Follow Us
Facebooktwitteryoutube
YouTube
Promo
banner
Promo
banner

Как Blockchain се проверява от обществеността и все още е анонимен?

блог 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain ExplainedEvent and ConferencesPressБюлетини

Contents

Абонирайте се за нашия бюлетин.

Имейл адрес

Ние уважаваме вашата поверителност

HomeBlogEnterprise Blockchain

Как блокчейнът може да бъде проверен от обществеността и все пак анонимен?

Тази статия обсъжда разликата между нивата на анонимност на частни блокчета и публични блокчейн от ConsenSys 13 януари 2020 г. Публикувано на 13 януари 2020 г.

Как блокчейнът може да бъде проверен от обществеността и все пак анонимен

TL; DR:

  • Като публични книги, блокчейнът на Bitcoin и Ethereum изискват транзакциите да бъдат видими по подразбиране.
  • Мрежата Ethereum предлага псевдоанонимност; например транзакциите са свързани с адреси, които съответстват на публични ключове, получени от държани от потребителя частни ключове, а не от потребителско име или парола.
  • Понастоящем се разработват и тестват определени технологии за Ethereum 2 и Ethereum 3, които добавят анклав за поверителност към публичния Ethereum, а именно zk-SNARKs.
  • Zk-SNARK е система за криптографско доказателство, която позволява на потребителите да поддържат частни транзакции, като същевременно валидират транзакциите в съответствие с алгоритъма на консенсуса на мрежата.
  • След като zk-SNARKs бъде внедрен, организациите ще могат да извършват транзакции в същата мрежа като техните конкуренти при пълна поверителност, като същевременно се наслаждават на сигурността на публичния блокчейн Ethereum.
  • Дотогава предприятията могат да използват публичен или частен Ethereum за решаване на голямо разнообразие от случаи на употреба. Примери са дадени по-долу.

Предприятията, които искат да се възползват от равнопоставената ненадеждна структура на блокчейн технологията, често се чудят как данните могат да бъдат едновременно проверявани публично и анонимни. За да отговорим на този въпрос, трябва да обозначим разликата между разрешени и неразрешени блокчейни. Както блокчейнът на Биткойн, така и публичният блокчейн на Ethereum са без разрешение, което означава, че всеки може да се присъедини към мрежата, да прочете публичната книга и да участва в валидиране на транзакции и блокове, като стартира възел. Транзакциите в безразрешени книги са псевдоанонимни по дизайн – транзакциите са свързани с адреси, които съответстват на публични ключове, получени от частни ключове, държани от потребителя, а не от потребителско име или парола. Транзакциите се криптират и съхраняват на множество устройства или възли по целия свят. Тази децентрализация, прозрачност, широко подлежаща на проверка и само добавена природа прави почти невъзможно подправянето на данни.

И обратно, банките и други корпорации с основна нужда от частни транзакции, понастоящем са по-склонни да използват частни или разрешени блокчейни. В разрешените блокчейни транзакциите са анонимни за широката публика. Разрешените блок-вериги използват същата технология като блок-вериги без разрешения, но изискват специфични разрешения за четене, достъп и запис на информация за тях. Следователно достъпът може да бъде ограничен и информацията може да бъде криптирана за защита на поверителността.

Пренасяне на анонимни транзакции в прозрачната главна мрежа

За корпорации, които все още желаят да използват безразрешителната блокчейн Ethereum по причини за прозрачност и нецензура, се изграждат технологии, които добавят анклав на неприкосновеността на личния живот на публичните блокчейн вериги. След като zk-SNARKs са широко внедрени, предприятията могат да се насладят на недоверителните предимства на публичния блокчейн, без да рискуват анонимност. Дотогава портфейлът може да бъде свързан с лична информация, като IP адрес, имейл адрес, телефонен номер или адрес за доставка в блокчейн без разрешение. Дори ако транзакцията е произволна, данните, вградени в софтуера, който я заобикаля, могат да се използват за идентифициране на лицето зад транзакцията. Изпълнението на вашия собствен възел може да замъгли идентичността около транзакциите, но не изцяло. 

маса компресиранаТаблица 1: Сравнение на характеристиките за поверителност на публичните блокчейни, частните блокчейни и традиционните бази данни. 


Какво се прави за засилване на анонимността на частните блокчейни?

Като публични счетоводни книги, Bitcoin и Ethereum изискват транзакциите да бъдат видими по подразбиране. Понастоящем се разработват и тестват определени технологии за Ethereum 2 и Ethereum 3, които добавят анклав за поверителност към публичния Ethereum, а именно zk-SNARKs.

zk-SNARKs: осигуряване на анклав за поверителност на публична книга

zk-SNARK означава кратък неинтерактивен аргумент на знанието с нулево знание. zk-SNARKS са система за криптографско доказателство, която позволява на потребителя да провери транзакция, без да разкрива основните данни на транзакцията и без да взаимодейства с потребителя, публикувал транзакцията. В контекста на блокчейн zk-SNARKs позволяват на потребителите да поддържат частни транзакции, като същевременно валидират транзакциите съгласно алгоритъма на консенсуса на мрежата. След като бъдат внедрени, организациите ще могат да извършват транзакции в същата мрежа като техните конкуренти при пълна поверителност, като същевременно се наслаждават на сигурността на публичния блокчейн Ethereum.

Щракнете тук за техническо ръководство на zk-SNARKs.

Запазване на анонимност в публичен блокчейн 

zk-SNARKs

zk-SNARK се интегрират в Ethereum2, което ще позволи да се изпраща частна транзакция на блокчейн и да се проверява, като същевременно се запазва анонимността на потребителите. Експертите в бранша очакват, че частните и публичните блокчейн мрежи ще се сближат, поради все по-стабилните и модулни решения за поверителност и разрешаване, експерти в бранша очакват, че частните и публичните блокчейн мрежи ще се сближат. Enterprise Ethereum Alliance (EEA) стартира инициативата Mainnet, която има за цел да ускори сътрудничеството между предприятия и общността Ethereum, работещи в публичната мрежа. Един от компонентите, дефинирани в спецификацията на ЕИП, е „Private Transaction Manager“, разрешаваща подсистема, която улеснява частните транзакции между упълномощени страни.

Докато доказателствата за нулеви знания не бъдат широко внедрени в Ethereum2.0, има начини за сигурно взаимодействие, подравняване и сътрудничество между частните мрежи на блокчейн и публичните мрежи на блокчейн. 

PegaSys Plus + Орион

PegaSys Plus е комерсиално лицензирано Java решение, изградено върху Hyperledger Besu Ethereum клиент, изградено с оглед на предприятията. Конфигурациите за сигурност на PegaSys Plus дават всичко ползите от Hyperledger Besu, плюс криптиране на база данни и специална функция, наречена Orion. Orion, е базиран на Java Private Transaction Manager, който позволява разпространението на защитени, частни транзакции между възли на Enterprise Ethereum.

Протокол AZTEC

Протоколът AZTEC е създаден, за да даде възможност за поверителност на публичните блокчейни. Той позволява да се извършват логически проверки на криптирани стойности, без основните стойности да бъдат разкрити на блокчейна. Входовете и изходите на транзакцията са криптирани с помощта на поредица от zk-SNARKs и хомоморфно криптиране, все пак блокчейнът все още може да тества логическата коректност на тези криптирани изрази.

Открийте състоянието на поверителност на Ethereum

Състоянието на поверителност на Ethereum →

Случаи на корпоративно използване на публичен Ethereum и частен Ethereum

По-долу има четири проекта, които допълнително илюстрират нивото на неприкосновеност на личния живот и мащабируемост, които могат да бъдат постигнати с помощта на публичните Ethereum и Enterprise Ethereum.

Безразрешен Ethereum: 

Сантандер: Издаване на първата облигация от блок до верига от публичен Ethereum

Banco Santander SA, частна институция, използва публичната блокчейн Ethereum, за да токенизира и сигурно регистрира облигация от 20 милиона долара. Чрез издаване на облигацията на публична блокчейн, финансовите данни не могат да се променят с обратна сила без консенсус на участниците в мрежата.

Hala Systems: Отчитане на информация за военни престъпления в публичен Ethereum 

Частното предприятие Hala Systems използва публичния блокчейн Ethereum за съхраняване на информация за военни престъпления. Sentry, системата за индикация и предупреждение на Hala, използва мултисензорна мрежа за генериране на ситуационна информираност в реално време за заплахи в Сирия. IoT устройствата, разположени на огневата линия, докладват своите констатации директно на обществения блокчейн Ethereum, където той живее вечно. 

Предимства от използването на Permissionless Ethereum

Hala ефективно се отстранява от ядрото на уравнението за отчитане на Sentry, което доказва, че събраната информация не е била подправяна и / или модифицирана по никакъв начин. Използвайки частния блокчейн, Hala сега предоставя отчети, считани за ценни от Службата на Върховния комисар на ООН и Международния наказателен съд.  

Разрешен Ethereum: 

Проект i2i: Корпоративна мрежа за разплащания, стимулираща финансовото включване във Филипините 

Unionbank на Филипините си партнира с ConsenSys, Kaleido: Blockchain Business Cloud, Microsoft Azure и няколко местни банки, за да създадат междубанкова платформа, която да позволи сигурни, мигновени и икономически ефективни вътрешни парични преводи.

Предимства от използването на Permissioned Ethereum

Титулярите на сметки могат да изпращат и получават пари по всяка банкова сметка във Филипините, без да разчитат на международната инфраструктура за финансови услуги.

komgo: Първият в света частен консорциум за търговия със стоки 

komgo е полу-частен, партийно децентрализиран частен консорциум за търговия със стоки. В партньорство с ConsenSys komgo създаде базирана на блокчейн платформа за финансиране на търговия и базирана на мрежа. Резултатът е сигурна цифрова платформа, където упълномощените страни могат да съхраняват данни, да изпращат транзакции и да обменят стойност или информация и да изпращат съобщения въз основа на разрешения.

Предимства от използването на Permissioned Ethereum

komgo улеснява P2P транзакции, до които участниците в мрежата трябва да имат достъп, но не непременно за широката общественост. komgo действа като единствен източник на истина, позволявайки на търговците, превозвачите, банките и други упълномощени участници да извършват сигурни транзакции по високоефективен, дигитализиран начин, което води до опростяване на операциите в цялата индустрия и стандартизирана документация. За допълнителен слой сигурност, платформата komgo има собствена система за прехвърляне на документи, наречена Kite, която позволява сигурен трансфер, без да разкрива съдържанието на цялата мрежа на komgo.

***

Търсите да стартирате проект в Ethereum, бил той публичен или частен? 

Решения за контакт →

Hyperledger BesuQuorumNewsletter Абонирайте се за нашия бюлетин за най-новите новини на Ethereum, корпоративни решения, ресурси за разработчици и други.Пълно ръководство за бизнес мрежи на BlockchainРъководство

Пълно ръководство за бизнес мрежи на Blockchain

Въведение в токенизациятаУебинар

Въведение в токенизацията

Бъдещето на финансите Digital Assets и DeFiУебинар

Бъдещето на финансите: цифрови активи и DeFi

Какво е Enterprise EthereumУебинар

Какво е Enterprise Ethereum?

Централни банки и бъдещето на паритеБяла хартия

Централни банки и бъдещето на парите

Komgo Blockchain за търговия със стокиДело Stud

Komgo: Блокчейн за търговия със стоки

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Adblock
detector