в начина, по който преживяваме Интернет. Преди разчитахме на браузърите за достъп до социалните медии. Сега, с рамките, всъщност е по-лесно да се достави състояние на приложение, не само за улавяне и наблюдение на потребители, но и по отношение на оптимизиране на производителността за мобилни телефони, които се превърнаха в основна точка за достъп за много потребители. Докато Millennials са израснали в „сърфиране в мрежата“ (падане на заешки дупки в Уикипедия, щракане през връзки за векове), опитът за сърфиране сега е по-ориентиран към платформата. Бяхме изгонени от дивия запад на уебсайтове, оградени от платформи към по-предвидимите градини на приложенията.

Web 3.0: Gen Z и битката за държавата

Нека започнем с няколко определения. Терминът „Уеб 3.0”Може да се определи като движение за свързване и свързване на данни по машинно четим начин. Тим Бърнърс-Лий предвижда тази промяна по отношение на семантичната мрежа и блок-верижният гуру Джон Уолперт го вижда от гледна точка на държавния интернет. За целите на тази статия ще определим блокчейн като начин за създаване, осигуряване и поддържане на държавни данни, без да се разчита на една, централизирана точка на истината.

Срокът „Gen Z“ описва поколение, родено от средата на 90-те до средата на 00-те години, което в определени класове или региони познава само свят с интернет и смартфони. По-голямата част от това поколение е платформа – те са израснали и взаимодействат предимно с държавни приложения. 

В предишния раздел видяхме как държавните приложения преодоляват тесните места Web 1.0, но моделът има и мощен вторичен ефект. Държавните промени, големи и малки, събрани с течение на времето, могат да започнат да рисуват много подробна картина на хората, които ги правят. Какво сте щракнали, когато сте го щракнали, какво сте погледнали за първи път, когато сте влезли, последното нещо, което сте видели, преди да излезете: всички тези състояния се разгръщат като филмова макара, за да съберат интимен изглед на вас като потребител.

Колко интимно? Вероятно сте чували градската легенда за приятел, водещ личен разговор и по-късно нещо, което те споменаха, се показва като реклама в тяхната емисия във Facebook. Хората в интернет са убедени, че са шпионирани. въпреки това, изследователи са изучавали въпроса в продължение на една година и са доказали, че това всъщност не се случва. Това обаче не трябва да ви утешава. Тъй като предполага още по-тъмна истина: Facebook е събрал достатъчно свързана информация за определени потребители, по такъв подробен, специфичен начин, че да може да предскаже какво ще мислят или искат да купят – не е необходимо да слуша вашите разговори да знам. 

Те със сигурност разполагат с данните. Facebook има огромна потребителска база от около 2 милиарда души и широк спектър от услуги, от които може да събира потребителска информация. Тъй като Facebook е компания, чийто бизнес модел зависи предимно от продажбите на реклами, те създадоха богата база данни от взаимосвързана индивидуална информация. Те не само моделират вашето индивидуално поведение, но и свързват това поведение с поведението на вашите приятели. Тези връзки съставят аналитичната сила, която Facebook има. Това е собственият вътрешен уеб 3.0 на Facebook, „държавен интернет“, обединен в система, която те наричат социалната графика или понякога просто графиката. Това е толкова ефективен инструмент за насочване за реклама, който Facebook направи $ 40 млрд. Приходи през 2017 г., почти 90% идват от реклама.

Какво толкова лошо има в това? Бихме могли да очертаем броя на различните противоречия, които Facebook засили през последните няколко години, от пробиви в данни до разрушаване на публичния дискурс. Но в името на този аргумент, нека се съсредоточим върху суверенитет на данните: кой притежава данните, които описват вашето поведение?

Очевидният отговор трябва да бъдете вие. Досега обаче трябва да е ясно, че траекторията на уеб разработка през последните няколко десетилетия е създала среда, в която вашите данни не ви принадлежат. Разработването на състояние, събрано на платформи, първоначално предназначено да оптимизира производителността, също така съхранява промените в състоянието на всеки сървър на компанията, на който работи платформата. 

Чии данни?

Версията на Web 3.0 на Blockchain е тази, при която състоянието не се затваря на една платформа, нито се съхранява на един сървър. Вместо това глобалното състояние се поддържа в отворена и разпределена мрежа, защитена чрез децентрализирани методи. Всеки може да преглежда и проверява състоянието на мрежата по всяко време. Хората в тази мрежа не са задължително там с идеалистична цел – силната мрежа на блокчейн предполага, че на никого не може да се вярва и следователно делегира доверието на криптографски инструменти.

Web 3.0 позволява глобални общи права за държавата. Вместо държавата (което означава нашите данни) да се съхранява от компании, ние създаваме децентрализирана мрежа, в която се установява доверие на ниво протокол. Той идва от математиката и криптографията, включени в протокола. Протоколът се нарича най-общо блокчейн, но има различни реализации. Точно както можете да имате различни операционни системи на телефона си (Apple или Android), съществуват различни блокчейн протоколи, като Ethereum или Bitcoin. 

Всяка блокчейн носи своите предположения за участниците в мрежата и уникални характеристики на протокола, но всички подчертават собствеността на личността върху данните. Това означава, че блокчейн данните са публично достояние и само вие можете да променяте вашите собствени данни. Какво е практическото въздействие на това теоретично твърдение? Нека разгледаме идеята с пример: драматичен пример, включващ глобални финанси.

В първоначалното ни обсъждане на състоянието използвахме примера за описване на стая. Това е просто описание с много малко залог – никой няма да купи нашата хипотетична стая, ние просто говорим за това. Ако някой обаче е искал да купи тази стая, ситуацията се променя. Те биха искали да проверят описанието на държавата ни, т.е. да видят стаята сами, а ние бихме искали да се уверим, че наистина са имали достатъчно пари, за да я закупят. За проверка на състояние като това – – потвърждаване дали някой има достатъчно пари, за да плати за артикул – – създадохме доверено трето лице: банки. Днес, за да провери нечие финансово състояние, продавачът на стаи може просто да прекара пръст по кредитна карта, която ефективно пита банка дали купувачът има достатъчно пари за покупка.

Blockchains като Bitcoin и Ethereum позволяват на хората да извършват финансови обмени цифрово и почти моментално, днес, без банки. Те правят това, като създават глобалната държава, която е защитена не чрез социално доверие (натрупано в продължение на стотици години на третата страна на банките), а в код, чрез протокол. По същия начин вече не се налага да разговаряме с оператор, за да свържем телефонно обаждане, блокчейнът прави финансови транзакции в peer-to-peer протокол. От решаващо значение обаче е, че протоколът е децентрализиран и разпространен – ​​включва глобална публична верига, защитена от цялата мрежа от хора, които го управляват.

Gen Z изглежда невероятно мотивиран да решава сериозни политически, икономически и социални проблеми. По-важното е, че те го правят с по-малко внимание към конвенцията или традицията. Защитниците на Blockchain вярват, че публичен Web 3.0 ще поправи някои от най-големите проблеми в настоящата затворена система, внедрена и експлоатирана от големи технологични компании Web 2.0. Неотдавнашните скандали за поверителност в корпорации като Facebook и Google показват тъмната страна на това скрито знание – и огромното богатство, което са спечелили от продажбата на данни на потребителите, като същевременно не успяват да ги защитят. 

И тези пробиви изтласкаха далеч извън сферата на цифровите технологии. Отворена, договорена от всички държава или „истина“ е почти невъзможно да се намери в нашия общ обществен дискурс. Механизмите на нашата политика бяха задръстени от пясъка на неразбирателство, фалшиви новини и явни лъжи. Един писател го описа като „разкъсване на фактическия консенсус“. Това е една от основните пречки пред борбата на Gen Z за социална справедливост.

Това, че сегашните системи са трансформирали големи части от обществото и основните начини на взаимодействие между хората, е несъмнено: социалният опит на Gen X и Gen Z едва ли може да бъде по-различен, въпреки че само 20 години ги разделят. Но това, което започна като удивителен скок напред за глобалната комуникация и достъп до информация с появата на Web 2.0, доведе до драматична информационна асиметрия между платформите и техните потребители. Това има последици за големи световни събития, като избори, масови протести и революции. 

Създателите на Web 3.0 и блокчейн системи, в основата си, имат за цел да балансират тази асиметрия на мощността чрез отворено състояние. Това не означава непременно, че всички проблеми в мрежата ще бъдат магически решени; нито една технология не може да направи това. Но като възстановим доверието онлайн, може би ще можем да се доближим до реализирането на първоначалното обещание на мрежата. Какво ще се случи по-нататък, ще реши следващото поколение строители.

Искате повече обяснители на блокчейн?

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получите най-новите ни уроци за блокчейн, уеб семинари, ресурси и други направо във вашата пощенска кутия. Абонирай се Абонирайте се за нашия бюлетин за най-новите новини за Ethereum, корпоративни решения, ресурси за разработчици и др. Имейл адрес Изключително съдържаниеОтчет за DeFi на Ethereum Q3 2020Доклад

Отчет за DeFi на Ethereum Q3 2020

Отчет за DeFi на Ethereum Q2 2020Доклад

Отчет за DeFi на Ethereum Q2 2020

Пълно ръководство за бизнес мрежи на BlockchainРъководство

Пълно ръководство за бизнес мрежи на Blockchain

Как да изградим успешен блокчейн продуктУебинар

Как да изградим успешен блокчейн продукт

Въведение в токенизациятаУебинар

Въведение в токенизацията

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector